Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przyklejanie styropianu do jakiej wysokości.. - prośba o pomoc

Recommended Posts

Witam,

na wiosnę zamierzam zabrać się za ocieplenie domu parterowego budowanego z bk styropianem grafit 0,33 gr. 20cm.

Zastanawiam się nad jedną rzeczą i szczerze ciężko znaleźć na forum odpowiedzi na to pytanie otóż:

czy przyklejając już ostatnia warstwę styropianu należy dopasować kawałek tak by stykał się bezpośrednio z membrana dachową czy tez pozostawić tam szczelinę kilku centymetrową? Ściana kolankowa wysokości 65 cm + murłata, poddasze nieużytkowe, ocieplenie układane będzie na stropie, dach kryty membraną dachową.

Dzięki za szybką odpowiedź.

Dach kopertowy w litere "T"

Będę bardzo wdzięczny za wszelkie rady.

Zastanawiam się jeszcze na grubościa ocieplenia czy jednak nie wybrac 15 cm 0,31. zamiast 20 cm 0,33

Dom budowany z bk 500 okna w pakiecie 3 szybowym, na strop planuje położyc 30 cm wełny bądź też 30 cm styropianu, ale to już dalszy etap :)

I taki pewnie będzie wybór. Troszkę więcej roboty Mnie będzie czekało bo na fundamentach mam już położone 10 cm i teraz dając 20 na elewacje zrobi mi się uskok 10 cm (to dość sporo), dlatego te 5 będę musiał jeszcze podoklejać.

Myślicie, zęby lepiej pchać się w grafit czy przy 20 cm biały styropian również będzie wystarczający?

Co z ta wysokością do której kleić styropian? Bezpośrednio do membrany czy zostawić parę cm luzu?

Jak rozumiem, zęby dobrze wentylować później poddasze nieużytkowe należałoby z każdej strony budynku wykuć po otworze wentylacyjnym? Jak juz wcześniej wspomniałem budynek w kształcie litery T a dokładnie ten projekt: https://www.extradom.pl/projekt-domu-arteo-BSE1083

20cm garfitowego - to jest początek licytacji .. a ekwiwalent w białym fasadowym 0,04 W/mK jest 30cm.. bo tak wychodzi po przeliczeniu

na to samo U tzw współczynnik przenikania ciepła wyrażony W/m2K.

Bezpośrednio do membrany, tak aby pod membranę nie wchodziło powietrze, co więcej wypadało by dać dodatkowy pas- aby dobrze połączyć jedno z drugim.

Tylko żebyś nie wypychał membrany, nie naprężał itp. Wentylacja poddasza powinna być symboliczna i poprowadzona nad izolacją.. a nie w izolacji.

Mogłbyś sprecyzować dokladnie o jaki dodatkowy pas chodzi?

Czyli jak na kazdej ścianie po jej środku zrobie otwory 10x10 to będzie ok? Wiekszych nie dam rady zrobic bo ścianka kolankowa z bk ma okolo 40 cm, a wyżej idzie juz wieniec, wiec zeby nie kuć wieńca zostaje mi tylko te 10 cm nad planowana izolacją która będzie miala 30cm.

Witam,

na wiosnę zamierzam zabrać się za ocieplenie domu parterowego budowanego z bk styropianem grafit 0,33 gr. 20cm.

Zastanawiam się nad jedną rzeczą i szczerze ciężko znaleźć na forum odpowiedzi na to pytanie otóż:

czy przyklejając już ostatnia warstwę styropianu należy dopasować kawałek tak by stykał się bezpośrednio z membrana dachową czy tez pozostawić tam szczelinę kilku centymetrową? Ściana kolankowa wysokości 65 cm + murłata, poddasze nieużytkowe, ocieplenie układane będzie na stropie, dach kryty membraną dachową.

Musisz ostatnią warstwę styro pod dachem dociąć z klina , tak aby ładnie styropian wszedł pod membrane ale nie dotykał jej.Następnie zostaw między styro a membrana 2 cm szczeline ,aby w sytuacji gdy ocieplał byś dach wełną miało jak wejść tam powietrze, żeby wentylować wełnę. Zresztą jak daje się wełnę między krokwie to też nie dopycha się jej do membrany, tylko zostawia szczelinę do której dochodzi powietrze z zewnątrz między styro a membraną. Dodatkowo dzięki tej szczelinie, więźba będzie wentylowana. Jeśli chodzi o dach 2 spadowy to na szczyty daję się izolacje ze styro pod membrane, a przód i tył budynku robi szczelinę 2 cm jak napisałem powyżej.

Powinieneś wykonać moim zdaniem tak jak w artykule poniżej:http://test4xxxxkde.blogspot.com/2011/07/skad-sie-wziea-woda-na-suficie.html

Jesli chodzi o szczeline to nie ma znaczenia czy będziesz ocieplał strop czy dach, ma mieć 2cm i tyle. Powinno twoje wykończenie izolacji wyglądać jak poniżej

ociepl.jpg

Skonsultuj to jeszcze z kimś dokładnie, bo ja nie jestem budowlańcem. Przedstawiam ci tylko zdobytą wiedze teoretyczną zdobyta z prac innych inwestorów.

Edytowane przez adam1234567