Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

4 tony ekogroszku vs lpg

Lovinia

Recommended Posts

• Odpowiedzi 50
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

groszek

4 000 kg x 7 kWh x 0,7 /sprawność kotła/ = 19 600 kWh

propan

19 600 kWh : 6,9 kWh/litr x 0,98 /sprawność kotła/ = ok. 2 800 litrów.

Średnia cena propanu w 2016 r ok. 1,3 zł/litr.

2 800 litrów x 1,3 zł = ok. 3 600 zł

Wartości przybliżone.

Nie jest znana kaloryczność węgla /przyjąłem 7 kWh/kg/ i faktyczna sprawność kotła węglowego.

Litry.

Najczęściej przyjmowaną jednostka rozliczeniową propanu są litry.

Przeliczając na m3

1 m3 = 3,94 litry, czyli m3 propanu kosztuje ok. 5,2 zł.

Ważne.

Powyższe wyliczanki dot. własnego zbiornika, a nie zbiornika w dzierżawie, tym samym cen propanu na wolnym rynku.

Greengaz to wychodzi z obliczeń które przytaczasz ze LPG podobnie kosztowo do węgla. A węglem dwukrotnie taniej niż gazem ziemnym A gazem ziemnym o 1/3 taniej niż LPG przy dzisiejszych cenach. To jak to jest? Dawno nie liczylem ale chyba 1kwh z węgla jest przynjamniej 2x tańsza od 1kwh z lpg?

zaś 1l lpg teraz to nie przypadkiem 1,8PLN?

Od lat propanem jest taniej niż gazem ziemnym.

99% tabelek, porównań dostępnych w internecie dotyczy zbiorników w dzierżawie i cen propanu dyktowanych przez koncerny.

Te ceny mają niewiele wspólnego z cenami rynkowymi.

Cena propanu zrównuje się z ceną gazu ziemnego przy cenie propanu ok. 1,68 zł/litr.

W tej chwili jest drożej niż gazem ziemnym, ale jeśli ktoś tankował latem w cenie 1,3 zł/ litr to ma grzanie o ok. 20% taniej, nie wspomnę o wczesnej wiośnie 2016, gdy propan kosztował 1,0 zł/litr.

ja czasami ogrzewam propanem garaż. Ale właśnie z tego co liczylem to juz wychodziło sporo drożej niz z ziemnego.

Ale...

Ogrzewam go grillem z butli którą kupilem latem do grilowania. Jak było -15 na podwórku to całkiem ładnie dało sie ogrzać garaż

E..tam. Propan w butli 11 kg /21,5 litra/ kosztuje ok. 45 zł, czyli litr trochę ponad 2 zł, wiec 'tylko' 20-25% drożej.

1kg węgla 24 MJ to 6,66kwh

26 MJ-7,22kwh

28Mj- 7,77kwh

Sprawność kotła to zależy od urządzenia oraz sposobu palenia a rozbieżność może być ogromna.

Zgadza się.

Na tym polega trudność porównań kocioł na paliwo stałe vs gaz ziemny, propan, PC, prąd bezpośrednio.

Jak się bardzo chce to zwolennik każdej z opcji może udowodnić swoje racje.

Witam- to ja wchodzę w lpg instalacja ok. maja się zakończy i po okrągłym roku zobaczymy jaki jest rzeczywisty przelicznik ekogroszku na lpg. Nie będę robił w pierwszym roku żadnych dociepleń , aby nie fafszować wyniku. Myślę , że dużo osób w najbliżych latach będzie robić podobny ruch to będą gotowe dane.

http://cieplowlasciwie.pl/

Tutaj uzyskasz jakąś poglądową wartość. Gaz zimny 20-40% drożej jak propan nie wiem ale chyba jeszcze gożej

Patrz #6.

Poza tym w cieplowlaściwe można do porównać wstawić dowolną cenę paliwa.

Bardziej prawdziwe będzie odniesienie do już uzyskiwanego zużycia.

Patrz #6.

Poza tym w cieplowlaściwe można do porównać wstawić dowolną cenę paliwa.

Bardziej prawdziwe będzie odniesienie do już uzyskiwanego zużycia.

Dlatego ja porównuje swoje spalanie do ludzi w podobnych domach co mają gaz i wychodzi ekogroch taniej. U mnie na przepłaconym ekogrochu kwh wychodzi ok 15gr zimą. Latem to już inna bajka koszt porównywalny z gazem.

P.S nie mam ochoty na wojenkę gazowo węglowa :) Na moje węgiel narazie powodzenia

A ocieplenie jakie ma??

Porównywanie domów, ociepleń i na tej podstawie wyciaganie wniosków co do kosztów ogrzewania jest bezprzedmiotowe.

Nawet dwa domy stojące obok siebie, te same projekty i ekipy budowlane nie poddają się porównaniom.

W tych samych domach wystarczy różnica w ilości osób, sposób odżywiania /w domu, poza domem/, zużycie cwu, początek i koniec sezonu grzewczego i najważniejsze - komfort cieplny i wystąpią różnice większe niż 20%.