Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

4 tony ekogroszku vs lpg

Lovinia

Recommended Posts

• Odpowiedzi 50
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Kiedys mieszkalem gdzie mialem okazje palic w piecu ( w smieciuchu) co trzy dni po czyszczeniu wygladalem jak gornik po pracy.I uwielbialem jak piec mi "fuknął" i caly bylem do mycia .A teraz w " kotłowni" mam i kabine prysznicową i pralke tak czysto jest Edytowane przez CafeDelTom27

Jest sporo osób na forum które rocznie przy pompie mają wyniki w okolicach 1200-1500zl, jednak w większości są to domy 110-130 M2.

Popatrz na moją stopkę. Mam zapotrzebowanie ponad 12 700 zatem dzieląc przez optymistyczny cop 3 daje nam ponad 4200. W G11 zaplacilbym około 2500zl.

Po wizycie xmsg wyszło mi kilka mostków termicznych, zatem by było lepiej muszę jeszcze popracować

Kiedys mieszkalem gdzie mialem okazje palic w piecu ( w smieciuchu) co trzy dni po czyszczeniu wygladalem jak gornik po pracy.I uwielbialem jak piec mi "fuknął" i caly bylem do mycia .A teraz w " kotłowni" mam i kabine prysznicową i pralke tak czysto jest

Wiesz ja nie patrzę pod kątem śmieciucha tylko tego co mam ekogrocha i jak bym miał wybór 2500czy 5000 to wiesz....

Dlaczego podajesz ceny w g11 chyba każdy grzejący prądem ma g12 lub g12w. Nawet ja na same bytowe mam g12w.

Wiele osób twierdzi ze g12 to wyrzeczenia itd. Dlatego podaje wyliczenia w g11 bo nawet w g11 się opłaca :)

To logiczne ze w g12 wyjdzie taniej, niestety nie dla wszystkich.

Mam znajomych którzy twierdzą ze przejscie na g12 im się nie bedzie opłacać a mają gruntówki.

15 białego na scianie, 15 białego na podłodze, 10 białego !!!! na stropie

Jeśli nie przyjdzie kataklizm to sezon C.O. + CWU u mnie nie powinien przekroczyć 2000zł. Sąsiad zakłada ze te 3 tony mu wystarczą i pewnie ma racje.

Coś z tym sąsiadem kiepsko - domek wygląda dobrze ocieplony o wiele lepiej od mojego i na 120 m2 spali 3 tony a ja w średniaczku pod względem ocieplenia i na 240 m2 powierzchni ogrzewanej też spalam średnio 3 tony ( no u mnie groszek tańszy bo kupuje na kopalni) a jedynie czym się teraz martwię to przegrzewanie domu. Może ma tam jakieś duże straty w paleniu albo przewymiarowany kocioł kilka razy.

Wg mojego diświadczenia na weglu za który przepłaciłem (dupa jestem) 24Mj/kg zapłaciłem 700zł za tone płace ok 15gr za kwh (po uwzględnieniu sprawności)kupując węgiel rozsądnej uzyskałbym, niższy koszt kwh.

Wg twoich danych litr kosztuje 1,3zł i ma 6,9kwh co daje ok 19gr za kwh.

Roczny koszt obsługi kotła to kominiarz powiedzmy 150 i prąd ok 50zł

Przy gazie nie wiem jakie są koszty i czy w ogóle są dzierżawy baniaka,tankowania, serwisu, przeglądów to samo dotyczy się kotła.

Pzatym to źródło podaje trochę wyższe ceny(pierwsze z brzegu) zwłaszcza przy dzierżawie:

http://www.chemline.pl/sprzedaz-gazu-grzewczego/archiwum-cen-gazu/

Pozatym przez ostanie lata cieszyliśmy się tanim LPG widać to po stacjach a teraz drożej pamiętam kilka lat temu podchodziło pod 3zł za litr ale toinna bajka

Edytowane przez kulibob

No widzisz.

Autor wątku podaje inne ceny węgla i już będzie inny wynik.

W każdym razie, jak by nie liczyć, daleko do dwukrotnej różnicy.

Nie przypominam też sobie, aby latem /maj - lipiec/ w ostatnich kilku latach,propan kosztował więcej niż 1,5 zł/litr.

Co do groszku to podaję ceny pierwsze z brzegu np. 1 020 zł/tonę /bez transportu!!!/ http://www.ekogroszekcentrum.com.pl/cennik.

Warto też poczytać wątki o jakości węgla.

Jak widać, o czym już pisałem, w przypadku węgla bardzo trudno jest określić faktyczny koszt uzyskania 1 kWh.

Do tego dochodzi sprawność kotła, zwłaszcza kilkuletniego /60, 70, 75%???/.

W przypadku kotła kondensacyjnego takich wątpliwości praktycznie nie ma. Pracuje z tą samą sprawnością w zakresie modulacji, a użytkownik nie ma wpływu na osiągany wynik.

Owszem jest drożej. Pytanie - 1, 4, 7 gr na każdym kWh.

Jest jeszcze coś, co dla znaczącej ilości użytkowników jest wartością bezsenną. Obsługa ograniczająca się do "włącz" na początku sezonu i "wyłącz" na jego końcu.

Tylko widzisz twoja cena gazu jest mocno optymistyczna i podlega dużym wahaniom. W przypadku gdy mamy gaz z dzierżawą butli to już koszmar. A co do wegla bazuję na swoim sprzęcie,spalaniu i cenach. Nie podałeś mi kosztów konserwacji i eksploatacji, dzierżawa butli i kotła?? Ile kosztuje taka butla z zakupem i montażem to ile wynosi??

Tylko widzisz twoja cena gazu jest mocno optymistyczna i podlega dużym wahaniom. W przypadku gdy mamy gaz z dzierżawą butli to już koszmar. A co do wegla bazuję na swoim sprzęcie,spalaniu i cenach. Nie podałeś mi kosztów konserwacji i eksploatacji, dzierżawa butli i kotła?? Ile kosztuje taka butla z zakupem i montażem to ile wynosi??

Zaraz mnie wygumkuja

Mówimy o własnym zbiorniku. Dzierżawa to inna bajka.

Koszt inwestycji od 9 000 w górę, UDT - 125 zł/rok i 200 - 250 zł zł/6 lat wymiana zaworu bezpieczeństwa i to w zasadzie wszystko. Cena instalacji zależy od rodzaju i wielkości zbiornika, rozmiaru instalacji, zakresu prac, odległości, ...

Fakt. Ceny gazu notują duże wahania lato- zima z tym, że nie jest to specjalną przeszkodą. Zbiornik jest niczym innym jak magazynem na zimę.

Jeśli chodzi o optymizm cenowy. Posługuję się ceną 1,3 zł/litr średnią z roku, a nie naginam rzeczywistości mówiąc o cenie 1,0 zł/litr z początku 2016 choć jest wielu którzy propanem w tej cenie "dociągną"do wiosny 2017.

Patrząc na Twoją stopkę nie podjąłbym się określenia ceny kWh, czy sprawności - kocioł, koza, kolektory - i na tej podstawie wyciągania wniosków.

Patrząc na Twoją stopkę nie podjąłbym się określenia ceny kWh, czy sprawności - kocioł, koza, kolektory - i na tej podstawie wyciągania wniosków.

W kozie palę raczej rozrywkowo i ma to marginalny wpływ na sprawność ponieważ kocioł się odstawi i tyle. Całkowite spalanie wszystkiego podliczę po sezonie.a kolektor:) dopiero co wystawiony na dwór i to samoróbka :). słońca za bardzo niema dzisiaj zarobił 0,7kwh łącznie to niewiem czy z 10kwh zarobił.

Na moje propan duże ryzyko cenowe i drożej niż węgiel i to wszystko. Skończmy dyskusję Ty swoje ja swoje :) i tka nikt nikogo nie przekona ani nic nie udowodni :)

Ponieważ założyłem ten post kilka wyjaśnień dodam. Ponieważ zbliżam się do 60-ki najważniejsza dla mnie jest bezobsługowość kotłowni. Zakładam gaz z trzyletnią gwarancją ceny 1.5 zł brutto. Mam piec na ekogroszek i kominek z płaszczem wodnym 15KW .Całość będzie połączona przez wymiennik płytowy. Będę jechał gazem i dla przyjemności kominkiem.Przez pierwszy rok nic nie ocieplam , aby po pełnym roku podać do wiadomości rzeczywisty przelicznik eko/lpg