marcin_5 25.01.2017 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2017 Jakie piany polecacie do montazu okien PVC? Warto dopłacać do pianek wysoko-elastycznych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan Kalita 26.01.2017 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2017 A do jakich okien? Jakie gabaryty? Jaki montaż? To ma bardzo duże znaczenie. Montażyści z którymi współpracuję robią na Penosilu i czasem na Tytanie. Rodzaj piany dobiera się do w/w parametrów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 26.01.2017 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2017 A do jakich okien? Jakie gabaryty? Jaki montaż? To ma bardzo duże znaczenie. Tak jak materiał na gacie i ich rozmiar ma znaczenie dla doboru gumki:-). Panie administratorze było wcześniej nie usuwać moich pierwszych "gaci", to by wszyscy wiedzieli o co chodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_5 26.01.2017 12:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2017 A do jakich okien? Jakie gabaryty? Jaki montaż? To ma bardzo duże znaczenie. Montażyści z którymi współpracuję robią na Penosilu i czasem na Tytanie. Rodzaj piany dobiera się do w/w parametrów. Do okien PVC. Gabaryty różne od dużych przeszkleń 2.2x2.2 do małych okien 1.2x0.6. Montaż w licu muru lub z niewielkim wysunięciem. Czy dobrze rozumiem, że im większe okno tym elastyczniejszą pianę trzeba użyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 26.01.2017 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2017 Czy dobrze rozumiem, że im większe okno tym elastyczniejszą pianę trzeba użyć? Panie Kolego, rzecz jest w istocie bardzo prosta. Używając wysokoelastycznej piany montażowej przyczynia się Pan do lepszego kompensowania naprężeń powstających w wyniku rozszerzalności liniowej kształtowników okiennych. W grę wchodzą zatem cztery "składniki" jednocześnie: 1. Długości elementów ( wymiary okien), 2. Barwa. 3. Przyjęta szerokość szczelin dylatacyjnych. 4. Temperatura w jakiej odbywa się montaż. Z góry zakładam, że ani Pan, ani obsługujący Pana sprzedawca nie zadacie sobie trudu liczenia czegokolwiek, bo w tym względzie wszyscy działają "na oko". coś na zasadzie: "Zrobimy luz 2 cm i będzie ok:-)". Raz jest, a raz nie i w połączeniu ze "sztywną" pianą" masz Pan, Panie Kolego banana. Pianka wysokoelastyczna być może sprawi, że banan będzie mniejszy albo tym razem w ogóle nie będzie dostawy bananów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Okse 26.01.2017 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2017 Odniosę się tylko do punktu 4 bo reszta jest oczywista.Niestety klienci sami wymuszają naginanie technologii w tym punkcie.Wystarczy spojrzeć choćby teraz. Jakie mamy temperatury. Jak często nastepują przejscia przez zero. Ile widać wokoło prowadzonych montaży. Na własne źyczenie proszenie się o późniejsze kłopoty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMichal 26.01.2017 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2017 Witam Czy dobrze rozumiem, że im większe okno tym elastyczniejszą pianę trzeba użyć? Widzę tutaj "dobrze" wykonaną pracę marketingową oczywiście przez sprzedawców piany FLEX Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
theme 26.01.2017 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2017 Ja tak na marginesie dodam kilka słów jak już o piankach gadamy. Pokusiłem się o zakup piany CERESIT White TeQ Quattro. To już dawno temu było ale się nie chwaliłem. Co mogę powiedzieć - mi nie podeszła pod żadnym względem. No może puszka ładniejsza jak u innych. Montaż na jesieni, temperatura około +15 stopni, pianka przyniesiona z ciepłego pomieszczenia. Wszystko robione zgodnie ze sztuką itd itd. Wyrąbałem cały gaz z piany, a jeszcze sporo zostało mi w puszcze. Co najśmieszniejsze Inwestor przyszedł ze swoją pianką (no-name za 5zł) i miała ona znacznie większą wydajność. Nie chcę komuś robić czarnej reklamy ale kupiłem ją pierwszy i ostatni raz. Oczywiście opinia nie jest pisana na podstawie puszki a całego kartonika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_5 26.01.2017 16:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2017 Widzę tutaj "dobrze" wykonaną pracę marketingową oczywiście przez sprzedawców piany FLEX Być może, ale właśnie dlatego pytam, żeby się dowiedzieć, czy jest sens upierać się przy montażu i dopłacać do piany bardziej elastycznej. Pytałem montażystów i używają pian standardowych (zielonych), ale znanych producentów. Słyszałem też od innych,że jak piana jest niebieska, zielona albo różowa to jest dobra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
theme 26.01.2017 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2017 Teraz jest chyba najgorszy okres do montażu. Wszystko zamarza i rozmarza za chwilę. Sprawdź czy nie masz lodu albo mocnego szronu na murze w miejscu montażu. Pianą ja osobiście bym się aż tak nie przejmował. Są rzeczy ważniejsze jak ta czy inna piana. Wiem, ze Koledzy z forum mogą mnie tu zlinczować. Szczególnie, że ja jestem od drzwi a nie od okien . Zapytaj lepiej jak powinien wyglądać prawidłowy montaż okien krok-po-kroku i czego nie powinni montażyści robić pod żadnym pozorem. P.S. dobrze że pytasz, bo jak każdy nie chcesz dać się wydoić ze swoich pieniędzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 26.01.2017 22:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2017 Do ceresitu white nie mam zastrzeżeń (może dlatego że użyłem jej do drzwi wewnętrznych). Od jakiegoś czasu testuję tą niebieską pianę. Na kolana nie powala, ale daję jej szanse, bo sposób jej promocji (nienachalna demonstracja elastyczności) mi odpowiada. Z ciekawości o jakiej dopłacie mowa? Fakt że kosztuje niemal 2x tyle co tania piana (ale wyglądająca na dobrą), ale zaledwie kilka zł. więcej na puszcze niż klasyczna z tej samej firmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 27.01.2017 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2017 Słyszałem też od innych,że jak piana jest niebieska, zielona albo różowa to jest dobra Tak, tak. A czerwone samochody są najszybsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Okse 27.01.2017 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2017 Najlepsza jest czerwona....tak pięknie z czerwonymi latarniami sie kojarzy. Ciekawe co jeszcze ludzie wymyśla ? Kiedy pojawi sie czarna ? Ja chcę czarnej wysokiej tzn. wysoce rozprężnej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sokratis 30.01.2017 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2017 A do jakich okien? Jakie gabaryty? Jaki montaż? To ma bardzo duże znaczenie. Montażyści z którymi współpracuję robią na Penosilu i czasem na Tytanie. Rodzaj piany dobiera się do w/w parametrów. Na pewno jakość kleju ma duże znaczenie dla montażu okien, ale tutaj trzeba jeszcze potrzebna jest ręka fachowca i spełnienie pewnych założeń montażowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts