milsa666 04.12.2018 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2018 (edytowane) ha a jak sie robi ten reset płyty ? W Menu Instalatora, pod koniec. Przed RESETem skopiuj na SD ustawienia urządzenia. Tam są 2 resety. Pierwszy dotyczy kontrolera (temperatura zadana CWU, harmonogram, itd...). Jak wybierzesz ten RESET to potem musisz odtworzyć z SD ustawienia. Drugi reset to ten od płyty głównej. Takie coś podobno pomoże, a przynajmniej nie zaszkodzi. Edytowane 4 Grudnia 2018 przez milsa666 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milsa666 04.12.2018 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2018 Ja ma zmontowany podlicznik na PC i grzałki, wg wskazań na panelu PC a na podliczniki jest 10% różnicy na panelu PC. Wiecie jak wyłączyć pompę obiegową w podtrzymaniu? A w którą stronę różnica wskazań? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
praid 04.12.2018 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2018 Ale o jakim dolnym i górny źródle piszesz? Dolne źródło to przy gruntówkach grunt a przy powietrze-woda to powietrze. Piszesz o pompach dolnego źródła. Co masz na myśli? Przecież pompa w hydroboxie jest już na "górnym" źródle (razem z pompkami po sprzęgle). Pytam poważnie, bo nie rozumiem terminów jakich używasz. Może źle się wyraziłem ale zasada działania jest podobna. Ciepło odbierane w parowniku podnosi temperaturę czynnika chłodniczego, który poprzez zawór 4-drogowy kierowany jest do sprężarki . Czynnik chłodniczy o podwyższonej temperaturze i ciśnieniu oddaje ciepło w skraplaczu i poprzez elektroniczny zawór rozprężny powraca do parownika . Woda grzewcza odbiera ciepło ze skraplacza i w razie potrzeby jest dogrzewana w montowanym opcjonalnie przepływowym podgrzewaczu elektrycznym Pompa obiegowa kieruje wodę grzewczą poprzez zawór 3-drogowy rozdzielający do instalacji grzewczej budynku (c.o.) lub na wężownicę podgrzewacza wody użytkowej (c.w.u.) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
praid 04.12.2018 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2018 A w którą stronę różnica wskazań? Dodaje PC, spisuje z podlicznika dokładne dane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milsa666 04.12.2018 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2018 Może źle się wyraziłem ale zasada działania jest podobna. Ciepło odbierane w parowniku podnosi temperaturę czynnika chłodniczego, który poprzez zawór 4-drogowy kierowany jest do sprężarki . Czynnik chłodniczy o podwyższonej temperaturze i ciśnieniu oddaje ciepło w skraplaczu i poprzez elektroniczny zawór rozprężny powraca do parownika . Woda grzewcza odbiera ciepło ze skraplacza i w razie potrzeby jest dogrzewana w montowanym opcjonalnie przepływowym podgrzewaczu elektrycznym Pompa obiegowa kieruje wodę grzewczą poprzez zawór 3-drogowy rozdzielający do instalacji grzewczej budynku (c.o.) lub na wężownicę podgrzewacza wody użytkowej (c.w.u.) Nie no ok, jasne. To jest generalnie zasada działania PC/klimatyzacji/lodówki. Ale o jakich pompach dolnego źródła piszesz? Czy to po prostu jest opis czegoś ogólnego, a nie Mitsubishi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
praid 04.12.2018 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2018 To jest zasada ogólna, tak to "niby" wszystko funkcjonuje. No nie "niby" tylko tak działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milsa666 04.12.2018 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2018 No i ...uj.Wybiła 22.00. Mam ustawione w harmonogramie włączenie czuwania pompy na CWU. Zadana wartość 46*C, histereza 26*C, w zbiorniku 44*C i pompa radośnie przechodzi w tryb podgrzania CWU bo za zimna woda. Czyli RESET nie pomógł, lekko mnie to wk....wia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
praid 05.12.2018 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2018 No i ...uj. Wybiła 22.00. Mam ustawione w harmonogramie włączenie czuwania pompy na CWU. Zadana wartość 46*C, histereza 26*C, w zbiorniku 44*C i pompa radośnie przechodzi w tryb podgrzania CWU bo za zimna woda. Czyli RESET nie pomógł, lekko mnie to wk....wia. No patrzyłem na twój zbiornik Galmetu. Faktycznie masz czujnik na dolnej części zbiornika. Bez sensu to jest. Ja mam zbiornik Kospela SB-300 SOLAR z podwójną wężownicą są one spięte razem. Mam czujnik na wysokości termometru zbiornika. Nic mi nie przekłamuje. Jeśli chodzi o twoje włączanie ze stanu harmonogramu to tak działa. Jeśli nawet temperatura nie spadła do min histerezy ona dobije ci do 46st. Wtedy przejdzie w stan gotowości i będzie odliczać histerezę w twoim przypadku 26st. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milsa666 05.12.2018 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2018 Czyli sugerujesz, że jak zostawię czuwanie na stale to będzie pilnować?Co do zbiornika to rzeczywiście trochę dziwne, ale szczęśliwie mam szeroką histereze i mogę panować nad rzadszym grzaniem. Żądam pytanie w temacie zbiorników do pomp ciepła. Podejrzewam że nie jestem pierwszy kto taki zbiornik ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
praid 05.12.2018 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2018 Czyli sugerujesz, że jak zostawię czuwanie na stale to będzie pilnować? Co do zbiornika to rzeczywiście trochę dziwne, ale szczęśliwie mam szeroką histereze i mogę panować nad rzadszym grzaniem. Żądam pytanie w temacie zbiorników do pomp ciepła. Podejrzewam że nie jestem pierwszy kto taki zbiornik ma Tak będzie ci pilnować. Ma tak ustawione. Harmonogram mam ustawiony tylko na grzanie domu. Czuwanie jest na CWU wszystko ładnie chodzi. Ale zmieniłem dzisiaj taryfę na G13 to będę musiał ustawić Harmonogram również na CWU Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
praid 05.12.2018 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2018 Trochę mnie to dziwi bo zbiornik który masz jest dedykowany do pomp ciepła. A wychodzi na to że czujnik wykrywa wodę zimną która wpływa do zbiornik jak użytkujesz i od razu włącza się pompa ciepła, a w górne części zbiornika masz jeszcze dużo zgromadzonej wody ciepłej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milsa666 05.12.2018 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2018 No chyba, że ustawisz histerezę +25*C. Wtedy powinna włączyć się kiedy trzeba. Masz rację, ze to trochę głupie, bo muszę cyrklować czy jak na dole jest 25*C to u góry jeszcze OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milsa666 06.12.2018 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2018 Wczoraj zrobiłem test wg kolegi praid. Rozszerzylem czas warowania pompy. Sprawdzałem mednę do temperatury mniej więcej 36*C. Nie włączyła się. Ale jak sprawdziłem późnym wieczorem to patrzę, a w zbiorniku 48*C. Czyli dogrzała. W harmonogramie mam czuwanie do 1 A.M. Może na przejściu daty też na chwilę odpuszcza sobie histereze. Sprawdzę w logach o której i przy jakiej temperaturze się ponownie włączyła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milsa666 06.12.2018 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2018 Tak będzie ci pilnować. Ma tak ustawione. Harmonogram mam ustawiony tylko na grzanie domu. Czuwanie jest na CWU wszystko ładnie chodzi. Ale zmieniłem dzisiaj taryfę na G13 to będę musiał ustawić Harmonogram również na CWU Sprawdziłem i histereza rzeczywiście w takim układzie działa. Wczoraj się właczyła wieczorem bo mi się Żona potajemnie wykąpała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
praid 06.12.2018 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2018 Sprawdziłem i histereza rzeczywiście w takim układzie działa. Wczoraj się właczyła wieczorem bo mi się Żona potajemnie wykąpała No to git Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milsa666 06.12.2018 23:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2018 (edytowane) A masz jakiś pomysł na niedziałający licznik energii pobranej i wygenerowane? Na początku nie działało (efekt taki jak teraz) , potem chyba po reset zadziałało, na 2 miesiące, teraz znowu pokazuje "-" we Menu energii. EDIT Po 6 dniach grudnia pomiar wrócił... Trzeba się cieszyć bo nie wiadomo kiedy znów zniknie. Edytowane 7 Grudnia 2018 przez milsa666 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 07.12.2018 06:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2018 A masz jakiś pomysł na niedziałający licznik energii pobranej i wygenerowane? Na początku nie działało (efekt taki jak teraz) , potem chyba po reset zadziałało, na 2 miesiące, teraz znowu pokazuje "-" we Menu energii. EDIT Po 6 dniach grudnia pomiar wrócił... Trzeba się cieszyć bo nie wiadomo kiedy znów zniknie. przełączałeś piny na płycie, bo tam można wyłączyć pomiar. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milsa666 07.12.2018 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2018 Piny (a właściwie DIP Switch) mam ustawione bez Electric energy meter (czyli OFF) bo to dotyczy zewnętrznego licznika. Tu raczej jest temat znikającego/pojawiającego się pomiaru, bo od grudnia nie dotykałem, a pojawił mi się pomiar dzisiaj.Wsparcie techn. radziło RESET, ale pomiar pojawił się kilka dni po resecie. No nic, na razie działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kisielllll 07.12.2018 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2018 Witam Mam zamontowana pompe Mitsubishi Zubadan 8KW.Dom 150m2 powierzchni użytkowej .2 obiegi grzewcze – dół podłogówka , góra grzejnikiOryginalne 2 sterowniki Mitsubishi , które sterują góra i dołem + bufor CO 100L + Zbiornik CWU 150L.Założyłem podlicznik na pompe + pvomonitor dzięki czemu mam podgląd na zużycie energii w każdym dniu .Temperature na parterze i na piętrze mam ustawioną na 23stopnie, temp wody użytkowej 53stopnie. ( żona lubi gorącą wodę ). W październiku i listopadzie grzałem w 1 i 2 taryfie.W grudniu ustawiłem prace pompy wg harmonogramu w 2 taryfie.Grzejąc w 2 taryfie podłogówka przez cały dzień spadnie o 0,5 stopnia a na górze przy grzejnikach przez cały dzień temperatura spada z 23 na 21,5-22 stopnie.Teraz pytania :- Jak macie u siebie ustawione sterowanie strefami 1 i 2( podłogówka i grzejniki ) ? Wg temperatury pomieszczenia czy wg krzywej ?- Kolejne pytanie czy macie włączone czy wyłączone grzałki do CO i CWU ?- Czy macie włączoną funkcje przeciw zamarznięciu ?- W aplikacji jest funkcja ustawienia urządzenia - wzrost temperatury „ auto / 1 / 0,5 „Jak macie to ustawione ? Taka ciekawostkaNa początku pompa nie pokazywala zużycia prądu pomimo ustawionej na płycie funkcji.Dopiero po wyłączeniu tej funkcji pompa pokazuje zużycie energii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 07.12.2018 16:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2018 Co to za zbiornik CWU 150L możesz podać model? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts