_arek_ 21.03.2018 09:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2018 Też słyszałem, że to tylko kwestia estetyczności, wyglądu. ufbufkruf z czego wynikała różnica miedzy sorbetem a baumoitem ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebcioc55 21.03.2018 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2018 Też słyszałem, że to tylko kwestia estetyczności, wyglądu. ufbufkruf z czego wynikała różnica miedzy sorbetem a baumoitem ?? te kleje solbetu są kiepskie, ja polecam alpola cenowo to samo, a w promocji nawet taniej. Mają też wersję zimową. No i przede wszystkim ściany klejone z szarego kleju paskudnie wyglądają sama w sobie zaprawa z kleju białego jest też mocniejsza. Tzn bardziej wytrzymała - polecam zajrzeć w karty techniczne. BTW: ile płaciłeś za bloczek tego ytonga? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamil_ 21.03.2018 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2018 Bierz biały, ponoć lepszy. Ja kupiłem oryginalny Ytonga, dla świętego spokoju Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ufbufkruf 21.03.2018 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2018 Dokładnie tak jak piszą przedmówcy. Biały wydawał się mocniejszy. Choćby głupi "zaciek" z szarego na następny dzień bez problemu dało się zdrapać kielnią, a ten biały stawiał już wyraźny opór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamil_ 21.03.2018 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2018 Ja płaciłem za Ytonga 600 8.30 zł brutto z transportem i HDS. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_arek_ 22.03.2018 06:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2018 Hmmm teraz z tym klejem zagwozdki będą.... Człowiek za dużo czyta chyba Chyba, że faktycznie wziąć Ytonga i spokój... pewnie wyjdzie na całości z 3 stówki więcej. Sebo ten klej co pokazałeś gdzieś dostępny jest u nas w okolicach, czy przez internety trzeba sprowadzać ?? Za Ytonga udało mi się zapłacić 7.30szt z transportem na raty 4x po 10 palet z rozładunkiem. Nie chciałem mieć 45palet na budowie bo już tłoczno się robi. A tak w miarę zużycia będą mi przywozić.... Teraz tylko aby pogoda się poprawiła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_arek_ 22.03.2018 15:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2018 Sprawdziliśmy te kleje i najlepiej pod względem technicznym ze wszystkich i tak wychodzi Ytong także na niego się zdecydujemy. Mamy go po 17zł więc nie warto kombinować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ovner 23.03.2018 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2018 ovner - mierzyłem niwelatorem - pożyczałem najpierw od seby, ale stwierdziłem że trzeba zainwestować, bo się przyda nie raz. Teraz chyba dołożyłbym jednak do jakiegoś najprostszego ale jednak laserowego. dam rade laserowym to zrobić w miare dokładnie np czyms takim ?? http://allegro.pl/pro-laser-krzyz-poziomica-smart-1-1-uchwyt-statyw-i6648935838.html?utm_source=rtbhouse&utm_medium=CPC&utm_campaign=rtbhouse-retargeting Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_arek_ 24.03.2018 14:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2018 (edytowane) Hej wydaje mi się, że to bardziej jako poziomnica niż niwelator.... Pisząc laserowy miałem na myśli coś z obrotową głowicą 360* może coś z Nivel System lub taniej Bosch Tak sobie siedzę przy sobotniej kawusi i naszło mnie, żeby może skoczyć sobie do wielkiego miasta i zrobić jakieś zakupy - Casto & Leroy Chodzi mi o narzędzia potrzebne do murowania... Czy moglibyście podsunąć tak na szybko co będzie niezbędne i co może ułatwić prace zielonemu ludkowi:D Z tego co przyszło do głowy to 1. poziomnica taka z 50cm + powiedzmy 1,5m 2. młotek gumowy 3. sznureczki do poziomów 4. paca do nakładania zaprawy i teraz nie wiem czy brać te fikuśne/systemowe ytong polecane do kleju, czy zwykłą pace "grzebieniową" tylko jaki rozmiar szczelin 5. kielnia 6. strug do wyrównywania ewentualne paca do styro jednak czytałem, że szybko się zapycha - ewentualnie paca z grubym ziarnem papieru ściernego 7. bruzdownica ?? 8. ostrze do piły szablastej, ewentualnie ręczna piła do ytonga ?? 9. Siakieś wiadra do mieszania kleju 10. Mieszadło do kleju - w sensie końcówki do wiertarki Co jeszcze co jeszcze co jeszcze - kończę kawusie i wybieramy się więc jeśli ktoś coś może podpowiedzieć to w sklepie za godzinkę sobie zalookam Edytowane 24 Marca 2018 przez _arek_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamil_ 25.03.2018 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2018 Ja kupiłem to: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_arek_ 25.03.2018 13:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2018 (edytowane) Twoim zdjęciem się już wcześniej posiłkowałem Byłem popatrzyłem i nic nie kupiłem Zrobiłem rozeznanie między sklepami w leroju w sumie było trochę i w casto trochę... W tygodniu pojadę zakupić. Z ciekawości ile dałeś za te ładowarki do kleju tutaj np między jednym sklepem a drugim jest 14zł różnicy na jednej... W jednym 20 w drugim 34 a takie same jak twoje. Stróg do bloczków był w leroju a w casto paca z papierem - gdzieś ktoś taką chwalił właśnie. Młotka nie było nigdzie takiego co by dobrze w ręku leżał Zastanawiam się tylko nad piłą ręczną a ostrzem do szablastej. Co tam jeszcze masz dłuta ?? Dałem też w końcu do Asolta wyliczenie OZC. Ciekawe co wyjdzie z mojego betonowca... Edytowane 25 Marca 2018 przez _arek_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
walec7_7 25.03.2018 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2018 Co do pacy nie ma co przepłacać Każda powinna dać radę. Wziąłbym co tańsze, ja brałem co było na miejscu i spokojnie starczyła. Ostrze do szablastej też mam używane może z 30min cięcia, za wolno szło przy silikacie Ale przy bk podobno fajnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_arek_ 26.03.2018 19:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2018 Tak właśnie dziś sobie uświadomiłem, że nie mam wody bieżącej na budowie więc będę musiał wykombinować jakiś baniak co by od sąsiada odkupić kilka litrów na czas murowania.... Druga sprawa to na co stawiać pierwszą warstwę zaprawa z worka czy kręcić w betoniarce. Wiadomo że z wora pewnie drożej ale ile drożej ?? Szukam w opisach zapraw jakiś normalnych zużyć, ale dziwnie to mają opisane np. cegła (grubośc muru 12cm) - 37kg/m2 cegła (grubość muru 25cm) - 94kg/m2 pustak U (grubość muru 18,5cm) - 33kg/m2 pustak U (grubość muru 25cm) - 52kg/m2 pustak MAX (grubość muru 18,8cm) - 41kg/m2 pustak MAX (grubość muru 28,8cm) - 71kg/m2 gazobeton (grubość muru 24cm) - 44kg/m2 Ale na jaką np grubość spoiny ?? Ciężko coś z tego przeliczyć. Mam u siebie około 95m2 ścian do wymurowania jako pierwsza warstwa. Czy będzie aż tyle drożej, żeby ściągać betoniarkę, kupować wywrotkę piasku, cement, wapno mieszać itd... Czy któryś z Was robił na zaprawę z wora czy każdy książkowo mieszał w betoniarce ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dez 26.03.2018 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2018 Rób samemu na budowie. Pierwsza warstwa u mnie była w proporcji 1 cement, 3 piasek (zgodnie z projektem). Z wora się nie opłaca. Zazdroszczę betoniarki, ja cały dom oblecialem mieszadlem od celmy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_arek_ 26.03.2018 19:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2018 Betoniarki też nie mam musiałbym pożyczyć i przywieźć na budowę... Że z wora drożej będzie to wiem, ale o ile drożej bo jeśli 100/200zł to chyba nie warto. Co innego gdybym dalej coś murował na zaprawę, nawet bym się nie zastanawiał, ale tak to.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kocbeat 27.03.2018 04:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2018 Mała betoniarka 230V 160l w bricomanie kupiłem za 540 PLN. I już się pewnie zwróciła a zdecydowanie łatwiej i lepiej kręcić zaprawe niż mieszadłem. Po budowie zawsze możesz sprzedać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doli. 27.03.2018 06:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2018 Nam na cały dom na pierwszą warstwę na parterze i poddaszu oraz druga warstwę na parterze (pierwsza warstwa została wysmarowana dwuskładnikiem, żeby podciąganie wilgoci zakończyło się na pierwszym bloczku) poszło 46szt gotowej zaprawy z wora, za którą płaciliśmy niecałe 11zł za 25kg-owy worek. Przelicz sobie ile byś na taką ilość zaprawy potrzebował składników i wyjdzie ci czy taniej czy drożej. Na pewno bezproblemowo. Sypiesz do wiadra, mieszasz z wodą i leci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
walec7_7 27.03.2018 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2018 Ja murowałem na gotową z wora, było to dla mnie dużo wygodniejszym i lepszym rozwiązaniem. Na pierwszą warstwę poszło mi 36 worów, możesz sobie zerknąć do mojego dziennika na projekt i zobacz ile mam ścian nośnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_arek_ 27.03.2018 10:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2018 No właśnie wiem, że wygodniej tylko za cholerę nie mogę tego zużycia wyliczyć bo tak mają to opisane na stronach towaru, że ic nie wiadomo... walec policzyłem na szybko twoje ściany i wyszło mi coś koło 95m bieżących, czyli podobnie jak u mnie - jeżeli dobrze odczytałem nośne u Ciebie. Jeśli murowałeś z bloczka 24cm to powinniśmy mieć podobne zapotrzebowanie. Pamiętasz może jeszcze jaką grubość spoiny dawaliście, u nas są "lekkie" odchyłki więc będzie trzeba miejscami podrównać Jaką zaprawę używaliście ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Garażowiec1719514970 27.03.2018 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2018 No właśnie wiem, że wygodniej tylko za cholerę nie mogę tego zużycia wyliczyć bo tak mają to opisane na stronach towaru, że ic nie wiadomo... walec policzyłem na szybko twoje ściany i wyszło mi coś koło 95m bieżących, czyli podobnie jak u mnie - jeżeli dobrze odczytałem nośne u Ciebie. Jeśli murowałeś z bloczka 24cm to powinniśmy mieć podobne zapotrzebowanie. Pamiętasz może jeszcze jaką grubość spoiny dawaliście, u nas są "lekkie" odchyłki więc będzie trzeba miejscami podrównać Jaką zaprawę używaliście ? Mniej więcej z jednego worka 25 kG masz ,,placek" o grubości 12 mm X 1m X 1m ,I teraz w zależności od grubości spoiny możesz wyliczyć ile mb muru zrobisz z worka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts