AKW1719515110 25.01.2017 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2017 Witam. Przymierzam się do budowy domu, w którym głównym źródłem ogrzewania ma byc gruntowa pompa ciepła - tak do paru dni wstecz myślałem. Podczas otrzymywania wycen na domek, wiele firm, delikatnie rzecz ujmując odradza mi gruntową pompę ciepła, właśnie na występujące w rejonie budowy domu szkody górnicze (fakt, że 1. kat, ale zawsze to szkody), tłumacząc to tym, że nikt nie będzie brać odpowiedzialności, co się może wydarzyć w przypadku jakiegoś tompnięcia, czy nie zostanie naruszona instalacja (sondy pionowe) itd... W związku z tym moje pytanie, czy ktoś z forumowiczów miał podobny problem (dylemat, czy jednak nie zmienić źródła ogrzewania)? A może ktoś pomimo występowania szkód górniczych ma zamontowaną gruntową pompę ciepła, czy nie było problemów z kolektorami itd? Z góry dziękuje za wszystkie odpowiedzi Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 25.01.2017 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2017 Załóż powietrzną i masz spokojny sen. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 25.01.2017 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2017 (edytowane) Jeśli nie Pci to bufor z grzałką, przy wykorzystaniu taniej taryfy koszt będą zadawalające.Kilku forumowiczów na FM korzysta z takiego ogrzewania i chwali sobie taki rodzaj źródła ciepła.Podstawa to dobrze ocieplić dom. Edytowane 25 Stycznia 2017 przez Tomaszs131 Dopisek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobosil 13.07.2017 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2017 po prostu trzeba szukać, ktoś na pewno w końcu tej gwarancji ci udzieli. sprawdzałeś tylko okoliczne firmy? ile lat gwarancji na dolne źródło oferowali? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant marki Junkers 01.08.2017 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2017 (edytowane) Witam, Jeżeli ma Pan obawy przed zastosowaniem gruntowej pompy ciepła z sondami pionowymi, dobrym rozwiązaniem może być zastosowanie kolektorów poziomych. Alternatywą jest również zastosowanie powietrznej pompy ciepła. Takie rozwiązanie pobiera ciepło niskotemperaturowe bezpośrednio z otoczenia budynku, więc nie jest wymagana budowa kolektorów gruntowych. Marka Junkers posiada w swojej ofercie sprawdzone pompy ciepła typu powietrze-woda z rodziny Supraeco. ModerowanoPozdrawiam, ________________________________ Konsultant marki Junkers Edytowane 1 Sierpnia 2017 przez Tomaszs131 Reklama niezgodna z regulaminem PP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts