Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

4 tony ekogroszku vs lpg

Lovinia

Recommended Posts

• Odpowiedzi 50
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

..../QUOTE]

Ja w pierwszej kolejności robił bym docieplenie później zmieniał system grzewczy. Ja ma dużo mniej lat dlatego myślę inaczej. W takim razie bierz tą butlę i jak najszybciej rób ocieplenie i nie żałuj styropianu. Jak weźmiesz się za docieplanie to poczytaj tutaj co i jak bo szkoła majstrów budowlanych nie jest najlepsza. Raczej twój rzeczywisty przelicznik eko/lpg nie ma za bardzo sensu rok do roku nie jest równy podejrzewam że zaczniesz trochę częściej palić w kominku ale to szczegół :)

Pozwolę sobie zapytać jaka firma daje 3-letnią gwarancję na cenę gazu?

Ciekaw jestem opinii Greengaz na ten temat.

Co po 3 latach? czy będziesz miał możliwość wykupu butli? Jeżeli nie to odbiją to sobie w późniejszym czasie.

Ja jestem zdecydowany na zakup zasobnika/butli bo to jest gwarancja ceny. Komplet będzie mnie kosztował z kotłem +/- 20tys zł. Osobiście nie wierzę żeby dali taką cenę ponieważ z czego pokryją koszt związany z projektem, montażem, zakupem składowych całej instalacji? Dobrze przeczytaj i skonsultuj propozycję umowy i dopiero podpisuj umowę.

Nie wiem czy Wy też to macie ale ja od dłuższego czasu mam wrażenie, że za każdym winklem czai się łobuz który chce mnie orżnąć choćby na 1 złotówkę a może to moja fobia.

Pozwolę sobie zapytać jaka firma daje 3-letnią gwarancję na cenę gazu?

Ciekaw jestem opinii Greengaz na ten temat.

Pierwszy raz spotykam się z taką ofertą.

Stosowane są dwa chwyty.

1. Gwarancja stałej ceny przez rok, co w praktyce sprowadza się do jednego tankowania ponad tankowanie zbiornika w chwili uruchomienia. Cena gwarantowana i tak jest wyższa od ceny rynkowej, np. cena na rynku 1,50 zł/litr brutto, cena I tankowania i cena gwarantowana przez rok =1,80 zł/litr.

Z punktu widzenia firmy sprawa jest prosta. Instalacje i I tankowania maja miejsce latem /niska cena propanu/, II tankowanie /gwarantowane/ również ma miejsce latem, po zimie i zużyciu gazu z I tankowania. Ryzyko jest niewielkie.

2. Stały rabat w wysokości np. 20% od .... cennika wewnętrznego, nigdzie zresztą nie publikowanego.

Strasznie dużo 3k na 90m2 z 25*C pewnie trzymasz w domu

Panie kulibob.Gdyby Pan wiedział po ile kupuje gaz to stwierdził by Pan ze płace naprawde mało :p Mam wlasnie w tym roku pociagnety gaz miejski i sie zastanawiam.Musze policzyc uwzgledniajac kary czy to mi sie na dzis oplaca czy troche poczekac

Gaz przegrał na starcie. Chyba że ktoś ma super ocieplony to można dyskutować. Jednak przy założeniu spalania 4 ton to gaz będzie porażką.

Z mojego doświadczenia z wrocławskich kamienic, gdzie serwisowałem kotły na ekogroszek - użytkownicy twierdzą, że wychodzi o połowę taniej niż sąsiadom ogrzewającym gazem ziemnym przy takiej samej powierzchni i ociepleniu.

Z obliczeń wynika, że aż takiej różnicy być nie powinno, ale taką podają - ekogroszek 25 MJ/kg po 800 zł / tonę, a można we współczesnych kotłach z podajnikiem spalać miał np. z Piasta 23 MJ/kg, który kosztuje 540 zł / tonę workowany.

Witam

Przeglądam czasami forum w poszukiwaniu rozwiązania dla ogrzewania mojego domu a raczej alternatywy, mam gaz z butli umowę z Gaspolem, nikomu nie polecam teraz po sześciu latach żałuję że nie mam ekogroszku gdyby nie kominek to bym marzł w domu w styczniu lub lutym za gaz muszę zapłacić 1200 zł z ciepłą wodą i kuchenką gazową, dom 140 m2 podłogówka, a szwagier ma pompę ciepła polską i dom 220 m2 i płaci 400 na miesiąc i ma ciepło, a ja palę w kominku żeby mieć taniej, nigdy nie zrobiłbym gazu z butli to strzał w kolano, a na dowód mam dobrego kolegę który ma dom podobnej wielkości i też ma gaz z butli robi to co ja w każdej wolnej chwili pali w kominku. Bardzo poważnie myślę o pompie ciepła PW lub o ekogroszku.

To już wiem ale ceny gazu wariują po ile można na dzień dzisiejszy kupić gaz mówimy o propanie który nie jest tak dostępny jak mieszanka, do tego przeglądy i UDT butli jak będzie upierdliwy gość i cię sprawdzi że masz coś nie tak w papierach to ci gazu nie naleje. Mimo wszystko ja bym LPG do domu nie założył nie w POLSCE, latem zeszłego roku specjalnie sprzedałem jeden samochód i kupiłem benzynę i zamontowałem gaz tankowałem go po 1,4 za litr a dzisiaj po 2,15 super.

Nie bardzo rozumiem Twoje rozterki. Po prostu płacisz 2x więcej niż wynosi cena rynkowa.

Propan jest tak samo dostępny jak mieszanka na stacjach LPG tyle, że do zbiornika przyjeżdża inna cysterna. W swojej okolicy z pewnością są do wyboru 2-3 firmy dostarczające propan.

Kierowca cysterny nie ma uprawnień do kontroli papierów. Nie może wiec odmówić napełnienia zbiornika. Nie podajesz też co może być w nich nie tak.

Instalacja LPG w samochodzie jest wypisz wymaluj Twoja sytuacją z umową z G.. Benzyna 4.70 zł/litr, a Ty tankujesz po 2,15 zł/litr. Podobne różnice są do osiągnięcia przy własnym zbiorniku.