Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy Ciepła Mitsubishi Zubadan / Power Inverter - Mercedes już w przystępnej cenie!

NC_PC

Recommended Posts

Każdy defrost to przerwa w pracy pompy, pobranie energii z układu CO lub w niektórych pompach włączenie grzałek elektrycznych żeby oczyścić nie raz nie zamrożony wymiennik. Potem trzeba nadrobić straconą energię itd. Nie wiem jaka to strata, pewnie niewielka, ale chodzi żeby wiedzieć na jakich zasadach , co tym steruje i od czego zależny jest defrost,

• Odpowiedzi 659
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jak grzejesz? Tylko 2T? Ja też tak jechałem. Po 22 pompa musiała nadrobić swoje. Jechała dość wysoko. Teraz jak jest zimniej wchodzę na 1T do 17. Wtedy po 22 nie musi już tak szaleć. Druga sprawą to defrosty tzw. bez sensu. Też takie miałem gdy algorytm sterownika głupial przy schodzeniu z mocą w dół. Teraz gdy pracuje kiedy powrot jest cieplejszy (bo podłoga przy stracie grzania jest cieplejsza) defrosty sa rzadsze. Teraz idzie mróz więc zobaczymy jak będzie.

Pompa ma 3 biegi.

W sterowniku jest zakres 5 biegów ale on nie steruje pompami obiegowymi. w instrukcji pisze że ta regulacja działa przy kaskadowym wykorzystaniu kilku PC.

Taryfę mam G13 i trzy strefy. Grzeje w T1 i T2, przerwę mam od 16-21.

Jak pisałem jeszcze nie mieszkam i nie ocieplony dom więc po okienku T3 trochę się schładza. Zobaczymy w przyszłą zimę bo ta nie da obrazu działania tej pompy.

Pozdrawiam

Niestety nie ma Zubadana, ale napisze jak jest u mnie z tego co zaobserwowałem.

Ja ma zwykłego Ecodana i u mnie jest tak 5 stopni więcej niż woda w zbiorniku. Max 55-56C. No i starsza wersja sterownika FTC4.

Edit. Może Ty sprawdzasz temp. czynnika. Może masz taka możliwość. THW1 to jest temp. wody zasilającej.

Sprawdzam temperaturę wody zasilającej, THW1

W normalnym trybie grzania zasobnika sprężarka mocno pracuje, temperatura rośnie do 72 stopni na zasilaniu dość szybko.

W trybie ECO, temperatura rośnie dużo wolniej, do max 68 stopni na zasilaniu.

Mam PUHZ-SHW140YHA + EHST20C-YM9EC

IMG_20190117_1323339.jpg

Chodzi mi o różnicę temperatur zasilanie powrót. U mnie dochodzi do 7/8 *C. Jeżeli mam przepływ wody 22l/min daje to moc do 12kW. U Ciebie jest dużo wieksza różnica temperatur więc żeby zdać te 14-15 kW to przepływ musi być dość mały. Sprawdź podczas pracy na CWU w Menu Instalatora kodem 540 pokaże Ci aktualny przeplyw. Kilka stron wcześniej, albo w wątku o małym przeplywie jest opisane gdzie i jak trzeba wejść.

Piszę z komórki i nie mogę edytować. Wyglada, że przepływ masz coś koło 8 l/min. To strasznie mało. Jeżeli oczywiście czujniki dobrze pokazują. Sprawdź też jaki bieg masz ustawiony na pompie obiegowej. Jezeli nie podolasz sprawdzic i nikt ci nie podpowie to później opiszę Ci więcej, teraz nie mam niestety czasu

don Kacper

Witam

Wprawdzie nie znam się na ustawieniach PC Mitsu..., ale wiem jedno.

Bez udziału grzałki nie da się na PC z R410a uzyskać temp. zasilania 72*. To praktycznie temp. krytyczna. Przy takiej temp. zadziałają zabezpieczenia, które powinny wyłączyć PC.

Zacznij od sprawdzenia chwilowego zużycia prądu w trakcie grzania CW. Na podliczniku, a jak nie masz to na liczniku głównym.

Jaką masz ustawioną docelową temp. wody w zbiorniku, bo nie doczytałem.

