walec7_7 27.03.2018 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2018 Co do ilości nośnych miałem coś koło 70 o ile się nie mylę ale już nie pamiętam, liczyłem na szybko to tak mi wychodzi. Idealnie też nie miałem i musiałem również równać zaprawą. W jednym miejscu miałem 1cm a w innym 3cm zaprawy więc zużycie ciężko było wyliczyć. Akurat ja robiłem na produktach atlasu, na gotowej mieszance M10 i do silikatów również miałem biały klej M10. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_arek_ 27.03.2018 13:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2018 (edytowane) 70m to masz tylko po obrysie budynku a wewnętrzne nośne ?? Wtedy wychodzi bardziej ponad 90 niż 70.... Czyli muszę liczyć około 50worków co daje około 450/500zł.... Dużo? mało ?? Dziś mieli mi dowieźć pierwsze 10 palet Ytonga na budowę... Jednak niestety kierowcy skończył się czas pracy i przyjedzie dopiero jutro rano. A już miałem się cieszyć widokiem rozstawionych bloczków na płycie Edytowane 27 Marca 2018 przez _arek_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
walec7_7 04.04.2018 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2018 Jak postępy? Bloczki dojechały? Sorki że teraz, tak wychodzi koło 90 ale nie mam podmurowanych otworów i wjazdu do garażu więc odejmując wyszło koło 70 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_arek_ 09.04.2018 20:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2018 (edytowane) Bloczki dojechały. Zaprawa zakupiona. W sobotę z racji pięknej pogody postanowiliśmy wystartować wcześniej niż zakładaliśmy. Generalnie zrobiliśmy narożniki. Wszystkie 16szt Pierwsze były bardzo nerwowe i robione dość niezaradnie jednak z czasem człowiek nabiera wprawy w operowaniu "sprzętem" budowlanym i teraz już na luzie powoli do przodu. Dziś rano ledwo się podniosłem, bo wszystkie części ciała po same koniuszki palców u nóg bolały a szczególnie plecy. Jednak wcale nie jest lekka robota nawet mimo iż to w miarę lekki Ytong. Teraz powoli zaczynamy murować pierwszą warstwę podobno najważniejsza więc staramy się jak naj dokładniej wszystko robić, może i czasem za dokładnie, bo nie raz bloczek był odklejany i poprawiany nawet przy 2/3mm różnicy poziomów Jakieś zdjęcia będą jutro, bo teraz nie mam mocy. Mam tylko pytanko szybkie odnośnie otworów na drzwi wejściowe i drzwi przesuwne tarasowe... Czy murować pod nimi bloczki na pierwszej warstwie, czy zostawić otwory ?? Na początku myślałem, że pierwszą warstwę stawia się po całości, ale na budowie obok widziałem, że nie mieli tam bloczków... Pod dużym oknem balkonowym HS maja wstawione jakieś ocieplenie i tam wogólne bloczków brak tak samo i pod drzwiami wejściowymi nie mają tez bloczków. To same pytanie do bramy garażowej... Jak więc ma to być ?? Edytowane 9 Kwietnia 2018 przez _arek_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ufbufkruf 09.04.2018 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2018 Ile będzie ocieplenia na podłodze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_arek_ 09.04.2018 21:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2018 (edytowane) Ocieplenia 20cm plus wylewki itd razem ma być około 30cm.... Więc pasowało by dać normalnie bloczki na 1 warstwę no ale.... właśnie tak jak mówię obok mają jakoś inaczej to rozwiązane.... Więc sam zgłupiałem Edytowane 9 Kwietnia 2018 przez _arek_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ufbufkruf 09.04.2018 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2018 Pytanie ile będą mieli obok ocieplenia i wylewek. Ja też daje 20 cm plus 8-9 cm wylewki. Mam bloczek w pierwszej warstwie podmurowany na to poszło nieduże poszerzenie pod okno tarasowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kocbeat 09.04.2018 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2018 Pod hs producent okien daje podwalinę różnej wysokości więc ponoc lepiej nie dawać bloczkow tylko wylać cokół pod tą podwalinę bo takie okno sporo wazy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_arek_ 09.04.2018 21:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2018 Będą mieli to samo czyli 20cm styro pod posadzkę. Pod HS mają właśnie od producenta wklejona na wysokość bloczka taką "belkę" niby to jakieś dodatkowe ocieplenie, ale dokładnie nie wiem co to było... Czyli tu temat byłby w miarę jasny. Tylko co z drzwiami wejściowymi i bramą w garażu - brak pierwszego bloczka... Czy tam też daje się tylko ocieplenie czyli jakiś styro ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doli. 10.04.2018 05:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2018 Nie wiem jak to jest przy tak wysokim ociepleniu. U nas jest w sumie 18cm (19cm styro, 6cm wylewki i 2cm okładziny) i nie murowaliśmy pierwszej warstwy pod oknami. Poszły poszerzenia systemowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebcioc55 10.04.2018 05:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2018 Wymuruja wszedzie po pierwsze bedzie Ci łatwiej. Po drugie jezeli to będzie 30cm to i tak masz 1,5 bloczka wiec jeden musi byc. Jeżeli chodzi o brame to najpewniej jest pozniej dojść kostką do samej wylewki wiec 1 bloczek nawhsokosc styro i tak by się przydał. Tam gdzie bedzie HS to 1 bloczek zrob A resztę poszerzenia z profila wypełnia pod nim. Drzwi wejściowe tez kuruj jeden bloczek A później pojdzie ciepły próg. Okna jezeli Masz do podlogi to ja bym wymurowal na wysokość taka jaką ma byc zalezy czy bedzie ciepły parapet czy nie. Pamiętaj że poszerzenia maja około U=1,1 A ytong 600 ma 0,6, wiec nie dosyć ze sa silniejsze to jeszcze duzo drozsze, ale okniarze je wciskają bo to dla nich dodatkowa kasa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 10.04.2018 05:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2018 Wmurować może zawsze. Ten bloczek w drzwiach to będzie cię wnerwiał przez całą budowę bo ani taczką wygodnie nie wjedziesz a i kopyta bedziesz musiał dźwigać do góry niepotrzebnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebcioc55 10.04.2018 06:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2018 Wmurować może zawsze. Ten bloczek w drzwiach to będzie cię wnerwiał przez całą budowę bo ani taczką wygodnie nie wjedziesz a i kopyta bedziesz musiał dźwigać do góry niepotrzebnie. a no własnie ten bloczek w drzwiach to zawsze wkurza więc doklej go później a do murowania to go sobie tylko postaw nie dawaj zaprawy pod spód i póxniej wyciągniesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_arek_ 11.04.2018 20:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2018 (edytowane) Ok dzięki.... Jadę w takim razie wszędzie po całości.... Mam chwilę więc wrzucimy kilka zdjęć z placu boju. Praktycznie pierwsza warstwa zakończona pozostało tylko zamknąć ścianę w garażu i postawić dwie krótkie nośne wewnątrz, Jutro chcemy obmierzyć wszystko raz jeszcze i zobaczyć efekt naszych zmagań. Mam nadzieję, że tragedii nie będzie. No to od początku Pierwsza porcja bloczków przyjechała - 10 palet z 45 Zdecydowaliśmy się w końcu na zaprawę z wora, w naszym wypadku Atlas M5 pierwsza porcja 32 wory, wczoraj dojechało 14, ale już wiadomo, że braknie. Ogólnie liczymy że pójdzie około 56 worków - także koszt zaprawy to 370zł więc babrać się z betoniarą nie było sensu. Jeśli chodzi o wybór sposobu niwelacji poziomu bloczków i wyrównania zjeb@nej roboty ekipy od plyty zdecydowaliśmy się na wyrównanie na zaprawie. Widać ile trzeba było narzucić w najniższym punkcie. Na szczęście takich miejsc jest niewiele. Pani inwestor dzielnie pomagała Porządek musi być Praca wre hahaha Sezon grillowy 2018 także już otworzyliśmy Jednak będzie podwójna brama zamiast jednaj 5m - bay bay zbrojenia na slupy No i tak to by wyglądało na dzień dzisiejszy Jesli chodzi o samą prace to jest to nasze pierwsze spotkanie z murowaniem w życiu Generalnie na początku było nerwowo, nie wiadomo co do czego, ale powoli powoli i jakoś zaczęliśmy działać spokojniej i na luzie. Kielnie/packi w ręku zaczęły też trochę lepiej leżeć Pewnie przed nami jeszcze wiele nauki, niespodzianek i zagwozdek, ale jakoś damy radę.... Edytowane 11 Kwietnia 2018 przez _arek_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doli. 11.04.2018 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2018 Rewelacja, gratuluję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ovner 12.04.2018 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2018 ile masz metrów bieżących muru ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_arek_ 12.04.2018 08:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2018 Około 100mb ścian 24cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
walec7_7 12.04.2018 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2018 No no gratulacje! Fajnie to wygląda, przypominają się początki Zaprawa gotowa i dobrze, wygodniej i szybciej, do tego koszt znośny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_arek_ 16.04.2018 09:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2018 (edytowane) Jakiej wielkości zostawiać otwory okienne, drzwiowe i 2x brama garażowa, żeby później kuku nie było ??Nie mamy jeszcze na 100% wybranej stolarki, więc nie mam dokładnych wytycznych. Czy są jakieś "standardy" odnośnie wielkości zostawianych otworów ? Edytowane 16 Kwietnia 2018 przez _arek_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ufbufkruf 16.04.2018 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2018 Teraz już zawsze przyjeżdżają na pomiar okien czy drzwi tarasowych. Jedynie co do bramy trzeba próbować złapać standard bo są dopłaty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts