grinio 29.01.2019 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2019 Widocznie nasze ecodany i zubadany tak już mają.Trzeba się z tym pogodzić. Pod pompą kupa lodu ale ważne że działa Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pratchawiec 29.01.2019 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2019 Panowie Nie tylko Ecodany i Zubadany tak mają.Mój stary T-Cap wczorajszym popołudniem, przy temp. zewn. ok. 0-1* i wilgotności rzędu 97% odszraniał się co ok. 40 minut.Nic nie poradzimy. Tak musi być.Ważne by proces odszraniania odbywał się sprawnie (szybko i niewielkim nakładem energii) i skutecznie - czyli do końca, by nie lód stopniowo nie narastał na wymienniku bądź tacy ociekowej. W T-Capie nie mam z tym problemu; w poprzednio eksploatowanym Fujitsu, problem występował nagminnie. Pozdrawiam Pratchawiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
donkacper 04.02.2019 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2019 Ok, jestem po wizycie serwisu, wyczyścili filtr w hydroboxie i przepływ skoczył na razie do 20. Różnica między zasilaniem a powrotem mieści się w 5 stopniach więc jest znaczna poprawa. To jeszcze wrócę do tematu bo u mnie jakieś 2-3 dni temu przepływ wzrósł do 23 i tak się utrzymuje, jest to też od razu odczuwalne w domu, jest cieplej nawet przy niższym zasilaniu. Pozostaje pytanie czemu skoczył? Może wypłukało syf z rur i za chwilę znowu będzie filtr do czyszczenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
praid 19.02.2019 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2019 Taryfa g13.Zużycie cały dom, okres od 08.12.2018r do 19.02.2019Taryfa I - 2845 kWh - 0,27złTaryfa II - 127 kWh - 0,79złTaryfa III- 340 kWh - 0,50zł Koszty całość 1038złDom 160m2, rok budowy 1979r, wszędzie grzejnikiŚrednia 1kWh- 0,31złZużycie energii na dom ok 250kwh na miesiącCzyli koszt ogrzewania domu z wodą użytkową ok 858zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pietrovicz 21.02.2019 03:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2019 Hej Panowie, wiecie może co może być przyczyną tego, ze mimo iż sterownik pokazuje, ze woda w zbiorniku cwu ma 45-47 stopni to woda w kranie leci zaledwie letnia? Nudlugo się wprowadzam i chciałbym w miarę szybko rozwiązać ten problem. Pompa to oczywiście Zubadan 8k, a zbiornik cwu ma 300L, jakiś nierdzewny firmy Joule, pompy obiegowe i jakiś zawór trójdrożny... jest, tyle wiem Niestety więcej za bardzo nie jestem w stanie powiedzieć coś więcej technicznie bo się nie znam Wezwałem serwis z Wrocławia na poniedziałek ale jeśli macie jakieś sugestie to chętnie posłucham i przekażę dalej żeby serwisanci szybko wpadli na trop i rozwiązali problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 21.02.2019 04:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2019 Na dziendobry sprawdz czujnik temperatury w baniaku cwu albo jakims termometrem zmierz ile stopni ma baniak u góry albo jesli sie da rozchyl ocieplenie i ręka dotknij baniaka jak bedzie mial 45 st to poczujesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milsa666 21.02.2019 06:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2019 (edytowane) Masz pompkę cyrkulacji? Jeżeli tak to1. Sprawdź czy jest włączona cały czas2. Sprawdź czy masz na niej zawór zwrotny. Bo bez może się zdarzyć, że otwierając kran z ciepłą wodą zaciągasz wodę przez rurki cyrkulacji - czyli gdzieś ze środka zbiornika Edytowane 21 Lutego 2019 przez milsa666 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pietrovicz 21.02.2019 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2019 Tak, mam pompkę cyrkulacji i nawet jakieś sterowanie nią ( nie chodzi 24h na dobę ale w kilkuminutowych odstępach czasu ). Jednakże jak zobaczyłem, że woda jest letnia to pierwsze co pomyślałem, że właśnie może pompa cyrkulacji nie działa i .... napuściłem z 4 wiaderka wody.Wszystkie niestety wypełniły się wodą zaledwie letnią, a myślę, że po tylu litrach wody to i bez pompy cyrkulacji w końcu powinna zacząć lecieć woda ciepła, prawda? Punkt drugi wydaje mi się natomiast ciekawy... bo jeśli pompa ciepła wskazuje 46-47 stopni, a woda leci letnia... to faktycznie sugerowałoby, że woda w kranie to woda ze środka zbiornika... Zakładam, że czujnik temperatury działa sprawnie, bo jeśli byłby uszkodzony to temperatura wody pokazywana przez pompę byłaby w takim przypadku raczej bliższa 20 stopni, a nie 50 stopni. Rozumiem, że jeśli rozkmilę,która to jest ta pompa cyrkulacji to, wówczas na niej lub, gdzieś przy niej powinien być jakiś zawór, który należy... zamknąć ? Dzięki za porady! