jacentyy 17.05.2017 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2017 (edytowane) Tabele wydajności, dla wszystkich dostępnych temperatur: 8kW: [ATTACH=CONFIG]379154[/ATTACH] 11kW: [ATTACH=CONFIG]379155[/ATTACH] Czym sie różnią wartości nominal i mid ? Jak mamy wartość zapotrzebowania na ciepło z OZC to dobieramy do Nominal czy mid? CNC masz podobne tabelki do Power Inverterów? Edytowane 17 Maja 2017 przez jacentyy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 17.05.2017 19:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2017 Czym sie różnią wartości nominal i mid ? Jak mamy wartość zapotrzebowania na ciepło z OZC to dobieramy do Nominal czy mid? CNC masz podobne tabelki do Power Inverterów? Hej, ani dla normal ani dla mid. Zależy od budynku, czasem dla max, czasem dla max + grzałki. Różnie. A dla jakiego power invertera byś chciał? bo ich tam dużo modeli jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacentyy 18.05.2017 03:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2017 ^^Dla PUHZ-SW100YHA i dla PUHZ-SW75VHA , czy dla klimatyzatórw mitshubishi tez ma takie tabelki?Jeszcze jedno pytanko czy Power inverter jak bedzie chodził i przyjdzie w nocy temperatura -22 np to nie załaczy sie i nie bedzie dzialac?dzieki z gory za odpowiedz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 18.05.2017 07:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2017 ^^ Dla PUHZ-SW100YHA i dla PUHZ-SW75VHA , czy dla klimatyzatórw mitshubishi tez ma takie tabelki? Jeszcze jedno pytanko czy Power inverter jak bedzie chodził i przyjdzie w nocy temperatura -22 np to nie załaczy sie i nie bedzie dzialac? dzieki z gory za odpowiedz Podsyłam tabele mocy dla Power Inverter Odnośnie pytania czy się wyłączy przy temperaturach poniżej -20st.C to najniżej testowałem przy właśnie około -22st.C i pracowały a niżej nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacentyy 24.05.2017 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2017 ^^CNC jeszcze jedno pytanie : wiem że jestes zwolennikiem buforów , czy firma mitsubishi nakazauje zastosować bufor w instalacjach w ktoych montowane sa zubadany czy jedynie zaleca od pewnej dolnej granicy objetosci zladu ?Chodzi mi o to ze w katalogach odnsonie pomp sa schematy tylko i wylacznie z buforem.Drugie pytanko czy w mitsu sa podobne pompy obiegowe co w altermie ? Chodzi mi o modulacje przepływu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 24.05.2017 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2017 (edytowane) Pozwolę sobie odpowiedzieć.Mitsubishi zaleca stosowanie "mixing tank" tylko gdy stosujesz dodatkową pompę obiegową i dzielisz układ na niezależne obiegi (od 2 wzwyż)W google: FTC5 Databook - pierwszy wynik - strona 204 - 205Nie ma przeciwwskazań, by nie stosować buforu o ile twoja instalacja spełnia pozostałe wymagane parametry.Maksymalny opór przepływu i minimalny zład wody. Warunek minimalnej objętości (zładu) spełnia raczej każda podłogówka (bez zaworów odcinających na pętlach) Pompy obiegowe w Mitsubishi to 5 biegowe Grundfos.Pompa ciepła nie reguluje przepływu, ustawiasz go sam w zależności od maksymalnych oporów twojej instalacji. Edytowane 24 Maja 2017 przez _John Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacentyy 24.05.2017 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2017 ^^Czyli w tej kwestii "lepsza" Altherma Daikina, dzieki za odpowiedz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 24.05.2017 18:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2017 ^^ CNC jeszcze jedno pytanie : wiem że jestes zwolennikiem buforów , czy firma mitsubishi nakazauje zastosować bufor w instalacjach w ktoych montowane sa zubadany czy jedynie zaleca od pewnej dolnej granicy objetosci zladu ? Chodzi mi o to ze w katalogach odnsonie pomp sa schematy tylko i wylacznie z buforem. Drugie pytanko czy w mitsu sa podobne pompy obiegowe co w altermie ? Chodzi mi o modulacje przepływu. Hej, nie jestem zwolennikiem buforów, teraz zrobiłem 3 instalacje pod rząd bez sprzęgła. Bo nie było potrzeby ich instalacji,wszystko zależy od sytuacji. Co do mitsubishi to czasem się montuje bufory czasem nie, kolega przedmówca ma trochę racji i jak nie jest potrzebny to nie trzeba go montować. Pompa obiegowa jest 5 biegowa, ale pompa nie musi nią sterować ponieważ logika sterowania jest inna niż w Daikin czy Panasonic. Mitsubishi nie pilnuje delty i może delta być większa niż 5st.C dlatego jak sprężarka się rozpędza to pompa nie musi chodzić na maksa i brać 130W. Zupełnie inna logina sterowania dlatego mitsubishi nie zmienia biegów pompy obiegowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 24.05.2017 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2017 ^^ Czyli w tej kwestii "lepsza" Altherma Daikina, dzieki za odpowiedz Z Daikinem jest tylko jeden problem - po gwarancji, to najdroższa firma w naprawach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 10.09.2017 19:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2017 (edytowane) Mitsubishi wprowadziło nowe jednostki zewnętrzne o dla mocy 8kW i 11kW: Ich zaletą jest bardzo wysoka sprawność. Są to kompletnie nowe przeprojektowane urządzenia. Dla porównania COP: Panasonic T-CAP 9kW warunki A-7W35 COP 2,85 Mitsubishi Zubadan 8kW warunki te same COP aż 3,48 wszystko wg. tej samej normy EN14511, więc jest to ogromna różnica!!! Panasonic T-CAP 12kW warunki A-7W35 COP 2,72 Mitsubishi Zubadan 11kW warunki te same COP aż 3,34 kolejna deklasacja, Specyfikacja 8kW: Specyfikacja 11kW: Edytowane 10 Września 2017 przez CNC_POMPY_CIEPLA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 10.09.2017 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2017 (edytowane) Ile trzeba dopłacić do 8kW Zubadana względem 9kW T-CAP i 11kW względem 12kW T-CAP, z całą instalacją? Edit: i jak ich mocą przy niższych temp? Np -15? Edytowane 10 Września 2017 przez agb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oberwatorPC 10.09.2017 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2017 Znalezienie wykresów mocy i cop poniżej -15C dla Panasonica graniczy z cudem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 10.09.2017 19:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2017 Moc w pozostałym zakresie temperatur podeślę za jakiś czas co do ceny to Mitsubishi tradycyjne będzie droższe Mniej więcej około 5000zł droższa będzie wersja Zubadan 8kW od T-CAP 9kW oraz w porównaniu Zubadan 11kW i T-CAP 12kW będzie około 3000zł netto różnicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oberwatorPC 10.09.2017 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2017 To wstaw wykresy mocy dla Panasa i Zubadana poniżej -15C. Jeśli znajdziesz to wstaw jeszcze informacje o spadku wydajności w zależności od długości rur chłodniczych ot taki mały szczegół splitów, którego nikt nie porusza a ma znaczenie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 10.09.2017 20:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2017 To wstaw wykresy mocy dla Panasa i Zubadana poniżej -15C. Jeśli znajdziesz to wstaw jeszcze informacje o spadku wydajności w zależności od długości rur chłodniczych ot taki mały szczegół splitów, którego nikt nie porusza a ma znaczenie:) Dla zubadana moc wstawię, ale dla Panasonic nie ma... niestety ze spadkiem wydajności faktycznie w Panasie od 7m jest już spory spadek, w mitsubishi od 15m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 11.09.2017 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2017 Jeszcze jedno pytanie: z czego wynika niska moc dla A2 i A7? O ile przy CO pewnie i tak to wystarczy, to CWU będzie grzać się znacznie wolniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 11.09.2017 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2017 Jeszcze jedno pytanie: z czego wynika niska moc dla A2 i A7? O ile przy CO pewnie i tak to wystarczy, to CWU będzie grzać się znacznie wolniej To jest raczej błąd w druku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 11.09.2017 09:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2017 Jeszcze jedno pytanie: z czego wynika niska moc dla A2 i A7? O ile przy CO pewnie i tak to wystarczy, to CWU będzie grzać się znacznie wolniej Przy A2 i A7 pompa ma optymalne COP właśnie na takich obrotach , może się wkręcić wyżej oczywiście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pratchawiec 11.09.2017 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2017 Przy A2 i A7 pompa ma optymalne COP właśnie na takich obrotach , może się wkręcić wyżej oczywiście. Witam I tu właśnie przysłowiowy pies jest pogrzebany.... T-Cap w tabelach podaje (lub do niedawna podawał) zużycie energii i w konsekwencji COP dla obciążeń nominalnych, czyli 9 lub 12 kW, a nie 4,9. Przy obciążeniach częściowych - co miałem okazję obserwować poprzedniej zimy, dzieląc się wynikami na nin. forum, COP-y mojego T-Capa były porównywalne z tymi, które podaje CNC. Marketing jak zwykle górą.... Pozdrawiam Pratchawiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 11.09.2017 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2017 Witam I tu właśnie przysłowiowy pies jest pogrzebany.... T-Cap w tabelach podaje (lub do niedawna podawał) zużycie energii i w konsekwencji COP dla obciążeń nominalnych, czyli 9 lub 12 kW, a nie 4,9. Przy obciążeniach częściowych - co miałem okazję obserwować poprzedniej zimy, dzieląc się wynikami na nin. forum, COP-y mojego T-Capa były porównywalne z tymi, które podaje CNC. Marketing jak zwykle górą.... Pozdrawiam Pratchawiec Czyli to taki myk. Przy tej cenie to i tak słabo. W Toshibie z jednofazowej 8 kW wyciągają COP4,88 Przykład Panasonic'a pokazuje, że nie warto kierować się COP urządzeń, bo wszystkie działają na tym samym czynniku i różnice między nimi są marginalne. O ile te urządzenia zbudowana z podobnych komponentów to COP również będzie podobny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts