Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

problem z ustawieniem pieca,spieki,mega spalanie,sadza

raptus1984

Recommended Posts

witam serdecznie wszystkich,mam problem z ustawieniem pieca na eko-groszek(żel-full 18kw,sterownik tech st-48,podajnik slimakowy)dom ma pół roku,z zewnątrz ocieplony 15cm styropianem,poddasze pianka pur 15cm,bojler 200l.Problem mój polega na ustawieniu sterownika,duże spieki,mega splanie,masakryczna ilość spalin

podawanie 5s

przerwa 45s

wentylator 15 skała do 100,przesłona otwarta na mąż

temperatura pieca 50

temperatura cwu 40

podłogowa 30

pompy mieszajace woli

praca podtrzymania 10s

przerwa podtrzymania 10minut

opal diament eko-groszek

pełen podajnik starcza na 4 dni,po wyczyszczeniu pieca na drugi dzień jest cały zasyfiony sadza,pojemnik na resztki czyszcze co 3dni,ktoś pomoże w ustawieniu tego badziewia

Ja bym zmienił oczywiście na początku podawanie i przerwę bo to są 2 podstawowe parametry.

Ja ustawiam mniej więcej: podawanie 19 s i przerwa 50 sekund ( może być krótsza ). Od takich ustawień rozpocznij. Zobacz czy masz "kopiec kreta" w palenisku i czy czasem zbyt dużo lub zbyt mało jest ekogroszku. Zgrzewy Ci sę robią prawdopodobnie od wentylacji. Jest albo zbyt silna lub zbyt mała ( tu zależy od ekogroszku ile potrzebuje - każdy pali się inaczej więc nie ma reguł ). Ogień na palenisku powinien być w miarę spokojny, omiatać z po bokach krążek zawieszony nad nim. Ogień powinien być niezbyt żółty ( przy słabym nadmuchu ) i nie może być biały ( przy zbyt silnym nadmuchu).

Masz temperaturę pieca zbyt niską, temperatura wody powrotnej powinna mieć min. 45 stopni. Gdybyś chciał zareklamować piec i producent by widział że woda ma taką temp to może Ci nie uznać reklamacji. Poza tym spaliny mają niską temperaturę i będą się osadzać w piecu i w kominie. Ustaw min. 57 stopni

Zostań przy parametrach które podałem, jak ciężko mu utrzymać temperaturę to teraz zwiększaj tylko jeden parametr, najlepiej pracę zwiększaj o 1s do 2s max. Nie zmieniaj wielu parametrów na raz. Po zmianie pracy czekaj przy piecu ok. 4 min i patrz jak reaguje, jak trafisz w dobre parametry to temp zacznie rosnąć. Ile lat ma piec?

Ilość opału jaka jest spalana w dużej mierze zależy jakie masz zapotrzebowanie. Jeśli popiół jest bez resztek nie dopalonego węgla to jest ok i po prostu tyle trzeba palić. Jeśli popiół jest nie dopalony lub żużluje się ( czyli się zczepia ) to prawdopodobnie jest zbyt silny nadmuch lub zbyt mały. Spalanie 1 worka na dzień nie jest niezwykłą rzeczą, jeśli grzejniki są cały czas gorące i woda tam płynie ok 55 stopni to będzie zrozumiałe.

Przynajmniej nie masz problemu z wentylacją :) To tak:

1. Jeśli ekogroszek nie wysypuje się z retory i nie jest go za mało to pozostaw ustawienie.

Jeśli jest zbyt mało ekogroszku to podkręć podawanie, jeśli za mało to zmniejsz podawanie

2. Po ustawieniu powyższym podawania weź się za wentylację. Jeden ekogroszek lubi dużo powietrza i to naprawdę dużo a kolejny zacznie się spiekać. Ja sam miałem duży z tym problem.

Proponuje Ci rozpocząć od prawie zamkniętej dmuchawy i patrzeć co się dzieje na palenisku i w popiole, i jeśli trzeba odsłaniaj coraz więcej powietrza. Tylko wraz ze wzrostem ilości powietrza będziesz musiał zwiększyć podawania ekogroszku ale zobaczysz że ma za mało paliwa na palenisku.

Ja mam sytuację też bardzo dziwną, podawanie:23 s; przerwa:35 s i silny wiatr. Dopiero przy tych ustawieniach się węgiel dopala i łapię temperaturę. A wcześniejszy ekogroszke przy tym wietrze tak się spiekał że wygasał piec.

Nie łam się, ja też przez to samo przechodziłem. Jeśli odpowiednia jest ilość węgla to tylko kwestia już regulacji wentylacji. Ale zmieniaj ją powoli i Ci się ustabilizuje spalanie. Ja mam 2 ekogroszki i jeden musi mieć miało wiatru a drugi bardzo dużo. I jak zmienię ekogroszek i nie zmienię ustawień to mam kiłe i mogiłę :) Jeszcze trochę cierpliwości i ustawisz.

Hey

możesz mieć po prostu jakiś spiekający się węgiel i tyle.

Ja mam piec ustawiony na 70C a temp powrotu mam >55C a temp spalin ok 120C i sadzy raczej nie ma.

Jeśli masz wentylator na 15% to dlatego masz sadze - zbyt mało powietrza. Ja mam wysterowanie wentylatora mam ok 40%.

Ustawienie podajnika i przerwy podam ci jutro - bo nie pamiętam.

Ja kupiłem eko od 1 dostawcy 2 tony i mam 3 różne ustawienia bo dziady sprzedali 3 różne ekogroszki. Najpierw miałem ustawienia podawania 23 s, przerwa 35 s, a wczoraj nie chciał mi się palić i musiałem mu zmienić ustawienia: podawanie 17s przerwa 55 s i troszkę wiatru inaczej go gasi wiatr, a jak tylko spróbuje zmienić przerwę o 1s na 54 to już piec nie osiąga temp. Szlag człowieka może trafić, dochodziłem do tych ustawień 3 godziny.