Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Izolacja stropu wiązarowego

PanSiny

Recommended Posts

Witam,

Zwracam się z prośbą do Forumowiczów o pomoc i doradztwo w wyborze sposobu ocieplenia stropu mojego domu.

Dom jest parterowy bez stropu monolitycznego, tylko będzie sufit podwieszany z uwagi na dach w konstrukcji wiązarowej.

Pierwotnie w planach była izolacja 2x5cm wełną skalną, a na to nasypane 30 cm celulozy. Jednakże pojawił się problem co z wieńcem wystającym ponad planowaną izolację. Myślałem żeby obłożyć go styropianem, jednak nie wiem czy bym się wyrobił do końca roku "rzeźbiąc" izolacje pomiędzy belkami. rys. Wariant I:

wariant I ocieplenie stropu.jpg

Wieniec mam do wysokości 3,3 m gdyż początkowo strop miał być lany, ale ostatecznie został zamontowany wiązarowy.

W związku z powyższym stwierdziłem że może podnieść izolację do wysokości wieńca co pozwoli zasypać go i zapewnić ciągłość izolacji.

I znowu pojawiło się zapytanie czy ekonomiczne jest robić pustkę powietrza pomiędzy izolacją a sufitem domu.

Dodatkowo pojawia się pytanie czy akustyka z pomieszczenia gdzie nie ma wieńca a jest tylko ścina działowa nie będzie się przenosić na pokoje POM1 i POM2 (w celu niwelacji rozdzieliłem wełnę w warstwie na podkład pod celulozę zawieszoną na sznurku, oraz na warstwę wstępnie wygłuszającą)

Wariant II:

wariant II ocieplenie stropu.jpg

Proszę o o opinię, czy wariant II jest sensowny, czy też jeszcze inaczej rozwiązać problem?

Z góry dziękuję za każdą odpowiedź!

Ani jeden ani drugi wariant nie jest optymalny, belki drewniane muszą być zakryte.. zamiast kombinować z nastoma warstwami, daj 60cm celulozy i sprawa się zakończy - przykryj jakim brezentem i tyle.. narobienie pustek - niczemu nie pomoże. Aby to było ciągłe, wszystkie materiały wystające muszą być skąpane w izolacji.

W wariancie pierwszym, dźwięk ma do pokonania, płytę g-k, 8cm wełny z jednej strony ściany, oraz kolejne 8 cm wełny i płytę po drugiej stronie.

Mam podobnie rozwiązanie (5cm wełny i 8cm celulozy do wysokości ścianek działowych) i akustyka nie odbiega od od ścian z wieńcem,

60cm celulozy trochę waży i zagęszczenie profili, zawiesi i wkrętów musiałoby być znaczne.....

Witam,

Zwracam się z prośbą do Forumowiczów o pomoc i doradztwo w wyborze sposobu ocieplenia stropu mojego domu.

(...)

czy też jeszcze inaczej rozwiązać problem?

A może nad wieńcem na ścianie legary do podłogi z OSB zamocuj na słupkach. Zamiast belek 24cm możesz dać legary 8x6 cm, które przykręcisz do bloczków betonu komórkowego. Te małej gęstości mają lambdę miejszą niż drewno. Bloczki rozłóż co 1-1,2 m na wieńcu a pomiędzy nie ułóż ocieplenie.

Jeżeli chcesz granulat to warto popytać o ofertę na granulat ze skalnej wełny mineralnej GRANROCK.

Edytowane przez Tomek W
link reklamowy

A tak poza tym - to po ca ta belka 24cm ??

Przecież wiązary możesz kotwić bezpośrednio do wieńca.

Wtedy izolacja wieńca to prosta sprawa. Ja tak robiłem

Ta belka to wlasnie wiazar, narysowalem tylko tak zeby nie zasłaniać rysunku, ona idzie na całą szerokość pod osb.

Dziękuję Ci fotohobby za Twoj dziennik budowy bo mój dom w dużej mierze oparty jest na Twoich rozwiazaniach, z tym że mam dach kopertowy.

Też myślę że 60 cm celulozy to trochę przesada i bał bym się o wytrzymałość konstrukcji sufitu. W wariancie II rozwiązał bym problem z ciężarem na suficie, ale znowu ta pustka mi się nie podoba.

Zgadzam się z Tobą fotohobby i po prostu zrobię wariant I, po woli ale dokladnie. Może żeby choć trochę sobie ułatwić dam styropian pionowo wysuniety nad wieniec 25 cm a w powstałą rynnę nasypie celuloze.

A może pianka natryskowa od góry na "sufit"? i dodatkowo po bokach na murki aż do ocieplenia zewnętrznego. Wypełniłoby wszystko. Co o tym sądzicie bo sam chyba będę miał wiązary.

Nie jestem przekonany do piany. Slyszalem ze łatwo palna i z czasem traci na współczynniku u. Celuloza ma jak dla mnie lepsze właściwości.

Ta belka to wlasnie wiazar, narysowalem tylko tak zeby nie zasłaniać rysunku, ona idzie na całą szerokość pod osb.

Dziękuję Ci fotohobby za Twoj dziennik budowy bo mój dom w dużej mierze oparty jest na Twoich rozwiazaniach, z tym że mam dach kopertowy.

Też myślę że 60 cm celulozy to trochę przesada i bał bym się o wytrzymałość konstrukcji sufitu. W wariancie II rozwiązał bym problem z ciężarem na suficie, ale znowu ta pustka mi się nie podoba.

Zgadzam się z Tobą fotohobby i po prostu zrobię wariant I, po woli ale dokladnie. Może żeby choć trochę sobie ułatwić dam styropian pionowo wysuniety nad wieniec 25 cm a w powstałą rynnę nasypie celuloze.

Belka wiązara ma 24cm ?

Jeśli tak jest, to OK, zrób, jak napisałeś, a będzie dobrze.

Edytowane przez fotohobby

• 4 weeks później...
zrób kombinację wariantu I i II. 40cm celulozy jak chciałeś (po co ta wełna?) na GK a wieniec obsyp celulozą (daj grubiej). Pogrubienie lokalne, po co wszędzie dmuchać te 60cm? Tą belkę nad wieńcem obłóż styropianem naokoło jak tylko pozwala miejsce bo tam masz mostek. Podnoszenie izolacji spowoduje, że będziesz musiał robić 2-gi sufit, wełna nie utrzyma celulozy, kasa w błoto