Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 507
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Z tymi drzwiami spraw do przemyślenie jeszcze...

Wczoraj dodaliśmy info z oknoplastu, że prawdopodobnie już w środę będą okna i bramy montowane :) Znów niespodzianka terminowa miało być 7/8tyg oczekiwania a minęło może ze 3 :)

Najgorsze, jest to że człowiek taki zalatany w tym wszystkim, że nie przemyśli do końca całego rozwiązania i tak wyszedł mi babol z jedną z bram.

Od zawsze chciałem mieć swój garaż, bo lubię pogrzebać przy autkach, więc jak pojawiła się opcja budowy domu to od razu zrodził się plan duuuży garaż plus obowiązkowo albo kanał albo podnośnik. Jako że u nas mokrawo wybrałem podnośnik co z resztą bardziej mi pasuje. Specjalnie zrobiłem wysokie wiązary bez pasa dolnego, wyższe prowadzenie bramy aby można było spokojnie podnieść auto. Nie wiem jak t o się stało, ale przegapiłem tylko jedną rzecz !!! Mianowicie, że napęd mocowany jest po środku oraz idzie tam cięgno które podnosi bramę !!

Zły byłem jak nie wiem co bo bramy już zamówione i nic nie można zrobić jedynie sprzedać tą a kupić inną.... Wiśniowski co prawda ma w swojej ofercie prowadzenie które podnosi bramę w górę pod skosem tak jak idzie połać dachu. Jednak oczywiście w opcji bramy ciepłej UniTherm jaką wybraliśmy niestety tego prowadzenia nie ma :( Nie wiem co teraz wykombinować,, bo nie za bardzo jest co. Jest to kwestia praktycznie górnej części prowadzenia bramy od tego zakrętu że normalnie jest tam 90stopni a mi potrzeba pod mniejszym kątem...

A może ktoś chce kupić taniej bramę UniTherm z napędem w kolorze Silbergrau 2750x2250 Nówka sztuka nie śmigana :)

Edytowane przez _arek_

Pytanie jaki podnośnik i jak wysoko auto ma iść, jeśli nie robisz zawodowo to kolumnowy jest raczej zbędny. Ja u siebie planuję składany przenośny nożycowy który podniesie tak na ok 1m, to wystarczy do większości zastosowań a po robocie można go złożyć i nie zabiera miejsca. U mnie cała koncepcja garażu a i w konsekwencji domu wynikła z chęci zajęcia się trochę poważniej renowacjami aut, jedno już mam na koncie robione w wynajętym garażu z kanałem - nigdy więcej kanału...

No właśnie ten 1m to jakoś mnie tak nie za bardzo zachęca wolałbym coś w okolicach 1.8m żebym nie musiał się garbić pod autem albo na kucaka/krzesełku robić. Plan był właśnie na kolumnowy, ewentualnie taki nożycowy ale mocowany na stałe. Jednak tu znów jeśli coś chce się robić w okolicach progów to trochę te najazdy przeszkadzają.... Zobaczymy co z tego wyjdzie. Zawodowo grzebać nie będę ale może coś więcej niż teraz a może i dorobić coś będzie można przy okazji :)

Poczekam jeszcze na montażystów może oni bardziej kumaci jak mają z tym na co dzień odczynienia i coś doradzą więcej niż Pan z salonu na podstawie katalogu.

BTW to widziałeś?

Cudnie. Robi wrażenie. Sam nie mogę sie doczekać, gdy będę mógł spędzać czas w garażu, a nie na budowie :(

Napisz co tam restaurujesz. Sam też mam plan zająć się jakimś zabytkiem lub young timerem.

U mnie garaż nadal nie zaczęty to podpatruje wszystko co mogę. Wstępnie planowałem kanał, ale może faktycznie pomyślę nad alternatywą.

No fajnie to wszystko ma tam urządzone tylko że garaż też słusznych wymiarów ;) U mnie niestety nieco mniejszy, więc skromniej z miejscem ale tragedii nie będzie. Mam jakiś tam kącik do majsterkowania gdzie będą jakieś stoły robocze itp.

Daniellos podnośniki są już na tyle relatywnie tanie, że na prawdę warto pomyśleć.

Tymczasem pierwsze tynkowanie i gładzenie ścian w życiu też mam już za sobą. Efekt na prawdę fajny jak na pierwszy raz także jestem zadowolony :rolleyes:

Dziś zamontowali jedną z bram. Chwilowo druga do sprzedania :rolleyes: Poczekam 2/3mce a jak się nie uda to jest jeszcze opcja innego montażu napędu więc tragedii nie będzie....

Fpx7E0Wl.jpg amZeJKll.jpgnlN8yqBl.jpg

Okienka też wstawione :yes:

HS 3.60 w salonie plus trójkątne nad nim

LBxd8q3l.jpgZyvSPXzl.jpg AN1t8M4l.jpg1FBlQ4Xl.jpg http://i.imgur.com/LS0Uqsbl.jpg A3B5qhpl.jpg b7DE2Ncl.jpg

Fix 2,8m w kuchni

1Lk8SVe.jpg apvR66f.jpg

Jedyne co to resztę okien mogliśmy jednak zrobić bardziej w prostokącie, ciut szersze no ale trudno... Następny razem, tzn przy kolejnym domku haha :lol2:

Zakończyłem tez już wszystkie działówki, więc pora na kabelkologię :)

Co do kabelkologii mam mały dylemacik gdzie dać rozdzielnicę. W projekcie mam usytuowaną tak jak jest zielone pole na ściance działowej obok wejścia i tak też mam w sumie porobione przepusty przez płytę... Tam też wychodzi uziom. Tylko czy pakowanie rozdzielnicy do działówki to dobry pomysł ? Pewnie trzeba będzie ją pruć na wylot...

Zastanawiam się czy nie przenieść wszystkiego na ścianę obok drzwi wejściowych tam gdzie ściana ma 24cm tylko znów pocieniać ścianę zewnętrzna ?? W dodatku rozdzielnica mała nie będzie, więc pewnie słabo będzie się to prezentować...

Zrodził się więc pomysł przeniesienia wszystkiego do garażu tylko tam z kolei nie mam żadnego przepustu zrobionego i nie ma tez podciągniętego uziomu także albo musiałbym iść dalej z kablem zasilającym albo pociągnąć go pod styropianem włącznie z uziomem. Tylko czy to dobry pomysł ??

Ewentualnie podzielić wszystko na dwie rozdzielnice i dom zrobić w korytarzu tak jak w projekcie a drugą mniejszą na garaż i "kotłownię" dać w garażu...

WDA85k9h.jpg

No to takie moje pierwsze dylematy jeśli chodzi o elektrykę :)

Edytowane przez _arek_

Widziałem działówki przebite na wylot aby zamontować rozdzielnicę czy skrzynkę rozdzielacza podłogówki. Nie ma problemu. Możesz wstawić nadproże ceramiczne i dać płyte gk na plecy.

Możesz tez przenieść na ścianę 24cm. Chociaż z planu wygląda na wąską to są tez takie "szczupłe" rozdzielnice. Nie widzę przeciwwskazania dla "pocieniania" ściany zewnętrznej. Ja mam w zewnętrznej rozdzielnicę, a nawet stelaż WC.

Zostawiłem rozdzielkę na tej ściance po prawej przy drzwiach. Nie chciało mi się targać wszystkich przewodów z garażu. Może będzie trochę straszyć przy wejściu no ale trudno najwyżej jakiś obrazek się powiesi hahah :lol2: Druga mniejsza zrobię sobie na sam garaż, pompę i reku na ścianie w garażu tak żeby nie robić znów zbyt wielkiej w cześci mieszkalnej.

Jako że udało nam się trafić ekipę od tynków i to już na 20 listopada musimy spinać tyłki i szybko zrobić całą elektrykę mam nadzieję ze się uda. Od czwartku ostro ryjemy ściany i kladziemu kabelki. Mamy praktycznie zakończone dwa pokoiki i jedna łazienkę, w salonie już trochę tez położone a w kuchni została tylko indukcja do pociągnięcia.

O tyle o ile z elektryką tato sobie poradzi to w temacie RTV/Internet jesteśmy zieloni kompletnie. W związku z tym mam kilka pytań. Jakie kable do TV i Internetów kupić, z tego co obiło mi się gdzieś o oczy są też potrzebne jakieś switch-e i inne wynalazki. Co z netem jak go rozprowadzić po domu ? FiFi czy lan ? Jak FiFi to gdzie postawić cały diwajś ? Na nieizolowanym poddaszu chyba nie bardzo ? W garażu może przez ściany słabo sygnał przenosić chyba.

Czy kable antenowe mogę układać razem z elektrycznymi czy raczej oddzielnie, w jakiej odległości ?

