_arek_ 19.08.2018 10:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2018 Hej, O widzisz zaglądaliśmy do twojego tematu już dość dawno , ale nie skojarzyliśmy że macie tą samą dachówkę Generalnie w tym tygodniu chłopaki mają wolne i sobie odpoczywają, ale od poniedziałku znów start. Do ołacenia pozostały praktycznie tylko te małe daszki no i do dokończenia 1/4 części dachu. Dachówka w końcu dotarła do hurtowni i na czwartek mamy umówiony transport na budowę. Tymczasem Ania została nadworną malarka i deski okapowe wyjdą z pod jej ręki, bo po kilku pomalowanych przezemnie stwierdziliśmy, że jej lepiej to wychodzi Gruntowanie - bezbarwny Tikurilla Guard Plus I warstwa wierzchnia Tikurilla Valtti Colour Agua w kolorze Kivi - cokolwiek to jest kivi nie przypomina I nasza malarnio/suszarnia Zamówiliśmy w końcu też bloczki na działówki. Szkoda, że tak to odwlekaliśmy, bo ceny materiałów skaczą do góry dosłownie z dnia na dzień. Masakra co teraz dzieje się na rynku.... Slaby czas na budowanie. No to jak materiał na budowie to zabrałem się za murowania działówek. Pierwsza warstwa poszła dość mozolnie, grubo trzeba było smarować, żeby zrównać się ze ścianami nośnymi. Wszystko przez nasza płytę którą paparuchy tak prosto wylali. Od razu wnętrze zaczyna nabierać fajnych kształtów jak wyłaniają się dodatkowe pomieszczenia. Tutaj akurat łazienka nr 1 - ogólnodostępna. Po postawieniu kilku warstwach przeszliśmy z tatą w inne miejsce gdzie powstaje ścianka oddzielającą naszą prywatną łazieneczkę przy sypialni od pomieszczenia gospodarczego i przejścia do garażu. Tutaj już postanowiliśmy olac poziom ścian nośnych i zrobiliśmy nieco niżej stawiając bloczki na 1,5cm zaprawy tak jak normalnie się robi. Robota od razu przyjemniejsza nic nie pływa, nie zapada się itd. Dużo tego nie ma ale znów zarys pomieszczeń fajnie już widać Na dwóch ostatnich zdjęciach widać trochę smerfowego kleju Tytana do XPS, ale zbrakło mi na koniec dosłownie packę zaprawy i już nie chciało mi się mieszać więc użyłem co pod ręką na szybko było Z reszty miłych rzeczy to wczoraj odwiedził nas pan rzeczoznawca, aby oszacować stan wbudowania środków jakie musimy zaangażować przed wyplata pierwszej transzy. Także mamy nadzieję, że w tym tyg kasssioorę już wyplacą i bez stresu można będzie w końcu zamawiać okna, drzwi i jechać dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebcioc55 19.08.2018 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2018 mówiłem Ci kiedyś żeby olać te łączniki i kleić normalnie i potem kotwić pręty, to dużo lepsze i prostrze p.s. widze że tempo ostro podskoczyło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_arek_ 19.08.2018 20:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2018 (edytowane) Aaa tam podskoczyło... zdjęcia dobrze zrobione... Właśnie olałem polowa już wycięta, bo tu się troszkę ściankę jednak przesunie tam odsunie, bo lepiej będzie itd Muszę się w końcu też za te DZ wziąć puki sucho jeszcze jest... Tak się zastanawiam czy nie zrobić 3x150m wtedy zamówić 3 krążki i już. No i chyba poprosimy cię o pomoc jako nadzór przy wykopkach Mam pytanie też sumie, bo tak mnie Ania zaskoczyła - czy mogę postawić ściankę 60cm z jednego bloczka do góry ?? Czy trzeba ciąć i dawać na przekładkę zmienia to coś ?? Widać to na zdjęciu. Przy wejsciu do łazienki po lewej stronie. Edytowane 19 Sierpnia 2018 przez _arek_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebcioc55 20.08.2018 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2018 Mi sięwydaje że taka ścianka murowana tradycyjnie będize mocniejsza pojedyńczy bloczek może mieć za mało powierzchni klejonej od spodu i jednocześnie być za długim w górę - pewnie się łatwo by przewróciła taka ścianka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doli. 20.08.2018 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2018 Ja tam samorobem nie jestem, ale jak dla mnie o ile tak krótka ścianka nie jest przewiązana na zakładkę z tą prostopadłą, to co za różnica czy jest wymurowana z tych samych bloczków jeden na drugim, czy ze sztucznie ciętych "na zakładkę". Każdą lub co drugą warstwę bym kotwiła do tej ściany z drzwiami i tyle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_arek_ 20.08.2018 12:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2018 Kurcze no właśnie nie chce mi się tego na siłę ciąć i kleic no ale jak trzeba.... Chociaż i tak kotwię to co warstwę w ścianie, dodatkowo związane bedzie w górnych warstwach nadprożem i dalej już po całości nad drzwiami, więc nie wiem czy to by padło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ufbufkruf 20.08.2018 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2018 Później nadproze zwiąże Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
micbarpia 20.08.2018 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2018 Logika (moja)podpowiada ze w tej sytuacji nie ma co docinac. Zrobcie prosty eksperyment z klockami dziecka ( jak macie) mniej elemnetow jest bardziej stabilne niz wiecej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e_gregor 21.08.2018 04:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2018 Przede wszystkim kotwić do prostopadłej ściany. Sam na pewno bym nie docinał nic w takim przypadku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chilli banana 04.09.2018 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2018 Jak tam wycena? Decyzja podjęta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gkeb 13.09.2018 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2018 Masz już u siebie dachówkę od Creatona? Zamawiałes chyba Creaton Premion, jak dobrze doczytałem Jestem ciekaw jak jestes zadowolony z samej dachówki. Oczywiście efekt końcowy będzie dopiero widoczny po położeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_arek_ 14.09.2018 12:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2018 (edytowane) Tak dachówka już na placu boju.... a co tu można powiedzieć... dachówka na paletach. Kilka uszkodzonych ale to już transport. Ogólnie wygląda ładnie Zobaczymy jak położą i czy będą jakieś uwagi w trakcie. Zapytaj Wojtka "walec" on ma już swoją na dachu. Wracajac do tematu okien to jednak będą białe. Biliśmy się długo z myślami białe vs szare. Nawet zaczeliśmy szukać po okolicy. Były aż dwa domki z siwymi i stwierdziliśmy jednak że domki z białymi wyglądają tak jakoś weselej Także będą białe z oknoplastu Winergetic Premium. Montaż piana + kotwy dalej we własnym zakresie tak jak zrobił u siebie walec. Tak też polecił nam Pan z salonu Edytowane 14 Września 2018 przez _arek_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
walec7_7 14.09.2018 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2018 Fajnie że komuś mogłem chodź trochę pomóc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_arek_ 16.09.2018 20:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2018 (edytowane) Hej hej wróciliśmy W końcu udało się uruchomić lapka który na jakiś czas zastrajkował Na budowie trochę się podziało nic spektakularnego ale pomału do przodu. Przyjechała dachówka, kilka uszkodzonych już przy załadunku, ale panowie z hurtowni od razu dali kilka pakietów więcej... nie widziadłem jeszcze przyczepy z takim śmiesznym HDS-em napędzanym silnikiem diesla Dach cały już cały ołacony, deski okapowe zamocowane zostały tylko wykusze do zrobienia, rynny tez już prawie wszędzie, pas nadrynnowy założony wróblówka zamocowana.... Zostało kilka pierdół do ogarnięcia. Na sobotę ma być "winda" i pakujemy dachówczarkę na górę. Ania maskuje łepki wkrętów w kolor deski Deska i rynhaki zamocowane A tu już i rynny. Cały system stalowy malowany w kolorze prawie dachówki. W międzyczasie zrobiliśmy też podbite pod dachem nad garażem żeby nie kombinować jak już będzie dachówka, bo i tek już tam teraz jest ciasno... od razu pójdzie tez styro siatka i klej... Zrobiliśmy też w końcu całą opaskę dookoła płyty ze styroduru... Piany to chyba miałem wszystkie kolory tęczy i rożne rodzaje. Z pośród chyba 5 rożnych najlepsza wydała mi się piana soudala. Najlepiej kleiła do czarnego siuwaxu izoplasta. Ta różową ze zdjęcia Ceresitu tez nie jest zła. Największy słabeusz to wg mnie Tytan. Oczywiście jeśli chodzi o przyczepność do czernidła. W środku są już praktycznie wszystkie działówki, została tylko ścianka oddzielająca hol/wiatrolap od kuchni i salonu oraz ścianka w garażu, która własnoręcznie postanowiła wymurować Ania. Podobno ma to być najrówniejsza ściana w całym domu Korytarzyk do naszej skromnej sypialenki Nawet zarys łózka Ania zrobiła sprawdzić czy będzie miejsce Na kartce papieru jakieś to przestronniejsze zdawać było Po przymiarkach stwierdziła, ze wszystko się zmieści nawet dwie szafeczki nocne po obu stronach wyrka, czyli wszystko zgodnie z planem Działówki w sypialni, przejściowa garderoba i nasza prywatna przy sypialniana łazienka i wnęka na prysznic. Tutaj "rozgałęźnik" na dwa pokoje i łazienka "gościnna" na wprost Działówka zamykająca prywatną łazienkę od strony przejścia do garażu i z garażu, jednocześnie tworzy "pralnio suszarnio pomieszczenie gospodarcze" Obecnie już zakończone . No i wspomniana najrówniejsza ściana w calym domu... Dopieszczona w pionie i poziomie do perfekcji Oddziela kotlownie od garażu. A tutaj już dzisiejsza niedzielna kawusia budowlana jeszcze w promieniach słonecznych i ścianki kuchni oraz przedpokoju/wiatrołapu. No i oczywiście nasz niezastąpiony towarzysz a właściwie towarzyszka, która za kijaszkiem mogłaby biegać 24h Na ta chwilę chyba jesteśmy na bieżąco... teraz najważniejsza to dachówka i okna. No i DZ też chcielibyśmy w końcu na dniach ogarnąć. Rury już zamówione maja być w połowie tygodnia 350mb PE40. Edytowane 16 Września 2018 przez _arek_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doli. 17.09.2018 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2018 Łał, ale relacja. No i jakie postępy! Śliczne te deski okapowe Gratuluje pani inwestor-majster własnej ściany! Kibicuję i życzę powodzenia oraz łagodnej zimy. Okna już zamówione? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daniellos_ 18.09.2018 06:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2018 ah ten wczesnoetapowy perfekcjonizm No ale ładnie wszystko wygląda. tak trzymać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_arek_ 30.09.2018 08:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2018 (edytowane) Mała aktualizacja Dni coraz krótsze więc i efektów pracy niewiele przybywa. Co do okien to zamówione. Kolor finalnie biały. Czas oczekiwania około 6/7tyg Trochę długo no ale co zrobić. Przy okazji ostatecznych pomiarów wyszło, że nie dadzą rady zrobić naszego trójkątnego okna w takim kształcie jak byśmy chcieli, ponieważ te małe pionowe "ścianki/boki" są zbyt niski i nie dadzą rady skleić tak profilu. Trochę byliśmy zniesmaczeni, bo wyraźnie tłumaczyliśmy/rysowaliśmy producentowi wiązarów jak to ma wyglądać, ale jak się okazało po kontakcie telefonicznym zrobili po swojemu, bo tak im było lepiej blablabla.... Po krótkiej rozmowie z konstruktorem pozwolił na na wycięcie dolnej belki wiązara i w ten sposób mamy większe okno i możemy wykonać tak jak chcemy W zeszłą sobotę w końcu też udało nam się wrzucić dachówkę na dach, akurat po tygodniu opadów sobota okazała się idealnym momentem. I tak oto z pomocą taty, Ani i znajomego oraz chłopaków od dachu 3360szt dachówki powędrowało na górę. Dobrze, że są już takie ułatwiacze pracy jak winda, bo targać to ręcznie na dach... jakoś tego nie widzę..... Chłopaki przyjechali koło 7.00 Kawusia rozłożenie windy zeszło do około 8.30/9.00 O tyle o ile windy już widziałem gdzieś wcześniej to patentu z wózkiem śmigającym po dachu do rowożenia dachówki jeszcze sie nie spotkałem. Też mega ułatwiający pracę sprzęcik O 16.30 z przerwa obiadową wszystko było już na dachu W tygodniu dokręcili tez już wszystkie brakujące deski czołowe i rynny. Teraz zostało już tylko rozłożyć dachówki. Tutaj kilka rządków już leży na swoim miejscu. Tato w międzyczasie robi ocieplenie ścianki na łączeniu garażu z domem. Dobrze, że zdecydowaliśmy się zrobić to przed położeniem dachówki, bo teraz jest już tam ciasno na maxa - 28cm a co dopiero byłoby z dachówką. Położyliśmy styro, zatopiliśmy siatkę i klej na drugi raz... Pozycja do pracy w prost wymarzona W garażu powoli szykuje ścianę do tynkowania przed zamontowaniem bramy... zamocowałem listwy do tynkowania i zagruntowałem ściany gruntem Knaufa. Ociepliłem też ościeża bramy styro 5cm i zatopiłem narożniki. Teraz pozostało już tylko narzucić tynk. Ania miedzy jedną a drugą misją kończy tez już powoli swoja perfekcyjna ścianę No i to chyba na tyle. Edytowane 1 Października 2018 przez _arek_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doli. 05.10.2018 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2018 Dużo informacji, dużo się dzieje A Ania zostaje Perfekcyjną Panią Domu Jakie plany macie na ten rok? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_arek_ 08.10.2018 08:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2018 Ściana zakończona, tak się rozbrykała, że postanowiła dokończyć najdłuższą działówkę pomiędzy kuchnią a korytarzem Oczywiście już opiernicz był, że to co postawione ma odchyłki od normy Co do planów to do końca października maja być wstawione okna i bramy garażowe. Z drzwiami jeszcze myślimy czy brać jakieś tymczasowe z odzysku czy już docelowe. Kilka osób radziło aby brać tymczasowe, bo docelowe mogą się poniszczyć przy jakiś pracach.... Następnie elektryka... tutaj będziemy działać z tatą on elektryk, więc problemu nie będzie raczej. No i dalej to już właśnie nie wiem co robić ?? W kolejności wypadałoby zrobić tynki, ale nie wiem jak się na to zapatrywać... Jak nie byłoby mrozów to może i byśmy się skusili no ale sam nie wiem. Z drugiej strony szkoda trochę czasu żeby stanąć z pracami. Gdyby były tynki to można sobie powoli zacząć grzebać inne instalacje, styropiany na posadzki itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doli. 08.10.2018 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2018 A był test białej rękawiczki? Myśmy wstawili drzwi docelowe i nie żałujemy. Każda ekipa dostała przykaz, żeby na drzwi uważać, bo docelowe i jak zniszczą to będą płacić. No właśnie niby czasu szkoda, ale jakby wam miały tynki odpaść to szkoda kasy i materiału. Ja bym się pewnie w zimie w tynki nie bawiła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts