Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Generalnie wszystkie kable na poddaszu (5x2,5 mm2, 3x2,5 mm2 do gniazdek, 3x1,5 mm2 do oświetlenia) lecą po ścianie gdzie będzie umywalka lub wanna i będą prowadzone mniej więcej na wysokości przyszłego styropianu (3-7 cm ponad stropem). Będą się krzyżować z podejściami do baterii umywalkowych, baterii wannowej i być może do prysznica (finalna lokalizacja jeszcze nie ustalona) oraz z odpływem umywalki.

Ale tak jak radzicie, zrobię wod-kan po tynkach, tylko przy bruzdowaniu będę musiał pamiętać o przewodach elektrycznych.

Dzięki za rady i jeszcze raz przepraszam autora dziennika za zamieszanie w jego wątku.

• Odpowiedzi 507
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Kurcze tylko te zgrzewanie w kazdym zgięciu, zakręcie, przejściu nad rurką itd. mnie denerwuje. Tak to rozwijamy pex-a i po robocie...

Przelicze sobie jeszcze dziś z ciekawości jaki będzie koszt na PP. Za 2 rozdzielacze, rurki, złączki wyszło mi około 1500zł.

Ten system zgrzewany na PP też ma jakieś "lepsze i gorsze" rurki ??

_arek_ przeliczałeś ten koszt? duża ci wyszła różnica w cenie?

Koniec końców w końcu nie policzyłem :) Zostałem jednak przy pex i rozdzielaczach. Przemawia do mnie prostota wykonania, praktycznie tylko rozwijasz rurki, podłączasz rozdzielacze, zaciskasz końcówki i po temacie.

Akurat wychodzimy na budkę, to wieczorkiem dokładnie napisze ile czego i po ile...

Koniec końców w końcu nie policzyłem :) Zostałem jednak przy pex i rozdzielaczach. Przemawia do mnie prostota wykonania, praktycznie tylko rozwijasz rurki, podłączasz rozdzielacze, zaciskasz końcówki i po temacie.

Akurat wychodzimy na budkę, to wieczorkiem dokładnie napisze ile czego i po ile...

tak, wiem, że to jest dość proste, bo mój mąż robił w ten sposób u swoich rodziców, ale wtedy miał dostęp do profesjonalnej zaciskarki

ale ciekawa byłam, czy policzyłeś tę różnicę - my pewnie alupexa będziemy kłaść, więc to tylko czysto teoretyczne pytanie ;)

ale ceny możesz zapodać, jakie udało ci się znaleźć :) też po mału szukam rurek

Dokładnie to samo mnie przekonało i planuję tak zrobić:)

Co do materiałów to koniec końców wybrałem Kisana. Po pierwsze to podejścia/kolanka te do których montujemy baterie/wężyki do wody udało mi się znaleźć najtaniej bo coś kolo 18zł/szt. Do tego nie było problemów z zakupem rur na metry. Wszędzie gdzie patrzylem to tylko całe "klębki" po 100/200m. No i jako jedyny sklep mial wszystko od jednego producenta systemu. No chyba, że po prostu nie umim szukać :p

Co do cen to:

Rurka 16mm - 2.9zł/mb, rurka 20 - 6.5zl/mb, kolanka - 18zł/szt, trójnik - 16/16/16 - 18zł/szt, izolacja na rurki - 5zł/10mb

Razem za cały kpl rurek, złączek itd dałem 1031zł - mam nadzieje, że dobrze przeliczyłem zapotrzebowanie na rurki i nie będzie bubu - jutro mam mieć towar na miejscu.

Tak jak pisałem wcześniej jakoś do mnie nie przemawiały mosiężne rozdzielacze do wody użytkowej więc postanowiłem zamówić z nierdzewki. Najtaniej wyszedł velvex - 420zł za 2szt rozdzielaczy

1x 5obwodów

1x 6obwodow - tutaj dałem złączki pex 20mm pod podejście do wanny.

pjbQfXUl.jpg

Czyli za całość materiałów ~ 1500zł

Co do samej instalacji to zrobię podobnie jak Seler u siebie czyli :

Do pierwszego rozdzielacza podejdę jak największy przekrojem - ale to podłączy mi już Jacek jak będzie "skladał" kotłownie. Z tego rozdzielacza będą podejścia w prywatnej łazience - wanna, kibelek, pryszic, umywalka + woda do pralki w pomieszczeniu gospodarczym + woda do umywalki w kotłowni. Z tego rozdzielacza pex 20mm zasilenie do drugiego w 'wspólnej" łazience - umywalka, prysznic, kibelek + zlew w kuchni, zmywarka. Tytaj tez zastosuje jedyny trojnik i zrobie odejście na wodę pod lodówkę z kostkarką (jeśli takowa będzie)

No i tak to ma po krotce wyglądać, zaciskarkę wypożyczę elektryczną. Przy rozdzielaczach złączki skręcane i żadnych łączeń w podłodze.

To tyle w teorii zobaczymy co wyjdzie w praktyce hahah :lol2:

Poza tym w końcu mam swoją upragnioną bramę. Po tym jak zakupiłem taką ze zwykłym prowadzeniem stwierdziłem, że przy chęci posiadania podnośnika w garage raczej nie będzie to współpracować.... Także nie myśląc zbyt wiele opyliłem tamta i zamówiłem z takim oto skośnym prowadzeniem. Szału nie ma, ale i tak jest o wiele lepiej. Mogłaby iść jeszcze trochę wyżej pod konstrukcje wiązarów no ale... i tak jest lepiej niż było. Może po tym jak już podnośnik będzie na miejscu coś jeszcze się wykombinuje...

BqtKfkDl.jpg0z60LPml.jpg

Trafiła się tez w dobrej $$ nówka sztuka nie śmigana taka o to magiczna laseczka :) To tak już wstępem do podłogówki

TK5Ktj8m.jpg

Porobiłem tez kilka podejść kanalizacyjnych - pod zlew w kuchni i do pralki w pomieszczeniu gospodarczym.

Ajxo4iMm.jpgmyE7g7Jm.jpg

Zrobiłem tez mały "serek szwajcarski" ze ściany we wspólnej łazience pod przyszły rozdzielacz - nie będę dawał tu żadnej skrzyneczki tylko ładnie obrobię wnękę i zabuduję ja w szafce pod umywalką. Nie wiem, czy nie za duże japy porobiłem pod podejścia kanalizacyjne i wody, ale nie miałem nic innego do bruzdowania więc wierciłem sobie koronka pod puszki....

2IKYd96l.jpg

No i to byłoby na tyle z newsów z placu boju.... powoli powoli, ale coś tam zawsze do przodu.

nie znam zwrotu "oba tamto", więc nie wiem czy to z ironią, czy nie, ale jak cię aiki razi moja polszczyzna, to mogę edytować post

żeby nie było - to taki żart sytuacyjny miał być z pokazaniem tej bramy ;)

Nie razi. Wręcz przeciwnie. W podstawówce to było używane i po tylu latach wróciło. :)

Chyba się robię stary, że takie rzeczy zauważam.

Poka, poka toż to normalne :yes: Ale "oba" też nie znam.... może "zoba" to tak....

Co do rurek to pex 16 brałem 100m , ale już np pex 20 potrzebowałem tylko 30m.... to ile wy tego orurowania macie. że aż tyle ?? Chociaż z moją skromną parteróweczką to tyle wychodzi a u was przebić się na sama górę waszego wieżowca to już kilkadziesiąt ładnych metrów pójdzie :p

Brama na chwilę obecna ma podwójne zabezpieczenie antywłamaniowe hahah :lol2:

Dobrze Edyta rozumiesz :yes: To tylko woda na razie, może chili też myślała, że to na wszystko ten tysiak poszedł.... a to zaledwie kropla w morzu potrzeb na rureczki... ze wstępnych wyliczanek na podłogówkę około 1,5km rurki potrzeba....

Zastanawiam się tylko czy brać te PE-RT Blue Floor z Kana czy zwykłego pexa... czy ten Kan nie jest zbyt mocno sprężysty ??

Tec99 nie ma problema :yes:

Dobrze Edyta rozumiesz :yes: To tylko woda na razie, może chili też myślała, że to na wszystko ten tysiak poszedł.... a to zaledwie kropla w morzu potrzeb na rureczki... ze wstępnych wyliczanek na podłogówkę około 1,5km rurki potrzeba....

nie no ja o wodzie mówie/myślę ;)

trochę tych metrów faktycznie mamy, bo nasze pomieszczenia są wysokie, więc tak jak mówisz - przebić się na górę to i wychodzi sporo mb

to jak obczaisz co i jakie rurki to pisz :)

my robimy wyceny u 3 hydraulików licząc na %% (samo kupno materiałów, bez robocizny)

• 3 weeks później...

Ehhhh jak zwykła brak czasu na aktualizacje... Kiedyś zastanawiałem się dlaczego ludziska tak nieterminowo uzupełniali swoje wpisy... teraz już wiem :D:D

Jeśli chodzi o postępy to jak zwykle niezbyt spektakularne ale pomału do przodu. Udało nam się zakończyć kładzenie rurek wodnych. Mam położone dwie łazienki i doprowadzenie pod zlew kuchni i zmywarkę. Pozostało jeszcze poprowadzić zasilanie do pralki ale to już pikuś.

Styro w miejscach gdzie przebiegają rurki mamy w 3 warstwach 10+5+5 i właśnie w tej pierwszej 5 wycinałem kanały dla rurek. Główne linie zasilające z jednego do drugiego rozdzielacza puściłem w tej pierwszej 10cm warstwie styro.... KAnały wypalałem lutownica która ma chyba z 20lat biedaczka nie raz juz mocno podśmierdywała z transformatora :D Dała jednak dzielnie rade mimo 75w mocy, teraz widzę sa nawet 200w, wiec prace przy takiej powinny iść znacznie szybciej.

Pierwsze była nasza prywatna łazienka. Nie chciałem już pakować rozdzielacza nigdzie w jej wnętrzu bo jakoś nie moglem znależć dla niego miejsca więc zrobiliśmy go za ściana w garażu i stamtąd ciągnęliśmy wszystkie rurki. Do wszystkich ujęć był pex16 a tylko do wanny zrobiłem podejście pex20. Deszczownicy nie planujemy także powinno być OK.

Niestety wyjścia pionów kanalizacyjnych mamy tak zrobione (ekipa), że musiałem rury puszczać po styropianie żeby uzyskać odpowiednie spadki.... Trochę mi to ne pasowało bo wolałbym aby były nakryte pełną warstwą izolacji.

OLbqkjjl.jpg

5jFfvL8l.jpg

Na początku wszystkie rurki układałem na styro i chcieliśmy później wycinać bruzdy od spodu kolejnej warstwy i nakrywać rurki, jednak po chwili stwierdziliśmy, że to beznadziejny pomysł i będzie to babranie w .... . Zerwałem więc wszystko i zaczęliśmy bruzdować w leżącym już styro i wkładać rurki wewnątrz....

Na początku było tak....

1qsoTrNl.jpgGUgu7cjl.jpgiYfKosUl.jpg

Jednak jakoś nie moglem na to patrzyć zerwałem i później było już znacznie przyjemniej :p:p

6YK7sZel.jpg0X4QGF2l.jpgmigXH7vl.jpgFQWRa62l.jpglNGZkkhl.jpgHk3MbRml.jpg

Te dwie grube czerwone rurki przechodzące przez ścianę to zasilanie wody do rozdzielacza w drugiej łazience...

iSHDnZxl.jpg

Pierwsza przymiarka odpływu i dopasowanie docelowego odejścia kanalizacji. Trochę żałuję że nie wziąłem jednak zamiast 80 odpływu 90cm. Bedzie sporo miejsca więc by się zmieścił... a tak to sobie myślałem, że dojdą płytki, kleje itd i może 90 nie wejść no trudno...

yXuK9Yql.jpg LY2hc4gl.jpg

Później nakryliśmy wszystko ostatnia piątka styropianu i przenieśliśmy sie do drugiej łazienki..

cIIRmI1l.jpg

Druga łazienka to rozdzielacz na kibelek, prysznic, umywalkę, podejście do kuchni czyli zlew i ujęcie do zmywarki. Planuje tez na trójniku zrobic odejsce pod ladówke z kostkarką ale nie wiem czy takowa koniec końców bedzie więc to jeszcze zobaczymy....

No to start...

Główne żyły zasilające rozdzielacz....

8EhacQpl.jpg

Chwilowo tylko ułożone w celu wyrównania poziomu. Musimy wypalić zapas drewna i wynieść wkład kominka, który jest w salonie i dopiero wtedy będziemy tam mogli rozłożyć styropian i zatopić rurki. Chociaż patrząc na pogodę, to nie wiem czy najpierw nie ułożymy garażu żeby jednak można było gdzieś zmarznięte tyłki ogrzać :D:D

Wnęka na rozdzielacz , rozdzielacz będzie bez żadnej szafki a tylko schowany w szafce pod umywalkowej, która kiedyś tam sobie zbudujemy. Wnęka wykuta i podrównana jakąś resztka tynku.

EeDI57Ul.jpg

Nie wiem czy to mądre czy nie, ale tak mi przyszło do głowy że rozdzielacz będzie się wychładzał od ścian więc przykleiłem trochę stryro ... nie chamiałem już od nowa kuć więc chyba zostanie taki nie osłonięty... Szkoda, że lampka wcześniej się nie zapaliła to ładnie bym to siatkom i klejem zaciągnął a teraz to już nie wiem czy za płytko nie będzie.... Także na tą chwilę jest tak ale prawdopodobnie nie wytrzymam i założę siatkę klej :)

Spróbowałem sobie też jak działa kalibrator :)

AjTJv9Ul.jpg

Dalsza część pracy i rezania "kanałów" na rurki...

Tutaj już linie zasilające w otulinie o doprowadzone pod rozdzielacz..

rl0uYVTl.jpg

Zasilenie prysznica

GjyLJ4Ul.jpg

Tutaj, widać jak podejście pod umywalkę też musi być poprowadzona po górnej warstwie styro, niestety inaczej się nie dało... Mam nadzieje ze nieb będzie mi to wychładzać posadzki w tym miejscu.

GF0yhR7l.jpg

Rezanko do podejścia wody w kuchni... I gotowe już ułożone rurki w otulnie

BU92K9bl.jpg grHbbubl.jpg

Gotowe podejście wody i odpływu ze zmywarki i zlewu w kuchni....

2PgBdujl.jpg

W koncu mozna teraz bedziee rozkladac styro na spokojnie bez konieczności kombinowania z rurami. Dziś musimy powoli ogarnąć garaż ktory do tej pory byl skladzikiem wszystkiego "co potrzebne" I można bedzie zabrać się za rozkladanie styropianu....