No to fajnie jak tynkarzy już macie. Zrobi się domowo :p Co do elektryki dobrze Ci idzie :)

Ja kładłem kable sat z grubą żyłą, ważne żeby była to 100% miedź. Internet mam na UTP kat 5, też żyły 100% miedź, to najważniejsze. Wszystko schodzi się w jedno miejsce gdzie będzie szafka na router/switch do netu oraz multiswitch do TV.

Kable od tv i net powinny być chyba w odległości przynajmniej 30cm od zasilających (mogą się krzyżować pod kątem 90 stopni) tyle w teorii. W praktyce u mnie idą razem z zasilającymi nawet w tej samej bruździe, to nie NASA :p

No odbojnik sztos, chyba wrota od stodoły by zatrzymał :lol2:

Dzięki Wojtek za info kabelki zakupione.

Dziś dokupiłem też jakieś resztki które brakują do elektryki chociaż i tak nie wiem czy starczy... Na chwilę obecną zakończyliśmy praktycznie cała cześć mieszkalną. Wykuliśmy zejście kabli do rozdzielki, niestety brak fotek mam tylko jakieś z początku kładzenia.

Wszystko kładliśmy w bruzdach i wszystko idzie górą po wiązarach/wieńcu w plastikowych rurkach. Na początku bruzdy próbowałem robić tarcza do betonu, ale zapyleni było masakra naciąłem tak tylko może z 50cm i dałem spokój. Wpadłem na inny pomysł - wiertło do drewna 28mm na wiertarce idzie jak burza.... Poziome normalnie tylko przeciągam i idzie jak dłutem pionowe najpierw sobie nawiercałem a później też ryłem wiertarką i wybierałem środek... tato z kolei robi sobie młoteczkiem i dłutem a Ania ręczna bruzdownica do ytonga. Każdy miał swój patent :yes:

tQSHZUyl.jpg C4TxMYvl.jpg jHnTUusl.jpg q02uiPzl.jpg

Kolejna sprawność zdobyta :D

5UjoCuWl.jpg

W międzyczasie tzn poniedziałek, wtorek ekipa zaczęła robić przyłącze wodno-kan około 50m oraz sieć około 40m którą też musimy wybudować. Żeby jeszcze za pięknie nie było to z racji tego iż nasz domek jest niżej niż rury kanalizacyjne w drodze musimy też zrobić przepompownię.

Oczywiście nie obyło się bez przygód. Najpierw plan byl taki aby zacząć od drogi i iść w stronę domku ale oczywiście jak to bywa w naszym pięknym kraju to co na planie/mapie w ogóle nie zgada się z tym co w realu. Chłopaki przeorali spory kawałek i niestety nie znaleźli zakończenia przyłączy gdzie mieliśmy się podpinać :mad:

rFDUDkxm.jpg K8MLtcdm.jpg

Rurki do sieci tłocznej zgrzewane na złączki elektrooporowe

UXVhoIKl.jpg

Żeby nie tracić czasu zaczęli robić przyłącze od strony domu a szefo pojechał do wodociągów wyjaśnić gdzie w końcu jest to czego odnaleźć nie można.

Od domu szlo już w miarę sprawnie ale oczywiście bez niespodziewajek się nie obeszło.

Wykopki

7DzFTnQl.jpgerjy6G5l.jpg ZKuzMcvl.jpg

Przyjechawszy potrzebne graty Więc można było kłaść i zakopywać

MS2kMTwm.jpg

Po drodze wyrosła nam rura 800 z deszczówką schodząca z drogi więc trzeba bylo wcisnąć się po nią... no i przerwana rurka 25 prowadząca wodę do domku dalej której tez oczywiście nigdzie na mapie nie było także wesoło.

fet8C56l.jpg

Położone to zasypujemy...

joe31lXm.jpg O7cky8Cm.jpg

Przyjechały kręgi na przepompownie...

yML0dLzl.jpg gpUjJHnm.jpgfGMD0NHm.jpg 0SBgwJKm.jpg

Na domiar wszystkiego okazało się, że nie możemy zakończyć pracy z częścią sieci prowadząca przez "drogę" gminną poniewaz brakuje jakiegoś papierka i cała akcja została wstrzymana najprawdopodobniej do poniedziałku :mad:

Tak to wygląda na dzień dzisiejszy, przepompownia i studzienka wodomierza wkopane i wszystko pociągnięte do granicy działki...

dGYRHfXl.jpg

No i to na tyle z aktualizacji jutro znów kabelkologia. Dziś przyszedł zamówiony alarm, więc może tym się zajmiemy teraz. Ogólnie to mamy umówione tynki na okolice 20 listopada także trzeba zdążyć.

Edytowane przez _arek_