rigmec 20.01.2017 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2017 Postanowiłem napisać nowy temat bo zauważyłem coś co nie było opisane wcześniej. Otóż mam ocieplony dach ekofibrem. Skosy I trochę płaskiego and jętkami. Grubość warstwy to 30 cm. Na skosach nie ma folii paroizolacyjnej a wentylacja jest grawitacyjna bo dom jest opalany jedynie koza. Dla izolacji to dość kiepskie warunki ale ze względu na łukowe stropy w zasadzie nie było szans aby użyć wełnę. Wczoraj, przy minus 18 stopniach poszedłem sprawdzić co się dzieje na strychu. Na oko wszystko w porzadku. Nie osiadł, nie wywiało go. Nie było by tematu gdybym nie włożył ręki w ocieplenie aby sprawdzić czy jest sucha. Dom jest ustawiony na osi północny wschód południowy zachód i jedna połać dachu o tej porze roku w zasadzie nie widzi słońca. Po stronie słonecznej wszystko było w jak najlepszym porzadku. Problem pojawił się po stronie zacienionej. Przy rigipsie sucho i ciepło, w środku chłodniej i sucho ale przy folii dachowej poczułem lód. W zasadzie to tylko folia dachowa była zamarznięta, izolacja już centymetr poniżej była sucha. Dzisiaj temeratura urosła do 0 więc poszedłem sprawdzić co się dzieje i oczywiście nie znalazłem lodu a folia dachowa była jak ubrania które sa prawie suche. Myślę że jeden słoneczny dzień by wszystko pięknie dosuszył.Wydaje się że zgodnie z tym co mówia producenci ekofiber "przenosi" wilgoć a nie zatrzymuje w sobie.Nie dzwoniłem jeszcze do wykonawcy bo najpierw chciałbym poznać wasze opinie co o tym myśleć bo ten może mi powiedzieć cokolwiek.Muszę nadmienić że jesteśmy bardzo z izolacji zadowoleni, jest sucho, cicho a przede wszystkim ciepło ale nie wiem czy się nie niepokoić tym co zauważyłem.W tym roku planujemy montaż instalacji co na gaz z butli wię będę mógł zainstalować wentylację mechaniczna ale to jeszcze nie jest przesadzone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 20.01.2017 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2017 Budowałem w kilku domach tak izolowanych ,nigdy nie słyszałem ocen negatywnych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trais 06.02.2017 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2017 Zdun Darek czy mozesz polecic jakas firme ekofibra czy jest jedna?Czy ekofiber mozna dac na deskowany dach na ktorym jest papa a na niej dachowka?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
polopolo 24.04.2017 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2017 (edytowane) Mam taki numer do goscia z . Zadzwoniłem coś mi poopowiadał troche pomógł. moze tobie też pomoze. Edytowane 24 Kwietnia 2017 przez Tomaszs131 reklama Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts