Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy Ciepła Mitsubishi Zubadan / Power Inverter - Mercedes już w przystępnej cenie!

NC_PC

Recommended Posts

Daj sobie spokój z tym modelem cały czas sprzedaje to jakaś firma z pod krakowa chyba, a to modele wycofane przez Mitsubishi ze sprzedaży z powodu wadliwych wymienników, powinny być zutylizowane ale jak to zwykle bywa ktoś wpadł na pomysł żeby je sprzedać dalej, a one są niebezpieczne bo uszkodzenia wymienników bywały dość gwałtowne.

Co prawda na setki sztuk uszkodzonych było tylko kilka ale itak to jest sprzet niezdatny do sprzedaży.

Mercedes mitsubishi z wadliwymi wymiennikami? Skąd masz takie informacje? Powód jest jeden nie montujesz monobloków to trzeba pojechać po tym modelu bo nie zarobisz resztę jak zawsze.

• Odpowiedzi 659
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mercedes mitsubishi z wadliwymi wymiennikami? Skąd masz takie informacje? Powód jest jeden nie montujesz monobloków to trzeba pojechać po tym modelu bo nie zarobisz resztę jak zawsze.

Byś się troche języków pouczył, to może byś wiedział.

ale ty jestes zajęty hejtem, nagonką, sianem głupot i jak zwykle teorie wyssane z du......

https://www.chardandilminsternews.co.uk/news/8299808.mitsubishi-recall-heat-pumps-following-chard-explosion/

Byś się troche języków pouczył, to może byś wiedział.

ale ty jestes zajęty hejtem, nagonką, sianem głupot i jak zwykle teorie wyssane z du......

https://www.chardandilminsternews.co.uk/news/8299808.mitsubishi-recall-heat-pumps-following-chard-explosion/

Artykuł jest z 29th July 2010 poligloto. Ty polski opanowałeś niedawno na forach a mnie chcesz uczyć języków? Mam Ci znowu przytoczyć Twoje posty z przed 4 lat kiedy to zacząłeś przygodę z pompami ciepła?

• Like 1

Artykuł jest z 29th July 2010 poligloto. Ty polski opanowałeś niedawno na forach a mnie chcesz uczyć języków? Mam Ci znowu przytoczyć Twoje posty z przed 4 lat kiedy to zacząłeś przygodę z pompami ciepła?

A pompy z 2009 i 2010, 9 lat przeleżały i ktoś myślał że internet zapomni.

Ale z Tobą nie będę dyskutował, tylko ignorował.....

A pompy z 2009 i 2010, 9 lat przeleżały i ktoś myślał że internet zapomni.

Ale z Tobą nie będę dyskutował, tylko ignorował.....

Sprowadzanie pomp z Chin i sprzedaż to co innego niż wykonywanie instalacji chyba, że się mylę? Ale zawsze naginasz rzeczywistość aby wyszło na Twoje.

Daj sobie spokój z tym modelem cały czas sprzedaje to jakaś firma z pod krakowa chyba, a to modele wycofane przez Mitsubishi ze sprzedaży z powodu wadliwych wymienników, powinny być zutylizowane ale jak to zwykle bywa ktoś wpadł na pomysł żeby je sprzedać dalej, a one są niebezpieczne bo uszkodzenia wymienników bywały dość gwałtowne.

Co prawda na setki sztuk uszkodzonych było tylko kilka ale itak to jest sprzet niezdatny do sprzedaży.

Dziękuję za ostrzeżenie

Słyszałem, Mitsubishi miało problemy z pompami, była jakaś wadliwa seria. Te z pod Krakowa są z 2015 roku, a więc wyprodukowane po awarii o której piszesz.

Jeśli sprzedawca ma ich na stanie kilkanaście sztuk i to po atrakcyjnej cenie, to więcej niż pewne, że są z wadami. Dopuszczam zakup z jakąś usterką elektroniki (ale bez przesady). Dlatego rozglądam się za sterownikiem, by pojechać do sprzedawcy z gotowym układem wewnętrznym (w wersji bardzo uproszczonej) i wybrać coś, co "ruszy".

Nigdy nie zajmowałem się pompami ciepła, ani klimatyzorami.

Jedyne, co mogę powiedzieć, to, że zamontowane splity w moim domu sprawują się poprawnie. PC bardzo by się przydała, gdyż w skali roku zaoszczędził bym około 1000 kWh na grzanie wody oraz nie miał bym problemów z dogrzewaniem łazienek oraz kuchni. Ważniejsze jest nawet to drugie, bo wiadomo, że klima nie wszędzie wystarczająco dogrzeje.

Nie wiem jaki można dać sterownik do płyty FTC4. Czy można podłączyć np. PAR-32MAA-J, lub PAR-31MAA-J. Czy musi być konkretny wyświetlacz dedykowany do FTC4?

Nie jestem "zapatrzony" w PUHZ-W85VHA. Dopuszczam coś innego. Mogła by być np PUHZ-W90VHA. Ale ta jest o 5 lat starsza i komunikacja z jednostką wewnętrzną jest inna.

A że tak tylko spytam to jaka moc pompy potrzebujesz i ile pieniedzy wyjdzie Ci te stare mitshubishi plus sterowanie?

Moc PC to około 8 kW. Założyłem sobie nie przekroczyć 6 tys. złotych. Znacznie taniej można złożyć PC z klimatyzatora 24000 BTU.

Jakiś czas temu była wystawiana na OLX chińska NE 245 chyba za 6200 zł. Ona ma moc 8,5 kW przy 20 st.C. Przy -7 st.C chyba połowę tego...Teraz ktoś wystawia to samo za 8500 zł netto jako "okazja".

• 2 weeks później...

Z Chińczykami daj sobie spokój bo to wyrzucone pieniądze. Lepiej poszukaj jakiegoś hydroboxu oryginalnego lub dołóż trochę i kup cały zestaw a zaoszczędzisz czasu i nerwów w kompletowaniu zestawu.

Firma z Niepołomic sprzedaje przeważnie NOWY sprzęt, leżaki magazynowe lub uszkodzone w transporcie. Sam kupiłem tam właśnie taką pompę PUHZ-W85VHA2 ze zbiornikiem 200l i sterowaniem. Jednostka zewnętrzna z 2013r NOWA a wewnętrzna z 2017r. pompa miała uszkodzoną obudowę a poza tym sprawna w 100% . Pierwsza zima za mną i jestem mega zadowolony z zakupu. Sam ją montowałem i uruchamiałem.

Pozdrawiam

Z Chińczykami daj sobie spokój bo to wyrzucone pieniądze. Lepiej poszukaj jakiegoś hydroboxu oryginalnego lub dołóż trochę i kup cały zestaw a zaoszczędzisz czasu i nerwów w kompletowaniu zestawu.

Firma z Niepołomic sprzedaje przeważnie NOWY sprzęt, leżaki magazynowe lub uszkodzone w transporcie. Sam kupiłem tam właśnie taką pompę PUHZ-W85VHA2 ze zbiornikiem 200l i sterowaniem. Jednostka zewnętrzna z 2013r NOWA a wewnętrzna z 2017r. pompa miała uszkodzoną obudowę a poza tym sprawna w 100% . Pierwsza zima za mną i jestem mega zadowolony z zakupu. Sam ją montowałem i uruchamiałem.

Pozdrawiam

Co do chińskich to się z Tobą zgadzam. Są stosunkowo tanie, ale tak na prawdę o małej mocy. Po co reklamują pompę jako o mocy 8,5 kW, jeśli moc taką pompa ma przy 20 st.C.? Przy tej temperaturze to raczej do ogrzewania basenu. Jedyną zaletą jest to, że pracuje jeszcze przy niskich temperaturach.

Na chwilę obecną w Niepołomicach skończyły się hydroboksy. Zadałem tu na forum pytanie techniczne związane ze sterowaniem do tej pompy którą posiadasz.

Na forum udzielają się sprzedawcy pomp. Z jednej strony to dobrze, bo potencjalny klient może sobie wybrać sprzedawcę. Z drugiej strony trudno się spodziewać, że taki sprzedawca będzie chciał się chwalić posiadaną wiedzą. Owszem, jeśli chcesz kupić jakiś aktualnie produkowany, a potrzebny podzespół do PC (zwłaszcza drogi) to możesz liczyć, że Ci go sprzeda.

Do tej pompy, o której piszesz znalazłem płytę sterownika stosunkowo nowego FTC4, dość tanio, ale bez sterownika głównego (ta skrzyneczka z ikonkami do programowania).

Cały kompletny FTC5 mogę kupić za 2000 zł (bez rachunku). Jest nowszy od swego poprzednika.

Mając FTC5 zmontował bym sobie hydroboks, ale myślę, że nie warto. Mam trochę wiedzy z zakresu elektryki i elektroniki i coś sensownego wymyślę.

Ja szukałbym jednak kompletnego hydroboxa pod tą pompę. Gość co jakiś czas przywozi nowe rzeczy , zamów sobie u niego,

komplet da gwarancje że będzie to działać tak jak należy.

Na całość składa się: 3x pompa obiegowa ( obieg DZ, CO i CWU, czujnik przepływu cieczy, zawór przełączający CO-CWU z siłownikiem i 3 czujniki temperatury.

Trochę się tego nazbiera i trzeba to jakoś sensownie połączyć.

