darek2009 24.01.2017 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2017 Proszę o radę odnośnie dachu. Dom parterowy wybudowany w latach 90-tych pow. zabudowy ok. 150m2. Stan surowy otwarty. Ścianka kolankowa niska ok. 40-50cm. Ściany w dobrym stanie. Dom parterowy, strop betonowy grubości ok. 18cm. Dom ma dach dwuspadowy w bardzo złym stanie. Wydaje się, że dach był robiony prowizorycznie. Obecnie dach kryty papą , szczelny , nie cieknie, ale zrobiło się niewielkie siodło. Dom obejrzany przez kierownika budowy i oprócz dachu reszta wydaje się w porządku. Architekt ma wkrótce obejrzeć dom i zacząć robić projekt na wykończenie/przebudowę. Koszty grają dużą rolę. Pojawiła się koncepcja, żeby zamiast dachu dwuspadowego zrobić dach plaski. Na betonowym stropie położyć ocieplenie na to papę itd. Czy to będzie tańsze? Jeśli chodzi o kwestie estetyczne to płaski dach jest OK. Plan miejscowy też go dopuszcza. Czy strop wytrzyma obciążenie śniegiem? Co wybrać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perdit 27.01.2017 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2017 A co planujesz mieć na dachu? Dachówkę czy blachodachówkę? Przepraszam, że się podłączę pod temat, ale mój mąż chce blachodachówkę, a ja się zastanawiam czy to nie zbyt głośne rozwiązanie, jak np. będzie padał deszcz. My akurat będziemy mieć dach dwuspadowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
peppawutz 27.01.2017 23:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2017 A co planujesz mieć na dachu? Dachówkę czy blachodachówkę? Przepraszam, że się podłączę pod temat, ale mój mąż chce blachodachówkę, a ja się zastanawiam czy to nie zbyt głośne rozwiązanie, jak np. będzie padał deszcz. My akurat będziemy mieć dach dwuspadowy Głośne Ale być może niektórzy lubią takie odgłosy... Mieszkałem kiedyś w mieszkaniu poddaszowym z blachodachówką na dachu i była to dla mnie katorga. Teraz mieszkam w domu z dachem ceramicznym i podczas deszczu jest tylko przyjemny odgłos kapania wody a nie walenia o blachę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 28.01.2017 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2017 W/g mnie najlepiej się sprawdza dach żelbetowy z ociepleniem w środku. Spadek ok 10-20%. Kryty papą termo 5,2 mm z uplastyczniaczem. Dokładnie zrobiony to 20-30 lat spokoju. Żadne wichury niegroźne. Jan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 28.01.2017 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2017 Czy strop wytrzyma obciążenie śniegiem? projektant konstrukcji przeliczy Ci strop i powinien odpowiedzieć na to pytanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts