cezary.pl 31.01.2017 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2017 Powierzchnia ścian fundamentowych w miodowym wynosi ok. 44 m2. Może warto rozważyć płytę fundamentową 79 m2. Im mniejszy dom tym bardziej opłacalna płyta fundamentowa. PozdrawiamCezary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klara12klara 01.02.2017 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2017 Witam, Zastanawiam się ile mogłaby kosztować budowa najtańszego i najprostszego domu (murowanego) dla typowego polskiego biedaka. Zwykła parterówka w kształcie prostokąta - salon+aneks, 2 pokoje, kuchnia, łazienka, dach dwuspadowy, jak najmniej okien, ścian działowych, na ścianach tynk i farba i wszystko najlepiej w okolicach 60m2 - czyli jak największa minimalizacja kosztów (nie mylić z oszczędzaniem na jakości materiałów). Czy istnieje może taki gotowy projekt? Też mieszkam na dolnym śląsku w małym miasteczku pod Wrocławiem. Postanowiłam wybudować mały domek ( taki dla "ubogich" ) W myśl przysłowia: Ciasny ale własny. Mnie interesuje trochę większy metraż taki do 90 m. Prosta bryła, dwuspadowy dach, bez zbędnych udziwnień - prosto, tanio. Mam 2 gotowe projekty na uwadze. Mój plan na dom dla "ubogich" : Kupić działkę na kredyt ( za 2 dni podpisuję akt notarialny kupna) sprzedać mieszkanie kupione na kredyt ( zostanie mi tyle aby spłacić działke i jeszcze trochę na wynajem w czasie budowy oraz fundamenty). Wybudować na kredyt mój mały domek. Meble i sprzęty przeniosę z mieszkania. życzę Ci powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frugos 01.02.2017 16:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2017 (edytowane) Powierzchnia ścian fundamentowych w miodowym wynosi ok. 44 m2. Może warto rozważyć płytę fundamentową 79 m2. Im mniejszy dom tym bardziej opłacalna płyta fundamentowa. Pozdrawiam Cezary w jakim celu? Też mieszkam na dolnym śląsku w małym miasteczku pod Wrocławiem. Postanowiłam wybudować mały domek ( taki dla "ubogich" ) W myśl przysłowia: Ciasny ale własny. Mnie interesuje trochę większy metraż taki do 90 m. Prosta bryła, dwuspadowy dach, bez zbędnych udziwnień - prosto, tanio. Mam 2 gotowe projekty na uwadze. Mój plan na dom dla "ubogich" : Kupić działkę na kredyt ( za 2 dni podpisuję akt notarialny kupna) sprzedać mieszkanie kupione na kredyt ( zostanie mi tyle aby spłacić działke i jeszcze trochę na wynajem w czasie budowy oraz fundamenty). Wybudować na kredyt mój mały domek. Meble i sprzęty przeniosę z mieszkania. życzę Ci powodzenia jakbym miał celować w ten metraż to bym zdecydował się chyba na popularny i chwalony projekt Z7. Jednak ja chcę coś mniejszego. Edytowane 1 Lutego 2017 przez frugos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 01.02.2017 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2017 w jakim celu? jakbym miał celować w ten metraż to bym zdecydował się chyba na popularny i chwalony projekt Z7. Jednak ja chcę coś mniejszego. Bo izolowana od gruntu płyta fundamentowa ma zalety. Ciepło ze ścian nie przenika bezpowrotnie do gruntu przez cały okres eksploatacji budynku. Pozdrawiam Cezary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frugos 01.02.2017 17:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2017 (edytowane) o ile by to mogło powiększyć koszty budowy? Dom ma być budowany z silikatów gr. 18 cm. Chce zastosować Silka E18 lub E18A klasy 20. Ta druga podobno posiada lepszą izolacje akustyczną i cieplną. Na akustycznej mi nie zależy, a z tą cieplną to ciekawe czy faktycznie prawda. Jest trochę droższy, ale nie posiada tych kanalików na przewody elektryczne, które mi się podobają. Warto w nie inwestować czy lepiej klasyczne E18 klasy 20? Edytowane 3 Lutego 2017 przez frugos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klara12klara 03.02.2017 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2017 z7 ładny projekt ale.... ma małe pomieszczenie gospodarcze. Zależy mi też na tym, aby pom. gosp. miało bezpośrednie wyjście na zewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frugos 03.02.2017 14:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2017 można przerobić projekt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swierol 28.12.2017 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2017 Czy temat jest aktualny? Widzialem ten projekt miodowy 003 60m2 I bardzo mi sie spodobal. Na stronie extradomu nie widzialem informacji o rekuperacji ale w sumie brak jakich kolwiek kominow wlasnie na to by wskazywal (nie zwrocilem uwagi na to) Czy jest ktos to budowal ten domed? Check go wykorzytywac jako rekreacyjny wiec rekuperacja byla by ciut zbedna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 28.12.2017 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2017 Po 9 latach mieszkania dochodzę do wniosku że mógłbym obyć się bez salonu a brakuje mi pomieszczenia gospodarczego. Jest ono bardziej potrzebne niż salon. Doszedłem też do wniosku że sypialnia mogłaby być mniejsza bo tylko w niej śpimy a całe życie toczy się w obrębie kuchnia, jadalnia, salon. Co ciekawe Ty masz dokładnie odwrotne plany. Jeśli są to przemyślenia na podstawienie mieszkania w bloku to są, moim zdaniem, całkowicie błędne- w domu funkcjonujesz inaczej niż w domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swierol 28.12.2017 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2017 Po 9 latach mieszkania dochodzę do wniosku że mógłbym obyć się bez salonu a brakuje mi pomieszczenia gospodarczego. Jest ono bardziej potrzebne niż salon. Doszedłem też do wniosku że sypialnia mogłaby być mniejsza bo tylko w niej śpimy a całe życie toczy się w obrębie kuchnia, jadalnia, salon. Co ciekawe Ty masz dokładnie odwrotne plany. Jeśli są to przemyślenia na podstawienie mieszkania w bloku to są, moim zdaniem, całkowicie błędne- w domu funkcjonujesz inaczej niż w domu. Kolego (jeśli mogę) przeczytaj swoja wypowiedź jeszcze raz. Najpierw piszesz, że obył byś się bez salony a później, że to włąsnie wokoł niego jadalni i kuchni toczy się całe życie. Prawdopodobnie myślałeś o czymś innych i co innego napisałeś. A propos: Myślę, że ten projekt bez zmian jest całkiem, całkiem pomijając jego mały metraż. A mógłbyś przytoczyć jakąś różnicę między samym życie w mieszkaniu i w domu? Ppomijając oczywście to, ze trzeba palić w piecu, czy posiadać pomieszczenie na kotłownię? To nie uszczypliwość tylko ciekawość. Pozdrawiam Mateusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts