Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Akumulatorowa wiertarkowkrętarka - czy da radę?

Recommended Posts

Dzień dobry,

szukam wiertarkowkrętarki do bardzo podstawowych zastosowań - z wiercenia wystarczy mi jeżeli zrobi dziurę na haczyk od antyramy w ścianie, z dokręcania wystarczy jak pomoże dwa razy do roku przy skręceniu IKEI czy drobnych sprawach hobbistycznych.

Jako że z lutownicy Parkside którą wcześniej miałem jestem zadowolony, ostatnia gazetka lidla przykuła moją uwagę:

Akumulatorowa wiertarkowkrętarka Parkside Lidl, cena 169,00 PLN za 1 szt.

- mocny silnik z przekładnią 2-biegową i bezstopniowym sterowaniem liczbą obrotów

- magnetyczny uchwyt bitów

- walizka w zestawie

- zintegrowana lampa robocza LED

- automatyczne blokowanie wrzeciona SPINDLE LOCK

- POJEMNY AKUMULATOR 2.0 Ah

- TECHNOLOGIA LITOWO - JONOWA pozwala na skumulowanie dwa razy większej energii niż w akumulatorach NiMh o tym samym ciężarze i wielkości. Efekt pamięci oraz efekt leniwej baterii nie występuje.

- jednokomorowy uchwyt wiertarski z szybkim mocowaniem

- kompaktowa budowa

- szybkie ładowanie w 60 min

- 3 lata gwarancji

- akumulator litowo-jonowy maks. 12 V (2,0 Ah)

- obroty biegu jałowego n: n0 0–350 min-1 (1. bieg) / n0 0–1300 min-1 (2. bieg)

- poziomy momentów obrotowych 19 + 1 poziom wiercenia

- maks. moment obrotowy: 22 Nm

- wielkość uchwytu wiertarskiego Ø maks. 10 mm

Wiem że jakaś Makita byłaby lepsza, ale nie mam zamiaru nią remontów robić.

Da radę ze ścianą? (kilku letni blok, z czego ściany niestety nie wiem, jeszcze nie sprawdzałem bo wynajmuję) :)

Z góry dziękuję za rady

Ze ścianą na pewno nie da rady no chyba że blok zbudowali z betonu komórkowego.

Do użytku domowego jak najbardziej tylko pilnować by rozladowana bateria była niezwłocznie naladowana.

Widziałem i dwóch znajomych wkrętarki Parksidea, jeden nawet pracuje zarobkowo remontujac i sprzety jak za tą cenę chwalili

Jeżeli nie przeszkadza ci że jest jeden akumulator to powiem ok, sam się zastanawiałem ale ze względu na jedno aku odpuściłem.

I jeszcze pytanie czy można w ogóle dokupić dodatkowy akumulator, a jeżeli tak to za ile i czy nie lepiej zainwestować w coś typowego.

Dodatkowy akumulator to od ok.90zł , więc to masz kwotę 260zł z dwoma akumulatorami.

No chyba że wystarczy jeden i co jakiś czas 1h przerwy.

A mam w domu poprzednią wkrętarkę a jednym akumulatorem i powiem było to niejednokrotnie irytujące.

Nie opłaca się dokupowanie akumulatorów są po prostu za drogie. Mam kilka starych boschow gdzie Nowy aku kosztował 350 zl a Nowa wkrętarka z dwoma Aku 700 zl.

Osobiście myślę ze do domu i haczyka antyramy to spokojnie wystarczy. A Plus Lidla taki ze jak Ci się zepsuje to idziesz z paragone. I oddają pieniądze bez problemu.

• 3 weeks później...
Jeśli interesuje Cię wiertarko-wkrętarka akumulatorowa, warto zwrócić uwagę na Bosch GSR 120-LI. Jest ona nieco droższa od podanego przez Ciebie przykładu z Lidla, niemniej jest to wyższa klasa sprzętu sprawdzonej marki. Wyróżnia się ona długą żywotnością akumulatora, i kompatybilnością ze wszystkimi narzędziami, akumulatorami i ładowarkami Bosch Professional 12 V. Po zarejestrowaniu objęta jest 3-letnią gwarancją. Niewątpliwie warta uwagi jest również GSB 10,8-2 LI. Jest to lekka, dwubiegowa wiertarko-wkrętarka z bardzo przydatnym udarem.

• 1 month później...
Kupiłem 18V wiertarko-wkrętarkę Erbauer z dwoma 2Ah aku w cenie allegrowej i powiem tyle, że jestem bardzo zaskoczony. Może siły to nie ma jak Makita LXT 18V czy tym bardziej Milwaukee M18, z którymi obiema mam porównanie, ale za 269zł to ciężko o coś podobnego. Na jednym ładowaniu pojedynczego aku buduję kibelek na działce (zobaczcie w dzienniku - pewnie ze 150 wkrętów już tam weszło).