Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie podłogowe - awaryjność i problemy

ergo14

Recommended Posts

Witam,

Zastanawiam się nad rezygnacją z grzejników i montażem ogrzewania podłogowego w całym domu (jestem na etapie wyboru projektu do budowy) + cienkie odpowiednio przystosowane deski warstwowe na podłogę*zamiast płytek (9-14mm grubość).

Producenci deklarują żywotność rur do ogrzewania podłogowego na 15 lat zazwyczaj. Teraz chciałbym się spytać z jakimi awariami podłogłówki można się spotkać przy takim rozwiązaniu - jeśli pęknie rura to rozumiem że trzeba się liczyć z odkuwaniem 6cm jastrychu i ew. położeniem nowej posadzki w domu?

Na co trzeba uważać przy ogrzewaniu podłogowym - trzeba pamiętać o wolnym rozgrzewaniu płyty podłogowej pewnie, no i żeby nie przewiercić rur zapewne (ale to oczywiste).

Jak często tego typu awarie się zdarzają? Bo chyba samo uszkodzenie rur/podłogi to najgorsze/najdroższe co może się zdarzyć. Perspektywa takiego remontu za 20 lat np. wydaje się bardzo kosztowna.

Jeszcze mam pytanie czy to faktycznie jakiś*wielki problem z meblami przy podłogłówce, jest problem z obciążeniami i oddawaniem ciepła? Żona lubi przestawiać/wymieniać meble co kilka lat więc nie wiem czy to nie jest problem jak zaplanować*podłogówkę tak żeby to miało ręce i nogi.

Edytowane przez ergo14

Szczerze mówiąc, to biorąc pod uwagę, że tenperatura wody zasilającej to jakieś 30-36C przy ciśnieniu rzędu 1.5bar to nie wiem, co mogłoby się tam zepsuć...

Meble nie są żadnym problemem - przecież nie układasz podłogówki z ich pominięciem ...

Wavin daje 10 lat gwarancji. Jeśli rurka nie zostanie uszkodzona mechanicznie to podejrzewam, że wytrzyma dłużej niż średnia długość życia ludzkiego.

I tu się z Tobą zgodzę - tylko jak " Ktoś " pisze takie głupoty o żywotność rurki myląc to z gwarancją to mnie drażni , bo z tego, że ktoś nie rozumie tego co czyta powstają niestworzone historie przekazywane przez pokolenia. O szkodliwości ogrzewania płaszczyznowego, i tego typu wnioskach czytamy w co drugim poście , a wielu na silę szuka wad każdego rozwiązania.

Może się zastanowi czym się różni okres gwarancji od okresu eksploatacji

Pozdrawiam

" Ktoś " pisze takie głupoty o żywotność rurki myląc to z gwarancją to mnie drażni

Może "ktoś" przedstawi statystykę odnośnie średniej awaryjności połączen skorelowaną z okresami eksploatacji skoro już piszemy w takim mądrym tonie w takim razie.

A nie sorry... nie ma czego takiego...

Jak silimy się na złośliwość to jednak warto przedstawić jakieś argumenty, ja sprawdziłem co podają producenci np. Purmo.

Ty nie podałeś nic tylko rzuciłeś hasłem w próżnię ;-) Jak mi się coś popsuje po miesiącu to okres eksploatacji tyle wynosi - wtedy gwarancja jest dość ważna i to JAKIŚ wskaźnik orientacyjny.

Zadalem proste pytanie, jak czegos ktos nie wie to warto wyjasnic/dyskutowac zamiast uderzac w takie tony - to mocno irytujace.

Szczerze mówiąc, to biorąc pod uwagę, że tenperatura wody zasilającej to jakieś 30-36C przy ciśnieniu rzędu 1.5bar to nie wiem, co mogłoby się tam zepsuć...

Tez nie wiem - dlatego pytam :) Zastanawiam sie jak zachowuja sie tworzywa sztuczne po 10 latach np. czy cos niedobrego sie z tym nie bedzie dzialo.

Meble nie są żadnym problemem - przecież nie układasz podłogówki z ich pominięciem ...

No wlasnie w wielu miejscach czytalem ze podlogowka nie powinna byc pod meblami/ wannami itp - moze dlatego ze nierownomiernie sie cieplo przeniesie?

Pytam generalnie bo znalazłem coś takiego:

http://www.thermalimaging.co.uk/water-leaks-under-floor-heating-pipework/

http://www.infraredimagingservices.com/radiant-heat-leak-detection (przyklad, jest wiele innych)

Na zachodzie jest całkiem sporo firm które się zajmują tematem uszkodzeń podłogłówki i wykrywaniem właśnie pęknięć więc to się musi zdarzać.

Pytanie w jakich warunkach.

No wlasnie w wielu miejscach czytalem ze podlogowka nie powinna byc pod meblami/ wannami itp - moze dlatego ze nierownomiernie sie cieplo przeniesie?

A ciepło nierównomiernie przeniesione jest gorsze ?

Po prostu cześć zakryta meblem przestaje spełniać funkcję grzejnika. Jak przestawisz mebel, to zaczyna, a inna część przestaje. Proste.

Mówię tu oczywiście o meblach bez nóżek

A ciepło nierównomiernie przeniesione jest gorsze ?

Po prostu cześć zakryta meblem przestaje spełniać funkcję grzejnika.

Jasne że nie - bardziej się zastanawiałem czy w miejscu w którym oddaje podłoga nadwyżkę nie będzie bardziej pracowało drewno np. ale to myślę że w granicach norm będzie wszystko.

Wypowiadam sie z tego co mozna wyczytac w muratorze i nie tylko, nie wiem czy to faktycznie ma jakis wplyw wielki.

Po prostu cześć zakryta meblem przestaje spełniać funkcję grzejnika. Jak przestawisz mebel, to zaczyna, a inna część przestaje. Proste.

Mówię tu oczywiście o meblach bez nóżek

A dlaczego przestaje? wystarczy ze sie nagrzeje od podłogówki i mając temperaturę wyzsza od otaczajacego powietrza równiez zaczyna oddawac ciepło, chociaz nie tak intensywnie ale jednak.

Edytowane przez asolt

Sugerowałem się tym art:

http://muratordom.pl/instalacje/ogrzewanie-podlogowe/wodne-ogrzewanie-podlogowe-zalety-i-wady-instalacji,34_2114.html

"brak dowolności w aranżacji wnętrz (podłoga w pomieszczeniu powinna być możliwie jak najmniej osłonięta meblami, zwłaszcza gdy są masywne)."

Czyli nie przejmować się jakoś strasznie tym?

A dlaczego przestaje? wystarczy ze sie nagrzeje od podłogówki i mając temperaturę wyzsza od otaczajacego powietrza równiez zaczyna oddawac ciepło, chociaz nie tak intensywnie ale jednak.

No więc przestaje spełniać swoją rolę.

Kiedyś robiłem remont, wpakowałem na dwa dni meble z jednego do drugiegio (już umeblowanego) pokoju i temperatura w nim spadła.

No więc przestaje spełniać swoją rolę.

Kiedyś robiłem remont, wpakowałem na dwa dni meble z jednego do drugiegio (już umeblowanego) pokoju i temperatura w nim spadła.

To ze meble zajmuja całe pomieszczenie nie jest sytuacją normalną, tu jest mowa o czesci pomieszczenia (niewielkiej czesci) zajetej przez meble.

Gdy podłogę z OP zawalimy jakimiś gratami, dechami, to oczywiście temp w pomieszczeniu nieco spadnie. Lecz ciepło nie ucieknie w kosmos, bądź spokojny, po prostu będziesz miał powrót z tego pomieszczenia o wyższej temp. Oczywiste jest to , gdy woda nie odda temp podłodze, wróci do rozdzielacza cieplejsza, energia wróci w instalację.

Rób podłogówkę i ustawiaj meble jak chcesz, nie ma znaczenia gdzie one stoją, nawet bez nóżek. Na nóżkach to już w ogóle...nie ma o czym mówić. Większe problemy w aranżacji domu sprawiają właśnie grzejniki. Powinny być cały czas odsłonięte, zakryte jakimiś szafkami, meblami, przestają praktycznie grzać. Grzejniki to utrudnienie w meblowaniu domu. przy OP meblujesz jak chcesz. A jeśli tych mebli na OP nastawiałbyś tak dużo, że byłoby tylko przejście pomiędzy nimi, to po prostu podkręcisz nieco na rozdzielaczu i masz temp jaką chcesz.

Z trwałością rurek do OP jest trochę tak, jak z rozkładem np. butelek z tworzyw sztucznych, liczą to na około 500 lat. Tylko namacalnie tego nikt jeszcze nie sprawdził, 500 lat temu ani nawet 400 nie było plastików. To tylko domniemania. To samo z rurkami OP, firmy mówią o co najmniej 50 latach trwałości i wytrzymałości. Ale rurka to nie butelka, jest dużo wytrzymalsza, grubsza. Ciśnienie i temperatury w OP żadne, rurki otulone betonem nie są narażone na czynniki zewnętrzne, nie ma tam metalu-rdzy, co miałoby się w nich zepsuć? Jak do tej pory nie słyszałem o jakichś pękających ze starości rurkach OP, nawet tych najgorszych, chińskich, nie mówiąc o renomowanych firmach. Jedyne problemy o jakich słyszałem, to mechaniczne uszkodzenia, jakieś przewiercenie, przecięcie itp. Podejrzewam, że mogą mogą wytrzymać te 500 lat, mnie na pewno przeżyją.