_ZBYCH_ 01.09.2004 20:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2004 Ciekaw jestem szczególnie odpowiedzi na ostatni cytat. Skoro jesteś ciekaw szczególnie odpowiedzi na ostatni cytat, to odpowiedź brzmi: podłączyłbym obiekt do Centrum Monitorowania Alarmów. Nie chce mi się odpowiadać na Twoje dywagacje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thalex 01.09.2004 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2004 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magdzia 02.09.2004 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2004 A może to antena telewizyjna? Moze cieć sobie nocami w telewizorek patrzy? Ciekawe stacje lapie na ta antenke na oko widac ze to antenka 140-160MHz, a tam TV ani radia nie znajdziesz. Cóż, różne ludzie mają upodobania, są tacy, co oglądaja obraz kontrolny, albo łapią sygnały z kosmosu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 02.09.2004 09:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2004 Cóż, różne ludzie mają upodobania, są tacy, co oglądaja obraz kontrolny, albo łapią sygnały z kosmosu... http://www.zbychdom.republika.pl/icon/morda.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pchlistosc 03.09.2004 05:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2004 Na czym polega system antynapadowy w Twoim domu? No bo chyba nie wyłącza silnika po 3 minutach (jak w samochodzie). Pytam poważnie. sa to male piloty ktore mam ja i zona i w razie napadu wystarczy wcisnac przycisk czas reakcji ochrony kilka minut sam sprawdzilem Taa, a słyszeliście jak złodzieje sobie radzą z autoalarmami? Mają radyjka (tzw. krótkofalówki) działające na częstotliwości 433 MHz (częstotliwość dla sterujących urządzeń bezprzewodowych w Polsce). Włączają nadawanie w takim radyjku o mocy np. 5W i żaden pilot w okolicy nie jest w stanie się przebić do centralki... To samo dotyczy pilotów napadowych... tak tylko nie zapominaj ze nie mam przed domem wielkiego transparentu z napisem "PCHLISTOSC POSIADA SYSTEM ANTYNAPADOWY" wiec skad u diabla zlodziej ma to wiedziec z drugiej strony nawet jak wie to co? wylaczy system aby mnie zabic!!! Zlodziej przychodzi zreguly do pustego domu a system ma mnie uchronic przed pseudo zlodziejami ktorzy nie wiedza ze w domu ktos przebywa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 03.09.2004 11:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2004 Taa, a słyszeliście jak złodzieje sobie radzą z autoalarmami? Mają radyjka (tzw. krótkofalówki) działające na częstotliwości 433 MHz (częstotliwość dla sterujących urządzeń bezprzewodowych w Polsce). Włączają nadawanie w takim radyjku o mocy np. 5W i żaden pilot w okolicy nie jest w stanie się przebić do centralki... To samo dotyczy pilotów napadowych... tak tylko nie zapominaj ze nie mam przed domem wielkiego transparentu z napisem "PCHLISTOSC POSIADA SYSTEM ANTYNAPADOWY" wiec skad u diabla zlodziej ma to wiedziec z drugiej strony nawet jak wie to co? wylaczy system aby mnie zabic!!! Zlodziej przychodzi zreguly do pustego domu a system ma mnie uchronic przed pseudo zlodziejami ktorzy nie wiedza ze w domu ktos przebywa. Nie ma co się unosić . Dyskusja była o tym "co najważniejsze" - systemie napadowym w formie małych pilotów, więc napisałem, co na ten temat myślę. Ty wcale nie musisz wieszać transparentu. Kto w dzisiejszych czasach mając system alarmowy nie ma pilota napadowego? Nie będę się już dalej rozpisywał na ten temat, bo nie chcę co po niektórych wpędzać w bezsenność . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pchlistosc 03.09.2004 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2004 Taa, a słyszeliście jak złodzieje sobie radzą z autoalarmami? Mają radyjka (tzw. krótkofalówki) działające na częstotliwości 433 MHz (częstotliwość dla sterujących urządzeń bezprzewodowych w Polsce). Włączają nadawanie w takim radyjku o mocy np. 5W i żaden pilot w okolicy nie jest w stanie się przebić do centralki... To samo dotyczy pilotów napadowych... tak tylko nie zapominaj ze nie mam przed domem wielkiego transparentu z napisem "PCHLISTOSC POSIADA SYSTEM ANTYNAPADOWY" wiec skad u diabla zlodziej ma to wiedziec z drugiej strony nawet jak wie to co? wylaczy system aby mnie zabic!!! Zlodziej przychodzi zreguly do pustego domu a system ma mnie uchronic przed pseudo zlodziejami ktorzy nie wiedza ze w domu ktos przebywa. Nie ma co się unosić . Dyskusja była o tym "co najważniejsze" - systemie napadowym w formie małych pilotów, więc napisałem, co na ten temat myślę. Ty wcale nie musisz wieszać transparentu. Kto w dzisiejszych czasach mając system alarmowy nie ma pilota napadowego? Nie będę się już dalej rozpisywał na ten temat, bo nie chcę co po niektórych wpędzać w bezsenność . jasne tylko wg mnie system alarmowy to jedynie zabawka przydatna do odstraszenia gowniarzerji i zmniejszenia kosztow ubezpieczenia.A system antynapadowy moze w przypadku wspomnianej gowniarzerji uratowac komus zycie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 03.09.2004 14:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2004 jasne tylko wg mnie system alarmowy to jedynie zabawka przydatna do odstraszenia gowniarzerji i zmniejszenia kosztow ubezpieczenia. To zależy od klasy systemu... A system antynapadowy moze w przypadku wspomnianej gowniarzerji uratowac komus zycie System antynapadowy może być bardziej pewny, jeśli zastosuje się ścienne przyciski napadowe. Tych nie można zakłócić. Ponad to zawsze są w tym samym miejscu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_bogus_ 03.09.2004 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2004 Jeśli rzeczywiście w praktyce wykorzystywany jest sposób z radiem na 433 MHz o dużej mocy (5 W) to powinny być czujniki wykrywające taką emisję. Przecież to bez trudu da się odróżnić od użycia pilota. Co więcej - przy odrobinie wprawy miejsce nadajnika można bez trudu ustalić. Aż nie chce mi się wierzyć że złodziej będzie mi wysyłał, z własnej woli, taki sygnał ostrzegawczy ... Osobiście to mam i pilot i stały przycisk. No i dodatkowo przecież manipulator też ma taką funkcje ... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 03.09.2004 15:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2004 Jeśli rzeczywiście w praktyce wykorzystywany jest sposób z radiem na 433 MHz o dużej mocy (5 W) to powinny być czujniki wykrywające taką emisję. Przecież to bez trudu da się odróżnić od użycia pilota. Co więcej - przy odrobinie wprawy miejsce nadajnika można bez trudu ustalić. Aż nie chce mi się wierzyć że złodziej będzie mi wysyłał, z własnej woli, taki sygnał ostrzegawczy ... Osobiście to mam i pilot i stały przycisk. No i dodatkowo przecież manipulator też ma taką funkcje ... Pozdrawiam Mój kolega po fachu miał taki przypadek. Zamontował u klienta system, w którym zgodnie z oczekiwaniami klienta, garaż był wydzielony jako osobna strefa sterowana pilotem. Wszystko działało świetnie do pewnego czasu... Klient wydzwaniał, że system się zepsuł, bo nie może sterować podsystemem w garażu z pilota. Kolega po przybyciu na miejsce stwierdził, że nie tylko nie działa sterowanie alarmu z pilota, ale również piloty napadowe oraz że sterowanie bram (wjazdowej i garażowej) działa z odległości 2 - 3 m. Wynikało z tego, że w eterze pojawiły się duże zakłócenia w paśmie 433 MHz. Kolega polecił klientowi zgłoszenie sprawy do Państwowej Agencji Radiokomunikacji (instytucji m.in. czuwającej nad porządkiem w eterze). Przyjechali panowie ze sprzętem pomiarowym i... stwierdzili, że wszystko jest ok. Jest co prawda wysoki poziom szumów w tym paśmie, ale w normie... I co, jak PAR nie może nic zrobić, to kto może??? P.S. Sprawa z zakłócaniem alarmów samochodowych przez złodziei przy pomocy krótkofalówek była ostatnio nagłośniona przez media. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_bogus_ 03.09.2004 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2004 _ZBYCH_ - udało Ci sie mnie zaciekawić. Ze swoim pilotem do samochodu miewałem problemy tylko przy Pałacu Kultury (wiadomo jaki tam jest sygnał od tych wszystkich nadajników) ale nawet tam z odległości 1-2 m pilot działał... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aishan 05.09.2004 06:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2004 To jak to w końcu jest? Centralka wysyła jednocześnie powiadomienia na kilka nr telefonów, a oprócz tego poprzez łącze radiowe do firmy ochroniarskiej? Rozumiem z tego, że z jakiś powodów lepiej przesyłać przez łącze radiowe niż przez telefon GSM?Przy okazji czy w Krakowie działa takie Centrum Monitorowania Alarmów? O czymś takim podobnym mówił polecając mój instalator, ale nie pamiętam, chyba nazwa była inna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pchlistosc 05.09.2004 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2004 jasne tylko wg mnie system alarmowy to jedynie zabawka przydatna do odstraszenia gowniarzerji i zmniejszenia kosztow ubezpieczenia. To zależy od klasy systemu... A system antynapadowy moze w przypadku wspomnianej gowniarzerji uratowac komus zycie System antynapadowy może być bardziej pewny, jeśli zastosuje się ścienne przyciski napadowe. Tych nie można zakłócić. Ponad to zawsze są w tym samym miejscu... Idac twoim rozumowaniem kabelek mozna uciac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MURMAN 05.09.2004 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2004 jako ciekawostka / smutna - nieprawdaż ? /złodzieje samochodów używają typowych paralizatorów elektrycznych - potraktowana instalacja alarmowa ciągiem impulsów rzędu 30-50 KV nawet nie zipnie - procesory i inne kostki po prostu wysiadajązatem w ten sam sposób można i zdeleytować alarm domowy razem z powiadomieniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magdzia 06.09.2004 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2004 Taa, a słyszeliście jak złodzieje sobie radzą z autoalarmami? Mają radyjka (tzw. krótkofalówki) działające na częstotliwości 433 MHz (częstotliwość dla sterujących urządzeń bezprzewodowych w Polsce). Włączają nadawanie w takim radyjku o mocy np. 5W i żaden pilot w okolicy nie jest w stanie się przebić do centralki... To samo dotyczy pilotów napadowych... tak tylko nie zapominaj ze nie mam przed domem wielkiego transparentu z napisem "PCHLISTOSC POSIADA SYSTEM ANTYNAPADOWY" wiec skad u diabla zlodziej ma to wiedziec z drugiej strony nawet jak wie to co? wylaczy system aby mnie zabic!!! Zlodziej przychodzi zreguly do pustego domu a system ma mnie uchronic przed pseudo zlodziejami ktorzy nie wiedza ze w domu ktos przebywa. Nie ma co się unosić . Dyskusja była o tym "co najważniejsze" - systemie napadowym w formie małych pilotów, więc napisałem, co na ten temat myślę. Ty wcale nie musisz wieszać transparentu. Kto w dzisiejszych czasach mając system alarmowy nie ma pilota napadowego? Nie będę się już dalej rozpisywał na ten temat, bo nie chcę co po niektórych wpędzać w bezsenność . jasne tylko wg mnie system alarmowy to jedynie zabawka przydatna do odstraszenia gowniarzerji i zmniejszenia kosztow ubezpieczenia.A system antynapadowy moze w przypadku wspomnianej gowniarzerji uratowac komus zycie A czy można miec system antynapadowy bez monitoringu i bez systemu alarmowego? Co to jest system antynapadowy? Do tej pory sądziłam, że jest to porostu przycisk, który można włączyć, jeśli w danej chwili zostaniemy zaskoczeni w domu poza czasem uzbrojenia alarmu - np. w dzień i skutkuje to tym, że pojawia się patrol interwencyjny z firmy ochroniarskiej. Czy można zatem miec system antynapadowy bez systemu alarmowego? Płacić abonament firmie ochroniarskiej tylko za system antynapadowy bez monitoringu alarmu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neptunek 06.09.2004 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2004 Ciekawa dyskusja - wiec wtrace swoje pare groszy: 1. nie ma skutecznych w 100% systemow zabezpieczen, kazdy mozna zaklocic, obejsc, wylaczyc, rozwalic, przejsc - tylko kwestia: a) umiejetnosci wlamujacego sie b) czasu 2. najlepsze zabezpieczenia sa mechaniczne o jak najprostrzej konstrukcji 3. kiedys zgubilem pilota do autoalarmu samochodowego, byl to system ze zmiennym generatorem kodow, i juz raz uzyty kod wiecej sie nie mogl pojawic - podobno bardzo dobre zabezpieczenie - ile trwalo specjaliscie dorobienie pilota?? okolo 10s, przy czym z 5 s szukal gdzie sie otwiera maske samochodu! 4. monitoring i przyjazdy patroli - pamietajcie ze patrol interwencyjny nie ma TYLKO twojego budynku, ale jeszcze okolo 100 innych - wystarczy ze zlodzieje wzbudza alarm w paru obiektach podleglych temu patrolowi i z umownych 5 min na przyjazd patrolu robi sie niewiadomo ile a to juz nie wymaga wiedzy, techniki i umiejetnosci zaklucania/rozbrajania/omijania wszelkich zabezpieczen - smutne, jak alarm z monitoringiem niewiele daje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RolandB 06.09.2004 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2004 Ciekawa dyskusja - wiec wtrace swoje pare groszy: 1. nie ma skutecznych w 100% systemow zabezpieczen, kazdy mozna zaklocic, obejsc, wylaczyc, rozwalic, przejsc - tylko kwestia: a) umiejetnosci wlamujacego sie b) czasu 2. najlepsze zabezpieczenia sa mechaniczne o jak najprostrzej konstrukcji 3. kiedys zgubilem pilota do autoalarmu samochodowego, byl to system ze zmiennym generatorem kodow, i juz raz uzyty kod wiecej sie nie mogl pojawic - podobno bardzo dobre zabezpieczenie - ile trwalo specjaliscie dorobienie pilota?? okolo 10s, przy czym z 5 s szukal gdzie sie otwiera maske samochodu! 4. monitoring i przyjazdy patroli - pamietajcie ze patrol interwencyjny nie ma TYLKO twojego budynku, ale jeszcze okolo 100 innych - wystarczy ze zlodzieje wzbudza alarm w paru obiektach podleglych temu patrolowi i z umownych 5 min na przyjazd patrolu robi sie niewiadomo ile a to juz nie wymaga wiedzy, techniki i umiejetnosci zaklucania/rozbrajania/omijania wszelkich zabezpieczen - smutne, jak alarm z monitoringiem niewiele daje. myslac w ten sposob to nikt nie kupowałby alarmow ... nawet banki Wiadomo - nie ma takich systemow ochrony ktorych nie mozna byloby przelamac ... jestem informatykiem i wiem cos o tym ... Ale system jest tak dobry jak jego najslabsze ogniwo ... dokladajac sensownie zabezpieczenia elektroniczne utrudniamy wlamanie ... i wlasnie o to chodzi ... dochodzimy w pewnym momencie do tego ze juz nie moze to byc pierwszy lepszy wlamywacz tylko ktos kto sie zna ... a wtedy prawdopodobienstwo udanego wlamania maleje ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neptunek 06.09.2004 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2004 myslac w ten sposob to nikt nie kupowałby alarmow ... nawet banki Wiadomo - nie ma takich systemow ochrony ktorych nie mozna byloby przelamac ... jestem informatykiem i wiem cos o tym ... ?? a co ma jedno do drugiego?? programisci pracuja tak by byly dziury w oprogramowaniu, by mieli ciagle prace?? ... czyzby takie samo proste przelozenie wystarczalo na systemy alarmowe? Ale system jest tak dobry jak jego najslabsze ogniwo ... dokladajac sensownie zabezpieczenia elektroniczne utrudniamy wlamanie ... i wlasnie o to chodzi ... dochodzimy w pewnym momencie do tego ze juz nie moze to byc pierwszy lepszy wlamywacz tylko ktos kto sie zna ... a wtedy prawdopodobienstwo udanego wlamania maleje ... Tyle ze te "sensowne" zabezpieczenia w zupelnosci zamkna sie kwota powiedzmy 2 tys a nie 10 tys, jak handlowcy chca wcisnac klientowi. Nie od dzis wiadomo, ze handlowiec zyje z prowizji, wiec im wiecej wyciagnie z naiwnego klienta tym wiecej zostanie u niego w kieszeni. Minimalizuje sie oczywiscie grono wlamywaczy poprzez instalowanie zabezpieczen elektronicznych - jednak czesto zastanawiam sie czy to w ogole ma sens, widzac np ze nie idzie za wzbudzeniem alarmu interwencja, jakiej bysmy oczekiwali - a sam alarm jest niczym bez skutecznej interwencji czynnika ludzkiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 07.09.2004 19:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2004 To jak to w końcu jest? Centralka wysyła jednocześnie powiadomienia na kilka nr telefonów, a oprócz tego poprzez łącze radiowe do firmy ochroniarskiej? Rozumiem z tego, że z jakiś powodów lepiej przesyłać przez łącze radiowe niż przez telefon GSM? Przy okazji czy w Krakowie działa takie Centrum Monitorowania Alarmów? O czymś takim podobnym mówił polecając mój instalator, ale nie pamiętam, chyba nazwa była inna. Tak, poza monitoringiem telefonicznym realizowanym przez dialer centrali można zastosować monitoring radiowy. Monitoring radiowy, to nadajnik pracujący w wydzielonym pasmie. Monitoring GSM jest kiepski, bo komunikacja następuje przez wysyłanie SMS-ów. Nie muszę pisać, jak może być nieskuteczne wysyłanie informacji tą drogą w godzinach szczytu... Nie wiem, czy w Krakowie działa CMA (zadzwoń: 0 22 546 0 546) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 07.09.2004 19:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2004 System antynapadowy może być bardziej pewny, jeśli zastosuje się ścienne przyciski napadowe. Tych nie można zakłócić. Ponad to zawsze są w tym samym miejscu... Idąc twoim rozumowaniem kabelek można uciąć Po pierwsze najpierw trzeba się do niego dostać, a po drugie w prawidłowo zamontowanym systemie odcięcie lub zwarcie przewodu powoduje wywołanie alarmu sabotażowego . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts