anika1003 25.01.2017 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2017 Spotkałam się dzisiaj z dość dziwnym "projektem"... Pani pytała o aranżację salonu, ale zwróciłam uwagę na dość "dziwne" rozwiązanie garażu. Zdjęcie jest zapożyczone, umieściła je Inwestorka na pewnej grupie pokazując projekt. Pozwoliłam sobie zdjęcie pokazać tu i potwierdzić moje odczucia odnośnie zaprojektowanego garażu. Z racji tego, że posiadam wykształcenie kierunkowe w tym temacie, zastanawiam się jak nazwać taką "pomysłowość" architekta. Co najlepsze, Inwestorka nie była świadoma błędów architekta dewelopera. Poparło mnie kilka osób odnośnie rozwiązania, ale chciałabym zapytać co sądzicie o takim projekcie? 1. Zwróciłam uwagę na 12cm ściankę oddzielającą garaż od reszty domu. Co prawda garaż jest w bryle domu, ale.... na logikę biorąc, to tak jakby auto stało w pokoju... Brakuje izolacji, gdyż garaż jest miejscem chłodnym, wątpię, żeby przewidziano w nim ogrzewanie... więc robi się w tym wypadku z niego mega mostek termiczny... 2. Drzwi do garażu wychodzą prawie w salonie/aneksie... więc będzie czuć spaliny w części domu, w której nie powinno być takiej sytuacji! 3. Brak wiatrołapu, przez co mamy kolejne wychładzanie się domu... Pomijając resztę rzeczy, to te 3 sprawy rzuciły mi się od razu w oczy... Widziałam również pozostałe piętra, które... lepiej nie mówić, bardzo ciasno, klaustrofobiczne korytarzyki... no ale to już kwestia Inwestora. Skupiłam się na błędach konstrukcyjnych. Czy Ktoś również popiera moje zdanie? Z racji tego, że jestem na początku drogi projektowej, chociaż z małym bagażem już, to chętnie dowiem się na takim przykładzie jak powinno być, co jest źle a co w tej (jak dla mnie) fuszerce jest kategorycznie zabronione? Najlepsze jest to, że dom już stoi w stanie surowym otwartym Jeśli Ktoś jest skłonny do dyskusji i napisania swoich argumentów czy mam rację czy nie na ten temat, to z chęcią poczytam opinie- zaznaczając że nie jest to mój projekt i nie jest mój dom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamila. 25.01.2017 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2017 Może właścicielka lubi garażowe zapaszki a zimno wpadające z garażu będzie mieszać z ciepłem potraw kuchennych i jakoś się ta temperatura wyrówna A na poważnie Brak mi słów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anika1003 25.01.2017 22:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2017 Dowiedziałam się, że nie jest to O DZIWO :jawdrop:projekt i inwestycja deweloperska... Pani ma swojego architekta i jest to projekt indywidualny... co jeszcze bardziej mnie szokuje. Działka podobno jest wąska, no ale... bez przesady... Teraz są wątpliwości, czy ocieplić garaż od wewnątrz i czy zrobić grubszą ścianę, ale jak dla mnie to będzie już mega ciasno... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts