piotrek_d 25.01.2017 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2017 Witam wszystkich serdecznie. Jak tu zacząć.... Czas remontu to czas forum... Ciałem jestem nowy na tym zacnym forum jednak Duchem byłem już od pewnego czasu:) Więc pora się ujawnić i powiedzieć Wszystkim HELLO. Jestem w trakcie załatwiania papierologii o nadbudowę jednorodzinnego budynku mieszkalnego. Aktualnie oczekuję na WZ a co za tym idzie mam duuuuużo czasu na zastanowienie się i zgłębienie wiedzy co... jak... i dlaczego... Planujemy zmodernizować dom na w miarę energooszczędny - - czy się uda? pożyjemy zobaczymy. Stan obecny to 30 letni dom parterowy 10x10.5m, dach dwuspadowy (i taki zostaje) ściany zew. to 40cm - pustak pianowy-pustka powietrzna (nie wiem ile, może ok 5 cm) i połówka pustaka pianowego - ''goły' 'bez jakiejkolwiek izolacji W planach: poddasze użytkowe ale najpierw.... - OZC - jak będzie gotowy projekt i wg. tego lecimy Planujemy WM z reku ale i kominek. W przyszłym salonie jest kanał wentylacyjny z cegły białej o wym zew. 24x24cm - nieszczelny itp. więc idzie do wyburzenia. I teraz pytanie: jaki komin systemowy do kominka z zamkniętą komorą spalania? Bez wyczystki? Odskraplacza? Kratki przewietrzającej? A może z? A może jest szansa na zaadoptowanie kanału wentylacyjnego na spalinowy? Proszę o opinie, porady, pomysły itp. Aha i bez złośliwości, sarkazu i docinek proszę za co z góry BIG THANKS:cool: Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 25.01.2017 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2017 SystemowyIzostatycznyIzolowanyZ wyczystką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek_d 25.01.2017 21:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2017 Witam i dziękuję za odpowiedź.Krótko i na temat:)Masz może na myśli konkretny model i markę?Czy według Ciebie jest szansa na zaadoptowanie istniejącego kanału wentylacyjnego na spalinowy? Nie chciałbym syfu w całym domu związanego z wyburzeniem komina - ale jeśli bez tego się nie obejdzie to młoty w ruch:)Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bagi69 25.01.2017 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2017 To kanał ma ,24/24 czy komin na zew.24/24 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek_d 25.01.2017 22:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2017 Komin zew. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 26.01.2017 05:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2017 (edytowane) Jeśli ceramika, to tylko izostatyczna. Stal z gatunku 1.4404. Izostatyczny budować zgodnie z instrukcją. Stalowy zgodnie z wiedzą doradcy firmy, która sprzeda Ci stal...Trochę informacji "dlaczego i jak", masz tutaj: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?171465-Kominek-jaki-komin-czym-pod%C5%82%C4%85czy%C4%87-gdzie-wyczystka Wkład kominkowy w roli wyczystki - też można, ale do tego potrzeba doświadczonego wykonawcy i odpowiedniego wkładu.... Edytowane 26 Stycznia 2017 przez Kominki Piotr Batura Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 26.01.2017 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2017 Witam i dziękuję za odpowiedź. Krótko i na temat:) Masz może na myśli konkretny model i markę? Czy według Ciebie jest szansa na zaadoptowanie istniejącego kanału wentylacyjnego na spalinowy? Nie chciałbym syfu w całym domu związanego z wyburzeniem komina - ale jeśli bez tego się nie obejdzie to młoty w ruch:) Pozdrawiam Półśrodki zawsze są obarczone ryzykiem i wcale nie muszą być tańszym rozwiązaniem . Systemowy izostatyczny z LZMO . Mamy taki , możesz przyjechać i zobaczyć . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek_d 26.01.2017 19:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2017 Dziękuje Wszystkim. Palić raczej będziemy sporadycznie i to suchym sezonowanym liściastym drzewem. Myślałem również nad murowanym z cegły - położenie w środku domu - akumulowałby ciepło. A może komin koncentryczny?Co wy na to? Aha i jeszcze jedno skoro mamy tutaj speców powiedzcie mi proszę jaki wkład kominkowy polecacie, są według was sprawdzone, z zamkniętą komorą spalania - w 100% pobierający powietrze z zew. . Interesuję mnie dolna i średnia półka cenowa bez cen kosmos rzędu 10tyś. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts