Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy Ciepła Mitsubishi Zubadan / Power Inverter - Mercedes już w przystępnej cenie!

NC_PC

Recommended Posts

Tabele wydajności, dla wszystkich dostępnych temperatur:

8kW:

[ATTACH=CONFIG]379154[/ATTACH]

11kW:

[ATTACH=CONFIG]379155[/ATTACH]

Czym sie różnią wartości nominal i mid ? Jak mamy wartość zapotrzebowania na ciepło z OZC to dobieramy do Nominal czy mid?

CNC masz podobne tabelki do Power Inverterów?

Edytowane przez jacentyy

• Odpowiedzi 659
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Czym sie różnią wartości nominal i mid ? Jak mamy wartość zapotrzebowania na ciepło z OZC to dobieramy do Nominal czy mid?

CNC masz podobne tabelki do Power Inverterów?

Hej, ani dla normal ani dla mid.

Zależy od budynku, czasem dla max, czasem dla max + grzałki. Różnie.

A dla jakiego power invertera byś chciał? bo ich tam dużo modeli jest.

^^

Dla PUHZ-SW100YHA i dla PUHZ-SW75VHA , czy dla klimatyzatórw mitshubishi tez ma takie tabelki?

Jeszcze jedno pytanko czy Power inverter jak bedzie chodził i przyjdzie w nocy temperatura -22 np to nie załaczy sie i nie bedzie dzialac?

dzieki z gory za odpowiedz

Podsyłam tabele mocy dla Power Inverter

PUHZ-SW75VHA.jpg

PUHZ-SW100V YHA.jpg

Odnośnie pytania czy się wyłączy przy temperaturach poniżej -20st.C to najniżej testowałem przy właśnie około -22st.C i pracowały a niżej nie wiem.

^^

CNC jeszcze jedno pytanie : wiem że jestes zwolennikiem buforów , czy firma mitsubishi nakazauje zastosować bufor w instalacjach w ktoych montowane sa zubadany czy jedynie zaleca od pewnej dolnej granicy objetosci zladu ?

Chodzi mi o to ze w katalogach odnsonie pomp sa schematy tylko i wylacznie z buforem.

Drugie pytanko czy w mitsu sa podobne pompy obiegowe co w altermie ? Chodzi mi o modulacje przepływu.

Pozwolę sobie odpowiedzieć.

Mitsubishi zaleca stosowanie "mixing tank" tylko gdy stosujesz dodatkową pompę obiegową i dzielisz układ na niezależne obiegi (od 2 wzwyż)

W google: FTC5 Databook - pierwszy wynik - strona 204 - 205

Nie ma przeciwwskazań, by nie stosować buforu o ile twoja instalacja spełnia pozostałe wymagane parametry.

Maksymalny opór przepływu i minimalny zład wody.

Warunek minimalnej objętości (zładu) spełnia raczej każda podłogówka (bez zaworów odcinających na pętlach)

Pompy obiegowe w Mitsubishi to 5 biegowe Grundfos.

Pompa ciepła nie reguluje przepływu, ustawiasz go sam w zależności od maksymalnych oporów twojej instalacji.

Edytowane przez _John

^^

CNC jeszcze jedno pytanie : wiem że jestes zwolennikiem buforów , czy firma mitsubishi nakazauje zastosować bufor w instalacjach w ktoych montowane sa zubadany czy jedynie zaleca od pewnej dolnej granicy objetosci zladu ?

Chodzi mi o to ze w katalogach odnsonie pomp sa schematy tylko i wylacznie z buforem.

Drugie pytanko czy w mitsu sa podobne pompy obiegowe co w altermie ? Chodzi mi o modulacje przepływu.

Hej, nie jestem zwolennikiem buforów, teraz zrobiłem 3 instalacje pod rząd bez sprzęgła.

Bo nie było potrzeby ich instalacji,wszystko zależy od sytuacji.

Co do mitsubishi to czasem się montuje bufory czasem nie, kolega przedmówca ma trochę racji i jak nie jest potrzebny to nie trzeba go montować.

Pompa obiegowa jest 5 biegowa, ale pompa nie musi nią sterować ponieważ logika sterowania jest inna niż w Daikin czy Panasonic.

Mitsubishi nie pilnuje delty i może delta być większa niż 5st.C dlatego jak sprężarka się rozpędza to pompa nie musi chodzić na maksa i brać 130W.

Zupełnie inna logina sterowania dlatego mitsubishi nie zmienia biegów pompy obiegowej.

• 3 months później...

Mitsubishi wprowadziło nowe jednostki zewnętrzne o dla mocy 8kW i 11kW:

Ich zaletą jest bardzo wysoka sprawność.

Są to kompletnie nowe przeprojektowane urządzenia.

Dla porównania COP:

Panasonic T-CAP 9kW warunki A-7W35 COP 2,85

Mitsubishi Zubadan 8kW warunki te same COP aż 3,48

wszystko wg. tej samej normy EN14511, więc jest to ogromna różnica!!!

Panasonic T-CAP 12kW warunki A-7W35 COP 2,72

Mitsubishi Zubadan 11kW warunki te same COP aż 3,34

kolejna deklasacja,

Specyfikacja 8kW:

zubadan 8kW i 11kW.jpg

Specyfikacja 11kW:

zubadan 11kW.jpg

Ecodan_2017_PUHZ-SHW80YAA.jpg

Edytowane przez CNC_POMPY_CIEPLA

Moc w pozostałym zakresie temperatur podeślę za jakiś czas co do ceny to Mitsubishi tradycyjne będzie droższe :-)

Mniej więcej około 5000zł droższa będzie wersja Zubadan 8kW od T-CAP 9kW oraz w porównaniu Zubadan 11kW i T-CAP 12kW będzie około 3000zł netto różnicy.

To wstaw wykresy mocy dla Panasa i Zubadana poniżej -15C. Jeśli znajdziesz to wstaw jeszcze informacje o spadku wydajności w zależności od długości rur chłodniczych ot taki mały szczegół splitów, którego nikt nie porusza a ma znaczenie:)

Dla zubadana moc wstawię, ale dla Panasonic nie ma... niestety :-) ze spadkiem wydajności faktycznie w Panasie od 7m jest już spory spadek, w mitsubishi od 15m.

Przy A2 i A7 pompa ma optymalne COP właśnie na takich obrotach , może się wkręcić wyżej oczywiście.

Witam

I tu właśnie przysłowiowy pies jest pogrzebany....

T-Cap w tabelach podaje (lub do niedawna podawał) zużycie energii i w konsekwencji COP dla obciążeń nominalnych, czyli 9 lub 12 kW, a nie 4,9.

Przy obciążeniach częściowych - co miałem okazję obserwować poprzedniej zimy, dzieląc się wynikami na nin. forum, COP-y mojego T-Capa były porównywalne z tymi, które podaje CNC.

Marketing jak zwykle górą....

Pozdrawiam

Pratchawiec

Witam

I tu właśnie przysłowiowy pies jest pogrzebany....

T-Cap w tabelach podaje (lub do niedawna podawał) zużycie energii i w konsekwencji COP dla obciążeń nominalnych, czyli 9 lub 12 kW, a nie 4,9.

Przy obciążeniach częściowych - co miałem okazję obserwować poprzedniej zimy, dzieląc się wynikami na nin. forum, COP-y mojego T-Capa były porównywalne z tymi, które podaje CNC.

Marketing jak zwykle górą....

Pozdrawiam

Pratchawiec

Czyli to taki myk.

Przy tej cenie to i tak słabo.

W Toshibie z jednofazowej 8 kW wyciągają COP4,88 ;)

Przykład Panasonic'a pokazuje, że nie warto kierować się COP urządzeń, bo wszystkie działają na tym samym czynniku i różnice między nimi są marginalne.

O ile te urządzenia zbudowana z podobnych komponentów to COP również będzie podobny.