Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy Ciepła Mitsubishi Zubadan / Power Inverter - Mercedes już w przystępnej cenie!

NC_PC

Recommended Posts

• Odpowiedzi 659
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wygląda wszystko w miarę ok, deltę tez masz ok.

Trzeba by sprawdzić czynnik, możesz mieć wyciek, możesz mieć azot w instalacji lub powietrze przez brak prawidłowego próżniowania.

DZIEŃ DOBRY!

Serdeczne dzięki za sugestie, ale czy mogę to jakoś zweryfikować? Proszę podajcie Ile u Was wynosi np. dobowy COP przy CWU bez CO i temp. powietrza pow. 20 stopni

Pozdrawiam Czarek

DZIEŃ DOBRY!

Serdeczne dzięki za sugestie, ale czy mogę to jakoś zweryfikować? Proszę podajcie Ile u Was wynosi np. dobowy COP przy CWU bez CO i temp. powietrza pow. 20 stopni

Pozdrawiam Czarek

COP powinno być około 4,5.

A czy możesz zweryfikować czynnik chłodniczy, to niestety nie bardzo.

Potrzebujesz serwisu.

COP powinno być około 4,5.

Do tej pory tylko czytałem, ale tego nie sposób nie skomentować.

Z całym szacunkiem, czy Ty ciągle piszesz o pompie Zubadan, czy tylko reklamujesz swoje usługi ???

Wg karty technicznej:

https://www.zubadan.info.hu/aruhaz/media/pdf/zubadan_puhz_shw80vha_muszaki_adatok_en.pdf

COP dla A7/W35 przy mocy nominalnej to faktycznie ok. 4.5, ale kolega grzeje CWU do 55 stopni, przy średniej temperaturze na zewnątrz maks. 10 (maj), więc parametry A10/W55, a w takich warunkach COP wg. dokumentacji jest w okolicy 3.2. Co oczywiście nie zmienia faktu, że COP bliski 2 jest dużo za mały.

Edytowane przez frobek

Do tej pory tylko czytałem, ale tego nie sposób nie skomentować.

Z całym szacunkiem, czy Ty ciągle piszesz o pompie Zubadan, czy tylko reklamujesz swoje usługi ???

Wg karty technicznej:

https://www.zubadan.info.hu/aruhaz/media/pdf/zubadan_puhz_shw80vha_muszaki_adatok_en.pdf

COP dla A7/W35 przy mocy nominalnej to faktycznie ok. 4.5, ale kolega grzeje CWU do 55 stopni, przy średniej temperaturze na zewnątrz maks. 10 (maj), więc parametry A10/W55, a w takich warunkach COP wg. dokumentacji jest w okolicy 3.2. Co oczywiście nie zmienia faktu, że COP bliski 2 jest dużo za mały.

DZIEŃ DOBRY! Akurat w tym roku maj ma wyższe temperatury i przy temperaturach powietrza w dzień pow 20 stopni (nawet 25) i w nocy temp. 17 stopni pompa pobiera 4 do 5 kwh i przy temp CWU 40 do 42 stopni bez włączonego CO mam COP 2

z pozdrowieniami Czrek

Dla PC istotna jest temperatura wody na jej wyjściu.

Gdy PC zaczyna grzać CWU, to osiąga wartość zadaną w zbiorniku podczas jednego dłuższego cyklu pracy, czy może podczas kilku krótszych cykli?

DZIEŃ DOBRY!

Serdeczne dzięki Jak się orientuję, co oczywiscie po powrocie do domu spa,rwdzę to pompa włącza się dwa raz na dobę ok. godz. 15 i 19- 20

Pozdrawiam Czarek

DZIEŃ DOBRY!

Serdeczne dzięki Jak się orientuję, co oczywiscie po powrocie do domu spa,rwdzę to pompa włącza się dwa raz na dobę ok. godz. 15 i 19- 20

Pozdrawiam Czarek

DZIEŃ DOBRY!

Pompa włącza się jednak dwa -trzy raz na dobę 29_05_2018  18 00.jpg

To dane z karty SD pompy za ostatnie dwa dni

z pozdrowieniami Czarek

DZIEŃ DOBRY!

Przepraszam ale coś z obrazkiem już daję ponownie!

To dane z karty SD pompy za ostatnie dwa dni29_05_2018  18 00.jpg

z pozdrowieniami Czarek

Edytowane przez Tomaszs131
Łączenie postów.

DZIEŃ DOBRY!

Pompa włącza się jednak dwa -trzy raz na dobę [ATTACH=CONFIG]413983[/ATTACH]

To dane z karty SD pompy za ostatnie dwa dni

z pozdrowieniami Czarek

DZIEŃ DOBRY!

Przepraszam ale coś z obrazkiem już daję ponownie!

To dane z karty SD pompy za ostatnie dwa dni[ATTACH=CONFIG]413984[/ATTACH]

z pozdrowieniami Czarek

te dane za wiele nie dają bo pacjęta trzeba zbadać na miejscu.

Dla porównania byłem ostatnio u klienta i sprawdzałem COP na wodze użytkowej

1.

