Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy Ciepła Mitsubishi Zubadan / Power Inverter - Mercedes już w przystępnej cenie!

NC_PC

Recommended Posts

Odświeżę temat.

I

Zapytam o opinię nt. Zubadanow szczęśliwych (może nie?) użytkowników.

Jak się wam sprawują co się podoba, a co nie.

Bo w kółko tylko TCap i TCap... czasem Daikin, Samsung i LG

DZIEŃ DOBRY! Jestem pierwszy raz na FORUM - pozdrawiam wszystkich - od połowy Kwietnia 2018 mam zamontowaną pompę Mitsubishi Zubadan jednostka zewnętrzna PUHZ 11,2KW - jednostka wewnętrzna EHSE-YM9EC - zasobnik CWU 200 l. - bufor CO 300 l. W maju 2018 tylko CWU w domu 2 osoby dorosłe.Temp wody max. 42 stopnie, delta 7 stopni Przy temperaturach powietrza 18-25 stopi Pobór prądu na poziomie 4-5 KW na dobę COP 2,0 do 2,2 i więcej podobno nie będzie !! Polecam lekturę https://blog.karbon.com.pl/pc-powietrzna/copy-scopy-spfy-czyli-oczekiwania-i-realia/

Skoro przy temp. zew ok.20 stopni mam COP 2 a tabela producenta podaje 5,37 do 6,12. Obawiam się że po uwzględnieniu niskich temperatur jesienią i zimą, średni roczny COP będzie na poziomie 1 czyli zwykłą grzałka elektryczna.Zastanawiam się co będzie w sezonie grzewczym, jak jeszcze daleko odbiegają dane w tabelach fabrycznych od rzeczywistości

Pozdrawiam Czarek

• Odpowiedzi 659
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

DZIEŃ DOBRY! Jestem pierwszy raz na FORUM - pozdrawiam wszystkich - od połowy Kwietnia 2018 mam zamontowaną pompę Mitsubishi Zubadan jednostka zewnętrzna PUHZ 11,2KW - jednostka wewnętrzna EHSE-YM9EC - zasobnik CWU 200 l. - bufor CO 300 l. W maju 2018 tylko CWU w domu 2 osoby dorosłe.Temp wody max. 42 stopnie, delta 7 stopni Przy temperaturach powietrza 18-25 stopi Pobór prądu na poziomie 4-5 KW na dobę COP 2,0 do 2,2 i więcej podobno nie będzie !! Polecam lekturę https://blog.karbon.com.pl/pc-powietrzna/copy-scopy-spfy-czyli-oczekiwania-i-realia/

Skoro przy temp. zew ok.20 stopni mam COP 2 a tabela producenta podaje 5,37 do 6,12. Obawiam się że po uwzględnieniu niskich temperatur jesienią i zimą, średni roczny COP będzie na poziomie 1 czyli zwykłą grzałka elektryczna.Zastanawiam się co będzie w sezonie grzewczym, jak jeszcze daleko odbiegają dane w tabelach fabrycznych od rzeczywistości

Pozdrawiam Czarek

Ktoś Ci coś skopał, ciężko by pompa ciepła miała aż tak niski COP, zazwyczaj jest to problem ludzki. Czyli źle wykonana instalacja lub źle dobrane zbiorniki.

Wstaw zdjęcia kotłowni oraz tabliczek znamionowych a popastwimy się trochę nad twoją instalacją ale przynajmniej się dowiesz co masz skopane.

Ja mam 2 typy :-)

Pozdrawiam Czarek

Weź mnie nie załamuj.

Mam nadzieję, że masz coś skopane (nie zrozum mnie źle :)) jak pisze CNC, no i że da się to oczywiście poprawić.

Czekam na więcej informacji od ciebie.

DZIEŃ DOBRY! Dziękuję za zainteresowanie i chęć pomocy.Liczę że przy pomocy FORUM uda mi się poprawić efektywność pompy bo zaczynam wątpić, czy to była dobra decyzja, mam jednak nadzieję ( bo ona umiera ostatnia) że z prądem zmieszczę się w cenie ekogroszku. Zdjęcia oczywiście zamieszczę. Dzisiaj sprawdziłem zużycie prądu i wygenerowaną energię(wczoraj było chłodno i wieczorem włączyłem ogrzewanie - temp w domu 19stopni podniosła się do 20 stopni) 12 lub 13 maja "wygrzewała się" bakteria Legionella.

-- pobrany prąd w maju 2018: 101 KW – 72 KW CWU 29KW CO wytworzona energia 177 KW

Uwaga do użytkownika jacentyy – to że jestem "świeżak" nie oznacza, że nie rozumiem działania pompy ciepła i moje odczyty zmienią się same wraz z doświadczeniem.

Problemem wg mnie jest źle dobrana pompa, złe wykonana instalacja, ustawienia pompy wykonane przez instalatora (Ustawienia serwisowe z Hasłem, którego nie znam) i parametry podawane przez producenta uzyskane w laboratorium.

Pozdrawiam Czarek

Pozdrawiam Czarek

Jakie masz GZ- kaloryfery, podłogówka? Czy dom jest starej konstrukcji, czy może dopiero co postawiony, robiłeś OZC budynku?

Zdjęcia również się przydadzą.

Jakie masz GZ- kaloryfery, podłogówka? Czy dom jest starej konstrukcji, czy może dopiero co postawiony, robiłeś OZC budynku?

Zdjęcia również się przydadzą.

DZIEŃ DOBRY! Zdjęcia zamieszczę może w sobotę.Zapotrzebowanie na ciepło na podstawie projektu i wywiadu podczas tworzenia oferty. Dom parterowy 9 – letni ok. 120m2 pow. Ogrzewane 96m bo garaż brak ogrzewania. Murowany, ściany szer. 280mm z ceramiczny MAKS, ocieplony styropianem 12 cm.Okna i drzwi tarasowe PCV- 9 letnie szczelne.Drzwi wejściowe 2 letnie szczelne, metalowe, ocieplane. Dom posiada ocieplone wylewki i betonowy strop ( styropian grubość 15 cm. dach deskowany, pokryty papą i blacho dachówką. Pompa jest jedynym źródłem ciepła, w rezerwie kominek, ale bez płaszcza wodnego. Tylko grzejniki niskotemperaturowe, ponoć wystarczające do pompy ciepła. Mieszkam w woj. łódzkim.Dom domem i jego konstrukcja dzisiaj ma mniejsze znaczenie, bo problem jest teraz z CWU, Czyli pompa zbiornik CWU 200 l. kilka metrów rur i kran lub prysznic ( wanny brak) i jak pisałem wyżej przy temperaturach powietrza 18-25 stopni pobór prądu na poziomie 4-5 KW na dobę, a COP ok. 2,0

Pozdrawiam Czarek

Dziękuję za uwagę już poprawiam!

Edytowane przez Qwertyc
oczywista pomyłka jednostek

DZIEŃ DOBRY! Zdjęcia zamieszczę może w sobotę.Zapotrzebowanie na ciepło na podstawie projektu i wywiadu podczas tworzenia oferty. Dom parterowy 9 – letni ok. 120m2 pow. Ogrzewane 96m bo garaż brak ogrzewania. Murowany, ściany szer. 280mm z ceramiczny MAKS, ocieplony styropianem 12 cm.Okna i drzwi tarasowe PCV- 9 letnie szczelne.Drzwi wejściowe 2 letnie szczelne, metalowe, ocieplane. Dom posiada ocieplone wylewki i betonowy strop ( styropian grubość 15 cm. dach deskowany, pokryty papą i blacho dachówką. Pompa jest jedynym źródłem ciepła, w rezerwie kominek, ale bez płaszcza wodnego. Tylko grzejniki niskotemperaturowe, ponoć wystarczające do pompy ciepła. Mieszkam w woj. łódzkim.Dom domem i jego konstrukcja dzisiaj ma mniejsze znaczenie, bo problem jest teraz z CWU, Czyli pompa zbiornik CWU 200 l. kilka metrów rur i kran lub prysznic ( wanny brak) i jak pisałem wyżej przy temperaturach powietrza 18-25 stopni pobór prądu na poziomie 4-5 KW na dobę, a COP ok. 2,0

Pozdrawiam Czarek

Dziękuję za uwagę już poprawiam!

Może zbiornik CWU nie jest dedykowany do Pci? Przypuszczam, że ma zbyt małą płaszczyznę wężownicy.

DZIEŃ DOBRY!

Właśnie jestem w ITERNECIE (co w 2018 roku w mojej okolicy nie jest ocywiste) zamieszczam aktualne zdjąccia przepraszam- obiecane w sobotę

Pozdrawiam Czarek[DSC_7053.jpgDSC_7050 (Copy).jpgDSC_7055.jpgDSC_7056.jpgDSC_7057.jpg

DZIEŃ DOBRY!

CD 2/2DSC_7058.jpgDSC_7060.jpgDSC_7061.jpgDSC_7064.jpgDSC_7074.jpg

Właśnie jestem w ITERNECIE (co w 2018 roku w mojej okolicy nie jest ocywiste) zamieszczam aktualne zdjąccia przepraszam- obiecane w sobotę

DZIEŃ DOBRY!

cd 3/3

Zdjęcia od jednostki zew. do wew. zbiornik CWU 200 l. Zbiornik CO - bufor 300 l. zdjęcia ekranu jenostki wew. z datą goz. poborem energii elektrycnej i wygenerowanego ciepła. Wiem i rozumiem Ze pompa ciepła powietrze woda to nie perpetum mobile ale niech przy temperaturze powietrza 20stopni C do 25 stopni C COP ok. 3 by po jesieni i zimie średni roczny był 3 (trzy)

Pozdrawiam CzarekDSC_7075.jpgDSC_7076.jpg

Edytowane przez Tomaszs131
Łączenie postów.

DZIEŃ DOBRY!

Pozdrawiam Czarek[[ATTACH=CONFIG]413379[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]413378[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]413380[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]413381[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]413382[/ATTACH]

DZIEŃ DOBRY!

CD 2/2[ATTACH=CONFIG]413383[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]413384[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]413385[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]413386[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]413387[/ATTACH]

DZIEŃ DOBRY!

cd 3/3

Zdjęcia od jednostki zew. do wew. zbiornik CWU 200 l. Zbiornik CO - bufor 300 l. zdjęcia ekranu jenostki wew. z datą goz. poborem energii elektrycnej i wygenerowanego ciepła. Wiem i rozumiem Ze pompa ciepła powietrze woda to nie perpetum mobile ale niech przy temperaturze powietrza 20stopni C do 25 stopni C COP ok. 3 by po jesieni i zimie średni roczny był 3 (trzy)

Pozdrawiam Czarek[ATTACH=CONFIG]413388[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]413389[/ATTACH]

Czy to rury 3/4"? Nie ma zdjęcia tabliczki znam od zbiornika. Kod ustawień serwisowych to 0000 wejdź w odczyty czujników i sprawdź podczas pracy odczyty z thw1 i thw2 jaka będzie delta.

Czy to rury 3/4"? Nie ma zdjęcia tabliczki znam od zbiornika. Kod ustawień serwisowych to 0000 wejdź w odczyty czujników i sprawdź podczas pracy odczyty z thw1 i thw2 jaka będzie delta.

DZIEŃ DOBRY! Sprawdzę wieczorem jak będę w domu. Tylko proszę powiedzieć, w której części menu i czy serwisowego? szukać tych wartości; czy thw1 to temo. przepływu, a thw2 to temp. powrotu?

z pozdrowieniami Czarek