Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy Ciepła Mitsubishi Zubadan / Power Inverter - Mercedes już w przystępnej cenie!

NC_PC

Recommended Posts

• Odpowiedzi 659
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No to ja mam ten sam. Nie najlepszy, bo stawia opór, ale ujdzie. Tzn. że jest inny problem.

Atakuj instalatora, albo sprawdź filtr skośny. Jak się nie boisz, bo trzeba otworzyć hydrobox, zakręcić zaworki przed wymiennikiem i w okolicach pompy. Odkrecic filtr - podłóż coś bo poleje się trochę wody. Potem napełnić to co uciekło i odpowietrzyc pompę obiegowa.

Rób to jak najszybciej bo przy 9 l/min nie nagrzejesz żadnego pokoju.

Daj znać później. Bo może coś innego było. Cisnij instalatora, żeby doprowadził przepływ w CO do wartości znamionowych. U Ciebie pewnie powyżej 30l/min w obiego z buforem.

Z Manuala. A właściwe z datasheet. Taki dokument 700 str. - dla ludzi którzy lubią (muszą) wiedzieć jak co działa. Są w internetach.

Ja mam pompę 11.2 kW i tam jest że nominalny przepływ to 27 l/min, a właściwie ponad 30 po wtedy gdy dT jest 5*C to pompa osiąga nominalne 11 kW. Ściągnij sobie Datasheet, albo service manual. Tam jest napisane ile powinno być. Albo nie ściągaj dla swojego zdrowia psychicznego.

Witam serdecznie forumowiczów, pierwszy raz jestem na forum, dwa dni temu Instalator zamontował mi pompę ciepła Zubadan 14 Kw, problem w tym, ze Gość zna się na pompach, ale niekoniecznie na Zubadanach, nie ma w ogóle ustawionej, 200m dom ocieplony 10cm, wełna na poddaszu 20cm, do tej pory ogrzewalem vailantem kondensacyjnym i sezon to 3500zl wiec jakiś strat cieplnych nie mam.Zalozony ma zbiornik na ciepła wodę 240 l i bufor 120l, przepływ 22.Wszystko byłoby ok, ale pożera mi dobowo 60kw energi, cop wychodzi 2.

Nie wiem czy wszystko dobrze mam skonfigurowane, ciepła woda 47 stopni, włączona grzałka i 5 bieg pompy, ale zużycie stosunkowo za duże, bardzo proszę o podpowiedź

Nigdzie podłogówka, dom rozległy 15x20 wszędzie grzejniki do tej pory vailant na temp 40 stopni ogrzał dom, teraz pompa tez ustawiona od 25-40 stopni na wejściu, i daje radę bez problemu, ale jest za bardzo prądożerna, w ustawieniach znalazłem grzałkę ze jest włączona, i pompa na 5 biegu nie wiem czy tak powinno być? W tematach pomp i hydrauliki jestem całkiem zielony

Nigdzie podłogówka, dom rozległy 15x20 wszędzie grzejniki do tej pory vailant na temp 40 stopni ogrzał dom, teraz pompa tez ustawiona od 25-40 stopni na wejściu, i daje radę bez problemu, ale jest za bardzo prądożerna, w ustawieniach znalazłem grzałkę ze jest włączona, i pompa na 5 biegu nie wiem czy tak powinno być? W tematach pomp i hydrauliki jestem całkiem zielony

Grzałka powinna być włączona ale istotny jest tam czas po jakim pompa zacznie z niej korzystać jeśli nie poradzi sobie samą sprężarką.

A grzanie CWU masz ustawione na Normal czy ECO? Z tego co zaobserwowałem u mnie w trybie Normal pompa pracuje pełną mocą żeby nagrzać zasobnik w jak najszybszym tempie. W trybie Eco pracuje znacznie oszczędniej a różnica w czasie grzania wody u mnie przy zasobniku 200 L to około 4 minuty.

Poczekaj chwilę.

Niemożliwe, żeby pompa zużywała 60kWh/doba, przez cały czas. Bo to jest (nawet z twoim COP = 2) 120kWh.

Z Vaillantem też musiałoby tyle zeżreć.

Poza tym jak szacujesz COP. Jeśli na podstawie licznika w hydroboxie to nie sugerowałbym się tym. U mnie licznik raz liczy, raz nie.

Kolego takie zużycie będziesz miał. Tak to jest jak ma się grzejniki. W jakiej taryfie grzejesz? Masz G11. Jak masz G11 z mień na G13. Wtedy będziesz miał oszczędności. Sam ma grzejniki. Pobór mam na poziome od 30 do 55kwh, dom 160m2. Uzależnione jest to od temp. na zewnątrz. Masz czujnik pomieszczenia?