Andrzej Wilhelmi 27.01.2017 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2017 Z jednym zastrzeżeniem, że strop to nie to samo co dach. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zibuch 22.02.2017 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2017 (edytowane) Z całym szacunkiem dla Pana Andrzeja i jego wiedzy w tym przypadku muszę się zgodzić z jacentyym. Można dać spokojnie celulozę bez żadnej pustki powietrznej ale od spodu trzeba dać warstwę, która pozwoli wilgoci dyfundować w obie strony. Albo OSB a najlepiej folię o zmiennym oporze dyfuzyjnym ale to drogie dziadostwo. Ewentualna wilgoć, która przejdzie przez nieszczelnośći (a zawsze jakieś będą) musi wrócić z powrotem a OSB i ta folia to umożliwią Edytowane 22 Lutego 2017 przez zibuch Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 22.02.2017 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2017 Ja nie znam materiału, który ma zmienny opór dyfuzyjny. Chętnie poznam taki produkt. Pisząc natomiast o OSB jako warstwie o zmiennym oporze dyfuzyjny warto podać choć w przybliżeniu jaki ma ten opór. Będzie on zależny od grubości płyty. Moim zdaniem Sd będzie się wahać od 50 do 80. Nie widzę szans aby ta para wodna mogła wrócić s powrotem do pomieszczeń. Celuloza ma tą dobrą własność, że potrafi wchłonąć pewną ilość wody nie tracąc właściwości termoizolacyjnych. Przestrzeń izolowana celulozą powinna stwarzać możliwość pozbycia się nadmiaru pary wodnej czyli powinna być wentylowana. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 22.02.2017 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2017 Współczynnik oporu dyfuzji pary wodnej płyt OSB zależy od wilgotności. W normie PN-EN ISO 10456:2007 dla suchej płyty OSB (najczęściej po stronie wewnętrznej izolacji) współczynnik μ = 50, a dla płyty mokrej po stronie zewnętrznej μ =30. Dzieje się tak bo w miarę wzrastania wilgotności względnej, pory zaczynają wypełniać się ciekłą wodą. Przy niskich wilgotnościach względnych otoczenia, para wodna jest transportowana przeważnie przez dyfuzję. Jedak to ta woda pomiędzy porami powoduje, że opór pary zmniejsza się ze ze wzrostem wilgotności względnej.Dyfuzyjnie równoważna grubość warstwy powietrza liczy się ze wzoru: Sd = μ x grubość materiału. A więc dla płyty OSB o grubości 18 mm jako zewnętrzne poszycie Sd = 30 x 0,018 = 0,54 m.Warto zapoznać się z publikacją ze strony http://www.vtt.fi/inf/pdf/workingpapers/2005/W22.pdf gdzie w pomiarach uzyskano trochę inne wartości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zibuch 23.02.2017 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2017 Ja nie znam materiału, który ma zmienny opór dyfuzyjny. .......Nie widzę szans aby ta para wodna mogła wrócić s powrotem do pomieszczeń. 1. pierwszy link z google http://www.dachy.info.pl/przeglad/inteligentne-paroizolacje-remonty-i-fizyka-budowli/ Nie wiem jak te folie działają, czytałem też, że te parametry (zmienność) są zawyżane ale na pewno są zmienne, chyba, że podważymy wszelkie certyfikaty 2. przecież jak się w lato nagrzeje połać to wilgoć samoczynnie będzie wracać - w odwrotnym kierunku niż w zimę, jakby nawet zostawić tą samą przegrodę (czytaj OSB). Wg mnie OSB jest bezpieczniejsze bo mamy później dużą powierzchnię do infiltracji a jak będzie folia o dużym oporze a wilgoć wejdzie przez przewiewy na połączeniach to z wyjściem będzie gorzej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 24.02.2017 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2017 Uważam, że w naszych rozważaniach nie należy posługiwać się słowem wilgoć. To para wodna może przechodzić natomiast woda może odparować albo gdzieś wyciec. Każdy może mieć własny pogląd na te kwestie. Ja pozwolę sobie pozostać przy swoim zdaniu, że powinna być szczelina wentylacyjna z wlotem i wylotem bo tylko takie rozwiązanie daje możliwość pozbycia się nadmiaru pary wodnej. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Malyszkielet 24.03.2017 20:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2017 Witam, pewien czas mnie nie było ale cały czas drążę temat dachu i widzę że rozwinęła sie ciekawa dyskusja Myślę nad ociepleniem jednak całego domu celulozą ale jak wspomniał Andrzej Wilhelmi co z parą wodną która będzie sie dostawać pod sufit jeśli zamknę wszystko paroizolacją osb i g-k to gdzie wentylacja ? Na stronie sprzedawanej celulozy przeczytałem że nie trzeba stosować paroizolacji ewentualnie na miejscach bardziej narażonych na parę wodną. Rozumiem że na przegrody zewnętrzne ścian również nie stosować paroizolacji ? Dziękuje za wszystkie odpowiedzi . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 25.03.2017 02:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2017 Celuloza ma tą przewagę nad innymi materiałami izolacyjnymi, że może wchłonąć kondensat bez uszczerbku dla izolacyjności cieplnej. Nie oznacza to, że nie należy odprowadzać z tej przestrzeni nadmiaru pary wodnej ponieważ wzrost wilgotności powietrza w tej przestrzeni może być zagrożeniem np. dla drewnianej konstrukcji. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zibuch 05.04.2017 06:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2017 Witam, pewien czas mnie nie było ale cały czas drążę temat dachu i widzę że rozwinęła sie ciekawa dyskusja Myślę nad ociepleniem jednak całego domu celulozą ale jak wspomniał Andrzej Wilhelmi co z parą wodną która będzie sie dostawać pod sufit jeśli zamknę wszystko paroizolacją osb i g-k to gdzie wentylacja ? Na stronie sprzedawanej celulozy przeczytałem że nie trzeba stosować paroizolacji ewentualnie na miejscach bardziej narażonych na parę wodną. Rozumiem że na przegrody zewnętrzne ścian również nie stosować paroizolacji ? Dziękuje za wszystkie odpowiedzi . Tylko 1 producent celulozy nie zaleca paroizolacji . To, że celuloza radzi sobie z parą wodną nie oznacza, że jest ona w przegrodzie pożądana. Należy zastosować choćby OSB - znacząco ograniczy ilość napływającej pary. Dotyczy wszystkich przegród Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts