Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Prośba...

515N

Recommended Posts

Witam,

Mam jedno pytanie, chodzi o ogrzewanie podłogowe:

ustawiłem na zaworze mieszającym przed pompą temperaturę wody podłogówki, gdy "puszka" w której zamontowany jest rozdzielacz jest otwarta ( znajduje się w garażu gdzie jest około 17 stopni ) to termometr przylgowy pokazuje temperaturę 40 stopni gdy na piecu jest 80 stopni ale gdy "puszka"jest zamknięta to termometr pokazuje około 48 stopni przy tej samej temperaturze na piecu...

Która temperatura jest wiarygodna ?

Dzięki za odpowiedź.

Dzięki za odpowiedź.

Już odpowiadam na Twoje pytania.

Co ma podłogówka do temperatury w skrzynce rozdzielacza? - nic.

Czy jest jakiś problem, czy tylko szukasz sobie problemów na siłę? - na to pytanie musisz odpowiedzieć sobie sam...

A moje pytanie dotyczyło tego - chcę ustawić na zaworze mieszającym temperaturę wody podłogówki max 40 stopni i po prostu najzwyczajniej na świecie nie wiem, która temperatura jest wiarygodna.

Dzięki za odpowiedź.

Już odpowiadam na Twoje pytania.

Co ma podłogówka do temperatury w skrzynce rozdzielacza? - nic.

Czy jest jakiś problem, czy tylko szukasz sobie problemów na siłę? - na to pytanie musisz odpowiedzieć sobie sam...

A moje pytanie dotyczyło tego - chcę ustawić na zaworze mieszającym temperaturę wody podłogówki max 40 stopni i po prostu najzwyczajniej na świecie nie wiem, która temperatura jest wiarygodna.

Jak temperatura może być wiarygodna .Temperatura jest jaka jest.

Dlaczego akurat 40 *C . Skoro i tak masz kiepski pomiar (przylgowy) to nie wiesz jaka jest .

Edytowane przez fachman19

Z racji tego że wskazania termometru są przekłamywane poprzez chłodzenie z otoczenia przy otwartej skrzynce ustaw max temperaturę na poziomie 34 *C. W ten sposób po zamknięciu skrzynki osiągniesz prawidłową temperaturę max 42*C dla podłogówki która na pewno będzie odpowiadała temperaturze wody w obiegu a nie temperaturze metalowego rozdzielacza.

fachman19 - pięknie Ci dziękuje za odpowiedź. Bardzo wiele to wyjaśnia, zapewne teraz rachunki za ogrzewanie spadną co najmniej o połowę.

Dzięki jeszcze raz.

Po prostu ustaw taką ,żeby w domu było tak ciepło jak chcesz .TEMPERATURA PODŁOGI JEST NIEISTOTNA .Warzna jest temperatura w pomieszczeniu.

A rachunki zależą od temperatury w budynku i na zewnątrz.