poontos 20.01.2017 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2017 Witam!Jesienią zeszłego roku zrobiłem fundament (dom z poddaszem użytkowym 158 m2). Niestety zima wstrzymała roboty budowlane. W międzyczasie postanowiłem zmienić porotherm (taki jest w projekcie) na ściany nośne na silke. Silka jest znacznie cięższym materiałem i zacząłem się obawiać, czy ława wytrzyma dodatkowy ciężar. Grunt pod ławą to zwietrzelina. Kierownik budowy powiedział, że ława powinna wytrzymać.Czy warto ryzykować i zmienić materiał na silke, czy bez obaw z niej budować? Proszę o radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noc 20.01.2017 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2017 Witam! Jesienią zeszłego roku zrobiłem fundament (dom z poddaszem użytkowym 158 m2). Niestety zima wstrzymała roboty budowlane. W międzyczasie postanowiłem zmienić porotherm (taki jest w projekcie) na ściany nośne na silke. Silka jest znacznie cięższym materiałem i zacząłem się obawiać, czy ława wytrzyma dodatkowy ciężar. Grunt pod ławą to zwietrzelina. Kierownik budowy powiedział, że ława powinna wytrzymać. Czy warto ryzykować i zmienić materiał na silke, czy bez obaw z niej budować? Proszę o radę. Skoro kierownik budowy twierdzi że fundament wytrzyma, to buduj. Chyba się zna i wie co pisze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 20.01.2017 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2017 Nie wiem jaka różnica wychodzi u Ciebie bo nie znam dokładnej konstrukcji budynku ale u mnie pomiędzy silikatem a ceramiką wychodzi na prawdę duża różnica w masie i obciążeniu fundamentów. Tak na pierwsze wyliczenia dla silikatu wychodzi 68 t na ściany nośne dla silikatu i 35 t dla porothermu więc niewiele brakuje żeby było o połowę cięższe. Jakby nie liczyć fundamenty odczują taką zmianę. Do tego trzeba liczyć stropy, ściany działowe i dach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiśYogi 20.01.2017 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2017 Kierownik powiedział, że ławy "powinny" wytrzymać. Ja bym w to nie szedł bez przejrzenia całego projektu przez fachowca i dla mnie taki kierownik po takim tekście byłby mocno podejrzany. Tak, jak pisze Kemotxb, ciężar jest zasadniczo dużo większy, trochę się nanosiłem tego i tamtego, różnica jest zasadnicza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin34_Śl 20.01.2017 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2017 Kierownik tro nie konstruktor, trzeba dać fundament, strop do przeliczenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poontos 20.01.2017 20:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2017 Powierzchnia wszystkich ścian nośnych wynosi 173 m2, więc według moich obliczeń różnica w ciężarze wyniosłaby ok. 25 ton. Przyszło mi też na myśl, żeby górę zrobić z silki 18 cm. Wtedy różnica byłaby trochę mniejsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 20.01.2017 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2017 Wszystko można zrobić z 18 cm bloczka. U mnie fundamenty wytrzymają chociaż liczone były także na porotherm i mam podobną powierzchnię ścian (ok 180 mkw). Architekt adaptujący nie miał zastrzeżeń. Szerokość ław i ściany fundamentowej była ok, wszystko zależy od nośności gruntu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal213 21.01.2017 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2017 Tak jak koledzy wyżej pisali ściana z Silki będzie prawie 2x cięższa od Porothermu. Nie da się jednoznacznie określić czy możesz zmienić materiał bez dokładnego obejrzenia projektu i (zapewne) również przeliczenia części elementów. Ławy w wielu przypadkach są przyjmowane "z doświadczenia" i to ze sporym zapasem. Pytanie brzmi z jakim zostały przyjęte Twoje Z zamianą bloczka na E18 też bym nie szalał, bo wtedy zmienia się grubość ściany, a więc i szerokość elementów żelbetowych (nadproża, nieraz też belki) które mogą działać przy szerokości 24-25cm, ale przy 18cm już nie. Jedyna słuszna rada? Udaj się do biura projektowego gdzie robiłeś projekt z tym pytaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 21.01.2017 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2017 T Jedyna słuszna rada? Udaj się do biura projektowego gdzie robiłeś projekt z tym pytaniem. Oczywiście zmiana muru z 25cm na 18cm niesie pewne konsekwencje ... U mnie zmiana muru z 25cm do 18cm spowodowała zmiana zbrojeń , ale to najmniejszy problem bo to szybko można przeliczyć ... Z murłatą też nie problem , bo chyba w większości murłaty są 14x14 więc zmiana muru nic nie przeszkadza ... U mnie dom "pancerny" 8 słupów żelbetonowych i nie było żadnych problemów i KB z uprawieniami konstruktora szybko przeliczył ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts