Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy Ciepła Mitsubishi Zubadan / Power Inverter - Mercedes już w przystępnej cenie!

NC_PC

Recommended Posts

CNC dwie kwestie:

1. jak się sprawują Zubadany od strony awaryjności ? Może ktoś inny ma jakieś info o typowych usterkach, niedomaganiach etc...

2. jak dopisujesz coś w swoim poście to podawaj proszę powód edycji....(dopisałeś dzisiaj w pierwszym poście, że urządzenie ma 5 lat gwarancji tym samym moje pytanie z postu nr 9 http://forum.muratordom.pl/showthread.php?334528-Pompy-Ciep%C5%82a-Mitsubishi-Zubadan-Power-Inverter-Mercedes-ju%C5%BC-w-przyst%C4%99pnej-cenie!&p=7395686&viewfull=1#post7395686 wygląda idiotycznie):cool:

• Odpowiedzi 659
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

a potem ile wynosi koszt przeglądu ze względu na gaz? w moim domu ten koszt przeglądu pewnie zeżre połowę oszczędności wynikających z zastosowania pompy ciepła.

Masz rację zamontuj kocioł nie będziesz musiał robić przeglądu urządzeń z czynnikiem chłodniczym , tylko czyszczenie kotła i kontrolę instalacji gazowej.

Ok czy w innych pompach też są przeglądy co rok w takich cenach (lg, panas?). To powiedz jeszcze czy w mitsu 5 lat jest na wszystko czy tak jak w panasie tylko na sprężarkę?

Wszyscy producenci wymagają przeglądów, ceny przynajmniej u mnie są takie same, w Mitsubishi gwarancja jest na całą pompę.

• 3 weeks później...

Jedyna taka pompa która potrafi wytworzyć temperaturę 90st.C przy -25st.C !!!

Pompa Ciepła Mitsubishi Q-TON 30kW, która pracuje na czynniku chłodniczym R744 czyli CO2.

Jest to rewelacyjna pompa ciepła która dysponuje bardzo wysoką mocą dzięki wtrysku czynnika nawet przy temperaturze -25st.C

Kolejną ciekawostką jest to że pompa pracuje z ciśnieniami dochodzącymi do 180 Bar, dla porównania standardowa pompa ciepła to maksymalnie 35bar.

Kilka podstawowych informacji:

http://grafika.sklepcnc.pl/cncqton11.jpg

http://grafika.sklepcnc.pl/cncqton12.jpg

http://grafika.sklepcnc.pl/cncqton2.jpg

http://grafika.sklepcnc.pl/cncqton1.jpg

http://grafika.sklepcnc.pl/cncqton3.jpg

i film na youtube:

niedługo podeślę kilka zdjęć z naszej instalacji tej pompy.

Zapraszam do zapoznania się z tą wyjątkową konstrukcją.

Co ty chwalisz się że pompa pracuje na 180 bar? Przecież to największy problem układów z CO2 , starsze czynniki działały na niższych ciśnieniach i urządzenia były bardzie żywotne .

Mitsubishi daje na te urządzenia 5 lat gwarancji, Panasonic jeszcze nie wiem ale pewnie też dadzą jakąś dłuższą gwarancję.

Problemy większe pojawiają się już w R410a z ciśnieniami pod 40 barów, już widzę co będzie po tym okresie gwarancji z ciśnieniami 180 barów...

To ciśnienia prawie jak w starym dieslu na pompie wtryskowej...

Ale już się zamykam, grunt to "ekologia" i coraz krótszy okres życia sprzętu...

O pompach ciepła kiedyś też tak mówili i mówią nadal a jakoś je instalujecie i chwalicie.

ale w sumie lepiej spalę to na stosie, tak dla pewności bo dobrze jest jak jest.

a i tego co wymyślił koło też trzeba było na stos, bo teraz opony się przebijają a przy sankach tego problemu nie było.

cena taka sama jak do np. Panasonic, taniej niż Daikin.

Swoją drogą, nie miałem nigdy awarii sprężarki a mnóstwo pomp założyłem, sprężarka umiera ostatnia w takich sprzętach. Pierwsza w pompach ciepła zawsze nawala elektronika.

I właśnie ciekaw jestem cen tej elektroniki, a dla czego o to pytam? bo na najbardziej popularnym darmowym serwisie ogłoszeniowym sporo pojawia się używanych ( często niesprawnych) pomp ciepła mitsubishi zubadan/ power inwerter , a nie znajdziesz tam np. bardzo popularnego w naszym kraju panasa...

przykład zubadan 8kW uszkodzony moduł mocy ( moduł inwertera ) po 1 roku użytkowania :wtf: nie opłacało się naprawić ??

Proszę podać poszczególne ceny elektroniki i reszty części zamiennych wszystkich modeli które Pan sprzedaje (LG , mitsubishi.. itd) ,tak jak podaje Pan ceny części zamiennych chińczyka na swojej stronie. Wtedy będzie uczciwie i klarownie dla klientów obecnych i przyszłych jak ja. Pozdrawiam.

I właśnie ciekaw jestem cen tej elektroniki, a dla czego o to pytam? bo na najbardziej popularnym darmowym serwisie ogłoszeniowym sporo pojawia się używanych ( często niesprawnych) pomp ciepła mitsubishi zubadan/ power inwerter , a nie znajdziesz tam np. bardzo popularnego w naszym kraju panasa...

przykład zubadan 8kW uszkodzony moduł mocy ( moduł inwertera ) po 1 roku użytkowania :wtf: nie opłacało się naprawić ??

Proszę podać poszczególne ceny elektroniki i reszty części zamiennych wszystkich modeli które Pan sprzedaje (LG , mitsubishi.. itd) ,tak jak podaje Pan ceny części zamiennych chińczyka na swojej stronie. Wtedy będzie uczciwie i klarownie dla klientów obecnych i przyszłych jak ja. Pozdrawiam.

Z tego co czytam to pewnie chodzi Ci o te aukcje:

http://allegro.pl/listing/user/listing.php?us_id=3329853

ten gość sprzedaje sporo tego sprzętu głównie używane, niesprawnych nie sprzedaje.

Z tego co podejrzewam to import z UK, tam po kilku latach ludzie wymieniają jedne pompy na nowe bo mają do tego dofinansowania i im się opłaca.

Wymieniają na nowe bardziej sprawne itd. on tam ma dużo Fuji, Sanyo, Daikin i właśnie Mitsubishi.

Panasonic z pompami ciepła praktycznie nie istnieje w UK ponieważ tam mają ogromną fabrykę Mitsubishi i kupują swoje (taki patriotyzm) a Panasonic jest made in Malezja więc jest bardzo mało popularny.

Co do cen części to Ci producenci tego nie podają, nie ma cennika części zamiennych ponieważ kompletnie nie ma tym zainteresowania, to się nie psuje.

Kiedyś wymieniałem płytę w zubadanie bo elektryk spartolił robotę i na N puścił 230V wywaliło warystory(takie lutowane bezpieczniki).

Koszt płyty był z tego co kojarzę około 300Euro, albo można było kupić 2 warystory po 3zł i trochę polutować ale płacił elektryk więc nowa płyta była na jego koszt.

I tyle w kwestii awarii, no i ostatnio miałem panasa 5kW pęknięty lut przy wymienniku, wada fabryczna:

2017-02-16 08.47.50.jpg

widać że rurka jest tłusta od spawu w dół, ale to pierdół chwila z palnikiem i naprawione.