Pozdrawiam

Pratchawiec

don Kacper

Witam

Wprawdzie nie znam się na ustawieniach PC Mitsu..., ale wiem jedno.

Bez udziału grzałki nie da się na PC z R410a uzyskać temp. zasilania 72*. To praktycznie temp. krytyczna. Przy takiej temp. zadziałają zabezpieczenia, które powinny wyłączyć PC.

Zacznij od sprawdzenia chwilowego zużycia prądu w trakcie grzania CW. Na podliczniku, a jak nie masz to na liczniku głównym.

Jaką masz ustawioną docelową temp. wody w zbiorniku, bo nie doczytałem.

Pozdrawiam

Pratchawiec

Spróbuję sprawdzić zużycie ale w żadnym momencie na sterowniku ikona grzałki się nie pojawia.

Docelowa wody w zbiorniku 50, zaczyna grzać od 40.

Obroty pompy "5"

EDIT: Przy sprawdzaniu kodem 540 pokazało mi "9"

No właśnie. Tak podejrzewałem.

Po pierwsze jaki masz zawór trójdrożny przełączający CO/CWU. U mnie wprowadza opór jakieś 2-3 l/min.

Musisz sprawdzić czy podczas grzania CO też masz taki niski przepływ.

Jak wygląda instalacja CO? Podłogówka? Masz sprzęgło/bufor? Jakie przepływy na rotametrach?

U mnie powodem kiepskich przepływów były/są (i nadal jest coś czego nie wiem) duże opory podłogówki więc dodałem sprzęgło, źle zamontowany zawór, BRUDNY filtr skośny w jednostce centralnej (jak masz taki filtr gdzieś wcześniej to jeżeli już to ten).

Podaj jaki zbiornik CWU masz. Ważna jest powierzchnia wężownicy - która lepiej oddaje ciepło do wody.

U ciebie przepływy nominalne powinny być >30 l/min.

Podaj generalnie więcej szczegółów.

EDIT

9 l/min w trybie CO???????

No to jest problem.

Podaj więcej szczegółów instalacji.

Edytowane przez milsa666

No właśnie. Tak podejrzewałem.

Po pierwsze jaki masz zawór trójdrożny przełączający CO/CWU. U mnie wprowadza opór jakieś 2-3 l/min.

Musisz sprawdzić czy podczas grzania CO też masz taki niski przepływ.

Jak wygląda instalacja CO? Podłogówka? Masz sprzęgło/bufor? Jakie przepływy na rotametrach?

U mnie powodem kiepskich przepływów były/są (i nadal jest coś czego nie wiem) duże opory podłogówki więc dodałem sprzęgło, źle zamontowany zawór, BRUDNY filtr skośny w jednostce centralnej (jak masz taki filtr gdzieś wcześniej to jeżeli już to ten).

Podaj jaki zbiornik CWU masz. Ważna jest powierzchnia wężownicy - która lepiej oddaje ciepło do wody.

U ciebie przepływy nominalne powinny być >30 l/min.

Podaj generalnie więcej szczegółów.

EDIT

9 l/min w trybie CO???????

No to jest problem.

Podaj więcej szczegółów instalacji.

Przy grzaniu CWU sprawdziłem teraz, wynik "8"

Instalacja grzejnikowa, bufor 100 L

Zbiornik CWU SUNEX model FISH S15 200

Ten CWU nie jest tragiczny, ale mógłby być lepszy.

Jeżeli masz bufor i na CO masz 9 l/min, a CWU 8 l/min to jest problem blisko.

4 możliwości.

- za mały zawór trójdrożny - podaj jaki masz

- brudne filtry skośne (ja miałem zawalone i co jakiś czas czyszczę)

- za wąskie rurki - jak pisze kubson, ale nie sądzę bo tutaj na tak krótkiej trasie Hydrobox <-> bufor (bo to co dalej to nie ma znaczenia) nie powinny stanowić problemu. Bo przecież podłogówka to 1,5 km rurek 16mm pogiętych co każde kilka metrów i starcza pompa 4m lub 6m.

- problem, który według mnie też mam - czyli nie wiadomo :bash:. Tylko, ze ja ze swoim problemem mam przepływ CO 25 l/min, a CWU 22 l/min