Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co jest nie tak z tym piecem? - Defro Optima Comfort 10kW

zimazima

Recommended Posts

Witam ciepło :)

Czy ktoś podjąłby się choćby pobieżnej analizy problemu - zostałam palaczem całoetatowym (przedtem jedynie jako dorzucacz)

w następującym układzie, jak poniżej podam. Właśnie się dokształcam i wychodzi że coś tu nie gra. Detale:

-dom z poddaszem użytkowym około 90 mkw., lata 60 XX wieku, nieocieplony,

-wg "audytu" na ciepłowlasciwe.pl maksymalna moc grzewcza potrzebna 25kW, przeciętna 12kW

-piec Defro Optima Komfort-N (nie wiem co to za "N") 10kW

-zużycie węgla na sezon 5-6 ton.

-nie jestem w stanie uzyskać stałej temperatury większej niż 60st. bez ciągłego dokładania

-ogólnie najlepsi(?) palacze na tym piecu osiągają jako-taką temperaturę w domu za pomocą dokładania co 2 godziny

-mój maksymalny osiąg to mniej więcej stała temperatura na piecu 40-50 stopni, letnie kaloryfery, w domu "tak se" ciepło, był niebieskawy płomień i ładny żar, nie dymiło się

-żeby się jakoś paliło, uchylam dolne drzwi, choć w instrukcji pisze że nie należy

-ogólnie palacze inni w tym domu zostawiają klapę popielnika rozszczelnioną, a to okienko w klapie zamknięte całkiem.

dzisiaj doszłam do wniosku że przecież ten węgiel się tam kisi, a może nie?

-inni radzą sobie z tym też w ten sposób, że dają dużo węgla, jest trochę mocno ciepło, potem znowu jest zimno

-z tego co widzę, chyba nie można w tym piecu palić od góry, bo ma tylko jeden wlot powietrza, w klapie przy popielniku

(jako warunek podaja na stronach o paleniu od góry - wlot wtórny powietrza - nie ma nic na tych drzwiczkach do podawania węgla)

-ogólnie to nie chciałabym zamieszkać w tej kotłowni, a na to się zanosi

-aha, i jest jakiś problem z rurą do komina, była za krótka i ją zmontowali z dwóch(?) i zardzewiała, i jeszcze ten sterowniczek co tam jest (szyber?) też zardzewiał

Co tu może nie grać? (Proszę o porady dostosowane do faktu że jestem raczej zielona, bywają w domu jacyś "fachowcy" niby też,

ale ja nie wiem, czy oni są do końca fachowi.)

PARDON, coś źle kliknęłam i dodałam 2 tematy, jakby jeszcze tego było mało.

Edytowane przez zimazima

Kociołek prawdopodobnie jest za mały, jak na nieocieplony dom 90 metrów. W danych technicznych kotła podają zużycie węgla przy mocy nominalnej 1,5kg/h (dobrego węgla 28MJ/kg) . To daje trochę ponad 1 tonę na miesiąc. Ty spalasz 5-6 ton na sezon. Czyli, większość sezonu Twój kocioł pracuje w okolicy maksymalnych możliwości.

Nie wspominasz nic na temat stosowanego opału. W instrukcji podają węgiel orzech, typu 31-2, kaloryczność minimum 24MJ/kg. Jeśli węgiel jest drobniejszy i mniejszej kaloryczności, to osiągnięcie znamionowej mocy 10kW może być nieosiągalne.

A w tym filmiku prezentacyjnym nie ma rozety w drzwiczkach - więc jest to element wymagany, czy nie jest?

Aha, i czy stałopalność to jest czas "ile się będzie dobrze palić bez dokładania" czy "ile będzie się palić aż się wypali"? Znaczy w tym układzie, palenie od dołu, mamy tą stałopalnośc aż 2 godziny?

(Dziękuję za dotychczasowe odpowiedzi)

Edytowane przez zimazima