grinio 17.01.2019 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2019 Każdy defrost to przerwa w pracy pompy, pobranie energii z układu CO lub w niektórych pompach włączenie grzałek elektrycznych żeby oczyścić nie raz nie zamrożony wymiennik. Potem trzeba nadrobić straconą energię itd. Nie wiem jaka to strata, pewnie niewielka, ale chodzi żeby wiedzieć na jakich zasadach , co tym steruje i od czego zależny jest defrost, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milsa666 17.01.2019 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2019 Jak grzejesz? Tylko 2T? Ja też tak jechałem. Po 22 pompa musiała nadrobić swoje. Jechała dość wysoko. Teraz jak jest zimniej wchodzę na 1T do 17. Wtedy po 22 nie musi już tak szaleć. Druga sprawą to defrosty tzw. bez sensu. Też takie miałem gdy algorytm sterownika głupial przy schodzeniu z mocą w dół. Teraz gdy pracuje kiedy powrot jest cieplejszy (bo podłoga przy stracie grzania jest cieplejsza) defrosty sa rzadsze. Teraz idzie mróz więc zobaczymy jak będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grinio 17.01.2019 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2019 Pompa ma 3 biegi.W sterowniku jest zakres 5 biegów ale on nie steruje pompami obiegowymi. w instrukcji pisze że ta regulacja działa przy kaskadowym wykorzystaniu kilku PC.Taryfę mam G13 i trzy strefy. Grzeje w T1 i T2, przerwę mam od 16-21.Jak pisałem jeszcze nie mieszkam i nie ocieplony dom więc po okienku T3 trochę się schładza. Zobaczymy w przyszłą zimę bo ta nie da obrazu działania tej pompy. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gogush 17.01.2019 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2019 Ja mam do domu większego niż Twój [..] weź Ty ostrzegaj ..... aż zaplułem monitor Zaraz się zacznie kto ma "większego" Zubadana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
donkacper 18.01.2019 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2019 Mam pytanie od użytkowników Zubadana, mam pompę zainstalowaną parę dni temu więc obserwuję jej pracę. Producent podaje max temp zasilania 60 stopni, natomiast przy grzaniu zasobnika CWU na sterowniku temp zasilania dochodzi nawet do 72 stopni. Dlaczego? Tez tak macie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
donkacper 19.01.2019 06:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2019 Niestety nie ma Zubadana, ale napisze jak jest u mnie z tego co zaobserwowałem. Ja ma zwykłego Ecodana i u mnie jest tak 5 stopni więcej niż woda w zbiorniku. Max 55-56C. No i starsza wersja sterownika FTC4. Edit. Może Ty sprawdzasz temp. czynnika. Może masz taka możliwość. THW1 to jest temp. wody zasilającej. Sprawdzam temperaturę wody zasilającej, THW1 W normalnym trybie grzania zasobnika sprężarka mocno pracuje, temperatura rośnie do 72 stopni na zasilaniu dość szybko. W trybie ECO, temperatura rośnie dużo wolniej, do max 68 stopni na zasilaniu. Mam PUHZ-SHW140YHA + EHST20C-YM9EC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milsa666 19.01.2019 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2019 Ja miałem wysokie temperatury jak miałem zbiornik z małą powierzchnią wezownicy. Ja mam 11.2kW i wtedy THW1 dochodziła do 62*C. Teraz do 55*C, a temperatura w zasobniku (innym) ta sama. Ty masz 14kW więc może isc wyżej, a dodatkowo pewnie zbiornik nie do PC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milsa666 19.01.2019 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2019 Ale dT masz z kosmosu. Sprawdź przepływ wody bo wyglada ze jest bardzo mały Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
donkacper 19.01.2019 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2019 Ale dT masz z kosmosu. Sprawdź przepływ wody bo wyglada ze jest bardzo mały Wybacz ale pompę mam od 4 dni i nie bardzo wiem o czym mówisz, możesz wyjaśnić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milsa666 19.01.2019 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2019 Chodzi mi o różnicę temperatur zasilanie powrót. U mnie dochodzi do 7/8 *C. Jeżeli mam przepływ wody 22l/min daje to moc do 12kW. U Ciebie jest dużo wieksza różnica temperatur więc żeby zdać te 14-15 kW to przepływ musi być dość mały. Sprawdź podczas pracy na CWU w Menu Instalatora kodem 540 pokaże Ci aktualny przeplyw. Kilka stron wcześniej, albo w wątku o małym przeplywie jest opisane gdzie i jak trzeba wejść. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milsa666 19.01.2019 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2019 Piszę z komórki i nie mogę edytować. Wyglada, że przepływ masz coś koło 8 l/min. To strasznie mało. Jeżeli oczywiście czujniki dobrze pokazują. Sprawdź też jaki bieg masz ustawiony na pompie obiegowej. Jezeli nie podolasz sprawdzic i nikt ci nie podpowie to później opiszę Ci więcej, teraz nie mam niestety czasu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
donkacper 19.01.2019 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2019 (edytowane) Obroty pompy "5" EDIT: Przy sprawdzaniu kodem 540 pokazało mi "9" Edytowane 19 Stycznia 2019 przez donkacper Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pratchawiec 19.01.2019 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2019 don Kacper Witam Wprawdzie nie znam się na ustawieniach PC Mitsu..., ale wiem jedno.Bez udziału grzałki nie da się na PC z R410a uzyskać temp. zasilania 72*. To praktycznie temp. krytyczna. Przy takiej temp. zadziałają zabezpieczenia, które powinny wyłączyć PC.Zacznij od sprawdzenia chwilowego zużycia prądu w trakcie grzania CW. Na podliczniku, a jak nie masz to na liczniku głównym.Jaką masz ustawioną docelową temp. wody w zbiorniku, bo nie doczytałem. Pozdrawiam Pratchawiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
donkacper 19.01.2019 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2019 don Kacper Witam Wprawdzie nie znam się na ustawieniach PC Mitsu..., ale wiem jedno. Bez udziału grzałki nie da się na PC z R410a uzyskać temp. zasilania 72*. To praktycznie temp. krytyczna. Przy takiej temp. zadziałają zabezpieczenia, które powinny wyłączyć PC. Zacznij od sprawdzenia chwilowego zużycia prądu w trakcie grzania CW. Na podliczniku, a jak nie masz to na liczniku głównym. Jaką masz ustawioną docelową temp. wody w zbiorniku, bo nie doczytałem. Pozdrawiam Pratchawiec Spróbuję sprawdzić zużycie ale w żadnym momencie na sterowniku ikona grzałki się nie pojawia. Docelowa wody w zbiorniku 50, zaczyna grzać od 40. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
donkacper 19.01.2019 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2019 Przepraszam, ten przepływ sprawdziłem przy pracy CO a nie CWU. Jak będzie grzał wodę to spróbuję sprawdzić ponownie. Zbiornik SUNEX model FISH S15 200 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
praid 19.01.2019 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2019 Przepraszam, ten przepływ sprawdziłem przy pracy CO a nie CWU. Jak będzie grzał wodę to spróbuję sprawdzić ponownie. Zbiornik SUNEX model FISH S15 200 Kolego zbiornik masz do wymiany. Co to za instalator podpiął pompę pod ten zbiornik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milsa666 19.01.2019 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2019 (edytowane) Obroty pompy "5" EDIT: Przy sprawdzaniu kodem 540 pokazało mi "9" No właśnie. Tak podejrzewałem. Po pierwsze jaki masz zawór trójdrożny przełączający CO/CWU. U mnie wprowadza opór jakieś 2-3 l/min. Musisz sprawdzić czy podczas grzania CO też masz taki niski przepływ. Jak wygląda instalacja CO? Podłogówka? Masz sprzęgło/bufor? Jakie przepływy na rotametrach? U mnie powodem kiepskich przepływów były/są (i nadal jest coś czego nie wiem) duże opory podłogówki więc dodałem sprzęgło, źle zamontowany zawór, BRUDNY filtr skośny w jednostce centralnej (jak masz taki filtr gdzieś wcześniej to jeżeli już to ten). Podaj jaki zbiornik CWU masz. Ważna jest powierzchnia wężownicy - która lepiej oddaje ciepło do wody. U ciebie przepływy nominalne powinny być >30 l/min. Podaj generalnie więcej szczegółów. EDIT 9 l/min w trybie CO??????? No to jest problem. Podaj więcej szczegółów instalacji. Edytowane 19 Stycznia 2019 przez milsa666 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
donkacper 19.01.2019 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2019 No właśnie. Tak podejrzewałem. Po pierwsze jaki masz zawór trójdrożny przełączający CO/CWU. U mnie wprowadza opór jakieś 2-3 l/min. Musisz sprawdzić czy podczas grzania CO też masz taki niski przepływ. Jak wygląda instalacja CO? Podłogówka? Masz sprzęgło/bufor? Jakie przepływy na rotametrach? U mnie powodem kiepskich przepływów były/są (i nadal jest coś czego nie wiem) duże opory podłogówki więc dodałem sprzęgło, źle zamontowany zawór, BRUDNY filtr skośny w jednostce centralnej (jak masz taki filtr gdzieś wcześniej to jeżeli już to ten). Podaj jaki zbiornik CWU masz. Ważna jest powierzchnia wężownicy - która lepiej oddaje ciepło do wody. U ciebie przepływy nominalne powinny być >30 l/min. Podaj generalnie więcej szczegółów. EDIT 9 l/min w trybie CO??????? No to jest problem. Podaj więcej szczegółów instalacji. Przy grzaniu CWU sprawdziłem teraz, wynik "8" Instalacja grzejnikowa, bufor 100 L Zbiornik CWU SUNEX model FISH S15 200 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milsa666 19.01.2019 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2019 Ten CWU nie jest tragiczny, ale mógłby być lepszy. Jeżeli masz bufor i na CO masz 9 l/min, a CWU 8 l/min to jest problem blisko. 4 możliwości. - za mały zawór trójdrożny - podaj jaki masz - brudne filtry skośne (ja miałem zawalone i co jakiś czas czyszczę) - za wąskie rurki - jak pisze kubson, ale nie sądzę bo tutaj na tak krótkiej trasie Hydrobox <-> bufor (bo to co dalej to nie ma znaczenia) nie powinny stanowić problemu. Bo przecież podłogówka to 1,5 km rurek 16mm pogiętych co każde kilka metrów i starcza pompa 4m lub 6m. - problem, który według mnie też mam - czyli nie wiadomo . Tylko, ze ja ze swoim problemem mam przepływ CO 25 l/min, a CWU 22 l/min Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
donkacper 19.01.2019 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2019 Zawór jest VZD162 - ESBE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts