kamil1403 23.01.2017 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2017 Witam, na wiosnę zamierzam zabrać się za ocieplenie domu parterowego budowanego z bk styropianem grafit 0,33 gr. 20cm.Zastanawiam się nad jedną rzeczą i szczerze ciężko znaleźć na forum odpowiedzi na to pytanie otóż: czy przyklejając już ostatnia warstwę styropianu należy dopasować kawałek tak by stykał się bezpośrednio z membrana dachową czy tez pozostawić tam szczelinę kilku centymetrową? Ściana kolankowa wysokości 65 cm + murłata, poddasze nieużytkowe, ocieplenie układane będzie na stropie, dach kryty membraną dachową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 23.01.2017 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2017 A jaki dach ? Jak dach dwuspadowy to trzeba ocieplić z obu stron mur i połączyć z ociepleniem wewnatrz domu (w tym przypadku na stropie na poddasza nieużytkowego) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamil1403 23.01.2017 23:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2017 Dzięki za szybką odpowiedź. Dach kopertowy w litere "T" Będę bardzo wdzięczny za wszelkie rady. Zastanawiam się jeszcze na grubościa ocieplenia czy jednak nie wybrac 15 cm 0,31. zamiast 20 cm 0,33 Dom budowany z bk 500 okna w pakiecie 3 szybowym, na strop planuje położyc 30 cm wełny bądź też 30 cm styropianu, ale to już dalszy etap Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konrad Podgórski 23.01.2017 23:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2017 Bierz 20cm, żadne setne lambdy nie dadzą lepszego efektu jak kilka dodatkowych centrymetrów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamil1403 24.01.2017 08:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2017 I taki pewnie będzie wybór. Troszkę więcej roboty Mnie będzie czekało bo na fundamentach mam już położone 10 cm i teraz dając 20 na elewacje zrobi mi się uskok 10 cm (to dość sporo), dlatego te 5 będę musiał jeszcze podoklejać. Myślicie, zęby lepiej pchać się w grafit czy przy 20 cm biały styropian również będzie wystarczający?Co z ta wysokością do której kleić styropian? Bezpośrednio do membrany czy zostawić parę cm luzu? Jak rozumiem, zęby dobrze wentylować później poddasze nieużytkowe należałoby z każdej strony budynku wykuć po otworze wentylacyjnym? Jak juz wcześniej wspomniałem budynek w kształcie litery T a dokładnie ten projekt: https://www.extradom.pl/projekt-domu-arteo-BSE1083 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 24.01.2017 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2017 20cm garfitowego - to jest początek licytacji .. a ekwiwalent w białym fasadowym 0,04 W/mK jest 30cm.. bo tak wychodzi po przeliczeniu na to samo U tzw współczynnik przenikania ciepła wyrażony W/m2K.Bezpośrednio do membrany, tak aby pod membranę nie wchodziło powietrze, co więcej wypadało by dać dodatkowy pas- aby dobrze połączyć jedno z drugim.Tylko żebyś nie wypychał membrany, nie naprężał itp. Wentylacja poddasza powinna być symboliczna i poprowadzona nad izolacją.. a nie w izolacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamil1403 24.01.2017 15:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2017 Mogłbyś sprecyzować dokladnie o jaki dodatkowy pas chodzi? Czyli jak na kazdej ścianie po jej środku zrobie otwory 10x10 to będzie ok? Wiekszych nie dam rady zrobic bo ścianka kolankowa z bk ma okolo 40 cm, a wyżej idzie juz wieniec, wiec zeby nie kuć wieńca zostaje mi tylko te 10 cm nad planowana izolacją która będzie miala 30cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamil1403 25.01.2017 16:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2017 Ktoś pomoże ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam1234567 25.01.2017 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2017 Witam, na wiosnę zamierzam zabrać się za ocieplenie domu parterowego budowanego z bk styropianem grafit 0,33 gr. 20cm. Zastanawiam się nad jedną rzeczą i szczerze ciężko znaleźć na forum odpowiedzi na to pytanie otóż: czy przyklejając już ostatnia warstwę styropianu należy dopasować kawałek tak by stykał się bezpośrednio z membrana dachową czy tez pozostawić tam szczelinę kilku centymetrową? Ściana kolankowa wysokości 65 cm + murłata, poddasze nieużytkowe, ocieplenie układane będzie na stropie, dach kryty membraną dachową. Musisz ostatnią warstwę styro pod dachem dociąć z klina , tak aby ładnie styropian wszedł pod membrane ale nie dotykał jej.Następnie zostaw między styro a membrana 2 cm szczeline ,aby w sytuacji gdy ocieplał byś dach wełną miało jak wejść tam powietrze, żeby wentylować wełnę. Zresztą jak daje się wełnę między krokwie to też nie dopycha się jej do membrany, tylko zostawia szczelinę do której dochodzi powietrze z zewnątrz między styro a membraną. Dodatkowo dzięki tej szczelinie, więźba będzie wentylowana. Jeśli chodzi o dach 2 spadowy to na szczyty daję się izolacje ze styro pod membrane, a przód i tył budynku robi szczelinę 2 cm jak napisałem powyżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamil1403 26.01.2017 07:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2017 Dzieki za odpowiedź, a jak ma się to do mojego przypadku? Tzn w jaki sposób wykonać tą symboliczną wentylacje poddasza nieuzytkowego przy ocieplanym stropie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam1234567 26.01.2017 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2017 (edytowane) Powinieneś wykonać moim zdaniem tak jak w artykule poniżej:http://test4xxxxkde.blogspot.com/2011/07/skad-sie-wziea-woda-na-suficie.html Jesli chodzi o szczeline to nie ma znaczenia czy będziesz ocieplał strop czy dach, ma mieć 2cm i tyle. Powinno twoje wykończenie izolacji wyglądać jak poniżej Skonsultuj to jeszcze z kimś dokładnie, bo ja nie jestem budowlańcem. Przedstawiam ci tylko zdobytą wiedze teoretyczną zdobyta z prac innych inwestorów. Edytowane 26 Stycznia 2017 przez adam1234567 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamil1403 31.01.2017 08:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2017 Dzieki wielkie, powiedzcie mi jeszcze czy prawidłowym sposobem na ocieplenie murłaty byłoby zamiast cienkiego kawałka styropianu wypełnić tą przestrzeń wełna już od strony poddasza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ag2a 31.01.2017 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2017 teoretycznie tak ale zauważ że łatwiej ten styro frontowy będzie zamocować do drugiego styro niż do wełny. A zamocowany razej musi byż bo inaczej byłby bez mocowania na odległości ok 35cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamil1403 31.01.2017 10:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2017 Zgadza się, ale będzie to i tak kawałek styropianu całkowicie schowany pod podbitka wiec nie będzie za bardzo narażony na wiatry.Czyli w razie czego jeśli zdecyduje się wypełnić ta część wełna od strony poddasza to również bedzie ok? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts