Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki (który) komin systemowy do kominka z zamkniętą komorą spalania.

piotrek_d

Recommended Posts

Witam wszystkich serdecznie.:D

Jak tu zacząć....

Czas remontu to czas forum...

Ciałem jestem nowy na tym zacnym forum jednak Duchem byłem już od pewnego czasu:) Więc pora się ujawnić i powiedzieć Wszystkim HELLO.:wave:

Jestem w trakcie załatwiania papierologii o nadbudowę jednorodzinnego budynku mieszkalnego. Aktualnie oczekuję na WZ a co za tym idzie mam duuuuużo czasu na zastanowienie się i zgłębienie wiedzy co... jak... i dlaczego...

Planujemy zmodernizować dom na w miarę energooszczędny - - czy się uda? pożyjemy zobaczymy.

Stan obecny to 30 letni dom parterowy 10x10.5m, dach dwuspadowy (i taki zostaje) ściany zew. to 40cm - pustak pianowy-pustka powietrzna (nie wiem ile, może ok 5 cm) i połówka pustaka pianowego - ''goły' 'bez jakiejkolwiek izolacji

W planach: poddasze użytkowe

ale najpierw....

- OZC - jak będzie gotowy projekt i wg. tego lecimy

Planujemy WM z reku ale i kominek. W przyszłym salonie jest kanał wentylacyjny z cegły białej o wym zew. 24x24cm - nieszczelny itp. więc idzie do wyburzenia.

I teraz pytanie: jaki komin systemowy do kominka z zamkniętą komorą spalania? Bez wyczystki? Odskraplacza? Kratki przewietrzającej? A może z?

A może jest szansa na zaadoptowanie kanału wentylacyjnego na spalinowy?

Proszę o opinie, porady, pomysły itp.

Aha i bez złośliwości, sarkazu i docinek proszę za co z góry BIG THANKS:cool:

Pozdrawiam.

Witam i dziękuję za odpowiedź.

Krótko i na temat:)

Masz może na myśli konkretny model i markę?

Czy według Ciebie jest szansa na zaadoptowanie istniejącego kanału wentylacyjnego na spalinowy? Nie chciałbym syfu w całym domu związanego z wyburzeniem komina - ale jeśli bez tego się nie obejdzie to młoty w ruch:)

Pozdrawiam

Jeśli ceramika, to tylko izostatyczna. Stal z gatunku 1.4404. Izostatyczny budować zgodnie z instrukcją. Stalowy zgodnie z wiedzą doradcy firmy, która sprzeda Ci stal...Trochę informacji "dlaczego i jak", masz tutaj: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?171465-Kominek-jaki-komin-czym-pod%C5%82%C4%85czy%C4%87-gdzie-wyczystka Wkład kominkowy w roli wyczystki - też można, ale do tego potrzeba doświadczonego wykonawcy i odpowiedniego wkładu.... Edytowane przez Kominki Piotr Batura

Witam i dziękuję za odpowiedź.

Krótko i na temat:)

Masz może na myśli konkretny model i markę?

Czy według Ciebie jest szansa na zaadoptowanie istniejącego kanału wentylacyjnego na spalinowy? Nie chciałbym syfu w całym domu związanego z wyburzeniem komina - ale jeśli bez tego się nie obejdzie to młoty w ruch:)

Pozdrawiam

Półśrodki zawsze są obarczone ryzykiem i wcale nie muszą być tańszym rozwiązaniem .

Systemowy izostatyczny z LZMO .

Mamy taki , możesz przyjechać i zobaczyć .

Dziękuje Wszystkim.

Palić raczej będziemy sporadycznie i to suchym sezonowanym liściastym drzewem.

Myślałem również nad murowanym z cegły - położenie w środku domu - akumulowałby ciepło. A może komin koncentryczny?

Co wy na to?

Aha i jeszcze jedno skoro mamy tutaj speców powiedzcie mi proszę jaki wkład kominkowy polecacie, są według was sprawdzone, z zamkniętą komorą spalania - w 100% pobierający powietrze z zew. . Interesuję mnie dolna i średnia półka cenowa bez cen kosmos rzędu 10tyś.

Pozdrawiam.