Pompa Mitsubishi Zubadan 23kW

Zbiornik Biawar 400L wężownica 5m2

wytworzona energia 66kWh

pobrana energia 24kWh

COP 2,75

Temperatura wody 45st.C

2.

Pompa Mitsubishi Zubadan 14kW

Zbiornik Biawar 300L wężownica 2,5m2

wytworzona energia 338kWh

pobrana energia 168kWh

COP 2,011

Temperatura wody 50st.C + legionella co 14dni bo przedszkole

Dla porównania byłem ostatnio u klienta i sprawdzałem COP na wodze użytkowej

1.

Pompa Mitsubishi Zubadan 23kW

Zbiornik Biawar 400L wężownica 5m2

wytworzona energia 66kWh

pobrana energia 24kWh

COP 2,75

Temperatura wody 45st.C

2.

Pompa Mitsubishi Zubadan 14kW

Zbiornik Biawar 300L wężownica 2,5m2

wytworzona energia 338kWh

pobrana energia 168kWh

COP 2,011

Temperatura wody 50st.C + legionella co 14dni bo przedszkole

DZIEŃ DOBRY!

Serdeczne dzięki Po wizycie serwisu i włączeniu trybu CWU harmonogram - pompa pracuje dwa razy na dobę temp CWU 45 stopni, spadek temp. 9 stopni pobrana energia 2kWh na dobę

wytworzona energia 5-6 kWh na dobę

Wynik wydaje się optymistyczny, Za maj pobrane 105KWh to i tak mniej niż za Ekogroszek w porównywalnym ciepłym miesiącu w 2017.Natomiast niepokoi mnie 1KWh na dobę, codziennie, na CO i wytworzona energia 0 .Przy 2KWh na dobę - 1 KWh to połowa więcej.Centralne jest wyłączone. Zatem co to może być za pobór?

Pozdrawiam Czarek

• 2 weeks później...
Witam, dla zainteresowanych przesyłam kilka informacji o pompach marki Mitsubishi, które są coraz bardziej poszukiwane przez wymagających klientów, dla których praca w temperaturach sięgających nawet -28st.C jest ważna.

Mitsubishi to również system umożliwiający mocniejszą pracę sprężarki dzięki czemu modele 8kW oraz 11kW potrafią przy bardzo dużym mrozie -15st.C dać większą moc niż nominalna, a przy temperaturze -20st. C spadek mocy względem nominalnej jest bardzo niewielki.

Najpopularniejszym rozwiązaniem są pompy z serii Zubadan, które występują w czterech podstawowych wersjach:

8kW model: PUHZ-SHW80VHA wydajność przy A-15W35 10,11kW

11kW model: PUHZ-SHW112YHA wydajność przy A-15W35 13,59kW

14kW model: PUHZ-SHW140YHA wydajność przy A-15W35 14kW

23kW model: PUHZ-SHW230YKA wydajność przy A-15W35 22,91kW

Podstawowe zestawy:

[ATTACH=CONFIG]379153[/ATTACH]

Są jeszcze dostępne inne konfiguracje, min. ze zintegrowanym zbiornikiem, zestaw ze zbiornikiem CWU oraz buforowym oraz inne.

Pełen katalog można pobrać ze strony:

Katalog Mitsubishi CNC

Tabele wydajności, dla wszystkich dostępnych temperatur:

8kW:

[ATTACH=CONFIG]379154[/ATTACH]

11kW:

[ATTACH=CONFIG]379155[/ATTACH]

14kW:

[ATTACH=CONFIG]379156[/ATTACH]

23kW

[ATTACH=CONFIG]379158[/ATTACH]

TO CO WYRÓŻNIA JESZCZE PRODUKTY MITSUBISHI TO GWARANCJA NA 5 LAT

Powiedzcie jakie są "konsekwencje" posiadania modelu 14 zamiast 11 kW. Oczywiste jest że jeżeli 11 jest OK to 14 będzie przewymiarowana. Jednak patrząc na tabelki to dolny zakres modulacji jest w obu pompach taki sam. Więc zakładam, że "skłonność" do taktowania mają taką samą. Czy są jakieś minusy? Cenę pomijam. Co z CWU? Czy PC zawsze wali pełną mocą na CWU czy, jako że jest to inwerter więc, zrobi to bardziej inteligentnie? Czy przy inwerterach też obowiązuje zasada 0,5m2 na każdy kW mocy?

EDIT

Jest jeszcze niewielka różnica w COP'ach

Edytowane przez milsa666
doszczegółowienie

No gdzieś znalazłem taką wartość. Rozumiem że im większa powierzchnia tym lepiej żeby pompa była w stanie przenieść moc i nie wywalała się od za wysokiej temperatury powrotu. To jak to jest w przypadku inwertera? Bo rozumiem że sobie zadrwiłes z tym 1m2/1kW jak wczoraj Senegal z Polską

U mnie inwerter grzejąc CWU robi to właśnie "bardziej inteligentnie". Wkręca się od najmniejszych możliwych obrotów i w zależności od delty zasilanie/powrót powoli wchodzi na coraz większe. po kilku minutach osiąga max mocy. Około 1,5 stopnia przed osiągnięciem temperatury zadanej zachodzi proces schodzenia z obrotów.