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdaseb 21.02.2019 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2019 U mnie pompa cyrkulacyjna jest ustawiana (czas jej działania i cały harmonogram tygodniowy) z menu w pompie ciepła. tak tez może być u ciebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milsa666 21.02.2019 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2019 Tak, mam pompkę cyrkulacji i nawet jakieś sterowanie nią ( nie chodzi 24h na dobę ale w kilkuminutowych odstępach czasu ). Jednakże jak zobaczyłem, że woda jest letnia to pierwsze co pomyślałem, że właśnie może pompa cyrkulacji nie działa i .... napuściłem z 4 wiaderka wody. Wszystkie niestety wypełniły się wodą zaledwie letnią, a myślę, że po tylu litrach wody to i bez pompy cyrkulacji w końcu powinna zacząć lecieć woda ciepła, prawda? Punkt drugi wydaje mi się natomiast ciekawy... bo jeśli pompa ciepła wskazuje 46-47 stopni, a woda leci letnia... to faktycznie sugerowałoby, że woda w kranie to woda ze środka zbiornika... Zakładam, że czujnik temperatury działa sprawnie, bo jeśli byłby uszkodzony to temperatura wody pokazywana przez pompę byłaby w takim przypadku raczej bliższa 20 stopni, a nie 50 stopni. Rozumiem, że jeśli rozkmilę,która to jest ta pompa cyrkulacji to, wówczas na niej lub, gdzieś przy niej powinien być jakiś zawór, który należy... zamknąć ? Dzięki za porady! Nic nie zamykaj. Po prostu jest to zawór który puszcza w jedną stronę. Jak go nie ma to może woda z kranu lecieć ze zbiornika przez cyrkulację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pietrovicz 21.02.2019 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2019 Rozumiem... czyli w takim wypadku wskazane by było wręcz taki zawór założyć ( jeśli się okaże, że go brak ). Dzięki za wskazówki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gogush 22.02.2019 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2019 Hej Panowie, wiecie może co może być przyczyną tego, ze mimo iż sterownik pokazuje, ze woda w zbiorniku cwu ma 45-47 stopni to woda w kranie leci zaledwie letnia? . No zagladaja tez Panie czasem złap za rurki i zobacz jak idzie cieplo. Jak nie masz na wierzchu to zobacz czy czasem nie masz zamienionej cieplei/zimnej w kranie (odkrec raz jedna raz druga - jesli obie zimne szukaj dalej) a jesli masz dostep do termowizji to zobaczysz czy cos idzie w podlodze (no chyba ze masz super ocieplone rury i nie bedzie widac) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pietrovicz 23.02.2019 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2019 Na pietrze wychodzi na to, ze leci ciepła.Za to na dole zimna... i tutaj poległem bo nie wiem jak to możliwe?!?!” Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gogush 24.02.2019 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2019 Na pietrze wychodzi na to, ze leci ciepła. Za to na dole zimna... i tutaj poległem bo nie wiem jak to możliwe?!?!” No to bierz swojego hydraulika i niech się tłumaczy co zmajstrował w tej instalacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milsa666 24.02.2019 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2019 Wg mnie pobierasz wodę z cyrkulacji. Może się miesza. Odkrec kran na dole dłużej. Jeżeli po pewnym czasie w końcu popłynie na prawdę ciepła woda to na bank coś z cyrkulacją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gogush 24.02.2019 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2019 Wg mnie pobierasz wodę z cyrkulacji. Może się miesza. Odkrec kran na dole dłużej. Jeżeli po pewnym czasie w końcu popłynie na prawdę ciepła woda to na bank coś z cyrkulacją. Na gorze ma ciepla wiec instalacje ma do ....... poprawienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milsa666 24.02.2019 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2019 Ok. Pytanie jest czy zimna jak zimna czy letnia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ripper 24.02.2019 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2019 (edytowane) Niektórym instalatorom się chyba troszkę poprzewracało, bo krzyczą za pompy z 8% VATem więcej, niż kosztują w Niemczech z ich 19% VATem. Czy macie może jakieś dobre oferty na zestaw PUHZ-SHW80YAA + ERST20C-VM2C? Szukałem, ale zestaw 10.1 wydaje się dosyć egzotyczny i nie znalazłem żadnych ciekawych ofert. Z góry dzięki za pomoc. Edytowane 24 Lutego 2019 przez Ripper Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 24.02.2019 13:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2019 Niektórym instalatorom się chyba troszkę poprzewracało, bo krzyczą za pompy z 8% VATem więcej, niż kosztują w Niemczech z ich 19% VATem. Czy macie może jakieś dobre oferty na zestaw PUHZ-SHW80YAA + ERST20C-VM2C? Szukałem, ale zestaw 10.1 wydaje się dosyć egzotyczny i nie znalazłem żadnych ciekawych ofert. Z góry dzięki za pomoc. 10.1. wychodzi drogo. Ale podeślij meila na priv to dostaniesz dobrą opcję na osobny zbiornik wersja z grzałkami 9kW. Mam takich na magazynie 10 sztuk i mogę zamontować za dobre pieniądze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pietrovicz 02.03.2019 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2019 Czy możliwe jest, ze pompa ma COP... 0? Lub np. 1? Pompa działa od roku i w tym czasie COP zawsze oscylował w granicach 3,5 - 4.0.Jednakże tydzień temu od momentu wprowadzenia się COP drastycznie zmalał.Czy może to być spowodowane podwyższeniem temperatury zasilania lub większym zużyciem CWU? Informacja dla mnie jest menu w panelu sterowania, gdzie pompa podaje pobór oraz wygenerowana ilość energii.Za 1 dzień, 1 marca było to 30W pobór i 0W wygenerowanej energii. Jak dla mnie to coś nie halo skoro woda jest gorąca a w domu ciepło to przecież jakaś energię wygenerował. Nie wiem czy to może nie kwestia jakiś skopanych ustawień „pokazywania”... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts