dez 02.03.2019 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2019 Tak sobie myślę że skoro rurki w warstwie ocieplenia to po co otulina? Pytam, bo akurat też styro rozkładam i planowałem pp bez otuliny układać (bez piankowania żeby luz był). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ufbufkruf 02.03.2019 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2019 Ja dawałem otulinę tylko tam gdzie szło w pustaku. W styropianie bez wszak on sam jest dobrą izolacją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_arek_ 03.03.2019 09:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2019 (edytowane) Sebcio Jakoś tak sobie założyłem, że nie będzie żadnych trójników w ścianach, fakt można zmywarkę podpiąć na kraniku/trójniku tak teraz mam u siebie.... Ale rurka już była to zrobiłem Odpływ osobny powstał jakoś przypadkiem...... teraz mam taki właśnie do syfonu i trochę gulga i bulgocze przy zmywaniu kiedy wodę oddaje. A że w kawalerce zmywarka zaraz przy kanapie prawie stoi hahah to trochę słychać. Więc sobie zrobiłem osobno żeby nie gulgało Wogóle to muszę podjechać do Ciebie po tą zgrzewarkę do rurek PP i na szybki kurs, bo zaraz będę musiał się zgrzewać właśnie.... dez PP też bym nie wkładał w otulinę ale pex16 jest naprawdę cienką rurką, więc nawet fajniej się go układało w ten styropian.... siedzi ładnie, stabilnie nic nie trzeba piankować... Bez otuliny to takie słomki. Otulina to koszt 5zł 10m a więc u siebie wydałem na wszystko 30zł Edytowane 3 Marca 2019 przez _arek_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_arek_ 06.04.2019 00:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2019 (edytowane) Znów mój dzienniczek bo w porównaniu z dziennikami innych tak go mogę nazwać spadł w czeluści 2 strony Standardowo braki czasu... Generalnie cały czas grzebiemy przy styropianie i wodzie. Teraz już nie ma tak spektakularnych przyrostów jak to było przy kładzeiu bloczków. To tu się coś zrobi to tam się poprawi tu nie zrobi, bo nie ma jeszcze tamtego i tak w kółko. Zakopałem i przepuściłem pod styro w docelowe miejsce rurkę do światłowodu, wypuściłem tez na zewnątrz kable do bramy i domofonu, zasypałem w końcu dół przy wejściu do którego ciągle ktoś po ciemku sobie wpadał Mamy już wszędzie w domu rozłożoną folie i styropian, został tylko kawałek w garażu, ale nie mogliśmy dokończyć bo muszę puścić rurki do zlewu w kotłowni. Rurek nie mogłem puścić, bo do kotłowni przeniósł się cały bajzel z domu i dopiero dziś o ogarnęliśmy I taka to właśnie reakcja łańcuchowa.... W sumie to folię i styropian prawie wszędzie ułożyła Ania a ja w tym czasie ogarniałem rurki z wodą... Tam gdzie ona układała ja wpadałem z lutownica i wypalałem kanały wodne... Gdyby nie ten sprzęcior skonstruowany przez mojego tatę - umarłby w butach - swoją drogą wyszedł mu 100x solidniej niż te kupne... Praktycznie zakończyliśmy instalacje wodne... muszę tylko zakręcić śrubunki do jednego rozdzielacza zamocować i podpiąć wężyki. Kupiłem dość fajne szafki które dodatkowo mają na dole taką ruchomą "zasłonkę" wiec w razie co nie będzie szpary między rozdzielaczem a posadzką.... Niekiedy przydałaby się druga para łapek do pomocy Jakaś tam mała cześć puzli i sznureczek do uszczelniania gwintów - bardzo fajna sprawa. Szybko i czysto. Jutro ma podejść hydraulik, który robi akurat u sąsiada i zacisnąć mi kolanka na podejściach do baterii i wężyków. Miałem wypożyczyć zaciskarkę ale ciągle zarezerwowana a trafiła się okazja więc skorzystam... Przyszły tez rozdzielacze i szafki do podłogówki. Ze względu, że chcę zrobić dość krótkie pętle max 80m musiałem rozbić się na dwa rozdzielacze. Jednak będzie w kotłowni a drugi w przedpokoju.... Zresztą przy długich pętlach też bym się nie zmieścił na jednym. Rozdzielacze kupiłem Capricorn z nierdzewki. Gdybym wiedział co mnie czeka przy pakowaniu szafki na duży rozdzielacz już od początku wstawiłbym tam bloczki 11 a nie 24. Było niezłe rezańsko Rurki na podłogówkę też już czekają na swoja kolejkę, na razie wzięliśmy 2x600m trzeba będzie dokupić, ale chcemy zobaczyć ile dokładni braknie... Ze wstępnych wyliczeń powinno być jeszcze 200m ale zobaczymy co wyjdzie w praniu... Materiał na rozwijak też już jest No i na koniec coś miłego a nie tylko styropiany, rurki,szafki,rozdzielacze.... Znajomy miał akurat baaaaaaardzo dobre ceny na panel vinylowy klejony, więc wybraliśmy sobie już podłogę... A że o promo dowiedzieliśmy się 2dni przed końcem trzeba było podjąć expresową decyzję Padło na pierwsze z prawej, w realu wyglądają o wiele lepiej. Kładziemy wszędzie oprócz "prywatnej" łazienki... Tam ma być kabina bez brodzikowa i chyba jednak nie zaryzykujemy. Chociaż słyszeliśmy opinie, że klejony vinyl można kłaść i pod prysznicem. DESIGNFLOORING RUBENS KP104 LIGHT WORN OAK Ufffff się nazbierało tego.... za każdym razie po takim poście tasiemcu obiecuję sobie robić na bieżąco. Edytowane 6 Kwietnia 2019 przez _arek_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebcioc55 07.04.2019 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2019 brawo Ty ! ale widzę że garaż na bogato ocieplany no i patent z krzesłem się przyjął. BTW jeżeli będziesz coś jeszcze ciął w BK i masz jakiegoś multitoola to nim spróbuj, idzie wolniej niż flexem ale kurzy się duuuuużo mniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
walec7_7 07.04.2019 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2019 Ależ Ci to idzie Rewelacja, teraz to już mnie przegoniłeś Ciesze się że dajesz dużo zdjęć, przyda się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regius 07.04.2019 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2019 Fajnie to wygląda. Masz we mnie wiernego fana i mam nadzieję, że naśladowcę w kwestii instalacji ciepłej i zimnej wody na rozdzielaczach.Jedno pytanie: dlaczego szafki pod rozdzielacz nie instalowałeś przed tynkami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
the_anonim 08.04.2019 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2019 Hejka _arek_ Gratuluję postępów, taka uwaga odnośnie tej nici teflonowej rozmawiałem z paroma hydraulikami i każdy twierdził że te nici są super i sami używają bo szybko łatwo i czystko ale tylko jako rozwiązanie tymczasowe (coś podłączyć np do próby ciśnieniowej i potem ściągnąć). Potrafią szybko puścić taką miałem od nich opinię i że klasyczne konopie to rozwiązanie bardziej pewne. Sam nie zgłębiłem tematu poszedłem w klasykę Mam pytanko odnośnie paneli bo też je rozważam (tylko ta firma co u ciebie wchodzi w rachubę) napisz mi na priv ile zapłaciłeś za m2 w tej promocji i podpytaj jak możesz kolegę który to sprzedaje czy za jakiś czas nie będzie znowu jakiejś promki bo był bym zainteresowany. Pozdro i powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grv 08.04.2019 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2019 Hejka _arek_ Gratuluję postępów, taka uwaga odnośnie tej nici teflonowej rozmawiałem z paroma hydraulikami i każdy twierdził że te nici są super i sami używają bo szybko łatwo i czystko ale tylko jako rozwiązanie tymczasowe (coś podłączyć np do próby ciśnieniowej i potem ściągnąć). Potrafią szybko puścić taką miałem od nich opinię i że klasyczne konopie to rozwiązanie bardziej pewne. Sam nie zgłębiłem tematu poszedłem w klasykę Ja założyłem wszędzie taśmę teflonową, a potem przeklinałem ją 2 dni pod nosem i zamieniałem na konopie. Nieszczelności przy taśmie na poziomie 80%, przy konopiach 0%. Być może zależy to od wprawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 08.04.2019 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2019 .... Być może zależy to od wprawy. Nie, nie zalezy od wprawy, tylko i wyłacznie konopie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doli. 08.04.2019 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2019 Ja założyłem wszędzie taśmę teflonową, a potem przeklinałem ją 2 dni pod nosem i zamieniałem na konopie. Nieszczelności przy taśmie na poziomie 80%, przy konopiach 0%. Być może zależy to od wprawy. U nas to samo. Mąż najpierw teflon, a potem $@%#^$%^%$^ i konopie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzesio1712 08.04.2019 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2019 Arku, powtórzę poprzedników. Tylko i wyłącznie pakuły i pasta. Za dużo usterek widziałem z udziałem teflonu jako uszczelniania. Jedyną zaletą jest czystość gwintów, a szczelność żadna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_arek_ 08.04.2019 20:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2019 (edytowane) Pożyjemy zobaczymy w takim razie Nie będę już tego rozkręcał. Jak przeżyje to OK, jak nie to się przekręci raz jeszcze. Robiłem na tym Loctite łączenia w swojej kawalerce i nic nie pociekło. Anonim akcja była tylko do końca marca. Nie wiem czy coś będzie, raczej mówił że to na początku roku jest. Ogólnie w okolicy Szczecina można je kupić za około 70-80zl netto/m2 z montażem chyba 8%. Jak dobrze zagadasz to może i mniej się uda. Na targach mieli cenę 64zl2... Ale nie wiem dokładnie na które kolekcje/wzory Regius Nie było przed tynkami bo ich jeszcze nie miałem Przed tynkami walczyłem z elektryką i nie myślałem o wodzie za wiele. Chociaż może to i błąd ale jadę dość mocno etapowo i nie wybiegam do przodu... Chociaż nie powiem czasem nie jest to zbyt dobre.... Jeśli wiesz co gdzie już na 100% to można i wstawić przed tynkiem. A najlepiej to już przy murowaniu zrobić sobie ściankę w tym miejscu z 12 i nie będzie kucia. Szczególnie jak to jakaś duuża szafa. Sebo na całe szczęście etap kucia mam już za sobą... Musiałem tylko jednego zapakować do ściany. Reszta natynkowe. Co do sprzętu to co kryje się pod pojęciem multitool ?? No fotel musi być Miałeś wpaść na inspekcję Maszynki jeszcze nie użyłem w razie co, bo czekam na zamówienie z rurkami. W okolicy PPR max fi32 tylko mieli. Niestety na necie niby wszystko dostępne a za chwilę babeczka dzwoni, że nie ma tego i tego i czy chce czekać czy ma oddać za to kasę. A że to właśnie kolanek ppr fi40 nie mieli to czekam... Brałem też rury PCv 110 na piony kanalizacyjne u nas po 24zł za 2m a Wiplast połowę tego.... Kolanka też zyla na sztuce mniej... To nabrałem już w jednym miejscu wszystkiego razem... Edytowane 8 Kwietnia 2019 przez _arek_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_arek_ 11.04.2019 00:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2019 (edytowane) Wodociągów ciąg dalszy... W sumie można powiedzieć, że instalacje wodne mamy zakończone w 90% pozostało "tylko" podciągnąć zasilanie do pierwszego z rozdzielaczy no i nabić instalację jakimś ciśnieniem co by sprawdzić jak mi to wyszło wszystkie pexy przed skręceniem potraktowane kalibratorem z gradownikiem Tak jak wspominałem na budowie obok grasował Pan hydraulik z zaciskarką do pexa więc po sąsiedzku zaszedł i do mnie. Po zakończonej robocie chciałem uiścić jakąś opłatę grzecznościową, ale ku mojemu zaskoczeniu zostałem pogoniony hahah Pożyczałem tez kilkukrotnie klucz do śrubunków, bo jego brak mnie zaskoczył..... także duuuży + za bezinteresowną pomoc. A tutaj tak dla zobrazowania ile daje tej nici do gwintów - na bogato, nie żałuje, na pewno jest tego ze 2x więcej niż piszą na opakowaniu No i tak to teraz się prezentuje na gotowo.... Rozdzielacz w garażu do którego podepnę główne zasilanie na PPR 32 z tego rozdzielacza wychodzi zasilanie drugiego w małej łazience (pex20). Dodatkowo zaopatruje on w wodę łazienkę prywatną i tutaj mamy - kibelek, prysznic, wanna (pex20), umywalka. Pomieszczenie gospodarcze - pralka. Kotłownia zlew. Rozdzielacz w małej łazience zasila umywalkę, prysznic, kibelek, zlew w kuchni oraz zmywarkę. Wnęka zostanie oczywiście ładnie obrobiona w późniejszym terminie przy pracy z płytkami/ścianami.... Szafki na rozdzielacz brak, bedzie schowany w szafce pod umywalką. Skręciłem też i wstępnie powiesiłem rozdzielacz do podłogówki - firma Caprocorn 12 sekcji, jest też drugi 7sekcji w kotłowni Kiedy ja się zabawiałem z rurkami Ania rozłożyła folie w salonie, 2xpokój i kawałek sypialni.... Niestety teraz mamy bloka w postaci nieotrzymania zamówienia z rurkami PPR oraz kolankami i rurami PCV do kotłowni. Wspominałem już o tym w poprzednim poście. Dziś cały dziań dzwoniłem do sklepu i nic..... nawet nikt nie odebrał. Dopiero po milionowym telefonie odebrał jakiś gość i stwierdził, że Pani od zamówień nie ma w pracy już drugi dzień. Miał sprawdzić co z zamówieniem u kogoś, kto się tym zajmuje w zastępstwie i dooopa cisza !!! Później już nawet i on nie odebrał... Towar miał być wysłany najpóźniej w poniedziałek mamy czwartek. Mam nadzieję, że jednak dojdzie przed weekendem, bo brak tych rurek strasznie blokuje dalsze prace z rozkładaniem podłogówki. Maja być one właśnie pod główna trasa gdzie będą przebiegać wszystkie rurki przy rozdzielaczu.... No chyba, że jakoś zaczniemy powoli rozkładać a później jakoś się to wyrzeźbi. Nie wiem zobaczymy, ale wqrwiony jestem niemiłosiernie. 2tyg czekam już na to zamówienie... Pierwszy tydzień OK nie mieli na stanie kolanek i czegoś jeszcze więc sam powiedziałem, że poczekam ale teraz to już przegięcie... Aaaaa no i jeszcze byłbym zapomniał Sebcio wierna kopia twojego wynalazku hahah:lol: Edytowane 11 Kwietnia 2019 przez _arek_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebcioc55 11.04.2019 05:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2019 Wynalazek zajebisty Z wiplastem niestety tak jest, też kiedyś zamawiałem to nie obyło się bez problemów. Jednak jak raz brałem od nich duże zamówienie na przyłącza wod-kan pod drogę 80m to było wzorowo.Tufaj na forum też pare osób miały z nimi przeboje. Więc to zależy pewnie od tego co kupujesz... To przyłącze pod szafką z umywalką to czemu takie? Nie wiem na jakiej jest wysokości, ale pod umywalkę zazwyczaj się daje zawory w szafce, albo bateria podtynkową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzesio1712 11.04.2019 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2019 No muszę przyznać, że rozdzielacze to montujesz lepiej niż niejeden "hydraulik" na budowie ;pPozwolę dać sobie kolejną radę z życia wziętą ;p Izolację ucinaj 0,5-1 cm pod zaciskiem lub śrubunkiem i owijaj taśmą...Na skrętnych śrubunkach woda lubi czasem kapać i wszystko pójdzie w izolację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_arek_ 11.04.2019 10:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2019 Co do Wiplastu to myślę, że ktoś dal ciała, bo towar dojechał do nich w piątek w sobotę mieli pakować i wysyłać. Jednak miła Pani nie była w pracy i pewnie ktoś kto miał się tym zająć tez dal ciała.... Ogólnie rano miałem już telefon bo Pani wróciła do pracy i twierdziła, że już pakują i dziś na 1000% wysyłają. Rzekome problemy z produkcją... Ale skoro już jechało w piątek to jakie problemy ?? No nic koniec końców wszystko mam nadzieje ogarnięte. Poprosiłem aby w ramach zadośćuczynienia za opóźnienie podesłali to kurierem z zaznaczoną opcja dostawy na następny dzień. Jutro piątek więc wiem jak to z kurierami bywa, taka opcja może pomóc... jestem dobrej myśli. Przez weekend coś by się podłubało no bo jak to tak wolne Odnośnie podejść w łazience to zrobiłem tak bo było wygodniej na tej blaszce niż dwa osobno. Teoretycznie wszystko było wymierzone tak jak mamy teraz w mieszkaniu ale sprowadzę to raz jeszcze. Dzięki za zwrócenie uwagi. grzesio dzięki za pochwałkę, szczególnie że to "mój pierwszy raz" . Co do izolacji rurek to faktycznie dobra podpowiedz. Jeszcze można zrealizować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chilli banana 11.04.2019 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2019 Wiplast jeszcze mi się czkawką odbija - u nas finalizacja zamówienia trwała ponad miesiąc, a ile maili wysłanych.. zamówienie zresztą rozbite na nie wiem ile paczek, kilka rzeczy pomylonych, ostatnia dostawa po grubo ponad miesiącu - kurier przywiózł JEDNĄ złączkę redukcyjną za kilka zł na koszt sklepu oczywiście, byłam pewna, że oddadzą po prostu te kilka zł ale przysłali kuriera gratuluję postępów - to już bliżej niż dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_arek_ 11.04.2019 22:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2019 Heh czyli widzę nie jestem odosobniony w przygodach pt Wiplast. Szkoda, bo ceny mają na prawdę fajne - ponad połowa tego co w sklepie.... Mam nadzieję, że słowa dotrzymają i paka będzie na jutro.... Po prostu trzeba towar zamawiać duuuużo wcześniej haha gratuluję postępów - to już bliżej niż dalej Dzięki, też tak sobie to tłumaczymy grzesio z powodu opóźnienia w dostawie rurek PPR i braku poważniejszych zajęć wziąłem do siebie to co napisałeś i owinąłem izolacje izolacją. Wygodnie nie było ale jakoś się udało. Jeśli koś będzie to miał robić to od razu przed spięciem rurek. Trochę mnie gryzł ten widok czarnej izolki.... nie komponował się z moimi świecidełkami więc też go rozświetliłem haha A teraz najlepszy numer jaki mi się ostatnio przydarzył, w sumie to jeszcze nigdy tak nie miałem. Tak to jest jak się człowiek ledwo obudzi i już pędem na budkę do roboty leci Rozumiem dwie różne skarpetki... ale to już przegięcie :lol2: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
micbarpia 12.04.2019 06:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2019 W sumie chwila na budowie I beda tskie same nie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts