Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

odgłos zwarcia w łączniku schodowym podwójnym

Recommended Posts

mam taka sytuację na budowie

łącznik schodowy podwójny na wejściu i drugi taki sam na końcu korytarza

łaczniki schneider sedna

podłączone są na pewno dobrze ( drugi zestaw na piętrze bliźniaczo i tam problem nie występuje )

przewody nigdzie nie naruszone ( sprawdzane osobno drugimi przewodami, zarówno łączący łączniki jak i podłączenie lamp )

lewy klawisz w obu łącznikach odpala halogeny i działa prawidłowo

prawy klawisz w obu łącznikach odpala taśmy led i przy zapalaniu słychać trzask jak przy zwarciu i wewnątrz łącznika widać przeskakującą jednorazowo iskrę

taśmy się zapalają i wszystko jest w porządku, tylko skąd ten trzask ?

zasilacze led sprawdzone, podpięte 3 kolejne i bez zmian, złączki na taśmach led posprawdzane, sterownik między zasilaczem a taśmą też wymieniony i bez zmian

mam taka sytuację na budowie

łącznik schodowy podwójny na wejściu i drugi taki sam na końcu korytarza

łaczniki schneider sedna

podłączone są na pewno dobrze ( drugi zestaw na piętrze bliźniaczo i tam problem nie występuje )

przewody nigdzie nie naruszone ( sprawdzane osobno drugimi przewodami, zarówno łączący łączniki jak i podłączenie lamp )

lewy klawisz w obu łącznikach odpala halogeny i działa prawidłowo

prawy klawisz w obu łącznikach odpala taśmy led i przy zapalaniu słychać trzask jak przy zwarciu i wewnątrz łącznika widać przeskakującą jednorazowo iskrę

taśmy się zapalają i wszystko jest w porządku, tylko skąd ten trzask ?

zasilacze led sprawdzone, podpięte 3 kolejne i bez zmian, złączki na taśmach led posprawdzane, sterownik między zasilaczem a taśmą też wymieniony i bez zmian

Nic innego jak dobrze znany elektrykom łuk elektryczny. Norma w tym przypadku.

problem występuje w obwodzie składającym się z dwóch zasilaczy, około 22 metrów taśmy led na dwóch łącznikach schodowych podwójnych ( drugi klawisz w łącznikach steruje halogenami - i na nim łu nie występuje )

mam obwód składający się z trzech zasilaczy, 44 metrów taśmy led sterowanych dwoma łącznikami schodowymi ale pojedynczymi i tam problemu nie ma

dodatkowo w trzech miejscach osobne obwody led każdy na jednym zasilaczu i jednym łączniku ( pojedynczy i świecznikowy ) i tez łuk nie występuje

Wiele czynników wpływa na tę sytuację.

Sama budowa wyłącznika, inna odległość pomiędzy stykami ruchomymi a stałymi, wielkość tych styków powoduje iskrzenie, i "ciągnięcie łuku" przeważnie przy rozłączaniu obwodu.

Jak wspomniałem wcześniej, charakter obciążenia ma tu największy wpływ, dochodzą sprawy współgrania obciążenia indukcyjnego i pojemnościowego.

z jednodniowych obserwacji łuk powstaje zawsze przy włączaniu ledów, nigdy przy wyłączaniu

mogę jeszcze spróbować podłączyć same ledy na zwykłych łącznikach schodowych i tym samym sprawdzić czy to wina tych podwójnych

zastosowałem łączniki podwójne w drugim miejscu ale obsługują podświetlenie punktowe schodów ( 9 lampek i trzy kinkiety - tez na ledach ) i tam łuk nie występuje

pomijając budowę łaczników, czy tak może zostać ? czy to bezpieczne

W tym przypadku nie o bezpieczeństwo chodzi, lecz o trwałość wyłączników.

Z czasem nastąpi wypalanie ich styków i trzeba będzie je po prostu wymienić.

Oczywiście wyłączniki te (jak wszystkie pozostałe) powinny przerywać przewód fazowy.

Edytowane przez elpapiotr

Mimo wszystko przed wymianą należy posprawdzać, czy rzeczywiście wyłączniki odcinają fazę, czy, zgodnie z oznaczeniami, właściwe przewody dochodzą do zacisków zasilaczy itd.

Jakaś przyczyna zawsze jest, i należy ją zdiagnozować.

Tym bardziej, że kolega pisze :

z jednodniowych obserwacji łuk powstaje zawsze przy włączaniu ledów, nigdy przy wyłączaniu
Wspomiany łuk przeważnie występuje przy rozłączaniu obwodu, on się po prostu "nie chce poddać".

wszystko wygląda dobrze

faza dochodzi do zacisków łącznika schodowego od prawej i lewej, do kolejnego łącznika idą po dwa przewody i zgodnie ze schematem są podłączone, następnie z tego drugiego łącznika faza idzie do lamp i nadal zachowane obwody lewy halogeny prawy ledy

neutral podany bezpośrednio z puszki na lampy

zasilacze podłączone bez pomyłki, później między zasilaczem a sterownikiem led również wszystko "po bożemu", nawet taśmy na każdym łączeniu sprawdziłem czy czasem gdzieś złączka nie łapie na rogu odwrotnie +12 R G B

i dlatego drążę, bo skoro ten łuk jest to coś go powoduje, no i właśnie dlaczego przy starcie a nie przy gaszeniu

zmieniłem podwójny schodowy na pojedynczy z jednej strony pomieszczeniai włącza wyłącza ledy bez zwarcia, z drugiej strony na podwójnej dalej występuje łuk

po złożeniu całego ukłądu na dwóch pojedynczych schodowych jest w porządku

wniosek, podwójny schodowy schneider sedna nie jest przystosowany do sterowania oddzielnych układów halogeny + led