Pozdrawiam

@grinio

Ja właśnie wczoraj kupiłem uszkodzoną PC kompletną innego producenta (też wiodącego) 8,5 kW za śmiesznie niskie pieniądze. Podobno jest uszkodzona elektronika w hydroboksie. Jeśli sobie nie poradzę z naprawą, to i tak hydroboks bez elektroniki jest doskonałą bazą do wykorzystania na PC z tą lub inną jednostką zewnętrzną.

Co więcej - w hydroboksie jest też wymiennik płytowy, więc albo "postawię" oryginalną PC, albo złożę z czegoś z Niepołomic. Aktualnie w Niepołomicach wystawia sprzęt praktycznie nowy w cenach zaczynających się od 2500 zł. Mając wymiennik w grę wchodzi zarówno split, jak i monoblok.

Wszystko wskazuje na to, że mam szansę zmieszczenia się w kwocie, której nie chciał bym przekroczyć.

Szacunek do twojego podejścia. Załóż osobny wątek lub dołącz do tematu "tymi recami" i podziel się doświadczeniem. Z chęcią poczytam.

Jednak nie będę musiał nic budować od podstaw.

Już znalazłem usterkę. Komunikację między j. zewnętrzną i hydroboksem przywróciłem.

Niestety w jednostce zewnętrznej nie ma gazu, więc na "odpalenie" PC muszę trochę poczekać.

Wygląda na to,"że Niemiec płakał jak sprzedawał". Pewnie pastor używał tylko w niedzielę...

Daj sobie spokój z tym modelem cały czas sprzedaje to jakaś firma z pod krakowa chyba, a to modele wycofane przez Mitsubishi ze sprzedaży z powodu wadliwych wymienników[...]Co prawda na setki sztuk uszkodzonych było tylko kilka ale itak to jest sprzet niezdatny do sprzedaży.

Była 1 na ponad 6000 przez kilka lat.

http://www.acr-news.com/mitsubishi-issues-ecodan-recall-after-explosion

Jednak nie będę musiał nic budować od podstaw.

Już znalazłem usterkę. Komunikację między j. zewnętrzną i hydroboksem przywróciłem.

Niestety w jednostce zewnętrznej nie ma gazu, więc na "odpalenie" PC muszę trochę poczekać.

Wygląda na to,"że Niemiec płakał jak sprzedawał". Pewnie pastor używał tylko w niedzielę...

Split czy mono?

Jak mono bez gazu to trochę podejrzana sprawa. Domowym sposobem zrobić próżnie (agregatem z lodówki) z manometrem i zostawić żeby sprawdzić czy szczelność ok.

Mnie to trochę zdziwiło, że ktoś kto sprzedaje i instaluje pompy Mitsubishi (może sprzedawał tylko przez jakiś czas) przywołuje negatywny epizod związany z pracą PC tej firmy. Może inni producenci dają znacznie wyższą prowizję?

Powiem brutalnie - nie kąsa się ręki, która daje jeść...

Split czy mono?

Jak mono bez gazu to trochę podejrzana sprawa. Domowym sposobem zrobić próżnie (agregatem z lodówki) z manometrem i zostawić żeby sprawdzić czy szczelność ok.

Trochę już się podszkoliłem w pompach. Monoblok ma wymiennik płytowy ( u Chińczyków czasem rurowy) w jednostce zewnętrznej. U mnie jest w hydroboksie, a więc jest to split. Nawet rury łączące j. zewnętrzną z wewnętrzną były przecięte niefachowo. Moje niedopatrzenie, że przy kupnie nie sprawdziłem, czy jest gaz. Ale cena była taka, że zakładając, że wykorzystam tylko niektóre podzespoły to i tak będę "do przodu".

Do napełnienia freonem przyjdzie f-gazowiec z uprawnieniami i zrobi co trzeba.

oby nie było opiłków w układzie bo będzie po sprężarce

Wszystko możliwe, kupiłem złom po cenie złomu z założeniem, że wykorzystam niektóre elementy mające długą żywotność i nadające się do nowej PC.

W układzie został wprowadzony azot i wszystko wskazuje, że nie ucieka. O tyle jest to dobra informacja, że jak pisałem demontaż wykonano nieprofesjonalnie.

Agregat wisiał na ścianie. Ktoś kto demontował agregat prawdopodobnie nie miał stosownego klucza do odkręcenia od uchwytu ściennego. Podważył jakąś brechą, aż puściły mocowania. Wymiennik płytowy jest dobry - napełniłem wodą. Strona wodna jest też szczelna

Teraz będzie zrobiona próżnia całego układu, a po tym dopiero uruchomienie PC. Z fachowcem mam rozliczenie w barterze, więc nic na tym nie tracę.