Qwertyc 17.05.2018 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2018 Odświeżę temat. I Zapytam o opinię nt. Zubadanow szczęśliwych (może nie?) użytkowników. Jak się wam sprawują co się podoba, a co nie. Bo w kółko tylko TCap i TCap... czasem Daikin, Samsung i LG DZIEŃ DOBRY! Jestem pierwszy raz na FORUM - pozdrawiam wszystkich - od połowy Kwietnia 2018 mam zamontowaną pompę Mitsubishi Zubadan jednostka zewnętrzna PUHZ 11,2KW - jednostka wewnętrzna EHSE-YM9EC - zasobnik CWU 200 l. - bufor CO 300 l. W maju 2018 tylko CWU w domu 2 osoby dorosłe.Temp wody max. 42 stopnie, delta 7 stopni Przy temperaturach powietrza 18-25 stopi Pobór prądu na poziomie 4-5 KW na dobę COP 2,0 do 2,2 i więcej podobno nie będzie !! Polecam lekturę https://blog.karbon.com.pl/pc-powietrzna/copy-scopy-spfy-czyli-oczekiwania-i-realia/ Skoro przy temp. zew ok.20 stopni mam COP 2 a tabela producenta podaje 5,37 do 6,12. Obawiam się że po uwzględnieniu niskich temperatur jesienią i zimą, średni roczny COP będzie na poziomie 1 czyli zwykłą grzałka elektryczna.Zastanawiam się co będzie w sezonie grzewczym, jak jeszcze daleko odbiegają dane w tabelach fabrycznych od rzeczywistości Pozdrawiam Czarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdaseb 17.05.2018 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2018 Ja przy grzaniu ciepłej wody przy gruntówce i temperaturze dolnego źródła o tej porze ok 8-9 stopni osiągam COP 3,1, a grzeję wodę do temperatury 54*C. Coś masz chyba nie tak z ustawieniami... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 17.05.2018 12:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2018 DZIEŃ DOBRY! Jestem pierwszy raz na FORUM - pozdrawiam wszystkich - od połowy Kwietnia 2018 mam zamontowaną pompę Mitsubishi Zubadan jednostka zewnętrzna PUHZ 11,2KW - jednostka wewnętrzna EHSE-YM9EC - zasobnik CWU 200 l. - bufor CO 300 l. W maju 2018 tylko CWU w domu 2 osoby dorosłe.Temp wody max. 42 stopnie, delta 7 stopni Przy temperaturach powietrza 18-25 stopi Pobór prądu na poziomie 4-5 KW na dobę COP 2,0 do 2,2 i więcej podobno nie będzie !! Polecam lekturę https://blog.karbon.com.pl/pc-powietrzna/copy-scopy-spfy-czyli-oczekiwania-i-realia/ Skoro przy temp. zew ok.20 stopni mam COP 2 a tabela producenta podaje 5,37 do 6,12. Obawiam się że po uwzględnieniu niskich temperatur jesienią i zimą, średni roczny COP będzie na poziomie 1 czyli zwykłą grzałka elektryczna.Zastanawiam się co będzie w sezonie grzewczym, jak jeszcze daleko odbiegają dane w tabelach fabrycznych od rzeczywistości Pozdrawiam Czarek Ktoś Ci coś skopał, ciężko by pompa ciepła miała aż tak niski COP, zazwyczaj jest to problem ludzki. Czyli źle wykonana instalacja lub źle dobrane zbiorniki. Wstaw zdjęcia kotłowni oraz tabliczek znamionowych a popastwimy się trochę nad twoją instalacją ale przynajmniej się dowiesz co masz skopane. Ja mam 2 typy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milsa666 17.05.2018 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2018 DZIEŃ DOBRY! Jestem pierwszy raz na FORUM - pozdrawiam wszystkich - od połowy Kwietnia 2018 mam zamontowaną pompę Mitsubishi Zubadan jednostka zewnętrzna PUHZ 11,2KW - jednostka wewnętrzna EHSE-YM9EC - zasobnik CWU 200 l. - bufor CO 300 l. W maju 2018 tylko CWU w domu 2 osoby dorosłe.Temp wody max. 42 stopnie, delta 7 stopni Przy temperaturach powietrza 18-25 stopi Pobór prądu na poziomie 4-5 KW na dobę COP 2,0 do 2,2 i więcej podobno nie będzie !! Polecam lekturę https://blog.karbon.com.pl/pc-powietrzna/copy-scopy-spfy-czyli-oczekiwania-i-realia/ Skoro przy temp. zew ok.20 stopni mam COP 2 a tabela producenta podaje 5,37 do 6,12. Obawiam się że po uwzględnieniu niskich temperatur jesienią i zimą, średni roczny COP będzie na poziomie 1 czyli zwykłą grzałka elektryczna.Zastanawiam się co będzie w sezonie grzewczym, jak jeszcze daleko odbiegają dane w tabelach fabrycznych od rzeczywistości Pozdrawiam Czarek Weź mnie nie załamuj. Mam nadzieję, że masz coś skopane (nie zrozum mnie źle ) jak pisze CNC, no i że da się to oczywiście poprawić. Czekam na więcej informacji od ciebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacentyy 18.05.2018 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2018 ^^To jest post "świeżaka" tak więc trochę dystansu do tego co pisze.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qwertyc 18.05.2018 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2018 DZIEŃ DOBRY! Dziękuję za zainteresowanie i chęć pomocy.Liczę że przy pomocy FORUM uda mi się poprawić efektywność pompy bo zaczynam wątpić, czy to była dobra decyzja, mam jednak nadzieję ( bo ona umiera ostatnia) że z prądem zmieszczę się w cenie ekogroszku. Zdjęcia oczywiście zamieszczę. Dzisiaj sprawdziłem zużycie prądu i wygenerowaną energię(wczoraj było chłodno i wieczorem włączyłem ogrzewanie - temp w domu 19stopni podniosła się do 20 stopni) 12 lub 13 maja "wygrzewała się" bakteria Legionella. -- pobrany prąd w maju 2018: 101 KW – 72 KW CWU 29KW CO wytworzona energia 177 KWUwaga do użytkownika jacentyy – to że jestem "świeżak" nie oznacza, że nie rozumiem działania pompy ciepła i moje odczyty zmienią się same wraz z doświadczeniem. Problemem wg mnie jest źle dobrana pompa, złe wykonana instalacja, ustawienia pompy wykonane przez instalatora (Ustawienia serwisowe z Hasłem, którego nie znam) i parametry podawane przez producenta uzyskane w laboratorium.Pozdrawiam Czarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacentyy 18.05.2018 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2018 ^^Ale dopóki się nie uwiarygodnisz to trzeba brać Twoje wpisy z lekkim dystansem ....czekamy na zdjęcia Twojej instalacji, wtedy znajacy sie na rzeczy forumowicze to ocenią.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 18.05.2018 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2018 DZIEŃ DOBRY! Jestem pierwszy raz na FORUM - pozdrawiam wszystkich - od połowy Kwietnia 2018 mam zamontowaną pompę Mitsubishi Zubadan jednostka zewnętrzna PUHZ 11,2KW - jednostka wewnętrzna EHSE-YM9EC - zasobnik CWU 200 l. - bufor CO 300 l. W maju 2018 tylko CWU w domu 2 osoby dorosłe.Temp wody max. 42 stopnie, delta 7 stopni Przy temperaturach powietrza 18-25 stopi Pobór prądu na poziomie 4-5 KW na dobę COP 2,0 do 2,2 i więcej podobno nie będzie !! Polecam lekturę https://blog.karbon.com.pl/pc-powietrzna/copy-scopy-spfy-czyli-oczekiwania-i-realia/ Skoro przy temp. zew ok.20 stopni mam COP 2 a tabela producenta podaje 5,37 do 6,12. Obawiam się że po uwzględnieniu niskich temperatur jesienią i zimą, średni roczny COP będzie na poziomie 1 czyli zwykłą grzałka elektryczna.Zastanawiam się co będzie w sezonie grzewczym, jak jeszcze daleko odbiegają dane w tabelach fabrycznych od rzeczywistości Pozdrawiam Czarek Jakie masz GZ- kaloryfery, podłogówka? Czy dom jest starej konstrukcji, czy może dopiero co postawiony, robiłeś OZC budynku? Zdjęcia również się przydadzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdaseb 18.05.2018 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2018 Kolega Qwertyc pisze o niskim COP przy grzaniu CWU. Co ma do rzeczy w tym przypadku górne źródło (kaloryfery, podłogówka)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qwertyc 18.05.2018 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2018 (edytowane) Jakie masz GZ- kaloryfery, podłogówka? Czy dom jest starej konstrukcji, czy może dopiero co postawiony, robiłeś OZC budynku? Zdjęcia również się przydadzą. DZIEŃ DOBRY! Zdjęcia zamieszczę może w sobotę.Zapotrzebowanie na ciepło na podstawie projektu i wywiadu podczas tworzenia oferty. Dom parterowy 9 – letni ok. 120m2 pow. Ogrzewane 96m bo garaż brak ogrzewania. Murowany, ściany szer. 280mm z ceramiczny MAKS, ocieplony styropianem 12 cm.Okna i drzwi tarasowe PCV- 9 letnie szczelne.Drzwi wejściowe 2 letnie szczelne, metalowe, ocieplane. Dom posiada ocieplone wylewki i betonowy strop ( styropian grubość 15 cm. dach deskowany, pokryty papą i blacho dachówką. Pompa jest jedynym źródłem ciepła, w rezerwie kominek, ale bez płaszcza wodnego. Tylko grzejniki niskotemperaturowe, ponoć wystarczające do pompy ciepła. Mieszkam w woj. łódzkim.Dom domem i jego konstrukcja dzisiaj ma mniejsze znaczenie, bo problem jest teraz z CWU, Czyli pompa zbiornik CWU 200 l. kilka metrów rur i kran lub prysznic ( wanny brak) i jak pisałem wyżej przy temperaturach powietrza 18-25 stopni pobór prądu na poziomie 4-5 KW na dobę, a COP ok. 2,0 Pozdrawiam Czarek Dziękuję za uwagę już poprawiam! Edytowane 18 Maja 2018 przez Qwertyc oczywista pomyłka jednostek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tulisko 18.05.2018 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2018 ocieplony styropianem 12 mm. Pomyliłeś chyba jednostki bo coś cieniutki ten styro;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 18.05.2018 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2018 DZIEŃ DOBRY! Zdjęcia zamieszczę może w sobotę.Zapotrzebowanie na ciepło na podstawie projektu i wywiadu podczas tworzenia oferty. Dom parterowy 9 – letni ok. 120m2 pow. Ogrzewane 96m bo garaż brak ogrzewania. Murowany, ściany szer. 280mm z ceramiczny MAKS, ocieplony styropianem 12 cm.Okna i drzwi tarasowe PCV- 9 letnie szczelne.Drzwi wejściowe 2 letnie szczelne, metalowe, ocieplane. Dom posiada ocieplone wylewki i betonowy strop ( styropian grubość 15 cm. dach deskowany, pokryty papą i blacho dachówką. Pompa jest jedynym źródłem ciepła, w rezerwie kominek, ale bez płaszcza wodnego. Tylko grzejniki niskotemperaturowe, ponoć wystarczające do pompy ciepła. Mieszkam w woj. łódzkim.Dom domem i jego konstrukcja dzisiaj ma mniejsze znaczenie, bo problem jest teraz z CWU, Czyli pompa zbiornik CWU 200 l. kilka metrów rur i kran lub prysznic ( wanny brak) i jak pisałem wyżej przy temperaturach powietrza 18-25 stopni pobór prądu na poziomie 4-5 KW na dobę, a COP ok. 2,0 Pozdrawiam Czarek Dziękuję za uwagę już poprawiam! Może zbiornik CWU nie jest dedykowany do Pci? Przypuszczam, że ma zbyt małą płaszczyznę wężownicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milsa666 18.05.2018 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2018 Rozumiem, że pisząc 4-5 kW na dobę masz tak naprawdę na myśli 4-5 kWh na dobę. Żebyśmy się na pewno dobrze rozumieli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qwertyc 19.05.2018 23:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2018 (edytowane) DZIEŃ DOBRY! Właśnie jestem w ITERNECIE (co w 2018 roku w mojej okolicy nie jest ocywiste) zamieszczam aktualne zdjąccia przepraszam- obiecane w sobotę Pozdrawiam Czarek[ DZIEŃ DOBRY! CD 2/2 Właśnie jestem w ITERNECIE (co w 2018 roku w mojej okolicy nie jest ocywiste) zamieszczam aktualne zdjąccia przepraszam- obiecane w sobotę DZIEŃ DOBRY! cd 3/3 Właśnie jestem w ITERNECIE (co w 2018 roku w mojej okolicy nie jest ocywiste) zamieszczam aktualne zdjąccia przepraszam- obiecane w sobotę Zdjęcia od jednostki zew. do wew. zbiornik CWU 200 l. Zbiornik CO - bufor 300 l. zdjęcia ekranu jenostki wew. z datą goz. poborem energii elektrycnej i wygenerowanego ciepła. Wiem i rozumiem Ze pompa ciepła powietrze woda to nie perpetum mobile ale niech przy temperaturze powietrza 20stopni C do 25 stopni C COP ok. 3 by po jesieni i zimie średni roczny był 3 (trzy) Pozdrawiam Czarek Edytowane 20 Maja 2018 przez Tomaszs131 Łączenie postów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 20.05.2018 07:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2018 DZIEŃ DOBRY! Właśnie jestem w ITERNECIE (co w 2018 roku w mojej okolicy nie jest ocywiste) zamieszczam aktualne zdjąccia przepraszam- obiecane w sobotę Pozdrawiam Czarek[[ATTACH=CONFIG]413379[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]413378[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]413380[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]413381[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]413382[/ATTACH] DZIEŃ DOBRY! CD 2/2[ATTACH=CONFIG]413383[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]413384[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]413385[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]413386[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]413387[/ATTACH] Właśnie jestem w ITERNECIE (co w 2018 roku w mojej okolicy nie jest ocywiste) zamieszczam aktualne zdjąccia przepraszam- obiecane w sobotę DZIEŃ DOBRY! cd 3/3 Właśnie jestem w ITERNECIE (co w 2018 roku w mojej okolicy nie jest ocywiste) zamieszczam aktualne zdjąccia przepraszam- obiecane w sobotę Zdjęcia od jednostki zew. do wew. zbiornik CWU 200 l. Zbiornik CO - bufor 300 l. zdjęcia ekranu jenostki wew. z datą goz. poborem energii elektrycnej i wygenerowanego ciepła. Wiem i rozumiem Ze pompa ciepła powietrze woda to nie perpetum mobile ale niech przy temperaturze powietrza 20stopni C do 25 stopni C COP ok. 3 by po jesieni i zimie średni roczny był 3 (trzy) Pozdrawiam Czarek[ATTACH=CONFIG]413388[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]413389[/ATTACH] Czy to rury 3/4"? Nie ma zdjęcia tabliczki znam od zbiornika. Kod ustawień serwisowych to 0000 wejdź w odczyty czujników i sprawdź podczas pracy odczyty z thw1 i thw2 jaka będzie delta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qwertyc 21.05.2018 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2018 Czy to rury 3/4"? Nie ma zdjęcia tabliczki znam od zbiornika. Kod ustawień serwisowych to 0000 wejdź w odczyty czujników i sprawdź podczas pracy odczyty z thw1 i thw2 jaka będzie delta. DZIEŃ DOBRY! Sprawdzę wieczorem jak będę w domu. Tylko proszę powiedzieć, w której części menu i czy serwisowego? szukać tych wartości; czy thw1 to temo. przepływu, a thw2 to temp. powrotu? z pozdrowieniami Czarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qwertyc 21.05.2018 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2018 DZIEŃ DOBRY! Rury pompa - zbiorniki i powrót to ocynkowane o średnicy zew. 29 mm.Zdjęcia naklejki ze zbiornika CWU i instrukcji zbiornika, ekran wyświetlacza w czasie pracy pompy.Ustawienia max. temp. CWU oraz spadek temp CWU (delta?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qwertyc 21.05.2018 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2018 DZIEŃ DOBRY! Następne zdjęcia to cd nastaw użytkownika dotyczących CWU oraz wyświetlacz ekran główny podczas pracy pompy z pozdrowieniami Czarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qwertyc 21.05.2018 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2018 DZIEŃ DOBRY! Następne zdjęcia to menu serwisowe i dane udało mi się znaleźć dotyczące thw1 thw2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qwertyc 21.05.2018 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2018 DZIEŃ DOBRY! Następne zdjęcia to cd. Myślę że podane wartości coś wyjaśnią z pozdrowieniami Czarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts