Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie wodne sufitowe...

abes99

Recommended Posts

Witam ;)

Remontuję właśnie gruntownie dom z końca lat 60'tych, niepodpiwniczony (w sumie to parter był jako piwnica 2,20m a piętro mieszkalne), około 200m2, 480m3 kubatury. Całość dość dobrze ocieplę: podłoga na gruncie 14cm styro grafitowy (0,33), ściany 18cm styro grafit (0,31), dach prawdopodobnie min. 25-30cm styro grafit (0,33) - ale to zadanie na lato. Docelowo planuję wentylację mechaniczną z rekuperacją (możliwe, że z niewielkim GWC rurowym). Aktualnie w budynku działa piec gazowy kondensacyjny Vaillant ecoTEC VC plus 246/3-5 ze sterownikiem ColorMatic 400 i stare grzejniki żeliwne.

Planuję zrobić ogrzewanie płaszczyznowe, ale w związku z tym, że na piętrze nie mam za bardzo miejsca na podłogówkę, to chcę zrobić sufitówkę. A jak już robić sufitówkę - to raczej w całym domu (ew. miejscami podłogówka lub ścienne). Niestety w internecie mało sensownych opinii, a im więcej czytam to wychodzi iż jest to ogrzewanie nawet optymalniejsze od podłogówki. Bardzo chętnie usłyszałbym więcej opinii na ten temat. Co do wykonania, to niestety maty kapilarne są fajne, ale ich cena już niekoniecznie. Wavin ma system do ogrzewania sufitowego opartego na rurkach PEX fi10mm + listwy montażowe, ale ich cena też sporo większa niż PEX fi16mm. Więc nie wiem, czy nie skończy się na fi16mm, a na to jakieś 2,5-3cm tynku narzuconego maszynowo. Strop nad parterem mam z płyt kanałowych, a nad piętrem (dach) Akermana.

Chętnie usłyszą jakieś porady od "teoretyków" jak i "praktyków". Szczególnie dotyczące zalet i wad sufitówki, wykonania (jaki tynk, rurki, mocowania itd.) jak i innych dotyczących całej instalacji grzewczej (rozważam postawienia bufora ok. 500l + drugi zbiornik CWU np. 200l - chciałbym mieć możliwość podgrzewania awaryjnie grzałką elektryczną, ew. kiedyś fotowoltaika, może PC P-W?)...

Jest w brew naturze, lepsze pod nogami :)

praktyków
takich jest mało.. bo to są subiektywniaki - a nie praktycy- w myśl zasady widzi mi się..

a resztę dorobię na domysłach, tak wygląda "praktyka"

Nie ma nic gorszego niż ogrzewanie gdzie w głowę ciepło .. po nogach ciągnie - a właśnie takie chcesz sobie zafundować- czemu nie..

o ile całą resztę pochwalam, izolację, widzę że zajęcia z tego tematu dorobione,

i stare grzejniki żeliwne.
i bym zostawił.

one po izolacji wydolą mocą, lepiej dać więcej izolacji, dokopać do fundamentu, niż próć starą dobrą instalację ze stalowych rur..

jak dom będzie potrzebowało 35-45 W/m2..

Eee, raczej zgodnie z naturą - w końcu słońce też grzeje od góry ;).

Temperatura podłogi (patrząc na krzywe temperaturowe w pomieszczeniu) jest minimalnie mniejsza od podłogówki - w końcu przecież nagrzewa się równomiernie od promieniowania sufitu (na tym polega przecież ogrzewanie płaszczyznowe). Na wysokości głowy temperatury są takie same w sufitówce jak i podłogówce - przecież mówimy o sufitówce wodnej, gdzie w obiegu będzie woda o temperaturze ok 30st. a nie o przemysłowych nagrzewaczach panelowych, które mają duże wyższe temperatury i przy nich faktycznie czuć grzanie w łepetyne ;)...

Starej instalacji nie mogę zostawić, bo jest już skorodowana i nieszczelna - zresztą nie chcę grzejników...

http://polcontact.pl/wp-content/uploads/2012/09/L55Rozk%C5%82ad-temperatury-w-pomieszczeniu.jpg

Dla mnie oczywistym jest, że jak źródło ciepła jest nad głową, nie jest to komfortowa sprawa, niech Ci będzie ;)

po tym jak zobaczyłem 200 dowodów na płaskość ziemi, wiem - że szarpanie jest bez celowe ..:lol2:

http://alfaprojekt.com.pl/wp-content/uploads/2014/11/systemy_ogrzewania_800x0_rozmiar-niestandardowy.jpg

W Polsce takie ogrzewanie zastosowano kiedyś w Pałacu Kultury.

Obecnie stosuje się promienniki wysoko temperaturowe ..Może użytkownicy coś powiedzą .

Prawdę mówiąc w dobrze zaizolowanym budynku nie potrzeba dużo ciepła . W takiej sytuacji nie jest istotne jak to ciepło dostarczymy .

Nawet może to być telewizor:)

Eee, raczej zgodnie z naturą - w końcu słońce też grzeje od góry ;).

Słońce tylko znajduje się "do góry" ale ogrzewa powierzchnię, na którą padają promienie i dopiero od tych powierzchni nagrzewa się powietrze. Następnie ciepłe powietrze unosi się do góry bo ma mniejszą gęstość. Fizyki nie oszukasz.

Temperatura podłogi (patrząc na krzywe temperaturowe w pomieszczeniu) jest minimalnie mniejsza od podłogówki - w końcu przecież nagrzewa się równomiernie od promieniowania sufitu (na tym polega przecież ogrzewanie płaszczyznowe). Na wysokości głowy temperatury są takie same w sufitówce jak i podłogówce - przecież mówimy o sufitówce wodnej, gdzie w obiegu będzie woda o temperaturze ok 30st. a nie o przemysłowych nagrzewaczach panelowych, które mają duże wyższe temperatury i przy nich faktycznie czuć grzanie w łepetyne ;)...

Starej instalacji nie mogę zostawić, bo jest już skorodowana i nieszczelna - zresztą nie chcę grzejników...

Tylko że przy ogrzewaniu wodnym sufitowym to trudno liczyć na promieniowanie, które było by w stanie nagrzać podłogę. Sam piszesz o temperaturze zasilania 30st. więc jak ci to ma nagrzać podłogę? W przypadku wodnej podłogówki to nie promieniowanie nagrzewa powietrze na górze. Ogrzewa się ono od podłogi i na skutek mniejszej gęstości unosi się do góry. W odwrotną stronę nie działa IMHO. Więc o ile się można zgodzić, że na wysokości głowy temperatury są podobne, to na wysokości ziemi nie ma szans. Ciepłe powietrze zawsze się unosi a zimne opada.

W takim razie coraz bardziej popularne ostatnio ogrzewanie ścienne powinno być jeszcze bardziej do kitu - bo ogrzewając powietrze przy ścianie powinno powodować konwekcję podobną do zwykłego grzejnika. No i nie wiem czemu w takim razie nie powinno się robić ściennego na wewnętrznych ścianach, aby promieniowały w stronę ścian zewnętrznych z oknami, które nie nagrzeją się od promieniowania?

Sam już nie wiem co o tym wszystkim myśleć. Nie miałem styczności z podłogówką, choć również spotykam opinie że grzeją one poprzez promieniowanie przy niskiej temperaturze. Zbyt wysoka temperatura przy podłogówce prowadzi przecież do dyskomfortu dla nóg itd....

Ogrzewanie płaszczyznowe wg Wikipedii...

Edytowane przez abes99

W takim razie coraz bardziej popularne ostatnio ogrzewanie ścienne powinno być jeszcze bardziej do kitu - bo ogrzewając powietrze przy ścianie powinno powodować konwekcję podobną do zwykłego grzejnika. No i nie wiem czemu w takim razie nie powinno się robić ściennego na wewnętrznych ścianach, aby promieniowały w stronę ścian zewnętrznych z oknami, które nie nagrzeją się od promieniowania?

Sam już nie wiem co o tym wszystkim myśleć. Nie miałem styczności z podłogówką, choć również spotykam opinie że grzeją one poprzez promieniowanie przy niskiej temperaturze. Zbyt wysoka temperatura przy podłogówce prowadzi przecież do dyskomfortu dla nóg itd....

Ogrzewanie płaszczyznowe wg Wikipedii...

Ten artykuł w Wikipedii nie jest zbyt miarodajny. W przypadku ogrzewania podłogowego powiela wiele mitów.

- Efekt ciepłej podłogi prawie nie występuje. Pod koniec cyklu grzania rzeczywiście jest letnia ale przez większość czasu ciepłej podłogi nie poczujesz.

Tu masz temperatury w najzimniejszym dniu w tym roku (07/01), temperatura podłogi jest oczywiście mniejsza.

[table=width: 500, class: grid]

[tr]

[td]Temperature [/td]

[td] Avg. temp [/td]

[td]Min temp [/td]

[td]Max temp [/td]

[/tr]

[tr]

[td]Heat carrier Out GT8 [/td]

[td]33,7 [/td]

[td]28,3 [/td]

[td]39,5 [/td]

[/tr]

[tr]

[td]Heat carrier In GT9 [/td]

[td]31,3 [/td]

[td]27,8 [/td]

[td]33,6 [/td]

[/tr]

[tr]

[td]Outdoor GT2 [/td]

[td]-16 [/td]

[td] -22,9 [/td]

[td] -9,2 [/td]

[/tr]

[/table]

Średnia temperatura wody na wyjściu to 33,7st. więc zimniejsza od temperatury ciała. Ciepła nie poczujesz.

- Mam w domu na większej części podłogi panele i nie ma problemu, opór cieplny jakoś w ogrzewaniu nie przeszkadza.

- Rozkład temperatur:

ogrzewanie ścienne:

"Równy rozkład temperatur następuje jednocześnie na dwóch płaszczyznach: pionowej i poziomej"

ogrzewanie podłogowe:

"Dobry rozkład temperatur ogrzewanie podłogowe uzyskuje tylko w pionie" ???

Ciekawe jak zmienia się ten rozkład temperatur w przypadku podłogówki w poziomie? Przyznam się, że tego nie ogarniam. Zapewniam, że zadnych różnic temperatury w poziomie nie zauważysz.

Poza tym takie ogrzewanie swoje waży (woda w rurkach) i to musisz uwzględnić przy montażu na suficie.

Moje zdanie jest takie samo jak kolegi מרכבה - przy sufitówce w głowę grzeje a w nogi zimno.

Przy ogrzewaniu ściennym skąd niby miała by się brać taka konwekcja jak przy zwykłych grzejnikach? To są przecież zupełnie inne temperatury a siła konwekcji zależy od różnicy temperatur. Moim zdaniem ścienne też się lepiej sprawdzi niż sufitowe i jak nie podłogówkę to wybrał bym ścienne.

Edytowane przez baps

Jeśli jest to możliwe wybrałbym opcję połączenia ogrzewania ściennego z sufitowym. Należy pamiętać że w przypadku ogrzewania sufitowego, jego moc będzie około 2 x mniejsza niż przy ogrzewaniu podłogowym - wszystko przez najniższy, wśród metod ogrzewań płaszczyznowych, max. współczynnik przejmowania ciepła z płaszczyzny ogrzewania sufitowego 6.5 W/m2K, dla porównania współczynnik dla ogrzewania podłogowego to 10.8W/m2K, ścienne to 8 W/m2K. W takich proporcjach ciepło jest oddawane do otoczenia przez różne przegrody.

Rzeczywiście, w przypadku ogrzewania sufitowego, największa jego cześć jest oddawana poprzez promieniowanie (podobnie jest ze ściennym). Podłogówka nieco mniej, dochodzi już trochę konwekcji - choć to nadal niewiele w porównaniu do grzejników i typowego efektu konwekcji.

Dla odmiany, latem sufit to najlepsza przegroda dla uzyskania efektu chłodzenia - dla chłodzenia współczynniki sufitu wyglądają zamiennie z podłogówką, ścienne bez zmian.

• 1 year później...
Witam ;)

Planuję zrobić ogrzewanie płaszczyznowe, ale w związku z tym, że na piętrze nie mam za bardzo miejsca na podłogówkę, to chcę zrobić sufitówkę. A jak już robić sufitówkę - to raczej w całym domu (ew. miejscami podłogówka lub ścienne). Niestety w internecie mało sensownych opinii, a im więcej czytam to wychodzi iż jest to ogrzewanie nawet optymalniejsze od podłogówki. Bardzo chętnie usłyszałbym więcej opinii na ten temat. Co do wykonania, to niestety maty kapilarne są fajne, ale ich cena już niekoniecznie. Wavin ma system do ogrzewania sufitowego opartego na rurkach PEX fi10mm + listwy montażowe, ale ich cena też sporo większa niż PEX fi16mm. Więc nie wiem, czy nie skończy się na fi16mm, a na to jakieś 2,5-3cm tynku narzuconego maszynowo. Strop nad parterem mam z płyt kanałowych, a nad piętrem (dach) Akermana.

...

Zamontowałeś ogrzewanie sufitowe ?

Zamontowałeś ogrzewanie sufitowe ?

Nie zamontowałem, poszedłem w kable elektryczne i podłogówkę akumulacyjną. Jak mi instalator zaczął wymyślać, wyceniać, to wyleciał z budowy (za same rurki na podłodze z rozdzielaczami i sterowaniem (bez źródła ciepła) chciał 22k, a zrobiłem całe ogrzewanie elektryczne DEVI z ich sterowaniem za 10k, reszta pójdzie w PV). Kable położyłem sam, a teraz czekam aż mi elektryk tablicę rozdzielczą skończy i będę odpalać :cool:...

Edytowane przez abes99