milsa666 19.01.2019 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2019 Też mam taki.ALE - Jakie Kvs? To jest tak naprawdę ważne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
donkacper 19.01.2019 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2019 Kvs 6,0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milsa666 19.01.2019 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2019 No to ja mam ten sam. Nie najlepszy, bo stawia opór, ale ujdzie. Tzn. że jest inny problem. Atakuj instalatora, albo sprawdź filtr skośny. Jak się nie boisz, bo trzeba otworzyć hydrobox, zakręcić zaworki przed wymiennikiem i w okolicach pompy. Odkrecic filtr - podłóż coś bo poleje się trochę wody. Potem napełnić to co uciekło i odpowietrzyc pompę obiegowa.Rób to jak najszybciej bo przy 9 l/min nie nagrzejesz żadnego pokoju.Daj znać później. Bo może coś innego było. Cisnij instalatora, żeby doprowadził przepływ w CO do wartości znamionowych. U Ciebie pewnie powyżej 30l/min w obiego z buforem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
donkacper 19.01.2019 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2019 Tak, mam grzejniki, już pisałem I tak, podpinali się pod istniejąca instalację. Będę rozmawiał z instalatorem, i tak mają jeszcze podjechać bo będę wymieniał grzejniki na większe. Połączenie z buforem przez PP. Skąd info o tym, że powinno być 30 L ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milsa666 19.01.2019 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2019 Z Manuala. A właściwe z datasheet. Taki dokument 700 str. - dla ludzi którzy lubią (muszą) wiedzieć jak co działa. Są w internetach.Ja mam pompę 11.2 kW i tam jest że nominalny przepływ to 27 l/min, a właściwie ponad 30 po wtedy gdy dT jest 5*C to pompa osiąga nominalne 11 kW. Ściągnij sobie Datasheet, albo service manual. Tam jest napisane ile powinno być. Albo nie ściągaj dla swojego zdrowia psychicznego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturrroooo 20.01.2019 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2019 Witam serdecznie forumowiczów, pierwszy raz jestem na forum, dwa dni temu Instalator zamontował mi pompę ciepła Zubadan 14 Kw, problem w tym, ze Gość zna się na pompach, ale niekoniecznie na Zubadanach, nie ma w ogóle ustawionej, 200m dom ocieplony 10cm, wełna na poddaszu 20cm, do tej pory ogrzewalem vailantem kondensacyjnym i sezon to 3500zl wiec jakiś strat cieplnych nie mam.Zalozony ma zbiornik na ciepła wodę 240 l i bufor 120l, przepływ 22.Wszystko byłoby ok, ale pożera mi dobowo 60kw energi, cop wychodzi 2.Nie wiem czy wszystko dobrze mam skonfigurowane, ciepła woda 47 stopni, włączona grzałka i 5 bieg pompy, ale zużycie stosunkowo za duże, bardzo proszę o podpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milsa666 20.01.2019 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2019 Hmm...No i kolejny user z Mercedesem, gdzie pompa na 5 biegu (czyli max) + bufor (czyli opór żaden), a przepływ nominalny nieosiągnięty. Tak jak poprzedni user powinno być powyżej 30 l/min. Tu chociaż jest 22 l/min. Napisz coś więcej na temat instalacji.Podłogówka, grzejniki, itd... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturrroooo 20.01.2019 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2019 Nigdzie podłogówka, dom rozległy 15x20 wszędzie grzejniki do tej pory vailant na temp 40 stopni ogrzał dom, teraz pompa tez ustawiona od 25-40 stopni na wejściu, i daje radę bez problemu, ale jest za bardzo prądożerna, w ustawieniach znalazłem grzałkę ze jest włączona, i pompa na 5 biegu nie wiem czy tak powinno być? W tematach pomp i hydrauliki jestem całkiem zielony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
donkacper 20.01.2019 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2019 Nigdzie podłogówka, dom rozległy 15x20 wszędzie grzejniki do tej pory vailant na temp 40 stopni ogrzał dom, teraz pompa tez ustawiona od 25-40 stopni na wejściu, i daje radę bez problemu, ale jest za bardzo prądożerna, w ustawieniach znalazłem grzałkę ze jest włączona, i pompa na 5 biegu nie wiem czy tak powinno być? W tematach pomp i hydrauliki jestem całkiem zielony Grzałka powinna być włączona ale istotny jest tam czas po jakim pompa zacznie z niej korzystać jeśli nie poradzi sobie samą sprężarką. A grzanie CWU masz ustawione na Normal czy ECO? Z tego co zaobserwowałem u mnie w trybie Normal pompa pracuje pełną mocą żeby nagrzać zasobnik w jak najszybszym tempie. W trybie Eco pracuje znacznie oszczędniej a różnica w czasie grzania wody u mnie przy zasobniku 200 L to około 4 minuty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturrroooo 20.01.2019 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2019 Eco, może podnieść temp na 50 stopni przy wejściu i zmniejszyć bieg na 3?Miało być to oszczędne a widzę ze może być problem, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturrroooo 20.01.2019 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2019 Cop wylicza na 2 prz temp -6-do +2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
donkacper 20.01.2019 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2019 Eco, może podnieść temp na 50 stopni przy wejściu i zmniejszyć bieg na 3? Miało być to oszczędne a widzę ze może być problem, Ja bym nie przesadzał z takim wnioskiem po 2 dniach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturrroooo 20.01.2019 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2019 Czyli zostawić jak jest czy podnieść temp na 50 co będzie oszczędniejsze ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milsa666 20.01.2019 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2019 Poczekaj chwilę. Niemożliwe, żeby pompa zużywała 60kWh/doba, przez cały czas. Bo to jest (nawet z twoim COP = 2) 120kWh.Z Vaillantem też musiałoby tyle zeżreć.Poza tym jak szacujesz COP. Jeśli na podstawie licznika w hydroboxie to nie sugerowałbym się tym. U mnie licznik raz liczy, raz nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturrroooo 20.01.2019 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2019 Mam podlicznik dlatego wiem, hydrobotaniki pokazuje o 5kw więcej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szklara 20.01.2019 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2019 Arturrooo a grzałeś cały czas innym źródłem, czy na czas montażu i przeróbek instalacji miałeś przerwę w grzaniu? No chyba że chata nowa, to powód ten sam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
praid 20.01.2019 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2019 Nigdzie podłogówka, dom rozległy 15x20 wszędzie grzejniki do tej pory vailant na temp 40 stopni ogrzał dom, teraz pompa tez ustawiona od 25-40 stopni na wejściu, i daje radę bez problemu, ale jest za bardzo prądożerna, w ustawieniach znalazłem grzałkę ze jest włączona, i pompa na 5 biegu nie wiem czy tak powinno być? W tematach pomp i hydrauliki jestem całkiem zielony Kolego takie zużycie będziesz miał. Tak to jest jak ma się grzejniki. W jakiej taryfie grzejesz? Masz G11. Jak masz G11 z mień na G13. Wtedy będziesz miał oszczędności. Sam ma grzejniki. Pobór mam na poziome od 30 do 55kwh, dom 160m2. Uzależnione jest to od temp. na zewnątrz. Masz czujnik pomieszczenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturrroooo 20.01.2019 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2019 Tak , mam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
praid 20.01.2019 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2019 Tak , mam Masz ustawione na temperaturę pomieszczenia? Wyłącza się pompa po osiągnięciu temperatury? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milsa666 20.01.2019 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2019 Poczytaj wpisy kolegi @bobrow, on też ma grzejniki i całkiem fajne efekty. Może tu zajrzy i coś w temacie grzejników poradzi.Skonfrontuj z nim zużycie + poczytaj zużycie w temacie PC i grzejniki (jest taki niedawno założony). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts