Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Papa pod wylewki

wwa997

Recommended Posts

Witajcie,

Temat był już poruszany wiele razy ale jakoś ciężko znaleźć informacje na temat tego, czy papa pod wylewkami nie jest przypadkiem szkodliwa...

Zacząłem grzebać w sieci, szukać jakiejś papy, która nadaje się do stosowania wewnątrz ale nawet jak się znajdzie coś takiego to w dokumentacji technicznej jest napisane, że przeznaczona do stosowania na zewnątrz.

Jedyną papą, która ma atest higieniczny i jakieś badania jest papa z icopala szybki profil sbs fundamentowa ale jest cholernie droga...

Co gorsza, to nie jest tak, że papa ta jest całkowicie obojętna dla zdrowia bo w opinii(link) można przeczytać, że wydziela jakieś węglowodory aromatyczne, alifatuczne i alicytyczne do powietrza jednak stężenie nie przekracza norm. Tylko wiadomo jak to z normami jest, dzisiaj są takie a za parę lat się zmienią i okaże się, że człowiek na własne życzenie się truje.

Zastanawiam się czy icopal ma jako jedyny papę, która nie przekracza norm i dlatego publikuje te badania czy inni po prostu nie chcą tego robić a normy też nie są przekroczone?

Folia do mnie nie przemawia, pape bym brał w ciemno no ale... Nie wiem co zrobić. Mam jeszcze pomysł, żeby położyć papę podkładową a na to szczelnie pokleić folię...