Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Prysznic - sączenie się wody na zewnątrz

tomek_byd

Recommended Posts

Witam,

mam problem z sączeniem się wody poza kabinę prysznicową. Kabina to wnęka z drzwiami prysznicowymi. Nie ma brodzika tylko płytki z odpływem liniowym. Na łączeniu ścian i podług są listwy plastikowe. Drzwi zostały zasilikonowane dookoła od zewnątrz. Na zewnątrz po jednej ze stron brakuje mi płytki bo jest rura i w przyszłości miało to być wykończone i dzięki temu widzę co się dzieje. Po pewnym czasie od wzięcia prysznica w miejscu brakującej płytki pojawia się zawilgocenie wychodzące z narożnika. To samo dzieje się po drugiej stronie tylko tam jest blisko ościeżnica drzwi i zaczęła się wypaczać. Fugi są raczej ok. Wydaje mi się, że woda spływając po ścianie lub stojąc na płytkach przy ścianie wsiąka pod listwę plastikową i pustką za nią przepływa na zewnątrz brodzika.

Pytanie jak można to uszczelnić. Czy da się wstrzyknąć coś za listwę żeby wypełnić całą pustkę? Nie chciał bym uszkadzać listew więc to powinno być coś mocno płynnego żeby dało się wstrzyknąć strzykawką z igłą.

WP_20170125_001.jpg WP_20170125_002.jpg WP_20170125_003.jpg

Trzeba by się zastanowić nad całością wykonania - jaki typ fugi, czy epoksydowa?, co jest pod płytkami? jaki sposób zabezpieczenia i izolacji?, wykończenie listwami plastikowymi to też trochę nieporozumienie bo po niedługim czasie staje się nieszczelne, a niekiedy woda wlewa się tak jak podejrzewasz w profil listwy i prócz tego, że przecieka gnije i dochodzi do zagrzybień.

Nie wnikam w to kto to robił i wg jakich zasad, ale chyba zrobione jest to niedbale i po pewnym czasie pojawiły się problemy, a będzie jeszcze gorzej.

Niestety jeżeli sprawdzą się moje podejrzenia jedynym ratunkiem wydaje się zmiana całego sposobu wykończenia narożników, połączeń i fug.

Pod płytkami jest folia w płynie więc nie ma ryzyka zalania sąsiada i właśnie po niej woda sączy się na zewnątrz. Płytki są ładnie, równo położone przez fachowca. Niestety ze względu na fundusze fugowanie było we własnym zakresie. Akurat to robiła żona ale na 99% fuga jest dobrze wciśnięta między płytki. Niestety połączenie płytka-listwa nie jest chyba dobrze zrobione bo tu ciężko w ogóle wcisnąć fugę. Albo zostaje brzydki ślad na ścianie albo jest mikroskopijna. Fuga to Atlas elastyczna z Castoramy według sprzedawcy nadająca się do kabin prysznicowych. Zdjęcia nie do końca pokazują ostateczny efekt. Według mnie trochę krzywdzące jest stwierdzenie o niedbałości ale to kwestia drugorzędna.

Co do rozwiązania problemu to rozumiem, że najskuteczniejszym sposobem było by wycięcie wszystkich listew poziomych i pionowych z części prysznicowej i zastąpienie ich wypełnieniem silikonowym? Jak by to nie pomogło to tylko wycięcie fug z części poziomej i zastąpienie ich fugą epoksydową?

Tak, czymś co byłoby elastyczne i szczelne....fuga zwykła nawet ta najlepsza nadaje się do kabin ale na powierzchnie pionowe, na poziome stosuje się bardziej trwałe i jak najbardziej uplastycznione.

Niedbałość w mojej wypowiedzi nie odnosi się do staranności, ale dokładności wykonania wypełnień. Jak sam zauważyłeś fuga jest cienka i przez to bardzo krucha, nietrwała i przez to nieszczelna.

Spotkałem się z wykończeniem listwami z tworzywa sztucznego - wszystkie były montowane na klej do szyb nie sylikon który w tych warunkach jakim jest spód kabiny z płytek nie jest trwały.