grinio 14.12.2021 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2021 (edytowane) https://library.mitsubishielectric.co.uk/pdf/book/Ecodan_FTC5_Databook#page-1 Strona: 55-56 (48-49) Potrzebujesz skonfigurować wejście IN11 Jeśli, chcesz by pompa weszła w tryb ogrzewania i podniosła temperaturę w domu trzeba mieć bezprzewodowy termostat - lub wyświetlacz przeniesiony do domu. Bez termostatu, masz jedynie możliwość podbijania temperatury CWU Można coś szerzej na ten temat?? Czy jak zewrę IN11 i IN12 to pompa uruchomi się w tryb CO? Pozdrawiam Edytowane 2 Stycznia 2022 przez grinio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grinio 02.01.2022 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2022 (edytowane) Może komuś się przyda jak podłączyć SG ready Pozdrawiam Coś nie można zdjęć dodawać Jeżeli ktoś był by zainteresowany to na PW mogę podesłać Edytowane 22 Stycznia 2022 przez grinio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buldog1111 29.03.2022 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2022 W tabelach znajduje tylko wydajność Zubadana przy zasilaniu 35 stopni. Gdzie znajdę wszystkie dane jak zachowuje się ta pompa przy zasilaniu 45 i 55 stopni przy -15 i -20? ( interesują mnie 3 fazowe 8 i 10kw) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomkan 04.04.2022 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2022 (edytowane) Podbijam, szukam tej samej informacji dla PUD-SHWM100YAA + EHSD-YM9D i PUD-SHWM80YAA + EHSD-YM9D. Edit:@buldog1111 w aplikacji doborowej Mitsubishi można zmienić temperature odbiornika np. z 45 na 55 i wykres się zmienia i można z niego odczytać wydajność. Edytowane 5 Kwietnia 2022 przez tomkan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomkan 06.04.2022 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2022 Mam tabele. Żeby sobie rozrysować wykres to interesuje mnie max czy nominal ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomkan 10.04.2022 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2022 Podbijam a nóż ktoś mi odpowie. Chcę sobie wyznaczyć punkt biwalentny dla Mitstubishi Zubadan 10kW, Panasonic T-Cap 9kW i Daikin Altherma 3H MT 8kW i porównać wydajności tych trzech pomp dla Temp wody 45 stopni. Z tabelki Mitsubishi mam wziąć dane z pozycji Max czy Nominal ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matyspio 10.04.2022 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2022 Ja to zrozumiałem w ten sposób, że wybierasz moc maksymalną do wyrysowania krzywej, która wyznaczy ci optymalną moc pompy dla twojego zapotrzebowania.Natomiast przy pomocy mocy minimalnej z tabeli wyrysujesz krzywą, która powie ci od jakiej temperatury PC zacznie ci taktować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lion 18.07.2022 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2022 Cześć. Mam pytanie do posiadaczy Zubadan w wersji 3fazowej - czy te pompy pracują przy zaniku jednej fazy (zakładając, że zasilanie sterownika jest obecne) czy wyrzucają błąd i praca jest przerwana? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mickry 18.07.2022 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2022 A ja chciałem zapytać, bo nigdzie nie mogę znaleźć informacji, czym różnią się jednostki zewnętrzne Zubadan od wersji (eco inverter, ecodan) np: suz-swm60va ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 18.07.2022 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2022 czym różnią się jednostki zewnętrzne Zubadan od wersji (eco inverter, ecodan) np: suz-swm60va ? https://www.ecodan.pl/pompy-ciepla/urzadzenia-zewnetrzne/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mickry 18.07.2022 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2022 (edytowane) https://www.ecodan.pl/pompy-ciepla/urzadzenia-zewnetrzne/ Troche jaśniej ale jeszcze nie do końca widzę wszystkie różnice, raz piszą że do -10 zapewnia sprawność raz do -20? to jak to wkońcu jest? Pozatym jakieś nieaktualne informacje sa na tej stronie ponieważ czynnik jest już R32 a nie ''Duży wymiennik ciepła (powierzchnia o 68% większa niż w modelu Power Inverter o takiej samej mocy) i optymalne sterowanie inwerterowe umożliwiają osiągnięcie temperatur zasilania do 55°C. Ilość czynnika R410A w obiegu zredukowano do zaledwie 1,6 kg. Przyczynia się to do ochrony środowiska.'' Edytowane 18 Lipca 2022 przez mickry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 18.07.2022 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2022 (edytowane) W urządzeniach zewnętrznych pomp ciepła powietrze-woda Ecodan są obecnie stosowane trzy różne systemy:- technologia Inwerter Zubadan, - technologia Power Inverter - technologia Eco Inverter. Edytowane 18 Lipca 2022 przez Andrzej5101 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mickry 18.07.2022 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2022 W urządzeniach zewnętrznych pomp ciepła powietrze-woda Ecodan są obecnie stosowane trzy różne systemy: - technologia Inwerter Zubadan, - technologia Power Inverter - technologia Eco Inverter. to wiem, ale nie mogę znaleźć nigdzie porównania tabelarycznego np jakie różnice wynikają z tych technologii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lion 18.07.2022 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2022 "Eco Inverter – zalecany do zastosowania w temperaturach zewnętrznych od -15 do +35 st.C, do zastosowania z modułami wewnętrznymi z i bez wbudowanego zasobnika cwu, Power Inverter – zalecany do zastosowania w temperaturach od -20 st.C, sprawdza się w obiektach o dużych powierzchniach wymiany ciepła – np. ogrzewanie podłogowe, Zubadan Inverter – optymalne rozwiązanie w dziedzinie pomp ciepła, sprawdza się nawet w temperaturze -28st.C (choć z pełną mocą działa do temp. -15 st.C), pozwala unikać przewymiarowania systemu dla uzyskania bezpiecznego marginesu uzyskania zadanych warunków termicznych przy niskich temperaturach zewnętrznych." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mickry 19.07.2022 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2022 "Eco Inverter – zalecany do zastosowania w temperaturach zewnętrznych od -15 do +35 st.C, do zastosowania z modułami wewnętrznymi z i bez wbudowanego zasobnika cwu, Power Inverter – zalecany do zastosowania w temperaturach od -20 st.C, sprawdza się w obiektach o dużych powierzchniach wymiany ciepła – np. ogrzewanie podłogowe, Zubadan Inverter – optymalne rozwiązanie w dziedzinie pomp ciepła, sprawdza się nawet w temperaturze -28st.C (choć z pełną mocą działa do temp. -15 st.C), pozwala unikać przewymiarowania systemu dla uzyskania bezpiecznego marginesu uzyskania zadanych warunków termicznych przy niskich temperaturach zewnętrznych." [ATTACH=CONFIG]460031[/ATTACH] no właśnie te info są nie aktualne: Nowy typoszereg jednostek zewnętrznych Eco Inverter Trzy pompy ciepła, by optymalnie dopasować moc grzewczą do zapotrzebowania ciepła budynku - SUZ-SWM40VA, SUZ-SWM60VA oraz SUZ-SWM80VA. Wydajność dopasowana do potrzeb nowych budynków jednorodzinnych, pozwalająca na spełnienie rosnących wymagań energetycznych WT2017 oraz WT2021. Klasa efektywności energetycznej A+++ . Jednostka w oparciu o czynnik R32: bardziej wydajna, cichsza oraz bardziej przyjazna środowisku. Zwiększony gwarantowany zakres pracy grzania do -20°C. Temperatura zasilania 60°C bez użycia grzałek elektrycznych. Sprawdzona automatyka z pomp ciepła Ecodan, w tym rewolucyjny system regulacyjny autoadaptacji Mitsubishi Electric. Nowy czarny grill oraz etykieta. Nowy typoszereg (indeksy 60 i 80). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lion 19.07.2022 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2022 ściągnij ecodan atw databook - tam masz tabelki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mickry 24.07.2022 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2022 Jakie powinny byc wymiary fundamentu pod jednostkę SUZ-SWM60VA ? gdzie ew. znajdę takie informacje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
handrzej1 26.07.2022 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2022 Potęga. Czy może brak zrozumienia jednostek i potrzeba powrotu do szkoły podstawowej? Geniuszu , skup się na odpowiedzi . Ponoć taki najlepszy jesteś . Tylko niczego mądrego Twój post nie wnosi . Nie pierwszy zresztą . Chcesz pomóc jeśli wiesz cokolwiek to zrób to , albo nie zaśmiecaj forum niepotrzebnymi komentarzami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lion 09.10.2022 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2022 Cześć. Chciałem się upewnić czy w Zubadanie bieg pompy obiegowej, ustawiony z poziomu sterownika przez użytkownika, to już sztywna wartość czy w określonych warunkach może nastąpić zmiana automatyczna? W manuału nie widzę też info o deltaT - czy można w jakiś sposób wpływać na jej wartość? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milsa666 10.10.2022 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2022 Ustawiasz bieg pompy i tyle.Nic nie reguluje.Dla mnie porażką jest nie samo sterowanie, a sama pompa. Walczyłem z nią sporo na początku. Teraz mam na to wywalone.W każdym bądź razie w instrukcjach/DTR/itd... podane są jakieś charakterystyki, ale u mnie przepływu większego niż 24-25 nie dało się nigdy uzyskać (i to praktycznie dla "układu" wyjście wpięte w wejście). Tam piszą o jakiś optimum 28 i żeby nie przekraczać 32. To jest nie możliwe z fabryczną pompą obiegową. Kilka osób już tu na forum się dziwiło.No taki mercedes... Ale przynajmniej nic nie padło jeszcze w niej. TFU, TFU Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts