rysik007 25.01.2017 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2017 Witam,chciałbym prosić o radę doświadczonych w remontach forumowiczów. Ekipa remontowa w moim mieszkaniu kładła gres, wyszło 3,7 metrów powierzchni do pokrycia. Następnie dostałem rachunek za klej który mnie trochę zdziwił. "Fachowcy" utrzymują, że wykorzystali 2.5 worka (worek ma 25 kg) kleju sopro. Sprawdziłem informację w internecie i specyfikacja mówi o zużyciu 3-5 kg ma metr kwadratowy. Nowe budownictwo więc podłogi są równe. Gres ma rozmiar 62 x 31. Czy możliwe, że rzeczywiście tyle kleju było potrzebne ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ag2a 25.01.2017 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2017 jeśli było w miarę prosto to powinien jeden worek wystarczyć. Często te normy są zaniżone ale bez przesady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 25.01.2017 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2017 Witam, chciałbym prosić o radę doświadczonych w remontach forumowiczów. Ekipa remontowa w moim mieszkaniu kładła gres, wyszło 3,7 metrów powierzchni do pokrycia. Następnie dostałem rachunek za klej który mnie trochę zdziwił. "Fachowcy" utrzymują, że wykorzystali 2.5 worka (worek ma 25 kg) kleju sopro. Sprawdziłem informację w internecie i specyfikacja mówi o zużyciu 3-5 kg ma metr kwadratowy. Nowe budownictwo więc podłogi są równe. Gres ma rozmiar 62 x 31. Czy możliwe, że rzeczywiście tyle kleju było potrzebne ? U mnie wyszło średnio 4 kg/m2, posadzki z miksokreta więc równe. Chyba, że u Ciebie walili tego kleju trzy razy grubiej niż trzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rysik007 25.01.2017 13:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2017 Gres ma być łączony w jednym miejscu z panelami grubymi na 10mm. Pod panelami będzie podkład z poliestru 5mm. Może nawalił tyle żeby wyròwnać? Podkład się trochę ugniata ale pewnie w sumie to będzie 12-13 mam.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rysik007 25.01.2017 13:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2017 Panele jednak 8mm. W sumie podłoga z panelami będzie 10-12mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiesiek6308 25.01.2017 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2017 Jeżeli dali na grzebień 10 mm lub wyższy to mogło i tyle wyjść ( oczywiście z wyrzuconym klejem ostatniego rozrobionego wiadra). Mogło do tego przyczynić sie równanie docelowego poziomy płytki - inna podłoga np. panele a też mogły się częściowo przyczynić nierówne płytki. Panowie norma wskazana 3 do 5 kg /m2 to być może przy warstwie 2 mm kleju ale w życiu nie na podłodze. Klej jest bardzo ciężki i kilogram to prawie w garści zmieścisz.Ponadto nie można liczyć na to, że nowe budownictwo to posadzki równe. Można tak twierdzić po przyłożeniu długiej min. 2 metrowej łaty aluminiowej z poziomicą. Ja swego czasu położyłem trochę tych metrów i zawsze kleju szło więcej niż podane było w normach tym bardziej, że ja zawsze przed położeniem na ścianach czy też na posadzce zaciągałem całość warstwą rzadkiego kleju ( tzw. szpachlowanie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kita86 25.01.2017 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2017 Też paręset metrów położyłem i te normy zużycia to nigdy sie nie sprawdziły zawsze za mało. A co do posadzki to są ładne na wygląd a w praktyce mają małe nierówności. Ja o ile to możliwie mierze 3 metrową łatą i zawsze są nierówności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kita86 25.01.2017 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2017 Ale te 2,5 worka to za dużo. Ja bym nie dał wiary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SO-JER 25.01.2017 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2017 Kłócisz sie o 50zł a gres kosztował ładnych kilka stowek? serio czy ekipa zaszla Ci za skore? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiesiek6308 26.01.2017 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2017 Ja czasem się dziwię ludziom, którzy narzekają na większe zużycie materiału mając przy tym gwarancję wykonania pracy ,, na bank,,. Fakt woreczek kleju elastycznego 50 zł. Ale załóżmy, że inwestor zyskuje ten worek kleju kosztem złego położenia gresu, który powiedzmy za rok i jeden dzień zaczyna odparzać się, pukać i ruszać np. dwie płytki w środku podłogi. Wówczas naprawa tego stanu powiedzmy przez innego wykonawcę wyniesie dużo więcej plus kurz, nerwy, bałagan. Nie jestem za oszukiwaniem na materiałach a nawet wrogiem tego stanu rzeczy , gdyż to ma krótkie nogi. Podejrzewam też, że firma która ma dobrą opinię nigdy nie poszłaby na to by fikcyjnie coś zawyżać. Na szali jest dobro tego wykonawcy. Pamiętamy, że zło idzie daleko i szybko. Ponadto jeżeli nie mamy zaufania do wykonawcy to baczniej przyglądamy się jego poczynaniom, widzimy czy faktycznie materiał jest na miejscu i czy został zużyty. Pozdrawiam wszystkich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts