mchrol 25.01.2017 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2017 Panowie i Panie, Jestem w trakcie uzyskiwania pozwolenia na budowe. Dzialka jest opisana w "wypis i wyrys z gruntu " jako tereny orne VI klasy uzytkowej. Miejscowy Plan zagospodarowania jest uchwalony i oczywiscie obejmuje budowe domow jednorodzinnych. 1.W ktorym momencie i kiedy powinienem taka dzialka odrolnic ? 2. Czy dostane pozowlenie na budowe ? Wniosek zostal juz zlozony przez architekta prowadzacego w starostwie. 3. W jaki sposob odralnia sie dzialke ? 4. Czy mozna odrolnic dzialke tytlko pod domem ? Dziekuje za wszelka pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szymek008 25.01.2017 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2017 Wszystkiego dowiesz się w swoim starostwie. Z doświadczenia mogę powiedzieć, że co starostwo, to inne zasady. Niekoniecznie będziesz musiał odralniać działkę. Ja na przykład miałem tereny rolne 4 klasa i nie musiałem tego robić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamila. 25.01.2017 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2017 Nie myl odrolnienia z wyłączeniem z produkcji rolnej bo to są zupełnie dwie różne sprawy Jeśli w MPZP działka jest na terenie przeznaczonym pod budownictwo mieszkaniowe, wówczas należy wystąpić o wyłącznie z produkcji rolnej. Do 500 m2 nie pobierają żadnych opłat Trzeba to zrobić przed wystąpieniem o PNB. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jaro0106 25.01.2017 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2017 A powyżej trzeba płacić w moim przypadku 1178 m z tego 500 w gratisie kwota za odrolnienie około 17 tyś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamila. 25.01.2017 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2017 Decyzja uprawomocnia się w ciągu 14 dni od daty jej wydania - ważne dla tych, którym się spieszy Nam załatwienie tej sprawy z geodezją zajęło półtora miesiąca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mchrol 25.01.2017 20:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2017 Dzieki za odpowiedz. Ja dzis rowniez dzwonilem do swojej gminy, potem do starostwa , wydzialu budownictwa. Dowiedzialem sie takze, ze jesli ziemia jest rolna klasy 4-6 o pochodzeniu organicznym to trzeba zlozyc taki wniosek o "odrolnienie" Sprawdzilem informacje o pochodzeniu gleby i moja dzialka jest o pochodzeniu mineralnym ( jesli dobrze to ujalem ) , w zwiazku z czym powinienem bez problemu otrzymac pozwolenie na budowe domu a samo odrolnienie moge zaczac robic w trakcie budowy domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jaro0106 25.01.2017 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2017 Nie dostaniesz pozwolenia na budowę jak nie będziesz miał decyzji o odrolnieniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wybuduję czy nie 25.01.2017 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2017 Nie wiem jak u Ciebie ale ja tydzień temu jak byłem u kierownika budowy/architekta (to jedna i ta sama osoba) to Pan poprosił nas (żonę i mnoe) o napisanie na zwykłej kartce. " Proszę o wyłączenie z proukcji rolnej 500m2 działki o numerze ... w obrębie ... w miejscowości ... gmina..." Podpisaliśmy to oświadczenie i temat się zakończył. Nic nie płaciliśmy. Rodzaj gruntu: Grunty orne IIIb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mchrol 26.01.2017 09:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2017 Nie dostaniesz pozwolenia na budowę jak nie będziesz miał decyzji o odrolnieniu A powiedz jaka klase ziemi masz i jakiego pochodzenia ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DziadekT 26.01.2017 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2017 Nie potrzeba, co do zasady, decyzji o wyłączeniu, jeśli jest to ziemia klas od IV do VI pochodzenia mineralnego (a zankomita większość gleb tych klas jest pochodzenia mineralnego). Art.*11.*1.*Wyłączenie z produkcji użytków rolnych wytworzonych z gleb pochodzenia mineralnego i organicznego, zaliczonych do klas I, II, III, IIIa, IIIb, oraz użytków rolnych klas IV, IVa, IVb, V i VI wytworzonych z gleb pochodzenia organicznego, a także gruntów, o których mowa w art. 2 ust. 1 pkt 2-10, oraz gruntów leśnych, przeznaczonych na cele nierolnicze i nieleśne - może nastąpić po wydaniu decyzji zezwalających na takie wyłączenie. Wyłączenie z produkcji do 500 m kw pod budynek mieszkalny jednorodzinny jest wolne od opłat, niezależnie od klasy gleby. Art.*12a.*Obowiązek uiszczenia należności i opłat rocznych, a w odniesieniu do gruntów leśnych również jednorazowego odszkodowania, o którym mowa w art. 12 ust. 1, nie dotyczy wyłączenia gruntów z produkcji rolniczej lub leśnej na cele budownictwa mieszkaniowego:1) do 0,05 ha w przypadku budynku jednorodzinnego;2) do 0,02 ha, na każdy lokal mieszkalny, w przypadku budynku wielorodzinnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ACCel 27.01.2017 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2017 Wszystko zależy od tego co powie urzędnik, u mnie w starostwie przy gruncie IVb dają od ręki pieczątkę, że "nie wymaga decyzji". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fleszu1 29.01.2017 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2017 A u mnie - Starostwo powiatowe w Krakowie - było jeszcze inaczej. Na etapie rozpatrywania przez gminę wniosku o wydanie WZ przyszło pismo ze starostwa powiatowego, że umorzono postępowanie w zakresie zgodności z przepisami o ochronie gruntów rolnych i leśnych. NIc poza tym nie musiałem załatwiać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zmija165 30.12.2017 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2017 Z ciekawości jak skończyła się sprawa? sama jestem na etapie zakupu działki o takich samych parametrach i nie wiem czy odralniać całość czy tylko te 500m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts