Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie gazowe pytanie ,,świeżaka"

woan

Recommended Posts

Witam.

Pytanie mam odnośnie ogrzewanie gazowego. Nie ukrywam,że nigdy nie miałem tego typu ,,bajeru". Zawsze piec na drewno i ogień :),ale to było kiedyś. Ustawiłem grzejniki na 5 , regulator do najzimniejszego pokoju i gazówka pyka co jakiś tam czas. W salonie mam kozę i po pracy palę sobie dla fanu i ciepła:). Tu mam też grzejniki i też odkręcone na 5. Raczej tu nie potrzebuję aby grzały,ale nie wiem czy jak zakręcę je to spadnie mi zużycie gazu? na logikę piec i tak pracuje na regulatorze pokojowym i póki nie uzyskam w najzimniejszym pokoju 21stopni to będzie chodził i przy okazji dogrzeję salon do25 stopni. Zużycie gazu mam nie wiem czy małe ale od 4 - 6 m. Dom 120m , póki co 70m ogrzewam na 21stopni + to co nagrzeje koza; góra hula wiatr, ale grzejniki odkręcone i póki regulator nie nagrzeje mi dołu tyle grzeje góra. Jak to jest z tym ogrzewaniem gazowym na regulatorze? im mniej grzejników tym mniejsze zużycie? czy w moim przypadku jest bez znaczenia i tak grzeje do zadanej temperatury

Dom zużyje tyle gazu, ile będzie potrzebował do osiągnięcia zadanej temperatury.

Ni mniej, ni więcej!

Owszem, przy taktowaniu zużywa nieco więcej gazu, ale pozostałe wartości i ustawienia mają niewielki wpływ na zużycie. Najważniejszy parametr odnoszący się do zużycia energii, to strata ciepła przez podłogę, ściany i dach.

Dom parterowy + poddasze. Ściany silka + 15cm styro, okna 3 szyby; żaden cud techniki . Dach póki co na sztukę 20cm ,ale to się zmieni. To czyli rozumiem,że te sterowania to o kant rozbić ? i jak palę swoją kozą to czy odkręcę grzejniki na ful czy będzie działał tylko jeden to i tak zużyję tyle samo gazu? nie wiem jak działają te piece gazowe . W węglowym to jak się zakręciło grzejniki to tylko woda się gotowała a i tak trzeba było dymać i podkładać tyle samo :)