Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Silka zamiast porothermu

Recommended Posts

Witam!

Jesienią zeszłego roku zrobiłem fundament (dom z poddaszem użytkowym 158 m2). Niestety zima wstrzymała roboty budowlane. W międzyczasie postanowiłem zmienić porotherm (taki jest w projekcie) na ściany nośne na silke. Silka jest znacznie cięższym materiałem i zacząłem się obawiać, czy ława wytrzyma dodatkowy ciężar. Grunt pod ławą to zwietrzelina. Kierownik budowy powiedział, że ława powinna wytrzymać.

Czy warto ryzykować i zmienić materiał na silke, czy bez obaw z niej budować?

Proszę o radę.

Witam!

Jesienią zeszłego roku zrobiłem fundament (dom z poddaszem użytkowym 158 m2). Niestety zima wstrzymała roboty budowlane. W międzyczasie postanowiłem zmienić porotherm (taki jest w projekcie) na ściany nośne na silke. Silka jest znacznie cięższym materiałem i zacząłem się obawiać, czy ława wytrzyma dodatkowy ciężar. Grunt pod ławą to zwietrzelina. Kierownik budowy powiedział, że ława powinna wytrzymać.

Czy warto ryzykować i zmienić materiał na silke, czy bez obaw z niej budować?

Proszę o radę.

Skoro kierownik budowy twierdzi że fundament wytrzyma, to buduj. Chyba się zna i wie co pisze.

Nie wiem jaka różnica wychodzi u Ciebie bo nie znam dokładnej konstrukcji budynku ale u mnie pomiędzy silikatem a ceramiką wychodzi na prawdę duża różnica w masie i obciążeniu fundamentów. Tak na pierwsze wyliczenia dla silikatu wychodzi 68 t na ściany nośne dla silikatu i 35 t dla porothermu więc niewiele brakuje żeby było o połowę cięższe. Jakby nie liczyć fundamenty odczują taką zmianę. Do tego trzeba liczyć stropy, ściany działowe i dach.

Kierownik powiedział, że ławy "powinny" wytrzymać. :-)

Ja bym w to nie szedł bez przejrzenia całego projektu przez fachowca i dla mnie taki kierownik po takim tekście byłby mocno podejrzany.

Tak, jak pisze Kemotxb, ciężar jest zasadniczo dużo większy, trochę się nanosiłem tego i tamtego, różnica jest zasadnicza.

Tak jak koledzy wyżej pisali ściana z Silki będzie prawie 2x cięższa od Porothermu.

Nie da się jednoznacznie określić czy możesz zmienić materiał bez dokładnego obejrzenia projektu i (zapewne) również przeliczenia części elementów. Ławy w wielu przypadkach są przyjmowane "z doświadczenia" i to ze sporym zapasem. Pytanie brzmi z jakim zostały przyjęte Twoje ;)

Z zamianą bloczka na E18 też bym nie szalał, bo wtedy zmienia się grubość ściany, a więc i szerokość elementów żelbetowych (nadproża, nieraz też belki) które mogą działać przy szerokości 24-25cm, ale przy 18cm już nie.

Jedyna słuszna rada? Udaj się do biura projektowego gdzie robiłeś projekt z tym pytaniem.

T

Jedyna słuszna rada? Udaj się do biura projektowego gdzie robiłeś projekt z tym pytaniem.

Oczywiście zmiana muru z 25cm na 18cm niesie pewne konsekwencje ...

U mnie zmiana muru z 25cm do 18cm spowodowała zmiana zbrojeń , ale to najmniejszy problem bo to szybko można przeliczyć ...

Z murłatą też nie problem , bo chyba w większości murłaty są 14x14 więc zmiana muru nic nie przeszkadza ...

U mnie dom "pancerny" 8 słupów żelbetonowych i nie było żadnych problemów i KB z uprawieniami konstruktora szybko przeliczył ...