olcmar 25.03.2021 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2021 Niestety, ale harmonogram nie wie kiedy świeci słońce Te pompy mają w tym celu dodatkowe wejścia IN11 i IN12, można je wykorzystać do komunikacji z falownikiem. O ile twój falownik posiada taką opcję to jest to najlepszy sposób na spożytkowanie nadmiaru z produkcji. Czy ustawianie harmonogramu pod taryfy ma sens? Nie dowiesz się dopóki sam nie przetestujesz obu rozwiązań. Wracam do tematu , niestety rzeczywistość przyspiesza dalsze inwestycje (problem z fotovoltaiką i instalacja licznika Smart Meter co otwiera drogę do połączenia falownika z PC) Pytanie czy możesz mi coś więcej napisać, podesłać materiały o konfiguracji IN11 i IN12 do obsługi jakiego trybu jest które i jak je konfigurować ? Nigdzie nie mogę znaleźć dokładnego opisu IN11 i IN 12 w Mitsubishi poza tym że to wejścia SGRedy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 27.03.2021 02:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2021 Wracam do tematu , niestety rzeczywistość przyspiesza dalsze inwestycje (problem z fotovoltaiką i instalacja licznika Smart Meter co otwiera drogę do połączenia falownika z PC) Pytanie czy możesz mi coś więcej napisać, podesłać materiały o konfiguracji IN11 i IN12 do obsługi jakiego trybu jest które i jak je konfigurować ? Nigdzie nie mogę znaleźć dokładnego opisu IN11 i IN 12 w Mitsubishi poza tym że to wejścia SGRedy https://library.mitsubishielectric.co.uk/pdf/book/Ecodan_FTC5_-_PAC-IF062B-E__PAC-SIF051B-E_Installation__Operation_Manual#page-24-25 Strona 24 Podpunkt 4.9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olcmar 27.03.2021 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2021 https://library.mitsubishielectric.co.uk/pdf/book/Ecodan_FTC5_-_PAC-IF062B-E__PAC-SIF051B-E_Installation__Operation_Manual#page-24-25 Strona 24 Podpunkt 4.9 Wielkie DZIEKI rozumie ze to przykład i nie potrzeba dokupować jakiegoś modułu ? na mojej pompie IN11i IN!2 są pod innymi zaciskami TBI.3 3-4 i 1-2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
exetterenak 27.03.2021 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2021 Tu jest niezła historia z Zubadanem. Wg autora SCOP na poziomie 1.88 Może ktoś mu doradzi https://facebook.com/groups/pompy.ciepla.porozmawiaj.ze.specjalista/permalink/782824229024727/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kirin 29.04.2021 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2021 Cześć,Czy ktoś wie jak nisko potrafią zejść z mocą grzewczą pompy Mitsubishi Eco Inverter 4kW i 6kW zanim się wyłączą? Obie dadzą radę dla niskich temperatur ale co z wyższymi temperaturami? Chodzi o to czy nie będą taktować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sigma_74 26.05.2021 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2021 Dzień dobry,myśle o założeniu mitsubishi Hiper-Inwerter 11Kw warto w to wchodzic ? róznica cenowa pomiędzy P a S a M pokroju 2 tysięcy zł - więc do przełknięcia. poradzicie coś bo mam mentlik w głowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 26.05.2021 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2021 Dzień dobry, myśle o założeniu mitsubishi Hiper-Inwerter 11Kw warto w to wchodzic ? róznica cenowa pomiędzy P a S a M pokroju 2 tysięcy zł - więc do przełknięcia. poradzicie coś bo mam mentlik w głowie. Myślę, że te swoje 220 m2 bez problemu ogrzejesz pompą o mniejszej mocy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 26.05.2021 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2021 Dzień dobry, myśle o założeniu mitsubishi Hiper-Inwerter 11Kw warto w to wchodzic ? róznica cenowa pomiędzy P a S a M pokroju 2 tysięcy zł - więc do przełknięcia. poradzicie coś bo mam mentlik w głowie. Jaki konkretnie model oznaczenie literowe i cyfrowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kapi4 01.06.2021 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2021 Witam. Czy poza MelCloud jest możliwość monitorowania pompy Zubadan? Pompa za kupe kasy a aplikacja jak do deskorolki elektrycznej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kapi4 01.06.2021 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2021 Mam dwa termostaty (na dwa obieg). Jeśli na jednym ustawię autoadaptację to na drugim mam tylko możliwość przepływ lub krzywą grzewczą. Albo coś źle robię albo nie do końca jest prawdą że na dwa obiegi można jednocześnie ustawić autoadaptację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 01.06.2021 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2021 Witam. Czy poza MelCloud jest możliwość monitorowania pompy Zubadan? Pompa za kupe kasy a aplikacja jak do deskorolki elektrycznej. Wiem, że "gimby nie znajo" ale pompa ciepła nie musi mieć żadnej aplikacji,raz dobrze ustawiona śmiga przez lata nie dotykając jej. Dla gimbow,Panas z 2012r,śmiga z wyświetlaczem kalkulatora od 8 lat bez żadnego dotyku Tam nie ma czego monitorować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 02.06.2021 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2021 Wiem, że "gimby nie znajo" ale pompa ciepła nie musi mieć żadnej aplikacji,raz dobrze ustawiona śmiga przez lata nie dotykając jej. Dla gimbow,Panas z 2012r,śmiga z wyświetlaczem kalkulatora od 8 lat bez żadnego dotyku [ATTACH=CONFIG]456862[/ATTACH] Tam nie ma czego monitorować. Miki od POMP --W gaciach też chodzisz 8lat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
horaj 18.08.2021 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2021 Witam Mój model pompy ciepła to PUHZ-SHW140YKA 14kWCzy orientuje się ktoś z Was jaka jest najwyższa możliwa pobierana moc elektryczna pompy ciepła bez użycia grzałek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 18.08.2021 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2021 Witam Mój model pompy ciepła to PUHZ-SHW140YKA 14kW Czy orientuje się ktoś z Was jaka jest najwyższa możliwa pobierana moc elektryczna pompy ciepła bez użycia grzałek? Skoro zakupiłeś PC to chyba wiesz co kupiłeś? A tym bardziej sprawdziłeś DTR w której jest podana moc pobierana przez PC w różnych temp. zew. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
horaj 20.08.2021 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2021 Na tabliczce znamionowej pisze, że maksymalny pobór prądu to 13A, napięcie 400V. Czyli jeżeli dobrze rozumiem to 5200 Wat. Mam agregat prądotwórczy 3 fazowy z AVR o mocy maksymalnej 8500 Wat. Rozumiem, że w przypadku braku prądu agregat bez problemu zasili pompę ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 20.08.2021 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2021 Moc dla 3-fazy; P = √3 * 400 V *13 A *cos ø cos ø = 0,93 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grinio 06.12.2021 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2021 Wracam do tematu , niestety rzeczywistość przyspiesza dalsze inwestycje (problem z fotovoltaiką i instalacja licznika Smart Meter co otwiera drogę do połączenia falownika z PC) Pytanie czy możesz mi coś więcej napisać, podesłać materiały o konfiguracji IN11 i IN12 do obsługi jakiego trybu jest które i jak je konfigurować ? Nigdzie nie mogę znaleźć dokładnego opisu IN11 i IN 12 w Mitsubishi poza tym że to wejścia SGRedy Można przełożyć to na bardziej zrozumiały język? W jaki sposób to skonfigurować żeby falownik PV załączał PC w tryb ogrzewania po spełnieniu określonych warunków? Chodzi o konfigurację sterownika FTC5 Dziękuje i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 08.12.2021 00:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2021 Można przełożyć to na bardziej zrozumiały język? W jaki sposób to skonfigurować żeby falownik PV załączał PC w tryb ogrzewania po spełnieniu określonych warunków? Chodzi o konfigurację sterownika FTC5 Dziękuje i pozdrawiam https://library.mitsubishielectric.co.uk/pdf/book/Ecodan_FTC5_Databook#page-1 Strona: 55-56 (48-49) Potrzebujesz skonfigurować wejście IN11 Jeśli, chcesz by pompa weszła w tryb ogrzewania i podniosła temperaturę w domu trzeba mieć bezprzewodowy termostat - lub wyświetlacz przeniesiony do domu. Bez termostatu, masz jedynie możliwość podbijania temperatury CWU Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 08.12.2021 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2021 Mam u siebie monitorowanie fotowoltaiki, zużycia, zużycia przez pompę, ale nie mam pojęcia jak można połączyć pompę ciepła z PV. Mogę automatyka sterować pompą, zmieniać temperatury, histerezę. Gdy świeci słońce w domu bez grzania jest ciepło, gdy trzeba grzać to słońca nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grinio 09.12.2021 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2021 WitamDzięki za odzew.Właśnie w jaki sposób trzeba to skonfigurować i gdzie dokładnie? Główny pilot mam zainstalowany w domu, Ogrzewanie idzie na krzywej grzewczej.Ta instrukcja którą podałeś nic tam na temat nie znalazłemJedynie na str 315 jest wzmianka o SG ready którą nie za bardzo rozumie.IN11 i IN12 trzeba połączyć żeby uzyskać wymuszenie załączenia ogrzewania CO Nie za bardzo rozumie odnośnie konfiguracji w sterowniku?Możesz mi to jakoś logicznie opisać?Co trzeba jeszcze zrobić aby zwarcie IN11 i IN12 załączyło ogrzewanie? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts