Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy Ciepła Mitsubishi Zubadan / Power Inverter - Mercedes już w przystępnej cenie!

NC_PC

Recommended Posts

• Odpowiedzi 659
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam.Mitsubishi Electric Polska twierdzą, że jeżeli hyrobox połączymy z jednostką zewnętrzną przewodem krótszym niż 4 m to należy z układu upuścić około 400g czynnika.

Niestety nic nie mogę na ten temat znaleźć, czy takie działanie jest zasadne.

Trzeba sprawdzić dokładnie model w databooku i tam jest napisane ile i przy jakim modelu, ale to już instalator musi wiedzieć.

I tak w sumie inwestor nie powinien się tym interesować, chyba że podejrzewa braki u swojego instalatora.

A tak w sumie to bardzo mało instalatorów o tym wie.

• 4 weeks później...

Witam,

To mój pierwszy post na tym forum, jeszcze raz witam.

Mam pytanie dotyczące minimalnej pojemności wody w instalacji dla pomp Mitsubishi.

Kolega _John podał namiary na Ecodan_FTC5_Databook#page-234-235 gdzie podane jest np dla PUHZ-HW140 minimum 60l, natomiast znalazłem plik Ecodan_ATW_PUHZ_Databook_FTC4(strona B-61) gdzie dla tej samej pompy miniumum jest 100l.

Czy ktoś z kolegów może wyjaśnić tą rozbieżność.

Witam,

To mój pierwszy post na tym forum, jeszcze raz witam.

Mam pytanie dotyczące minimalnej pojemności wody w instalacji dla pomp Mitsubishi.

Kolega _John podał namiary na Ecodan_FTC5_Databook#page-234-235 gdzie podane jest np dla PUHZ-HW140 minimum 60l, natomiast znalazłem plik Ecodan_ATW_PUHZ_Databook_FTC4(strona B-61) gdzie dla tej samej pompy miniumum jest 100l.

Czy ktoś z kolegów może wyjaśnić tą rozbieżność.

Przy małych urządzeniach można zrobić 50-60L ale jak większe urządzeni 11kW i wiecej to lepiej 100l, ale to zależy jeszcze od temperatury wody w układzie.

Czy pompa ciepła powietrzna mitsubishi da sobie radę w województwie lubelskim? Parę lat temu mieliśmy kilka dni po -27C. Ile by kosztowała pompa dla takiego domu:

https://www.archon.pl/projekty-domow/projekt-dom-w-zielistkach-6-pt-mf9621b4c14cc4

Wszędzie będzie ogrzewanie podłogowe (w piwnicy też). Temperatura w domu musi być min 22C.

Czy pompa ciepła powietrzna mitsubishi da sobie radę w województwie lubelskim? Parę lat temu mieliśmy kilka dni po -27C. Ile by kosztowała pompa dla takiego domu:

https://www.archon.pl/projekty-domow/projekt-dom-w-zielistkach-6-pt-mf9621b4c14cc4

Wszędzie będzie ogrzewanie podłogowe (w piwnicy też). Temperatura w domu musi być min 22C.

Do jakiej temperatury bez grzałek do zależy od izolacji , tego czy jest rekuperacja itd.

Ale na 95% do -20st.C bez grzałek a poniżej może dołączać grzałki.

Piszę o modelu 8kW, ten model przy -28st.C ma nadal 6kW mocy grzewczej.

co do ceny to przy 3 obiegach grzewczych zbiorniku CWU trzech sterownikach bezprzewodowych i trzech pompach obiegowych będzie około 35tyś.

ale dokładna oferta na meila może iść. proszę podać meila na priv.

co do ceny to przy 3 obiegach grzewczych zbiorniku CWU trzech sterownikach bezprzewodowych i trzech pompach obiegowych będzie około 35tyś.

ale dokładna oferta na meila może iść. proszę podać meila na priv.

Powiedz - tak w prost, bez zbędnego pier.....nia.

Nie potrafisz zrobić 3 zupełnie niezależnych obiegów grzewczych z wykorzystaniem tylko jednej pompy?

Jak się do Ciebie zwrócę z zapytaniem o instalacje dla apartamentowca z 10 mieszkaniami, to mi zaproponujesz 10 pomp obiegowych?

Powiedz - tak w prost, bez zbędnego pier.....nia.

Nie potrafisz zrobić 3 zupełnie niezależnych obiegów grzewczych z wykorzystaniem tylko jednej pompy?

Jak się do Ciebie zwrócę z zapytaniem o instalacje dla apartamentowca z 10 mieszkaniami, to mi zaproponujesz 10 pomp obiegowych?

No można ale 3 pompy mają mnóstwo plusów, nie jest to najtańsze rozwiązanie to fakt.

Ale gdy chcemy grzać pompą ciepła to mamy taryfę G12w więc szybko musimy i małą deltą nagrzewać podłogę. A bez dobrego przepływu tego się nie da zrobić.

