Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy Ciepła Mitsubishi Zubadan / Power Inverter - Mercedes już w przystępnej cenie!

NC_PC

Recommended Posts

Czy możliwe jest, ze pompa ma COP... 0? Lub np. 1?

Pompa działa od roku i w tym czasie COP zawsze oscylował w granicach 3,5 - 4.0.

Jednakże tydzień temu od momentu wprowadzenia się COP drastycznie zmalał.

Czy może to być spowodowane podwyższeniem temperatury zasilania lub większym zużyciem CWU?

Informacja dla mnie jest menu w panelu sterowania, gdzie pompa podaje pobór oraz wygenerowana ilość energii.

Za 1 dzień, 1 marca było to 30W pobór i 0W wygenerowanej energii. Jak dla mnie to coś nie halo skoro woda jest gorąca a w domu ciepło to przecież jakaś energię wygenerował. Nie wiem czy to może nie kwestia jakiś skopanych ustawień „pokazywania”...

No badasz COP za jeden dzień?

Wychodzi na to że w ogóle się nie włączyła bo pobór to 30 czegoś bo jednostki źle podałeś a wytworzone 0 bo pewnie tylko pompka obiegowa pracowała.

• Odpowiedzi 659
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Pytanie do użytkowników Zubadana, czy w sterowniku jest gdzieś ustawienie od jakiej temperatury zewnętrznej pompa ma przestać pracować w trybie CO? Albo oślepłem albo nie mogę znaleźć z jakiegoś powodu. U mnie pracuje wg krzywej, czy w takim wypadku po prostu posłużyć się ustawieniem minimalnej temp zasilania?

Jak ustawiasz czasy kiedy ma grzać pompa (ja mam generalnie w tanich) to ustawiasz również temperaturę (taka śmieszna ikona). Co ciekawe jak sie grzeje krzywą to ta temperatura też ma znaczenie, bo jak wzrośnie w domu ponad to sprężarka się wyłącza. Taki kaganiec. Oczywiście musisz mieć ten firmowy remote controller.

Ja też grzeje wg krzywej, ale dodatkowo wg harmonogramu. Ustaw harmonogram grzania całą dobę i dodatkowo ustaw temperatury w poszczególnych godzinach. Możesz tych ikonek temperatury wstawić chyba 4 na dobę. To powinno wystarczyć. Rozumiem że masz ten zdalny sterownik? On wtedy działa jak blokada za wysokiej temperatury. Czyli działa wg krzywej, jednocześnie patrząc czy temperatura w domu nie przekracza zadanego maksimum. Jak przekroczy to działa tylko pompa obiegowa.

Jak masz sprzęgło i pompki obiegowe to możesz zastosować zewnetrzny sterownik który po przekroczeniu temperatury zadanej w pokoju wyłączy pompki obiegowe i za chwilę wyłączy się sprężarka bo nie będzie odbioru ciepła. Jak nie masz dodatkowych pompek i wpiety jesteś w podlogowke bezpośrednio to ten zewnętrzny sterownik, tzn. jego styki wpiac w odpowiednie wejście w hydroboxie. Ćwiczyłem coś takiego gdy chciałem zamontować układ wyłączenia sprężarki gdyby za ciepła woda chciałby wejść w podłogę. I zawieranie tego wejścia zadziałało. Albo zmienić tryb pracy PC na zdalny termostat i może wszystko zadziała tak jak z firmowym. Tzn. Działa wg krzywej a termostat po prostu wyłączy sprężarke po przekroczeniu nastaw.

Nie o to pytałem :) Ja nie mam pokojowego sterownika i nie widzę takiej potrzeby, więc rozumiem że pompa nie ma możliwości automatycznego wyłączenia trybu CO gdy temperatura zewnętrzna przekroczy np 14 stopni? Chyba, że tak ustawić krzywą, żeby np przy 14 na zewnątrz było zasilanie np 30 a w menu serwisowym ustawić minimalną temp zasilania na 31 więc wtedy chyba gdy z krzywej będzie wynikało mniej niż 31 to pompa nie będzie grzać? Muszę przetestować :)

No to oczywiście też jest rozwiązanie - modyfikacja krzywej.

Jednak w odróżnieniu od czujnika w domu tu może PC ci taktować. Bo gdy sprężarka się wyłączy bo zejdzie do absolutnego minimum, to pompa obiegowa będzie działać. Więc temperatura powrotu za jakiś czas spadnie i pompa znowu będzie dogrzewać.

Ale to musisz sprawdzić, jaka będzie częstotliwość on/off.

Witam.

Z uwagi, iż chcę wymienić kocioł na paliwo stałe na pompę ciepła, proszę Państwa o pomoc przy wyborze.

Dom ma 226 m powierzchni grzewczej, w większości założone zwykłe grzejniki 70% +podłogówka 30%, dobrze ocieplony, przez większą połowę roku instalacja solarna zapewnia ciepłą wodę, piec rozpalany dopiero jesienią.

Wybór pomiędzy:

1) Mitsubishi Zubadan 11,2kW - PUHZ-SHW112YAA EHSC-YM9EC - oferta 41.000zł (z vat 8%) z zasobnikiem c.w.u. 200l Galmet (26-209000)+ bufor c.o. Galmet 200l, + cała reszta z montażem.

2) Nibe Split 10-16 + HBS 05-16 + SMO 40 - z zasobnikiem BA-ST 9030-2FE i buforem UKV 20-300 i montażem, oferta za 38.000zł netto (wraz z ujętą szwedzką dotacją).

Czy takie ceny są również u Państwa?

Czy jest jakaś oficjalna strona z listą instalatorów pomp Mitsubishi, w moich okolicach jakoś ich nie widać?

Czy bufor jest potrzebny? Nie chcę dwóch zbiorników po 200l/300l, które zajmują tyle miejsca.

Z uwagi, iż w jednym z poprzednich postów napisane było, że w zasobnikach Galmet zamontowany jest źle czujnik, proszę o propozycję innego.

Czy jesteście Państwo zadowoleni z wyboru i nie zamienilibyście na Nibe?

Witam.

Z uwagi, iż chcę wymienić kocioł na paliwo stałe na pompę ciepła, proszę Państwa o pomoc przy wyborze.

Dom ma 226 m powierzchni grzewczej, w większości założone zwykłe grzejniki 70% +podłogówka 30%, dobrze ocieplony, przez większą połowę roku instalacja solarna zapewnia ciepłą wodę, piec rozpalany dopiero jesienią.

Wybór pomiędzy:

1) Mitsubishi Zubadan 11,2kW - PUHZ-SHW112YAA EHSC-YM9EC - oferta 41.000zł (z vat 8%) z zasobnikiem c.w.u. 200l Galmet (26-209000)+ bufor c.o. Galmet 200l, + cała reszta z montażem.

2) Nibe Split 10-16 + HBS 05-16 + SMO 40 - z zasobnikiem BA-ST 9030-2FE i buforem UKV 20-300 i montażem, oferta za 38.000zł netto (wraz z ujętą szwedzką dotacją).

Czy takie ceny są również u Państwa?

Czy jest jakaś oficjalna strona z listą instalatorów pomp Mitsubishi, w moich okolicach jakoś ich nie widać?

Czy bufor jest potrzebny? Nie chcę dwóch zbiorników po 200l/300l, które zajmują tyle miejsca.

Z uwagi, iż w jednym z poprzednich postów napisane było, że w zasobnikach Galmet zamontowany jest źle czujnik, proszę o propozycję innego.

Czy jesteście Państwo zadowoleni z wyboru i nie zamienilibyście na Nibe?

Maskara, Nibe model z 2013roku, de facto jest to stara konstrukcja firmy Mitsubishi Hevy Electric jest w podobnej cenie co najnowszy model pompy Mitsubishi Zubadan 11kW.

Przecież ktoś tam na głowę upadł :-)

Różnice w tych sprzętach są tak ogromne że nawet nie ma co porównywać to to tak jak by porównywać stary model Fiata z przed 6 lat do nowego mercedesa z bieżącego rocznika.

• 2 weeks później...

Witam Kolegów biegłych w temacie pomp ciepła, zwłaszcza od Mitsubishi.

Pomału dojrzewam do kupienia PC i mój wybór padł na Mitsubishi. Mam "na oku" PUHZ-W85VHA2 monoblok. Pompa jest sprzedawana bez sterownika.

W instrukcji serwisowej doczytałem, że obsługiwana jest przez sterownik FTC4.

Problem polega na tym, że doświadczony fachowiec stwierdził, że to jest stary sterownik, nie ma ich dostępnych.

Znalazłem taki FTC4 (płyta główna) za około 800 złotych, ale bez sterownika -wyświetlacza (taka "skrzyneczka" z ikonkami, jak w PAR31, lub PAR32, ale z kaloryferem i kranikiem).

Jestem emerytem i nie za bardzo uśmiecha mi się wydawać około 2 tys. zł na FTC5.

Co polecacie do podłączenia z płytą FTC4?

Dzięki za odpowiedź.

No to pojechałeś jak nikt inny... Tutaj wszyscy mają raczej pompy kompletne. Split, albo lodówka. Jednostka zew. + hydrobox. Jak to kupiłeś? Nie widziałem nigdy takiej oferty. Moze kolego CNC ci coś napisze.

Jak się złoży "do kupy" to też będzie kompletna. Zadałem pytanie, gdyż oprócz użytkowników PC wypowiadają się w tym wątku również serwisanci i monterzy.

Jak pisałem - chcę sobie złożyć PC. Do jednostki zewnętrznej PUHZ-W85VHA2 (monoblok o mocy 8,5 kW potrzebne jest jeszcze urządzenie wewnętrzne.

Najprościej połączyć z hydroboksem. Ale czy zawsze musi być to hydroboks (fabryczny)?

Potrzebuję sterownika i urządzeń wykonawczych, które są w hydroboksie.

Znalazłem sterownik FTC4, ale bez sterowania (pilota). Taki sam FTC4 jest w instrukcji serwisowej firmy Mitsubishi. Trochę się na "elektryce" znam i mam zamiar złożyć wszystko co ma być w PC "do kupy".

p.s.

Jeszcze nie kupiłem, ale mogę kupić w każdej chwili.

Jak się złoży "do kupy" to też będzie kompletna. Zadałem pytanie, gdyż oprócz użytkowników PC wypowiadają się w tym wątku również serwisanci i monterzy.

Jak pisałem - chcę sobie złożyć PC. Do jednostki zewnętrznej PUHZ-W85VHA2 (monoblok o mocy 8,5 kW potrzebne jest jeszcze urządzenie wewnętrzne.

Najprościej połączyć z hydroboksem. Ale czy zawsze musi być to hydroboks (fabryczny)?

Potrzebuję sterownika i urządzeń wykonawczych, które są w hydroboksie.

Znalazłem sterownik FTC4, ale bez sterowania (pilota). Taki sam FTC4 jest w instrukcji serwisowej firmy Mitsubishi. Trochę się na "elektryce" znam i mam zamiar złożyć wszystko co ma być w PC "do kupy".

p.s.

Jeszcze nie kupiłem, ale mogę kupić w każdej chwili.

Daj sobie spokój z tym modelem cały czas sprzedaje to jakaś firma z pod krakowa chyba, a to modele wycofane przez Mitsubishi ze sprzedaży z powodu wadliwych wymienników, powinny być zutylizowane ale jak to zwykle bywa ktoś wpadł na pomysł żeby je sprzedać dalej, a one są niebezpieczne bo uszkodzenia wymienników bywały dość gwałtowne.

Co prawda na setki sztuk uszkodzonych było tylko kilka ale itak to jest sprzet niezdatny do sprzedaży.