Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Z prysznica do spłóczki...

yaro137

Recommended Posts

Czy rozważał ktoś a jeszcze lepiej wprowadził w życie taki system żeby woda z prysznica/wanny gdzieś się gromadziła tak żeby potem mogła być wykorzystana do spłuczek? U mnie będą 2 prysznice i jedna wanna. Na to 2 spłóczki. Wszystko ma iść na szambo więc zastanawiam się jak zminimalizować ilość ścieków. Szambo eko nie wchodzi w grę. Raz że mpzp a do tego zapachy. Myślałem żeby wodę gromadzić w jakimś zbiorniku i pompować ją do kolejnego na strychu. Stamtąd szłaby na spłóczki. Sam raczej tego nie ogarnę bo to by musiał być układ który zapewni mi wode w spłuczkach przy pustych dodatkowych zbiornikach. No i oczywiście wykorzystanie wody ze zbiornika w pierwszej kolejności jeśli takowa jest. Najbardziej zastanawia mnie czy taki system miałby uzasadnienie ekonomiczne przy 4 osobach, czyli czy inwestycja w zbudowanie takiego systemu w miarę szybko by się zwróciła poprzez mniejsze koszty wywozu nieczystości?

Taką wodę z prysznica czy wanny musiałbyś zaraz filtrować gdyż zbiornik do którego by to trafiało zrobił by się śmierdzącym szambem. Chyba najprostszym rozwiazaniem było by zrobienie samemu małej przelewowej oczyszczalni ścieków z 3 zbiornikami i z ostatniego zbiornika gdzie woda by była już najczystsza wykorzystywać wodę do spłuczek. Nie ma jednak pewności czy woda w dalszym ciągu mimo ze była by już klarowna nie miała by jakiegoś nieprzyjemnego zapachu. Można również zrobić jakiś filtr żwirowy, piaskowy czy jakiś inny odpowiednio duży na wzór filtrów akwariowych, ewentualnie poszukać gotowych rozwiązań które na pewno nie są tanie.