Przy kotłach gdzie przepływ jest mało ważny można zrobić to na dużej delcie i małym przepływie, ale w przypadku PC wolę 3 pompy obiegowe.

• 1 month później...

Witam,

u mnie właśnie zamontowali najnowszego Zubadana. Współpracuje on z pełnym ogrzewaniem podłogowym (150m2) oraz z buforem ciepła / zimna 200L. Oprócz tego zbiornik na CWU 250L.

Pytanie: jaką taryfę prądu powinienem wybrać? Czy ten Zubadan faktycznie jest w stanie w tej nocnej taryfie „nabić” bufor aby w ciągu dnia prawie się nie włączać w droższej taryfie?

Pompa ma rownież funkcje chłodzenia wiec analogiczne pytanie w zasadzie jest takie czy rownież w gorące lato zdoła on „nabić” bufor zimną wodą w tańszej taryfie nocnej?

A może w ogóle nie zawracać sobie głowy G12W i po prostu wziąć G11?

Dom 150m2, pełna podlogowka, rekuperacja, współczynnik energetyczny EP (kWh/m2 * rok) domu to 54. Przewidywanie zużycie prądu na certyfikacie (ogrzewanie + CWU ) = 19kWh/m2.

Zubadan to model PUHZ-SHW80YAA.

Edytowane przez Pietrovicz

• 2 weeks później...

Witajcie,

mój pierwszy post na forum, ale znamy się nie od dziś...

Zaintrygował mnie ten Mitsubishi Zubadan, Pan Marek nie jest tutaj bez winy,

ale porównałem jego parametry z Daikinem, i oto co wyszło:

Temperatura wody + 35C:

ME Zubadan PUHZ-SHW112V/YHA DAIKIN Altherma ERLQ011

+7C

Wydajność 11,2 11,38

Moc elektryczna 2,51 2,55

COP 4,46 4,46

+2C

Wydajność 11,2 11,33

Moc elektryczna 3,35 3,01

COP 3,34 3,76

-7C

Wydajność 11,2 9,16

Moc elektryczna 3,94 3,18

COP 2,84 2,88

-15C

Wydajność 10,24 8,61

Moc elektryczna 4,40 4,13

COP 2,34 2,08

-20C

Wydajność 10,46 8,61

Moc elektryczna 4,89 4,13

COP 2,14 2,08

Zaznaczę, że z ofert które otrzymałem, to Daikin wyszedłby mi o około 5 tys. taniej niż Zubadan.

A w parametrach COP tej różnicy tak bardzo nie widać. Wręcz w temperaturach -2 +7 Daikin pokazuje

się od lepszej strony. Czy warto dopłacać?

Dane techniczne pobrane zostały z databooków materiałów serwisowych.

Daikin podaje wydajność i pobór mocy, cop należy sobie wyliczyć. Mitsubishi podaje wydajność i cop, pobór mocy należy sobie wyliczyć.

Porównanie zrobiono z wydajności nominalnych.

Źródła wyliczeń:

A1_ME_ZUBADAN.jpg

A2_Daikin.jpg

Witajcie,

mój pierwszy post na forum, ale znamy się nie od dziś...

Zaintrygował mnie ten Mitsubishi Zubadan, Pan Marek nie jest tutaj bez winy,

ale porównałem jego parametry z Daikinem, i oto co wyszło:

Temperatura wody + 35C:

ME Zubadan PUHZ-SHW112V/YHA DAIKIN Altherma ERLQ011

+7C

Wydajność 11,2 11,38

Moc elektryczna 2,51 2,55

COP 4,46 4,46

+2C

Wydajność 11,2 11,33

Moc elektryczna 3,35 3,01

COP 3,34 3,76

-7C

Wydajność 11,2 9,16

Moc elektryczna 3,94 3,18

COP 2,84 2,88

-15C

Wydajność 10,24 8,61

Moc elektryczna 4,40 4,13

COP 2,34 2,08

-20C

Wydajność 10,46 8,61

Moc elektryczna 4,89 4,13

COP 2,14 2,08

Zaznaczę, że z ofert które otrzymałem, to Daikin wyszedłby mi o około 5 tys. taniej niż Zubadan.

A w parametrach COP tej różnicy tak bardzo nie widać. Wręcz w temperaturach -2 +7 Daikin pokazuje

się od lepszej strony. Czy warto dopłacać?

Dane techniczne pobrane zostały z databooków materiałów serwisowych.

Daikin podaje wydajność i pobór mocy, cop należy sobie wyliczyć. Mitsubishi podaje wydajność i cop, pobór mocy należy sobie wyliczyć.

Porównanie zrobiono z wydajności nominalnych.

Źródła wyliczeń:

[ATTACH=CONFIG]404521[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]404522[/ATTACH]

Witaj, ciesze się że ktoś czyta i stara się zrozumieć tematykę pomp ciepła. przynajmniej jest to świadome kupowanie.

Parametry porównałeś bardzo trafnie wszystko się zgadza, trzeba jeszcze wziąć pod uwagę jeszcze to czego tu nie zmierzono czyli prędkości odszraniania, typ odszraniania, sterowanie wspomaganie, sterownik i jego funkcje itp.

I wszystko było by dobrze gdyby Twój instalator nie zrobił babola :-) ten model Daikina nie będzie tańszy od Mitsubishi a droższy o około 3-4tyś zł a to wynika z tego że Twój instaltor policzył tylko cenę jednostki zewnętrznej, daikin ma trochę taki mylący cennik. Tam trzeba osobno doliczyć jednostkę wewnętrzną oraz sterownik i cena katalogowa takiego zestawu z agregatem 11kW 3 fazowym kosztuje 32960zł netto minus rabat instalatora

Mitsubishi Zubadan 11kW ten z opisu kosztuje 33590zł netto minus rabat instalatora a na mitsubishi jest lepszy :-)

• 2 weeks później...

Witam

Mam pytanie odnośnie odszraniania, czy pompa liczy czas i się odszrania czy może realizuje to inaczej, pytam z ciekawości bo o tym nikt nigdy nie pisze a moim zdaniem to jest ważne, uważam że odszranianie co określony czas jest nieekonomiczne, stąd moje pytanie, moi znajomi maja Nibe niby nowy "najlepszy -25" produkt a odszrania się czasowo, czyli może mogłaby jeszcze popracować a tu minął czas i koniec.

Witam

Mam pytanie odnośnie odszraniania, czy pompa liczy czas i się odszrania czy może realizuje to inaczej, pytam z ciekawości bo o tym nikt nigdy nie pisze a moim zdaniem to jest ważne, uważam że odszranianie co określony czas jest nieekonomiczne, stąd moje pytanie, moi znajomi maja Nibe niby nowy "najlepszy -25" produkt a odszrania się czasowo, czyli może mogłaby jeszcze popracować a tu minął czas i koniec.

Mitsubishi robi to z wydajności, jak już nie może osiągnąć mocy grzewczej wtedy się odszrania.

A nibe..... cóż ..... na pewni nie najlepszy :-)

• 2 months później...
Witam, dla zainteresowanych przesyłam kilka informacji o pompach marki Mitsubishi, które są coraz bardziej poszukiwane przez wymagających klientów, dla których praca w temperaturach sięgających nawet -28st.C jest ważna.

Mitsubishi to również system umożliwiający mocniejszą pracę sprężarki dzięki czemu modele 8kW oraz 11kW potrafią przy bardzo dużym mrozie -15st.C dać większą moc niż nominalna, a przy temperaturze -20st. C spadek mocy względem nominalnej jest bardzo niewielki.

Najpopularniejszym rozwiązaniem są pompy z serii Zubadan, które występują w czterech podstawowych wersjach:

8kW model: PUHZ-SHW80VHA wydajność przy A-15W35 10,11kW

11kW model: PUHZ-SHW112YHA wydajność przy A-15W35 13,59kW

14kW model: PUHZ-SHW140YHA wydajność przy A-15W35 14kW

23kW model: PUHZ-SHW230YKA wydajność przy A-15W35 22,91kW

Podstawowe zestawy:

[ATTACH=CONFIG]379153[/ATTACH]

Są jeszcze dostępne inne konfiguracje, min. ze zintegrowanym zbiornikiem, zestaw ze zbiornikiem CWU oraz buforowym oraz inne.

Pełen katalog można pobrać ze strony:

Katalog Mitsubishi CNC

Tabele wydajności, dla wszystkich dostępnych temperatur:

8kW:

[ATTACH=CONFIG]379154[/ATTACH]

11kW:

[ATTACH=CONFIG]379155[/ATTACH]

14kW:

[ATTACH=CONFIG]379156[/ATTACH]

23kW

[ATTACH=CONFIG]379158[/ATTACH]

TO CO WYRÓŻNIA JESZCZE PRODUKTY MITSUBISHI TO GWARANCJA NA 5 LAT

Jak te tabelki czytać?

Np interesuje mnie pozycja A2/W35. Są dane mocy i COP przy jakis MIN, Nominal, MAX, MID. Czy to jest zakres modulacji mocy? Od MIN do MAX przy danej A/W. Jeżeli tak to co to jest MID i NOMINAL?

Czy jest gdzieś podobna tabelka od CNC dla T-CAP? Bo nie mogę znaleźć na forum.

• 4 weeks później...

Mam takie pytanie odnośnie pomp Ecodan monoblock.

Podobno można w jakiś sposób odczytać liczbę przepracowanych godzin.

Czy ktoś może wie w jaki sposób? jakim urządzeniem?

Planuje zakup takiej pompy PUHZ-W85VHA2 z zasobnikiem z drugiej ręki i chciał bym jakoś sprawdzić czas pracy.

Pozdrawiam i dziękuje

• 5 weeks później...