Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy Ciepła Mitsubishi Zubadan / Power Inverter - Mercedes już w przystępnej cenie!

NC_PC

Recommended Posts

Że grzejniki to jedno, a właściwości domu to drugie. Przyzwyczaj się do takiego zużycia. U mnie za wczoraj 50kWh, przedwczoraj 40 ale było cieplej. Jedna rada już padła, zmień taryfę na G13 i będzie taniej. Nawet Zubadan cudów nie zrobi, fizyki oszukać się nie da.

Ja od początku stycznia do dziś mam zużyte 894kWh, co z kolei kosztowało 298PLN, większość (65%) w taniej taryfie G13.

Edytowane przez frobek

• Odpowiedzi 659
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Malutkie plusy,ale się pojawiają, coraz zimniej na zewnątrz,a mi zużywa coraz mniej już 50kw, i wg wyliczeń pompy stosunek energi cieplnej do elektrycznej 3,3 także mam nadzieje, ze będzie ok, akurat trafiłem na dość chłodny czas, jak będzie ok +5 tez będzie inaczej. Taryfą się nie przejmuje bo mam instalacje fotowoltaiczną i ona ma sie mi martwić o energię, rocznie powinna dać mi 7000kwh. Choć to oczywiście nie zmienia faktu, ze chciałbym aby to źródło ciepła było oszczędne za takie pieniądze

No to ja mam ten sam. Nie najlepszy, bo stawia opór, ale ujdzie. Tzn. że jest inny problem.

Atakuj instalatora, albo sprawdź filtr skośny. Jak się nie boisz, bo trzeba otworzyć hydrobox, zakręcić zaworki przed wymiennikiem i w okolicach pompy. Odkrecic filtr - podłóż coś bo poleje się trochę wody. Potem napełnić to co uciekło i odpowietrzyc pompę obiegowa.

Rób to jak najszybciej bo przy 9 l/min nie nagrzejesz żadnego pokoju.

Daj znać później. Bo może coś innego było. Cisnij instalatora, żeby doprowadził przepływ w CO do wartości znamionowych. U Ciebie pewnie powyżej 30l/min w obiego z buforem.

Dzisiaj będą panowie i zobaczymy co zaradzą.

Wczoraj na szybko szef polecił mi tylko odkręcić wszystkie grzejniki na full i puścić pompę za buforem na max. Po tym przepływ wzrósł do 11 raptem. Grzało moim zdaniem gorzej bo większe były problemy z osiągnięciem zadanej temp zasilania. Delta T zmniejszyła się o 1-2 stopnie tylko.

Czekam co dzisiaj wymyślą.

No to jeszcze gdzies musisz poszukać 10 l/min :).

Kiedyś rozmawiałem z Mitsubishi i gość w wsparciu powiedział, że moje 24 l/min to dobry wynik. Nie zmienił zdania nawet po informacji, że przecież jest to tylko na odcinku hydrobox sprzęgło, a pompa obiegowa na MAX. Stwierdził, że rurki z hydroboxu są takie, że raczej więcej nie będzie. Na mój argument, że podłogowka to jeszcze cieńsze rurki i na dodatek "całe pogiete", a Wilo Yonos sobie radzi nie odpowiedział. Nie wiem gdzie jest problem, bo nie zakładam błędu setki japońskich inżynierów.

Hmm...

No i kolejny user z Mercedesem, gdzie pompa na 5 biegu (czyli max) + bufor (czyli opór żaden), a przepływ nominalny nieosiągnięty. Tak jak poprzedni user powinno być powyżej 30 l/min. Tu chociaż jest 22 l/min.

Napisz coś więcej na temat instalacji.

Podłogówka, grzejniki, itd...

Akurat porównywać sprzęt do merola to ja bym się bał, toż to rdzewiejący złom :) Kiedyś tak, luksus, teraz uciekać im dalej się da, ale to tak na marginesie.

Tu faktycznie kolejna opinia że PC nie wyrabia nawet na 5 biegu.....

don kacper, a jak sterujesz kaloryferami, ich mocą i temperaturą w pomieszczeniu, masz na nich jakieś głowice? Jak masz te kaloryfery podłączone szeregowo jeden za drugim, czy każdy ma osobne zasilanie z jakiegoś pionu?

Z autopsji znam sytuację, gdzie kolo założył pełne sterowanie podłogówki z siłownikami, czujnikami i termostatami i... pompa cały czas wywalała mu błędy niskiego przepływu Powód był prosty - dławienie przepływu w poszczególnych obwodach po osiągnięciu żądanej temperatury w pomieszczeniu.

Edytowane przez Szklara

Witam, bobrow inni forumowicze pisali ze masz zubadana na grzejnikach tak haj ha, założyłem ostatnio. Napisz proszę jak zużycie w poszczególnych msc czy ewentualnie roku, bo widzę ze wczoraj zużyła mi identycznie jak Tobie

Przepraszam,że czasem "nie u siebie" się odzywam (tak-mam Panasa)-przeczytaj uważnie moja stopkę i ewentualnie raporty o miesięcznym zużyciu (od 4 lat podaję)

Pzdr

A jak tam defrosty u ciebie w takie temperatury?

Pytam o częstotliwość.

Witam.

Dawno tu nie zaglądałem ale miło, że temat się rozkręca.

Dom ogrzewam PUHZ-SHW80VHA od połowy 2016.

W temacie odszraniania problem jak u milsa666 (przy temperaturach w okolicach 0 brak widocznego szronu, a jednostka się odszrania, w obecnych warunkach wymiennik cały zamrożony wentylatory "wyją" ale defrost nie jest realizowany.

Zużycie roczne CO to za 2017 3200 kWh za 2018 3000 kWh CWU za 2017 1014 kWh.

U mnie przy -11*C wychodzi od 1:20 do 2:00.

Ale za to wczoraj przy -1*C i mgle mercedes dał popis skuteczności...

defrost.jpg

Aż się serce kraja i wuj strzela jak chcesz dogrzać chałupę, a tu ci źródło ciepła co chwile się wyłącza (max. 45 min) i jeszcze przy tym zabiera ciepło z domu. Defrosty oczywiście "uczciwe", tj. jednostka zewnętrzna oszroniona. Ech.

Chciałem sobie powolutku puścić pompę - długo na niższej temperaturze, ale po 3 defroscie, gdy za każdym razem powrót z podłogówki był coraz zimniejszy (lub przynajmniej taki sam) nie wytrzymałem. Wrzuciłem podbicie krzywej i dowaliłem w podłogę kWh. Co ciekawe częstotliwość defrostów się nie zwiększyła. Myślałem, że jak pompa pochodzi na niższych mocach to niższa temperatura i rzadsze defrosty dadzą sumarycznie lepszy efekt, ale wychodzi, że moc sprężarki w niewielkim stopniu wpływa częstotliwość. Przynajmniej w takich warunkach.

Albo... coś u mnie jest nie tak.