Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplenie ściany wewnątrz mieszkania .

maciek664

Recommended Posts

Witam wszystkich !

To mój pierwszy post na tym forum, pisze w sprawie takiej jak w temacie, ocieplenia sciany szczytowej wewnątrz mieszkania .

Jest to mieszkanie na 4 piętrze od strony szczytowej, podobno blok ocieplany w 2011 r. jednak w mieszkaniu nie jest za ciepło.. mogłoby być lepiej ;)

Czytalem rożne opinie, ze można, ze jest to sredni pomysł ze względu na mozliwosc występowania wilgoci i grzyba po ociepleniu sciany wewnątrz..

Chcialem prosić o pomoc bardziej doświadczonych kolegów i porady. Czy można ? jeżeli tak to czym najlepiej ?

Z góry dziekuje za wszelką pomoc !

To jest ciana 11m2, czuć ze bije od niej chłod..niestety łazienki ani kuchni już nie jestem w stanie ocieplić ponieważ są zalozone płytki.

Ale mysle ze ocieplenie ten sciany szczytowej która jest dość spora jak na to mieszkanie mysle ze może dużo pomoc :)

Myślalem o styropianie i karton gipsie. będzie dobrze ?

trochę czytałem ostatnio o piankach, aerozelach ?

To jest ciana 11m2, czuć ze bije od niej chłod..niestety łazienki ani kuchni już nie jestem w stanie ocieplić ponieważ są zalozone płytki.

Ale mysle ze ocieplenie ten sciany szczytowej która jest dość spora jak na to mieszkanie mysle ze może dużo pomoc :)

Myślalem o styropianie i karton gipsie. będzie dobrze ?

trochę czytałem ostatnio o piankach, aerozelach ?

Najlepsze pIanki sa o 50% cieplejsze ni styro.

Aeeogel pewnie ze 2-3 razy lepsze niz styro - ale najpierw sprawdz cene ;-)

Wbrew temu co napisał scrabie, wilgocią należy się martwic. Wentylacja zajmuje sie usuwaniem pary wodnej z mieszkania. Ale jak para wodna jakąś dziurką wlezie pomiedzy sciane a styropian to w odpowiednich warunkach bedzie sie mogła wykroplić. Jak sie wykropli to łątwo nie odparuje. I moze spowodowac rozwój mikroorganizmów (czytaj grzybek). Widac go nie bedzie, ale zarodniki se bedzie rozsiewał. Musi to być zrobione mega szczelnie.