kicaj222 04.09.2018 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2018 Czy power inverter PUHZ-SW50VKA grzeje do -15 stopni?. Co jeśli temp spadnie poniżej? Grzałki ? czy copy spadają? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 08.09.2018 12:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2018 (edytowane) Czy power inverter PUHZ-SW50VKA grzeje do -15 stopni?. Co jeśli temp spadnie poniżej? Grzałki ? czy copy spadają? Ta pompa pracuje do -15st.C dlatego nie jest zalecana do naszego klimatu. Grzałki w tym modelu to tylko 2kW więc do samodzielnego ogrzewania się nie nadaje. Jak potrzeba coś samodzielnego to np. Panasonic SDC 5/7kW z grzałkami 3kW ale pracą do -20st.C zapraszam po ofertę [moderowano] Edytowane 9 Września 2018 przez Tomaszs131 Reklama wykraczająca po za ramy PP. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bicykl 23.09.2018 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2018 Czy ktoś posiada wiedzę i doświadczenie w zakresie zdalnej obsługi pompy Zubadan poprzez aplikację melcloud.com?Moje dotychczasowe obserwacje:aplikacja posiada zakładkę dotyczącą krzywej grzania jrdnakże funkcja ta nie działaaplikacja posiada funkcję ustawiania temperatuty przepływu. Po jej wybraniu pojawia się zakładka "siła sygnału wifi" (????? raczej bez sensu)aplikacja ma okno pokazujące aktualną pogodę jednakże nie działa (jedynie pokazuje temperaturę zewnętrzną) Czy ktoś ma wiedzę na następujący temat: wg informacji od wsparcia technicznego Mitsubishi Ecodan (mam EHSC) posiada możliwośc uruchomienia i zaprogramowania automatycznego wygrania posadzki. Nie znajduję takiej funkcji w instrukcji obsługi ani instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milsa666 23.09.2018 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2018 Wygrzewanie posadzki jest chyba w menu instalatora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milsa666 20.10.2018 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2018 Pytanie do użytkowników Zubadana.Jak macie ustawiony parametr Freeze stat function?Zważyłem dzisiaj, że mi się włącza ten tryb przy temperaturze +5C na zewnątrz. Włącza się bo tak jest ustawiony fabrycznie, ale pytanie czy w przypadku splita gdzie woda nie opuszcza przecież "kotłowni" w ogóle ta funkcja jest potrzebna (jest możliwość wyłączenia).Efektem jej jest praca samej pompy obiegowej (chyba bo widziałem tylko w logach przepływ wody) bez jej podgrzewania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kicaj222 21.10.2018 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2018 (edytowane) Mi też się wydaje że trzeba to wyłączyć. Przy splice to ustawienie nie ma najmniejszego sensu. Ja u siebie wyłączyłem.A przy okazji mam pytanie, menu serwisowe-tryb grzania-regulacja hist termo P/C, domyślnie jest +5 - 5 więc jeśli dobrze rozumie to jak ustawie na 20 stopni w domu, to pompa się załączyć gdy temperatura w domu spadnie do 15 i pompa dobie do 25stopni. Dobrze rozumie? Edytowane 21 Października 2018 przez kicaj222 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milsa666 21.10.2018 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2018 (edytowane) No w końcu jakiś użytkownik Mistubishi - już miałem wrażenie, że tylko ja mam tą pompę.No właśnie wyłączyłem tą funkcję (** zamiast temperatury).Co do funkcji którą opisujesz to przyznam, że też się zastanawiałem bo jakoś tak niejasno napisane. Opisane jako funkcja użyteczna w okresach przejściowych.To minimize the loss by frequent ON and OFF in mild outdoor ambient temperature seasons+5, -5 odnosi się do wartości zadanej przepływu, a nie temperatury wew. Lower limit - Prohibits heat pump operation until the flow temperature drops below the target flow temperature plus lower limit value.Upper limit - Allows heat pump operation until the flow temperature rises above the target flow temperature plus upper limit value Niemożliwie, żeby to była normalna histereza. Fabrycznie ustawione -/+5 to jakiś kosmos. Zakres nastaw tez jakiś niepraktyczny -9...-1 i +3...+5.Choć przyznam testowałem grzanie na temperaturę wewnętrzną i nie bardzo złapałem przy jakiej temperaturze pompa się wyłącza. Edytowane 21 Października 2018 przez milsa666 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZiMnY242 22.10.2018 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2018 Witam. Chce założyć pompe ciepła MITSUBISHI ZUBADAN. Dlaczego? bo lubie tą firme. Mam wyprowadzone rury pod grzejniki. Jak dobrać grzejniki do pompy ZUBADAN Mistubishi. Jakiej firmy grzejnki kupić i jak wyliczyć jaki kaloryfer wystarczy na dane pomieszczenie? Pytam bo przyszedł do mnie pajac z okolicznej firmy , która niby trudni sie zakladaniem pomp ciepla ( nie bede wymieniać nazwy firmy bo ktoś napisze ze konkurencja ferment sieje...) Facet pokazywał mi ręcznie na zasadzie " TAKA RYBA " że w tym pomieszczeniu trzeba " O TAKI " a w tamtym " O TAKI AŁO DŁUGI GRZEJNIK " , bez żadnych wyliczeń chłop mi walił ceny... i na koniec dodał " to NETTO BYŁO" . Normalnie kabaret, facet mi " prace domową " zadał , żebym " a tak ało " pomierzył pod oknami ile jest metrów... Jestem załamany... Jutro dzwonie do innej firmy, ale jak znowu bedzie " TAK AŁO " to bedzie kopniak w tylną część ciala. Czy też mieliście do czynienia z takimi pajacami?Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 22.10.2018 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2018 Zrób profesjonalne OZC.Będziesz miał wyliczoną moc cieplną potrzebną dla każdego pomieszczenia z osobna.Dobór grzejnika, to już później wypadkowa dostępnego miejsca, ceny i możliwe niskiej temperatury zasilania.Zamiast grzejników możesz dać klimakonwektory, ale ich cena na pewno przebije wycenę tego pana od "kwoty netto" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milsa666 22.10.2018 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2018 Witam. Chce założyć pompe ciepła MITSUBISHI ZUBADAN. Dlaczego? bo lubie tą firme. Mam wyprowadzone rury pod grzejniki. Jak dobrać grzejniki do pompy ZUBADAN Mistubishi. Jakiej firmy grzejnki kupić i jak wyliczyć jaki kaloryfer wystarczy na dane pomieszczenie? Pytam bo przyszedł do mnie pajac z okolicznej firmy , która niby trudni sie zakladaniem pomp ciepla ( nie bede wymieniać nazwy firmy bo ktoś napisze ze konkurencja ferment sieje...) Facet pokazywał mi ręcznie na zasadzie " TAKA RYBA " że w tym pomieszczeniu trzeba " O TAKI " a w tamtym " O TAKI AŁO DŁUGI GRZEJNIK " , bez żadnych wyliczeń chłop mi walił ceny... i na koniec dodał " to NETTO BYŁO" . Normalnie kabaret, facet mi " prace domową " zadał , żebym " a tak ało " pomierzył pod oknami ile jest metrów... Jestem załamany... Jutro dzwonie do innej firmy, ale jak znowu bedzie " TAK AŁO " to bedzie kopniak w tylną część ciala. Czy też mieliście do czynienia z takimi pajacami? Pozdrawiam. Nie bierz takiego fachowca. Ja wziąłem, niby normalny instalator Mitsubishi, ale wiedzę ma o PC beznadziejną - co okazało się już po fakcie. Wszystko czytał z manuala, nie znał się jak co poustawiać (ja potem sam z pdf'em w ręku konfigurowałem wszystko w Menu Instalatora), zdziwiony był, ze przepływy przez pętle można regulować na rotametrach (WTF ). Teraz mam wrażenie, że wiem więcej o pompach ciepła niż on. Gdybym się mógł cofnąć w czasie to wziąłbym chyba Panasonica. Dużo użytkowników, znane problemy, dużo tematów. Ja, jak coś o Zubadanie napiszę/zapytam to trafia w próżnię. W sumie nie wiem w czym Mitsubishi jest lepsza (bo droższa - choć w moim przypadku cena taka sama) od Tcap'a? No i nie kuś się na instalatora z drugiej części kraju - lepsza cena nie jest tego warta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kicaj222 23.10.2018 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2018 No w końcu jakiś użytkownik Mistubishi - już miałem wrażenie, że tylko ja mam tą pompę. No właśnie wyłączyłem tą funkcję (** zamiast temperatury). Co do funkcji którą opisujesz to przyznam, że też się zastanawiałem bo jakoś tak niejasno napisane. Opisane jako funkcja użyteczna w okresach przejściowych. To minimize the loss by frequent ON and OFF in mild outdoor ambient temperature seasons +5, -5 odnosi się do wartości zadanej przepływu, a nie temperatury wew. Lower limit - Prohibits heat pump operation until the flow temperature drops below the target flow temperature plus lower limit value. Upper limit - Allows heat pump operation until the flow temperature rises above the target flow temperature plus upper limit value Niemożliwie, żeby to była normalna histereza. Fabrycznie ustawione -/+5 to jakiś kosmos. Zakres nastaw tez jakiś niepraktyczny -9...-1 i +3...+5. Choć przyznam testowałem grzanie na temperaturę wewnętrzną i nie bardzo złapałem przy jakiej temperaturze pompa się wyłącza. milsa666 masz rację, z tego co się domyślam jest to funkcja zapobiegająca taktowaniu pompy przy + kilka stopni, więc włącza się histerezę która dotyczy temperatury zasilania wody, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZiMnY242 23.10.2018 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2018 _John - no widocznie będę musiał poszukać takiej firmy która robi profesjonalne OZC, ale myślałem ze tym zajmuje się firma która instaluje pompy ciepła. milsa666 - mitsubishi jest dużo droższe od panasonica i myślałem że powinno byc lepsze, tak mi sie wydaje, dlatego w sumie obstawiam mitsubishi... ale temat nie jest zamkniety. Troche dałes mi do myślenia swoim postem. Co do firmy instalujacej pampy ciepla , to jak nie masz jakichs znajomych ktorzy " przećwiczyli " temat na sobie, to jest ciezko wybrac cos z neta, bo duzo firm pisze samych sobie pozywtyne komentarze - FAKE . Dezinformacja na całego. Są fimry ktore tworza PR danej firmy w necie, i moze sie okazac ze firma z super strona www, fajnymi merytorycznymi artykułami na swojej stronie, fajnymi reklamami - poprostu okazuje sie ze to pajace ktore jeszcze miesiąc temu pracowali na autokasacji, a teraz po tygodniowym kursie stali sie fachowcami od instalacji pomp ciepla Mitsubishi czy tam innych kozackich firm. No niestety ale widzę że bede musiał przestudiować następny temat w moim życiu czyli POMPY CIEPLA. Miałem nadzieje że wzywając wydawałoby sie dużą firme z okolicy, spotkam profesjonalistow a tu przyszedł poprostu pajac ktorego powinienem wywalic przez okno razem z szyba. Tak jak w każdej innej branży są fachowcy i pajace... Ja trafilem na pierwszego, NIESTETY PAJACA. Ciezko jest znalezc dobrego mechanika samochodowego lub dobrego tynkarza, stolarza, lekarza, dentyste itd itp. Tak samo jest w przypadku pomp ciepła. Jako że nie mam pojecia o pomapach ciepla to juz na starcie dałem sie troche zmanipulowac że " teraz juz jest nowa technologia i nie trzeba robic odwiertow ". No to ja zadawolony mówie do żony, że to OK bo bedzie taniej i szybciej. Troche wczoraj zaczolem czytac o pompach ciepla i jednak chyba odpuszcze sobie pompy typu powietrze-powietrze ( w tym zubadan mitsubishi ), czyli te bez odwiertow. Mam już w ścianach rury i wyjscia gotowe pod kaloryfery, wiec sprawa przesądzona. Zadna podlogówka, żadne nawiewy w amerykańskim stylu "boxy" . Widze ze uderze w temat: POMPA CIEPŁA WYSOKOTEMPERATUROWA + standardowe grzejniki ( z tym ze troche wieksze ). Interesuje mnie tylko cieplo, nie jestem zainteresowany klimatyzacja na lato. Co drodzy forumowicze o tym sadzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
donkacper 23.10.2018 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2018 _John Troche wczoraj zaczolem czytac o pompach ciepla i jednak chyba odpuszcze sobie pompy typu powietrze-powietrze ( w tym zubadan mitsubishi ), czyli te bez odwiertow. W Twoim przypadku powietrze - woda chyba? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 23.10.2018 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2018 Widze ze uderze w temat: POMPA CIEPŁA WYSOKOTEMPERATUROWA + standardowe grzejniki ( z tym ze troche wieksze ). Interesuje mnie tylko cieplo, nie jestem zainteresowany klimatyzacja na lato. Co drodzy forumowicze o tym sadzicie? Myślę ze powinieneś odnaleźć na forum kolegą Asolta i zlecić mu obliczenia zamiast słuchać lokalnych szarlatanów. Mimo że mam wszędzie grzejniki namawiałbym Cie jednak na podłogówkę tam gdzie jest to jeszcze możliwe. Jeśli już za późno to grzejniki c33 dobrane z głową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZiMnY242 23.10.2018 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2018 donkacper - W Twoim przypadku powietrze - woda chyba? Tak , sorry , moja pomyłka. Powinno być powietrze - woda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bicykl 28.10.2018 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2018 Te obrazki to tylko teoria. Aplikacja melcloud jest prymitywna i źle przetłumaczona. Wersja angielska ma przynajmniej poprawne hasła.Np. kiedy ustawimy abu pompa działała wg ustawionej temperatury płynu zasilającego to zostało to przetłumaczone jaki "siła sygnału WiFi(!!!)". Nie ma możliwości zdalnej zmiany krzywej grzania, aplikacja uruchomiona na komputerze nie pamięta ustawień logowania pomimo zaznaczenia odpowiedniego okna itd.Wydawałoby się, że Mitsubishi mogłoby mieć także system zarządzania ogrzewaniem podłogowym (termostaty pokojowe, sterowniki, oprogramowanie) jednakże nie ma.W przypadku zaprogramowania w aplikacji melcloud czasów działania i wyłączenia pompy w poszczególnych dniach pompa załącza się w sposób niezgodny z programem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gogush 28.10.2018 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2018 (edytowane) Witam. Chce założyć pompe ciepła MITSUBISHI ZUBADAN. Dlaczego? bo lubie tą firme. To troche dziwne podejscie bo nie kazdy produkt szanowanej firmy jest dobry. Akurat szukajac dla siebie wybrałem Zubadana bo : 1. Chcialem miec pelna sprawnosc do -15 (ponizej spada choc COP >1 jest nawet do -27 - ja takiej temperatury jeszcze nie mialem u siebie) 2. Pompe kupuje na conajmiej 10 lat wiec nie chcialem ryzykowac kupujac "po taniości" - tutaj mam doswiadczneie z innymi urzadzeniami firmy spod znaku trzech diamanetów. 3. Rozważałem Panasonica T-Cap (tez dobra pompa) ale wg. mojej wiedzy Panasonic wprowadzil ja pozniej niz Mitsubishi - jednak pare lat doswiadczenia wiecej a roznica przy całosci kosztow nie była powalajaca.Było mi łatwiej podjac decyzje bo dostalem dofinansowanie 10k do pompy. Z perspektywy 2,5 roku nie żałuje zakupu Zubadana. Na dzień dzisieszy od połowy Sierpnia 2017 (wtedy zamontowałem podlicznik na pompe) do dnia dzisiejszego zużyła 4384 kWh a poprzednia zima była dość mroźna. Nie mam grzejników wszedzie podłogowka i krzywa grzewcza jest od 28 st gdy 10 stopni na zewnatrz do 32 stopni gdy poniżej -10 na zewnatrz Jedyna rzecza ktora ustawiam to jeszcze bawie sie krzywa grzewcza bo przy podlogowym mam spora bezwladnosc. Edytowane 28 Października 2018 przez gogush Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacentyy 30.11.2018 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2018 (edytowane) @milsa i inni użytkownicy Zubadana mam pytanie odnośnie grzałek, mój instalator podłączył kable zasilajace do grzałek ale grzałki są w hydroboxie wyłączone bezpiecznikiem. Pomimo to czasem na sterowniku widać zapaloną ikonkę odnosnie użycia grzałek i pytanie dlaczego się włącza ikonka skoro nie ma zasilania w grzałkach? Poza tym myślałem, że grzałki ustawia się w zależności od temperatury zewnętrznej, a w zubadanie jest tylko ustawienie czasu opoznienia dzialania grzałek albo calkowite wyłączenie tych grzałek. Jak to jest u innych ? Drugie pytanko co to dokładnie oznacza booster heater i immersion heater tzn jaka jest róznica ? @gogush Zubadan 11,2 grzeje Ci w sumie 360 m2 ? Bo tak to idzie zrozumiec z Twojej stopki ... Edytowane 30 Listopada 2018 przez jacentyy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 30.11.2018 15:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2018 @milsa i inni użytkownicy Zubadana mam pytanie odnośnie grzałek, mój instalator podłączył kable zasilajace do grzałek ale grzałki są w hydroboxie wyłączone bezpiecznikiem. Pomimo to czasem na sterowniku widać zapaloną ikonkę odnosnie użycia grzałek i pytanie dlaczego się włącza ikonka skoro nie ma zasilania w grzałkach? Poza tym myślałem, że grzałki ustawia się w zależności od temperatury zewnętrznej, a w zubadanie jest tylko ustawienie czasu opoznienia dzialania grzałek albo calkowite wyłączenie tych grzałek. Jak to jest u innych ? Drugie pytanko co to dokładnie oznacza booster heater i immersion heater tzn jaka jest róznica ? @gogush Zubadan 11,2 grzeje Ci w sumie 360 m2 ? Bo tak to idzie zrozumiec z Twojej stopki ... Nie powinno się wyłączać grzałek bezpiecznikiem, powinny być zawsze na czuwaniu. Ikonka grzałek Ci się pojawia bo pompa chce je włączyć z jakiegoś powodu. Może przy odszranianiu jak za niska jest temp powrotu... różnie. Jak masz płytę FTC 5 to masz jeszcze temperaturowe ograniczenie włączania grzałek., czyli zależnie od temperatury zewnętrznej. Co do nazw o jakie pytasz to jedna to grzałka wbudowana w pompę a druga to grzałka którą można zamontować w zbiorniku CWU. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacentyy 30.11.2018 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2018 (edytowane) ^^Mam lodowke 8,0 kw rok produkcji 6.2018 ale nie pamietam oznaczenia hydroboxu, jed zew to puhz-shw80yaaZeby zdjac przedni panel hydroboxu trzeba wylaczyc system ? W ogole jak sie go zdejmuje ? Edytowane 30 Listopada 2018 przez jacentyy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts